返回列表 發帖
開錯燈 index:0
Long's Music Picks Week 15 :D
因講了出來 | 10,000 ft. | 千世書

280度無死角之呼吸index : 1
願我的黑令我清醒  而黑中有光 心很清 柔似水 守護 感性結晶
黑是百種色 混於這世間 越變幻 越感受這熱情 越看清

其實隱形人曲詞都唔算差,可惜歌手本人唱得真係好差。

奶共清單又中兩件
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 15 (10/4/2021)

1. Leave The World Behind - 陳天翺   2. 今天我不想做嘢 - 張進翹   3. 沒什麼 - 黃凱逸   4. 白眉 - Kendy Suen   5. the Pink Room - 王菀之

奶共清單又中兩件
kwanie 發表於 2021-4-8 22:17

如果中晒5件+隱形人/暫定就真係perfect
Steven's Top 20 Collections Week 16
01  千世書 - The Hertz
02  WARRIOR - MIRROR
03  白眉 - 孫曉賢

steven 發表於 2021-4-8 22:21
咁我係咪以後都唔好 mark AP

睇預告開錯燈第九位
PangChiYeung 發表於 2021-4-8 21:39

青見迦一姐confirmed
臭煎槤二姐confirmed

原來係有AB版本
Steven's Top 20 Collections Week 16

睇唔透邊首上死位

大腸真係晚晚容祖兒陳奕迅咁播

評判陣容
10/4/2021        趙增熹        唱片監製
10/4/2021        舒文                唱片監製
10/4/2021        李志剛        香港電台第二台DJ
10/4/2021        艾力               香港電台第二台DJ
「聲夢第一戰」正式上演,十五位參賽者輪流唱出一首自選歌曲,即時接受趙增熹、舒文、李志剛、艾力等廿五位專業評審的點評,並以亮燈形式顯示學員的分數!六大星級歌手導師亦會坐陣現場,親自過目各人的臨場表現,為下一輪揀選心水學員分隊作賽做好準備。有學員的自選歌剛巧是專業評審的作品,也有人大膽挑戰歌手導師的熱爆情歌,可會是得分殺着?十五人逐一展示歌唱實力之後,綠燈最少者將會被淘汰,需要告別聲夢舞台……
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

steven 發表於 8/4/2021 22:21
三件
Music Picks Week 15 (10/4/2021)

1. Leave The World Behind - 陳天翺   2. 今天我不想做嘢 - 張進翹   3. 沒什麼 - 黃凱逸   4. 白眉 - Kendy Suen   5. the Pink Room - 王菀之

三件
kwanie 發表於 2021-4-8 22:51
都幾西利

都幾西利
chachacharlie 發表於 2021-4-8 22:55

差阿嬋 唔完美

本帖隱藏的內容需要積分高於 408 才可瀏覽

差阿嬋 唔完美
Wonders 發表於 2021-4-8 22:57
隨時聽日播返兩首阿嬋

差阿嬋 唔完美
Wonders 發表於 8/4/2021 22:57
仲有牙豪牙

其實隱形人曲詞都唔算差,可惜歌手本人唱得真係好差。
Gary 發表於 2021-4-8 22:14

想聽下林家謙翻唱
本週冠軍歌: 俏郎君 - 張敬軒

2020 最佳原創歌: 永恆少年 改編歌: 想見你想見你想見你 演繹歌: 愛沒懷疑 音樂錄影帶: 人話
最受歡迎唱作歌: 與人同行 合唱歌: 別為我好 (我未夠好版) 跳舞歌: 以青春之名 Karaoke 歌: 旅行娃娃
電視主題歌: 甘心替代你 電影主題歌: 金都 新星金曲: 曖昧 新人獎: 謝東閔

280度無死角之呼吸index : 1
on07111 發表於 2021-4-8 22:13

一日得1太少!
秉承cm精神 推廣好音樂

群星雲集全新「勁歌」舞台,齊撐香港樂壇!衛蘭、李幸倪合唱英文金曲,炮製今期限定靚聲表演。Supper Momen ...
LLLC 發表於 2021-4-8 17:47

又唱jb?
秉承cm精神 推廣好音樂

manson一日+3

有冇人覺得阿Mag的vocal差左好多?近期差唔多每首歌個chorus都好多氣聲同好用力,高音又扯,好掛住佢Moody  ...
angelicdestiny 發表於 2021-4-8 00:19

BASE ON 你覺得既呢一點 我了解過 其實mag曾經有訪問時候有講過佢聲帶有問題係因為情緒病引發 其實一直以黎都有食藥定期覆診跟進住進度 ,佢食既藥期間都會有影響 唔係佢用錯先至失聲 每次失聲都係因為情緒病好嚴重先至會失聲  佢要轉用聲方法係因為啲藥有影響到佢 所以先會咁樣 ...好難去形容俾你知情緒病可以嚴重到點 可能要有經歷過呢種病先會明...最近佢有透露過而家其實仲KEEP住食藥控制住個情況

我覺得其實唔想俾人覺得會係賴情緒病 OR 唔識用聲 ...其實最近呢1-2年已經好左好多 反而以前個種唱法就真係夾硬上

manson一日+3
mtrccc 發表於 8/4/2021 23:58
起碼仲留到喺度 !

BASE ON 你覺得既呢一點 我了解過 其實mag曾經有訪問時候有講過佢聲帶有問題係因為情緒病引發 其實一直以 ...
kelvinho726 發表於 2021-4-9 00:01

原來係咁,多謝你提點我,我對佢的病係empathize嘅,
可能我對佢對要求比較harsh因為我覺得佢唱得同處理得D歌更好,
畢竟我都聽左佢唱歌十年所以我對佢把聲好熟,佢依家轉左唱法對我來講係聽覺上差D.
I talk a lot of BS.

