返回列表 發帖
個曲出色唔出奇啦,家謙正常發揮。

覺得家謙填詞都越嚟越好,仲有個編曲真係好靚,佢而家arrange埋管弦樂都handle得咁好,好犀利
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

可能因為我已經入咗佢把聲個frequency,佢而家無論唱咩我都覺得好soothing,加上首歌本身已經好soothing,減壓良方

管弦樂嗰 part 照道理應該係 Patrick Lui 主力搞架 wor
佢幫咗首歌好多

唔覺得呢首份詞合格
唱都係一貫 ...
bagfgfcde 發表於 2021-3-30 00:19

Youtube個production list有寫弦樂係家謙一個人編㗎,
horns部分家謙係kkbox live有講佢好想今次首歌有horns,自己寫寫下再叫埋Patrick幫手,
所以編曲大部分都係家謙出品。

佢講過今次呢首歌budget比較多,所以可以請真人弦樂團 (youtube寫國際首席愛樂樂團),
同埋佢本身都想寫得複雜少少,係想襯翻今次呢個好色彩繽紛既主題(仙境/糊塗樂園)。

聽佢口風佢對今次編曲自己都幾滿意,但係編咗好耐兼好痛苦好大壓力(佢話寫Horns同Percussion需要好精準)。
今次都證明到佢係有能力寫複雜編曲既,期待佢有一日開show自己編過晒啲曲for stage

BTW家謙有講今次首歌有趕deadline出,究竟係咪佢已經有晒plan同schedule今年幾時出晒下隻碟既歌

未崩壞 心g都pop
kenneth 發表於 2021-3-30 07:23

我覺得以佢個人唱作作品嚟講,呢首歌同“一人之境”個曲應該都係最pop最搶耳,其他幾首都係第一次聽覺得冇咩點,越聽越上癮果種

最鍾意份詞
個人唔覺cliche反而覺得幾touching
編曲好有心思好grand,聽到有過十種樂器

5分之作 ...
cheungsiuming 發表於 2021-3-30 09:25

我都鍾意份詞,開頭聽唔知係家謙自己填,仲以為搵咗oscar,但係“三幅被”,“傻更更”呢啲口語詞又好家謙,睇翻credit知道佢自己填真係好驚喜。

個曲唔同段落玩降調,其實份詞都跟住個曲咁有心思,最後一段“「糊塗地闖天地」   只不過三幅被”,前半句係有引號,專登推翻晒前面兩段重複既“糊塗地闖天地    不需要三幅被”,再總結翻“只需要隨心編    隨手寫    結尾”,真係襯翻晒首歌唔受規限,糊糊塗塗,隨心所欲既主題。

家謙未必係一個文筆好出色,識得用好靚詞彙既填詞人,但係呢種家謙式瀟灑,往往係其他填詞人唔能夠直白表現出嚟既,我覺得家謙自己親手填既“一人之境”/“聽風”/“just carry on”同呢首都好恰如其分,亦都好襯佢自己既曲,或者佢自己寫翻出嚟既文字,係最接近佢作曲果時既意境/心境既。

有米津玄師Feel
KITSTON 發表於 2021-3-30 19:50

見到有留言話似Sekai No Owari,的確個編曲真係有佢地風格。定係家謙真係對jpop都有所涉獵

原來首歌係廣告主題曲

道地搵謙b
首歌好治癒好好loop
5fun!!!
polarbearbear 發表於 2021-4-1 06:40

啲大廣告商係咪終於發現到家謙適合做大眾流行偶像既一面
好事嚟既,咁之後家謙做歌既budget應該會越嚟越多

杜蕾斯無搵佢好可惜
PEACH 發表於 2021-4-1 23:01

話唔定有搵過不過家謙推咗

佢個feel好道地
polarbearbear 發表於 2021-4-4 07:30

仲要條line係sell無咖啡因清麥茶,家謙個形象加首歌,成件事好襯

好彩唔係用原來個歌名“有一種幸福叫糊塗”,如果唔係應該會少好多人聽

原來謙B會睇X登,
又暗示睇完覺得有壓力,
咁要俾番多D空間俾謙B,
最緊要做好音樂, 唱好D歌,
唔駛急出碟  {:5 ...
sumtom 發表於 2021-4-9 21:14

之前啱啱出歌果時,家謙個名幾乎日日都會上熱門,個個post都係用佢嚟同唔同人比較,
都知道好驚俾人拎嚟比較既家謙會好煩惱㗎啦,
佢以前cover翻自己作俾人既歌都會驚俾人拎嚟比較/用嚟造話題(仲del咗好多以前既cover添),
我覺得佢係一個好多顧慮但同時作品風格又好瀟灑既人,
呢種反差同矛盾好有趣,好鍾意煲完佢啲歌之後,
搵相應既訪問嚟聽下佢又有咩新煩惱

家謙真係博聽群歌涉獵甚廣,吸收到既嘢都會輸出係自己作品度。期待佢有一日真係唱jpop,或者同jpop音樂人合作

最尾加多段升key chorus 係咪會好啲
alexleung 發表於 2021-4-25 16:51

據家謙自己剖析,呢四段chorus係代表漸長既年齡心態,

到最尾想帶出冇開頭咁天真但仍然追求糊塗既心態(?),所以會沉啲。

不過我認同聽覺上尾段升key可能會catchy啲,

而我自己個人覺得好彩佢最後加一句“當一個幸福的傻更更的你”,

有帶出餘韻

https://www.instagram.com/p/COaN ... ce=ig_web_copy_link

Gareth Tong呢個cover都好聽,帶到另一種氛圍出嚟

呢個arrangement好好聽
美湯可唔可以放full version上streaming?
losyes 發表於 2021-5-4 10:56

由j-pop變咗R&B,有另一種好聽。

見到有才華既人惺惺相惜始終係一件美事

編曲多咗些detail 位,但唱我又唔覺好聽咗,始終先入為主,最喜歡還是謙B那種不經意的唱法。 ...
hkwilliamsiu 發表於 2021-5-4 07:17

係既,呢首歌個主題的確係要輕鬆啲唱比較襯。

不過好開心見到呢首歌有業內人cover同欣賞,仲要係咁有才華既Gareth。