返回列表 發帖

姜濤嚴厲訓斥fans阻礙拍攝進度 姜糖:捧得紅你都可以踩低你

做藝人難,做當紅藝人更難,所講的正是ViuTV人氣王姜濤,擁有大批「姜糖」fans的他,每次出現都例必有大批「姜糖」簇擁左右,可是,原來有部份「姜糖」對他的迷戀程度已達臨界點。日前有網民開post,貼出姜濤在Telegram(TG)給fans的長文,姜濤在文中提到有fans試過上屋企家門撳鐘拍門,家人因此受到滋擾。同時,長文內容亦爆出姜濤昨晚和MIRROR其他隊員,在大嶼山梅窩拍攝新一季《MIRROR GO》節目, 一班「姜糖」及其他隊員的fans聞風拉大隊殺入梅窩,結果導致拍攝工作要被迫取消。

姜濤在文中提到自己在現場一度斥責fans,他亦就事件向fans道歉,並加以安撫說:「我始終百分之百的相信你們,始終相信你們所做的一切都是因為愛我,也始終相信,作為你們的偶像,我有這個責任去教好你們,保護你們!」

據知,姜濤和MIRROR成員由前日(1日)開始,一連數天在梅窩拍攝外景,但昨晚有超過200個fans聚集在拍攝場地。眼見情況失控,MIRROR隊長Lokman(楊樂文)便帶頭和其他11位成員一字排開,向fans作出呼籲,勸他們離開現場,但可惜不得要領,而姜濤說話時,曾當面斥責fans,語氣和用詞前所未有地嚴厲,令部份fans感到傷心失望,更有人即時unfollow偶像。因此,姜濤晚上在TG留言向fans補鑊。
不過,據網上統計網站SocialBlade顯示,昨晚姜濤的IG追蹤人數未有下降,反而上升超過1千人。本周初掀起話題的TVB派「二打六」扮姜濤事件,亦帶旺了姜濤人氣,3日內多了1萬位IG追隨者。

連跑步都跟

事件引發兩批網民罵戰,一批網民指姜濤之所以紅,全靠一班「姜糖」瞓身支持,有「姜糖」甚至說:「姜糖捧得紅你,都可以踩低你!」而另一班網民則戥姜濤可憐,指年紀輕輕的他,卻要承受龐大壓力,就連打這段長文,都見他「打吓停吓」想了很久。

有網民亦爆料指姜濤連跑步都有fans跟,甚至有人在跟偶像時不小心遺留手袋,要姜濤在fans開的TG問人是否不見手袋。有網民說:「藝人都要有私人空間,都要唞氣,希望私追啲人徹底明白私追唔係愛,係令偶像痛苦嘅行為,放過姜濤啦!」、有人亦說:「搞到屋企人應該係佢底線啦,佢咁錫屋企人,尤其爸爸早排中過風。」
姜濤長文:

Hello大家好我係姜濤,抱歉今天在私追的問題上,和大家說了一些比較重的話,知道令一些粉絲們心裏難過,再次感到非常非常的抱歉,首先想向大家解釋一下為甚麼今天要特意和全隊一起站出來和一些私追的粉絲說這些話。

因為今天拍攝的現場,我的私追粉絲佔大多數,所以團隊最後決定也把我叫出來向大家解釋。知道一些私追的粉絲肯定非常的辛苦,身為你們的偶像,自然是非常的開心可以有你們在我的身邊一直的陪伴,但有時候無可避免你們真的會影響到工作,尤其是這一次Mirror Go綜藝的拍攝,今天一整天的行程節目組都暫停拍攝了,因為需要的內容大部分都是外景,而且覺得你們的存在確實會影響到整個拍攝並且可能會令你們本身有危險,當時也對整個節目組也感到非常抱歉。
其實一直以來部分的粉絲們,都會在我工作環境中或是我私底下的生活中私追,其實真的造成了我身邊工作人員或朋友的困擾,甚至我收到我家裏人的通知,說有一些粉絲甚至會上樓敲我家的門……當時真的造成我家裏人極大的困擾和擔憂!