一姐妍3次

一姐妍3次
steven 發表於 2021-4-9 01:50

都係純粹幫佢留住啲存在感等到下plug啫
應該4月尾五月頭又派歌
Lady Killa kill la kill la kill again
天生膚淺敷衍醜陋的賣相
You can call me pretty liar
I'm a liar liar
只等天黑

声梦传奇  EP.1 preview
https://m.bilibili.com/video/BV1r5411A78A

声梦传奇  EP.1 preview
leongl 發表於 2021-4-9 04:59

Haha, I love Janice! So polite and cute with her comments and verb use.
I talk a lot of BS.

[4月9日之廣東歌]

2003年4月9日 - Boy’z 推出首張音樂專輯《LALA世界》
2009年4月9日 - 張敬軒推出第9張大碟《感情‧生活》
2009年4月9日 - 蔡卓妍推出首張個人專輯《二缺一》,推出一個月已衝破白金銷量
2010年4月9日 - 孫耀威推出第7張粵語專輯《Man in the Mirror》
2015年4月9日 - 容祖兒推出第5張個人EP《Me, re-do》
2017年4月9日 - 電影《點五步》主題曲《沙燕之歌》在第36屆香港電影金像獎上獲得最佳原創電影歌曲
2018年4月9日 - 盧冠廷推出專輯《Movie to Music》,歌曲以過往的電影配樂為基礎,再譜上新詞,部分作品更要加入新的旋律段落併合而成
2019年4月9日 - 符致逸推出個人音樂專輯《The Night Begins》
2020年4月9日 - 關淑怡推出專輯《eZone》

痴線
煙花紀三次原來已經又係榜尾

痴線
kwanie 發表於 2021-4-9 08:29

所以都唔知你吠乜
今周明明都係6-7ap ga la
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 9 + 14 + 7 + 7 + 7 + 6+2 + 7* = 57*+2

痴線

如果計埋wk16 ,就已經上榜七週,睇嚟會冠
每日問候棉花容幾時LAN

如果計埋wk16 ,就已經上榜七週,睇嚟會冠
michael344 發表於 9/4/2021 08:33
點會唔冠
輕鬆拎住220ap在手睇你哋點追

晴朗播立立
條死線正式搬到上3AP

痴線

幾時做咗死線指標架,明明就係Jason+3先係指標
❤️ 到這裏想搜尋誰  無情煙花都不屑紀念無份的愛侶 ❤️

晴朗播立立
條死線正式搬到上3AP
kwanie 發表於 2021-4-9 08:40

生生呢
47. Bring Him Home
2021Week16 黃力臻  -  都市爬行
2020Summary

立立一朝+2 就由榜尾衝咗上中游

條女今個星期開SHOW有得上榜
新生代女金AGA 江海迦 2021年首支全新風格派台歌
《CityPop》19.02.2021 1800

點會唔冠
kwanie 發表於 2021-4-9 08:39

Gin Lee不如都係下年先派歌
今年又輸比祖兒

點會唔冠
kwanie 發表於 2021-4-9 08:39

真係再hea播80就可以女金

去年推出了4首新歌,AK自問盡了最大努力,可惜沒有獎項。

身為跳唱男團成員,Anson Kong有感香港跳唱組合非主打,而自己聽歌領域很廣,接受融合曲風,他認為香港音樂作品不遜色於外國,善於玩結他、彈琴及跳舞的他目標在3年後推出個人創作EP。
SSN Chart (9 Apr)  ||  鏡榜冠軍: Warrior - MIRROR
1. 悔 過 書 (1 Week No.1) - 陳 柏 宇
2. Warrior (1 Week No.1) - MIRROR
3. 狂 人 日 記 - 柳 應 廷

Gin Lee不如都係下年先派歌
今年又輸比祖兒
steph 發表於 2021-4-9 11:18

上返女銀 平左謝安琪紀錄先
SSN Chart (9 Apr)  ||  鏡榜冠軍: Warrior - MIRROR
1. 悔 過 書 (1 Week No.1) - 陳 柏 宇
2. Warrior (1 Week No.1) - MIRROR
3. 狂 人 日 記 - 柳 應 廷

身為跳唱男團成員,Anson Kong有感香港跳唱組合 ...
John 發表於 2021-4-9 11:25

Ak要等幾多年先有個人獎

真係再hea播80就可以女金
風見志郎 發表於 9/4/2021 11:20
咩HEA 播80
唔係今年仲有幾首架咩?
起碼都500 AP 啦

咩HEA 播80
唔係今年仲有幾首架咩?
起碼都500 AP 啦
kwanie 發表於 2021-4-9 11:30

人地可能要挑戰兩首歌女金

咩HEA 播80
唔係今年仲有幾首架咩?
起碼都500 AP 啦
kwanie 發表於 2021-4-9 11:30

好嘔心 叫佢番歸啦

身為跳唱男團成員,Anson Kong有感香港跳唱組合 ...

樣樣亦太一般
無一欄可自滿
全心厚待你仍然功倍但事半
今年錯了大半 明年或者圓滿終生都圓滿
安心等誰接管
願我的黑令我清醒  而黑中有光 心很清 柔似水 守護 感性結晶
黑是百種色 混於這世間 越變幻 越感受這熱情 越看清

新城: 當我個獎係乜
汪明荃高分 家燕傻人低分
菊英羅文不會恨 恨有紫昕
汪明荃高等 顯得康華低等
潔靈祝佢好運 做家英最淫

過氣謝安琪真的番歸

新城: 當我個獎係乜
LoveMirkay520 發表於 2021-4-9 11:50

明明新城有3人得獎