返回列表 發帖

DWBF - 陳卓賢

單選投票, 共有 128 人參與投票
40.62% (52)
11.72% (15)
8.59% (11)
5.47% (7)
33.59% (43)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 29/03/2021

曲 :T-Ma,馮允謙,IAN,Alex Law
詞 : 鄭敏
編:T-Ma
監:T-Ma

為你我做春季某天清早的細雨
做你養分醞釀這相遇
如你會是水母我充當劍魚
於深海裡 抵擋一切傷損

卻似沒原因 恐怕只得你吸引
這女性密友可可可愛得很
當初不懂這亢奮 出於哪種氣氛
《愛愛愛》怎麼愛 都需要 區分

如你 已等於我 天光天暗 已等於我 悲傷興奮
是震撼 是確幸 教我極敏感
已經將我 思想底蘊 已早給你 不要再等
(Ah Ya Wo Ho~)Don’t Wanna Be Friends

抱歉我要話你知 你令我創作這段故事 似
《歌手與模特兒》
如像每段歌詞 發覺到我不只~ 不只
會為友情太放肆

懊惱和煩憂 不要緊跟你深究
最正確做法 等等等我擔憂~~

當你 已等於我 天光天暗 已等於我 悲傷興奮
是震撼 是確幸 教我極敏感
已經將我 思想底蘊 已早給你 不要再等
(Ah Ya Wo Ho~)Don’t Wanna Be Friends

共密友做戀人要小心
然而像你非一般紓憂解困
當我再徹夜去諗 想愛要吻就要吻 浪漫不需等

和你
想你 每天跟我 天光天暗 每刻跟我 悲傷興奮
若我問 就慶幸 答案是你肯
縱使飛上 天空俯瞰 眼中得你My Only One

想想你都講我聽
Don’t Wanna Be Friends
聽聽我的心跳聲
Don’t Wanna Be

想想你都講我聽
Don’t Wanna Be Friends
聽聽我的心跳聲
Don’t Wanna Be...... Friends

教我極敏
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

幾好聽 但Jay Fung groovy感好啲

JF個groove好正
losyes 發表於 2021-4-29 07:54

原來首歌可以咁正!

tyli 發表於 2021-4-29 02:53

喜歡允謙同崇謙

個人覺得Jay fung 自己唱返仲正no offense~

好過原唱,不過原唱都有值得欣賞既地方,Ian要努力啲追上前輩
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

喜歡允兒

JF個groove好正
在這畢生不滅 無極的狀態

如果首歌俾Jay Fung唱返就好了 契仔有啲唔係好食得住首歌
hkaddoil 發表於 2021-4-11 15:00

JayFung 喺kkbox唱咗,覺得Ian比較多少年氣,Jay成熟啲。同埋聽完Jay嘅live宜家擔心Ian演唱會現場,因為Jay都炒炒啲。

btw首歌喺個大串流平台成績都幾好,睇來幾多人鍾意喎。
喜新厭舊girl所以基本只聽新歌plz

Jay 提到最近和 T-ma 寫了一首歌給別人,本來是 T-ma 獨自寫的,但因為想不到 chorus 怎麼發展,便找他幫忙,他聽了 verse 部分後便立即哼出了 chorus,這就是合作的力量吧。

係咪呢首黎

一開始係唔係講緊世界好氣氛?
losyes 發表於 2021-4-25 15:25

講緊造星嗰陣,都幾多人覺得佢幾有potential

losyes 發表於 2021-4-25 15:25

可能係睇開佢做運動員嗰啲fans

其實ian有話咁差咩 明明佢一開始係幾多好評
Cantolover 發表於 2021-4-17 23:04

唱歌Groove有進步, 但用 Jay Fung, MC 嗰D比 仲差好遠

估唔到咁多一分
覺得舒舒服服 好適合佢把聲 5分 春天聽呢啲岩曬

覺得呢首有D正式開始2.0, 冇咩驚喜

都係鐘意鯨落同正式開始多D

越聽越sweet 好想卓賢仔可以過黎攬住我
太陽花 純真柔弱

曲幾好,唱就一般,
想聽Jay Fung唱可能更好

其實ian有話咁差咩 明明佢一開始係幾多好評

弱智沒原因
ka_sakura 發表於 2021-4-10 21:54

pish this
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

3分, 歌同唱都不過不失, 但唔係好驚喜
仲未搵返FLY ME TO THE MOON嗰個IAN

其實幾好聽
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

Ian今次曲風比起過枉既歌係唔同,但我就比較鍾意聽鯨落&背伴多D

點解CM最近咁多評分5-1兩極既歌,感覺好唔尋常
太陽花 純真柔弱

如果首歌俾Jay Fung唱返就好了 契仔有啲唔係好食得住首歌
hkaddoil 發表於 2021-4-11 15:00

食得住D女fans就ok了
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

tribute方大同?
Frankiekiekie 發表於 2021-4-11 16:41

雖然Ian今次未有填詞,不過卻提供歌詞靈感:「我同作詞人鄭敏傾咗好耐,佢好了解我嘅諗法。因為我好鐘意方大同,所以將對方嘅《愛愛愛》同《歌手與模特兒》放入歌詞,當係一個密碼。」

tribute方大同?

同期咁多鏡歌 明顯Ian呢次聲勢唔夠其他歌夠迴響
太陽花 純真柔弱

聽完mc嘅靚聲,再聽ian,明顯唱功有差別
alison1225 發表於 2021-4-6 14:14

Sad but true
香港人,只聽廣東歌

弱智沒原因

咩事呢排咁多5分1分叮噹馬頭既歌
太陽花 純真柔弱

都幾鐘意IAN, 但呢種曲風雖然輕鬆但我麻麻, 會聽但不狂LOOP.

聽歌唔睇MV幾好loop
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

5FUN 係比JF BB

alison1225 發表於 2021-4-6 14:14

沒有比較沒有傷害
太陽花 純真柔弱

DWBF>>正式開始>>>>鯨落>>另一個諾貝爾>二期大樓>背伴

YouTube 好多DWBF同埋Master Class 廣告

契契喺CM最多5分係另一個諾貝爾: 52%
DWBF創新低

唱又悶
上幾次作又唔掂

Sosad

Chill chill地,幾順耳ar 3分
太陽花 純真柔弱

首歌好聽呀,起碼都會想loop
只係唱方面仍需努力

有啲方大同feel