返回列表 發帖

DWBF - 陳卓賢

單選投票, 共有 128 人參與投票
40.62% (52)
11.72% (15)
8.59% (11)
5.47% (7)
33.59% (43)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 29/03/2021

曲 :T-Ma,馮允謙,IAN,Alex Law
詞 : 鄭敏
編:T-Ma
監:T-Ma

為你我做春季某天清早的細雨
做你養分醞釀這相遇
如你會是水母我充當劍魚
於深海裡 抵擋一切傷損

卻似沒原因 恐怕只得你吸引
這女性密友可可可愛得很
當初不懂這亢奮 出於哪種氣氛
《愛愛愛》怎麼愛 都需要 區分

如你 已等於我 天光天暗 已等於我 悲傷興奮
是震撼 是確幸 教我極敏感
已經將我 思想底蘊 已早給你 不要再等
(Ah Ya Wo Ho~)Don’t Wanna Be Friends

抱歉我要話你知 你令我創作這段故事 似
《歌手與模特兒》
如像每段歌詞 發覺到我不只~ 不只
會為友情太放肆

懊惱和煩憂 不要緊跟你深究
最正確做法 等等等我擔憂~~

當你 已等於我 天光天暗 已等於我 悲傷興奮
是震撼 是確幸 教我極敏感
已經將我 思想底蘊 已早給你 不要再等
(Ah Ya Wo Ho~)Don’t Wanna Be Friends

共密友做戀人要小心
然而像你非一般紓憂解困
當我再徹夜去諗 想愛要吻就要吻 浪漫不需等

和你
想你 每天跟我 天光天暗 每刻跟我 悲傷興奮
若我問 就慶幸 答案是你肯
縱使飛上 天空俯瞰 眼中得你My Only One

想想你都講我聽
Don’t Wanna Be Friends
聽聽我的心跳聲
Don’t Wanna Be

想想你都講我聽
Don’t Wanna Be Friends
聽聽我的心跳聲
Don’t Wanna Be...... Friends

評分人數

食唔住個melody

對佢由好大期望到冇哂感覺

佢應該向黎曉陽、MC等groovy歌手學習

定係佢有班痴線盲粉就滿足?

首歌好 JF, 完全聽到 JF 個唱法
同埋開頭有d方大同, 有d 超生培慾 feel

真係咁差 ? 已經係出道後唯一loop得過嘅歌黎

其實首歌唔差,melody幾好聽添
但係覺得如果jay唱返會好啲
鍾意聽ian唱類似背伴嗰種style多啲
3分

未聽,睇定啲先再聽,或者等903播先再聽
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

可能Jay Fung /T-ma唱會好聽好多

看到是都好努力揀選好歌和突破歌路,但同狂人日記犯同一毛病都是未有足夠能力駕馭此類曲風,但年青歌手還有足夠時間可以磨鍊,努力加油!3+1=4fun

把聲唔係好聽到soul嘅感覺
唱果度扣左分

頂唔順契仔扮cute個樣
成首歌好普通,聽完都無印象
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

旋律算係Ian暫時主唱既歌入面既career best
不過佢唱歌實在太太太普通

搞乜佢唱歌越黎越似林奕匡
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

開始冇咩新鮮感
不過真係幾靚仔
乾一罐冰汽水

好過晒以前嗰d 但係應該好快厭

頂唔順契仔扮cute個樣
成首歌好普通,聽完都無印象
gocrazy 發表於 4/4/2021 08:59

第一句同意 魚類樣都廿到尾仲扮cute

想聽 Jay Fung 同 T-MA 完美演繹

cymusic 發表於 2021-4-4 10:26

眼嘅大細都係

越聽越鍾意❤️

第一句同意 魚類樣都廿到尾仲扮cute
edwardngwy 發表於 2021-4-4 11:15

好過閪樣啦已經
三十幾嗰陣應該好啲

首歌本身其實好好
但一路聽一路幻想到JF唱會點
跟住就覺得佢唱得好差 handle唔到啲r&b groove

見到Jay Fung有份作好期待
打開黎聽只係覺得好嘈

想聽jay fung唱

曲好
詞差
唱差

cymusic 發表於 2021-4-4 10:26

其實由佢全民造星戈陣已經覺得佢似Phil
根據全民造星片段,好似Phil同Ian 都跟過Jeffrey Choi學唱歌

好過閪樣啦已經
三十幾嗰陣應該好啲
kenneth 發表於 2021-4-4 11:30

Hi樣 = 真性情
在這畢生不滅 無極的狀態

支持Jay fung
太陽花 純真柔弱

有啲方大同feel

佢把聲係幾有辨識度
但唱得好普通 唱歌冇groove嘅
仲衰過正式開始

反而上一首背伴靠阿Carl有少少突破
咁樣keep 住落去都唔係辦法
搵番阿Carl監佢啦

首歌好聽呀,起碼都會想loop
只係唱方面仍需努力

Chill chill地,幾順耳ar 3分
太陽花 純真柔弱

唱又悶
上幾次作又唔掂

Sosad

契契喺CM最多5分係另一個諾貝爾: 52%
DWBF創新低

YouTube 好多DWBF同埋Master Class 廣告

DWBF>>正式開始>>>>鯨落>>另一個諾貝爾>二期大樓>背伴

聽完mc嘅靚聲,再聽ian,明顯唱功有差別

alison1225 發表於 2021-4-6 14:14

沒有比較沒有傷害
太陽花 純真柔弱

5FUN 係比JF BB

聽歌唔睇MV幾好loop
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

都幾鐘意IAN, 但呢種曲風雖然輕鬆但我麻麻, 會聽但不狂LOOP.

咩事呢排咁多5分1分叮噹馬頭既歌
太陽花 純真柔弱

弱智沒原因

alison1225 發表於 2021-4-6 14:14

Sad but true
香港人,只聽廣東歌

同期咁多鏡歌 明顯Ian呢次聲勢唔夠其他歌夠迴響
太陽花 純真柔弱

如果首歌俾Jay Fung唱返就好了 契仔有啲唔係好食得住首歌

tribute方大同?

tribute方大同?
Frankiekiekie 發表於 2021-4-11 16:41

雖然Ian今次未有填詞,不過卻提供歌詞靈感:「我同作詞人鄭敏傾咗好耐,佢好了解我嘅諗法。因為我好鐘意方大同,所以將對方嘅《愛愛愛》同《歌手與模特兒》放入歌詞,當係一個密碼。」

如果首歌俾Jay Fung唱返就好了 契仔有啲唔係好食得住首歌
hkaddoil 發表於 2021-4-11 15:00

食得住D女fans就ok了
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

點解CM最近咁多評分5-1兩極既歌,感覺好唔尋常
太陽花 純真柔弱