以上說的種種,也是希望你們真的理解,並原諒我今天所做的一切。我始終百分之百的相信你們,始終相信你們所做的一切都是因為愛我,也始終相信,作為你們的偶像,我有這個責任去教好你們,保護你們!再次的辛苦大家了!我愛大家!

MIRROR隊員昨晩一字排開勸fans離開,有指姜濤斥責一班「姜糖」時,用詞十分嚴厲。

日前MIRROR一班隊員入梅窩拍攝新一季 《MIRROR GO》節目。(網上圖片)

有fans直接寫上:「姜糖捧得紅你,都可以踩低你!」(網上圖片)

https://hk.appledaily.com/entert ... E5txIAac26c0IowSpOE

感想:私生真係收皮啦,噤人門鐘都做得出,仲大義凜然咁樣
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

痴根 D狂迷咩心態

重點放咗係老虎既身高差
C.Y. Music Awards 2020 [結語]
Cyrus Top 20 2021 [WEEK #14]
01 約定的夢幻島 / 陳健安 02 Warrior / MIRROR 03 DWBF / 陳卓賢

姜糖好惡
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

姜糖好惡
beethoven250 發表於 3/4/2021 16:57
cm 都有個活生生嘅例子
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 16 (17/4/2021)

1. 千世書 - The Hertz   2. 二次人生 - 陳健安   3. 玩咗先至瞓 - 鄭中基   4. 今天我不想做嘢 - 張進翹   5. 留下來的人 - C AllStar

重點放咗係老虎既身高差
cymusic 發表於 3/4/2021 16:53

老虎同皮皮邊個高D

姜濤加油
年紀輕輕已經要背負好多嘢
要顧屋企人,工作上有咩事又永遠靠佢出嚟打圓場,仲要好朋友出事...

姜濤在節目中說:「張敬軒嘅《俏郎君》,令我諗起上個月發生一件事,令我覺得好大感觸,自己身邊一位好朋友離開咗,唔關歌詞事,係前奏令我想起個朋友。呢位朋友係我親眼見佢走,好突然發生嘅事情,我到依家都諗起佢嗰時個樣,我下一首作品,希望你喺天上可以聽到,希望你安息!」據了解,姜濤和Kin一起打籃球,Kin突然感到身體不適,姜濤立即陪對方入醫院,怎料情況急轉直下,Kin不幸猝逝。姜濤的工作沒有停過,面對喪友之痛,心情極為難過,但仍要收拾心情繼續工作,實在不容易。
姜濤曾經表示出道前WhatsApp只得兩個朋友會找他,參加《全民造星》時,姜濤便邀請Kin和另一位好朋友一齊拍片受訪,當時Kin說:「嗰時佢唔係好講嘢,淨係掛住打波,一見到籃球場就見到佢嘅存在,得閒咪撩幾句,佢都係怕怕醜醜唔係好講嘢。」姜濤接着說:「我對住佢哋係最多嘢講嘅,平時對住屋企人都冇咁多嘢講。有時我鍾意咗女仔都會問佢哋。喂,點算呀?我好鍾意嗰個女仔,又會畀個女仔啲相佢哋睇。」姜濤透露與Kin識於微時,大約8年前,當時姜濤仍是一個200磅的肥仔,性格內向沒有太多朋友,還因為肥胖遭同學排擠和欺凌;而Kin見姜濤獨自在球場,便主動跟他說話,並支持對方追夢,一齊減肥,可惜只有姜濤成功。姜濤入行後,即使外界對他有誤解,但知道Kin會明白自己,仍視Kin為最信任的好朋友。
Now looping: Good Time / Never Look Back / Warrior / 88BARS / In My Dream

老虎同皮皮邊個高D
edwardngwy 發表於 2021-4-3 17:01

我估老虎仔
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

姜濤加油  
要顧屋企人,工作上有咩事又永遠靠佢出嚟打圓場,仲要好朋 ...
losyes 發表於 3/4/2021 17:03

OMG 咁突然

OMG 咁突然
edwardngwy 發表於 2021-4-3 17:05

無得Fact check
不過傳聞有啲痴線人追到去醫院...
Now looping: Good Time / Never Look Back / Warrior / 88BARS / In My Dream

老虎同皮皮邊個高D
edwardngwy 發表於 2021-4-3 17:01
我估老虎仔
HOTMAN 發表於 2021-4-3 17:04
Tiger全隊最矮, 皮皮全隊第二矮.

