返回列表 發帖
未來見
KU Cantopop Chart Week 15
1. 千世書 - The Hertz
2. Good Time - 張天賦
3. 狂人日記 - 柳應廷

邊度做左勢?
kevin2011 發表於 2021-4-5 22:46

見嚮網上 好多人撐
秉承cm精神 推廣好音樂

勁過01個樂壇核數C
on07111 發表於 2021-4-5 21:48

點解棉花祖国有特權可以全部都冠?

quite shocked that 崩壞入到VIU 20強   港台冠個D 都係懶係正能量GE 歌..
快劍俠 發表於 2021-4-5 23:17

未崩壞係至尊大熱

MC好快上到rthk...可能華納無乜男歌手同佢用quota

好似話未崩壞做勢做得好勁!向至尊歌進發
大家都要支持崩壞妍! ...
kenneth 發表於 2021-4-5 21:14

Teamkenneth有投票指南未
願我的黑令我清醒  而黑中有光 心很清 柔似水 守護 感性結晶
黑是百種色 混於這世間 越變幻 越感受這熱情 越看清

MC好快上到rthk...可能華納無乜男歌手同佢用quota

Teamkenneth有投票指南未 ...
on07111 發表於 2021-4-6 00:08

所有愛kenneth嘅人都係teamkenneth
而kenneth尊重佢哋行使自由嘅投票權
無論邊個拎都係teamkenneth嘅投票結果

見嚮網上 好多人撐
kenneth 發表於 2021-4-6 00:04

咁你投左邊個?網上即係邊度
Lady Killa kill la kill la kill again
天生膚淺敷衍醜陋的賣相
You can call me pretty liar
I'm a liar liar
只等天黑

網上即係邊度
kevin2011 發表於 2021-4-6 00:12

Cath Wong宣傳投票個ig post有429人 like同7個人comment,證明好多人撐
所有愛kenneth嘅人都係teamkenneth
而kenneth尊重佢哋行使自由嘅投票權
無論邊個拎都係teamkenneth嘅 ...
kenneth 發表於 2021-4-6 00:10

咁除左新彊人壽外,首首歌拎都係teamkenneth
願我的黑令我清醒  而黑中有光 心很清 柔似水 守護 感性結晶
黑是百種色 混於這世間 越變幻 越感受這熱情 越看清

Cath Wong宣傳投票個ig post有429人 like同7個人comment,證明好多人撐
on07111 發表於 2021-4-6 00:18

Viu FB有人咁講

請問你們20強有冇得票數?
點解有啲唔應該出現嘅歌都出現
我好懷疑有造馬成份
Lady Killa kill la kill la kill again
天生膚淺敷衍醜陋的賣相
只等天黑

幸兒門告急
47. Bring Him Home
2021Week16 黃力臻  -  都市爬行
2020Summary

點解有人講 VIUTV CHILL CLUB 出左20強既

如果幸倪悶入唔到10強
Gin粉 就冇得再賴有其他歌界票了
Long's Music Picks Week 16 >3>
Master Class | #FF | I'm Fine, Thx.

Viu FB有人咁講

請問你們20強有冇得票數?
點解有啲唔應該出現嘅歌都出現
我好懷疑有造馬成份
...
kevin2011 發表於 2021-4-6 00:27

如果未崩壞拎唔到至尊就證明係造馬

棉花春
棉花雞
無棉花嬅
習近豪
笠水SM

係咪要齊晒

kwanie 發表於 2021-4-5 22:17

其實點解真係要將SM 歸入佢地個幾個一邊? 唔表態就要咁嗎? 唔用樂隊表態 個人成員表過態都唔得?

Sunny遊過行當睇唔到 見到FB 同呢度D人真係無所不用其極 行得唔前就要咁 勁插狂插係咁屈

講左幾多次SM上完2019 個7月佛山已經無上過去 點解仲可以有人講佢地奶

唔係隻碟有國語歌就一定係大陸嫁 派左2首歌都係台灣班底 做埋台灣電影歌曲 幾多人又係睇唔到

岩既 都已經係完全唔聽唔想理 幾乎自身已經認定左佢地係咁樣 完全唔會留任何餘地去睇件事

幾多人睇完立場篇野之後 出面幾多人真係完全唔聽唔理就信哂 真係當正過街老鼠咁對待

唔洗咁樣對佢地呀嘛 唔撐真係可以 鬧都可以 但歸到同深藍一齊真係無野好講

其實點解真係要將SM 歸入佢地個幾個一邊? 唔表態就要咁嗎? 唔用樂隊表態 個人成員表過態都唔得?