啲私生唔好咁黐線喇

我撐姜濤!

姜濤加油  
要顧屋企人,工作上有咩事又永遠靠佢出嚟打圓場,仲要好朋 ...
losyes 發表於 2021-4-3 17:03

姜濤本身已經冇咩真正好朋友

想像唔到佢呢排幾難過

校長的威力開始發動
果然利害。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

校長的威力開始發動
果然利害。
dom 發表於 2021-4-3 17:38

廢老就廢老啦
校咩長

姜濤加油  

姜B
佢真係一個好仔嚟
Jason's Playlist 2021 Week 15
#1 千世書 | The Hertz

支持姜b
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

支持姜仔
願我的黑令我清醒  而黑中有光 心很清 柔似水 守護 感性結晶
黑是百種色 混於這世間 越變幻 越感受這熱情 越看清

適量嘅支持係鼓勵
過份嘅支持係騷擾
支持姜B

學咩人追星
無心真正支持偶像
如出走 身處死角 逃不走 走遍低處 無出口 只有這傷口

cm 都有個活生生嘅例子
kwanie 發表於 2021-4-3 17:00

係有一大堆例子
我估錯這個世界得到教訓

姜濤加油!!
我估錯這個世界得到教訓

校長的威力開始發動
果然利害。
dom 發表於 2021-4-3 17:38

好心佢收下把口啦
我估錯這個世界得到教訓

私追粉真係好黑人憎
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

支持姜B

姜濤加油  

好心疼姜仔,同埋,中鋒RIP
任何密友任何伴侶和諧互斗投緣互信尊敬退縮生疏掛心忽近又遠跟世態搖擺

姜b就算趕走哂班私生飯都仲有大把正常糖撐
isn't me

做藝人真係好驚呢啲過晒火位既fans
Lady Killa kill la kill la kill again
天生膚淺敷衍醜陋的賣相
You can call me pretty liar
I'm a liar liar
只等天黑

大家克制啦
我幾鍾意Gin Lee都唔會去佢屋企裝佢沖涼
SSN Chart (9 Apr)  ||  鏡榜冠軍: Warrior - MIRROR
1. 悔 過 書 (1 Week No.1) - 陳 柏 宇
2. Warrior (1 Week No.1) - MIRROR
3. 狂 人 日 記 - 柳 應 廷

你愛佢愛到單方面對佢付出咗幾多幾多就代表佢唔可以鬧你?係時候喺童話世界入面出返來啦各位公主
明荃適應明荃老去 旋轉著來華麗面對 明荃老矣 說故事如羅蘭渴睡 可說家英的歴史 怎會了無生趣

姜B呢排一定好唔好過 好難想象睇住一位最親嘅朋友離開係乜嘢心情

大家克制啦
John 發表於 2021-4-3 22:04

我幾鍾意liza都唔會去佢屋企裝佢沖涼
驚生眼挑針

汪明荃高分 家燕傻人低分
菊英羅文不會恨 恨有紫昕
汪明荃高等 顯得康華低等
潔靈祝佢好運 做家英最淫

班友白癡到。
I talk a lot of BS.

私追pk死
喱D唔係mi嬅粉

姜b就算趕走哂班私生飯都仲有大把正常糖撐
myrichardac 發表於 2021-4-3 20:33

呢句又岩呀
撐姜B
容祖兒 // 張敬軒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // Mirror

姜仔加油啱啱聽到佢喺Jer個kkbox一起聽咁開心都放心啲

私追粉好惡! 支持Mirror!

大家克制啦
John 發表於 2021-4-3 22:04

兔兔唔會去裝仔仔沖涼啦。。

我係姜糖
希望姜b繼續努力 好叻仔
Long's Music Picks Week 16 >3>
Master Class | #FF | I'm Fine, Thx.

3日唔埋兩日就賣慘情嘢
秉承cm精神 推廣好音樂

佢講國語把聲好似man好多咁

我幾鍾意liza都唔會去佢屋企裝佢沖涼
驚生眼挑針

LoveMirkay520 發表於 2021-4-3 23:09

liza咁正當然唔會只裝,直頭要中出

From 美花 IG:

因為全民造星3,我認識左祖堯老師,佢除左教導參賽者表演嘅技巧,仲可以令佢地更了解自己,勇敢面對自己嘅問題而得以改善,而且佢真心愛佢身邊嘅人,所以我地都叫佢做媽媽。嗰陣時我就諗,如果MIRROR ERROR有機會上祖堯老師嘅堂就好。後來,公司準備為MIRROR開一個綜藝節目,我不發奇想,如果開一個調教MIRROR嘅節目應該會幾好睇,大家可以更了解MIRROR,而且呢個節目可以pass一個「面對自己稜角」嘅msg俾觀眾,重點係MIRROR亦可以透過呢個節目變成更好嘅人更好嘅表演者。祖堯老師聽到呢個idea,一口答應,不過佢話如果節目要達到我嘅效果,MIRROR要放低平時嘅偶像包袱,唔可以有其他人騷擾,同埋我唔可以在場。於是製作組一直將拍攝地點保密,連我都唔知。
不過香港唔係好大,係拍攝嘅第一日已經有fans 知道地點,仲係同一個營地book左房。拍攝第二日,大約有60個fans貼身跟著MIRROR,製作組勸喻fans離開,到傍晚MIRROR同祖堯去到一間酒吧,fans聚集在門外,因為太多人,於是旁邊嘅店舖顧客同行人投訴,製作組無奈要將兩個拍攝item cancel。

MIRROR 12子於是提出親身勸喻fans離開,祖堯打電話問我,我當時認為fans應該會聽MIRROR說話,所以批准佢地咁樣做,製作組亦答應唔會將fans嘅樣剪出街,只係想影MIRROR點樣自己面對同解決問題。

呢兩日,我收到好多dm,亦見到大家嘅留言,於是我決定出呢個post,我明白大家好愛MIRROR,但同時唔希望有人唔了解事件而針對「幫緊MIRROR嘅人」,我希望係度同祖堯老師,製作團隊道歉。

至於私追嘅問題,亦希望大家了解下我嘅諗法。咩情況下,我唔容許MIRROR 成員停低同fans影相或唔容許fans跟隨?
1/ 如果MIRROR成員因停低影相而令環境混亂,阻塞通道導致其他人不便,或喺唔適合嘅地方例如馬路,我都唔希望MIRROR成員停低同fans互動
2/ MIRROR成員工作時,如果fans會影響到,我都會勸喻離開或保持較遠距離
3/ 如果當時MIRROR成員嘅狀態不適合影相,我都會代佢地拒絕影相
4/ 當fans影響到MIRROR成員嘅私人時間或私隱,都會被拒絕

但其實呢兩年我接觸嘅fans,佢地大部份都好乖,好體諒我地。借呢個機會,我都想多謝一直愛錫MIRROR嘅fans,希望你地可以繼續陪佢地成長。

MIRROR十二子,你地要把握今次學習嘅機會,變成一個更好嘅表演者更好的人,唔好浪費祖堯老師同製作團隊嘅心血

https://www.instagram.com/p/CNP6WLhAcAJ/

姜B好慘
21歲仔要面對咁多野
希望11個兄弟可以一直陪住佢

私追可恥

姜B好慘
21歲仔要面對咁多野
希望11個兄弟可以一直陪住佢

私追可恥 ...
lok013 發表於 2021-4-5 21:23

kenneth 發表於 2021-4-6 02:33

姜b好似一年內經歷晒天堂與地獄咁 希望佢振作
Lady Killa kill la kill la kill again
天生膚淺敷衍醜陋的賣相
You can call me pretty liar
I'm a liar liar
只等天黑

Team Ak好值得支持
但唔好騷擾同阻到佢哋

姜b好似一年內經歷晒天堂與地獄咁 希望佢振作
kevin2011 發表於 6/4/2021 03:18

來回地獄又折返人間

真係人紅是非多.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