Sunny ...
kelvinho726 發表於 2021-4-6 01:00

呢個世上沒有無緣無故的恨,佢地今日之所以搞成咁,佢地真的沒有任何責任嗎?
天生膚淺敷衍醜陋的賣相
只等天黑

呢個世上沒有無緣無故的恨,佢地今日之所以搞成咁,佢地真的沒有任何責任嗎? ...
kevin2011 發表於 2021-4-6 01:06

唔係講佢地無責任 而係洗唔洗當到佢地同個4個睇齊 真係過街老鼠咁看待

唔係講佢地無責任 而係洗唔洗當到佢地同個4個睇齊 真係過街老鼠咁看待 ...
kelvinho726 發表於 2021-4-6 01:09

其實你睇開d,尋日我睇chill club X登果邊已經有人開始講返佢地唔算係乃共,你就無謂放大所有負面野啦
天生膚淺敷衍醜陋的賣相
只等天黑

Serrini應該上到榜尾

其實你睇開d,尋日我睇chill club X登果邊已經有人開始講返佢地唔算係乃共,你就無謂放大所有負面野啦 ...
kevin2011 發表於 2021-4-6 01:17

其實佢哋可以自己澄清 上蘋果落下廣告做訪問
出首勁過無盡嘅抗命歌 啲人自然會關注返啦

其實你睇開d,尋日我睇chill club X登果邊已經有人開始講返佢地唔算係乃共,你就無謂放大所有負面野啦 ...
kevin2011 發表於 2021-4-6 01:17 AM

但係而家又就嚟上勁歌,會唔會鬧得仲勁

其實佢哋可以自己澄清 上蘋果落下廣告做訪問
出首勁過無盡嘅抗命歌 啲人自然會關注返啦 ...
kenneth 發表於 2021-4-6 01:29 AM

澄清就應該唔會啦,但係同意第二句,佢哋可以用作品表達
上隻碟啲歌真心麻麻,自然就冇乜人理

tyli 發表於 2021-4-6 01:31

咁多多少少實有架啦,其實覺得佢地主要問題係過左氣
天生膚淺敷衍醜陋的賣相
只等天黑

咁多多少少實有架啦,其實覺得佢地主要問題係過左氣
kevin2011 發表於 2021-4-6 01:32

無計 而家既風氣係政治 好老實 邊隊夠黃都會受吹捧 先入為主左先 聽首歌如果首歌唔夠黃 就會俾人批鬥

tyli 發表於 2021-4-6 01:31

其實遲早D BAND都會上埋 四大破哂冰 RB遲早都有機會上都唔定

單從音樂方面講SM 真係退步咗好多嘛...
更何況呢個世界就係咁現實 宜家好多人睇一個明星都係睇咗政治立場先
呢個風氣唔係一時三刻可以改變到

更何況呢個世界就係咁現實 宜家好多人睇一個明星都係睇咗政治立場先 ...
HeithWong 發表於 2021-4-6 02:19

我又唔覺得退步左 而係歌路轉哂型 同以前唔同哂風格 而家鬧佢地個D 應該聽開個D認為佢地只係得熱血 但其實唔淨止咁 不過被人標籤左係熱血無計

講真 當年無盡 首歌係叫人唔好放棄自己夢想 要有無盡既力量去實現 ...點知換來既 一句歌詞"人生夢一場革命至蒼老" 一句詞 俾人由2019抽水抽到而家 明明首歌本意都唔係咁 又係政治上身 個個聽歌已經返唔到去以前 少一秒 少一隻字 少一個明顯意思都可以話你唔前 淆 離地

當唔再寫熱血 唔再回應社運 唔唱熱血 就會換來樂迷既放棄 話佢地淆

其實而家聽首歌係咪歌詞講少一秒政治真係唔得 聽首歌都要咁Heavy既感覺 明明SM成隻碟無隻歌講緊運動 講世界觀都唔得 被人無限代入個chaos we made 明明就完全唔關社運

首祈又係 你看到黑色 我看到彩色 當佢地咩顏色個D 就反方向諗佢地藍 真係痴左線嫁喎 呢1-2年已經係咁 唔怪得成個樂壇風氣都只係識一味作D打氣歌之外 好似完全唔識做返其他音樂咁

其實我覺得呢隻碟 唔岩聽一件事 但成首歌D 編曲 樂器 感覺成件事都好FULL 越黎越豐富

只不過又係因為政治取態佢地無表明過 加上歌曲風格轉型 換來被人話離地 被人話奶 又被人話笠水

講得岩呀你 D人咩都唔理 大氣氛圍話佢地奶 跟住個個諗都唔諗就跟住小佢地 明明大有人在藍到黑個D佢地唔講 係要攻擊佢地

更何況呢個世界就係咁現實 宜家好多人睇一個明星都係睇咗政治立場先 ...
HeithWong 發表於 2021-4-6 02:19 AM

係,其實睇咗政治立場先對香港音樂唔係太好
我覺得tvb破冰其實係一件好事,可以提供另一個平台俾歌手上俾更多人認識 (當然要睇下tvb點搞)
但係啲人一定係鬧咗先
anyways, 都希望sm可以做返啲高質素嘅音樂

我又唔覺得退步左 而係歌路轉哂型 同以前唔同哂風格 而家鬧佢地個D 應該聽開個D認為佢地只係得熱血 但其 ...
kelvinho726 發表於 2021-4-6 02:28

不如咁講 支持同尊重係贏返蒞 無得迫嘅
觀感呢樣嘢始終係自身出發
世間上被誤解抹黑又豈止佢哋一隊?
潮流呢家嘢好過眼雲煙
表達咗你嘅支持就已經足夠

求變無錯係好事 但都要聽眾受落先會hit

係,其實睇咗政治立場先對香港音樂唔係太好
我覺得tvb破冰其實係一件好事,可以提供另一個平台俾歌手上 ...
tyli 發表於 2021-4-6 02:35

我唔係唔同意杯葛深藍歌手 照杯好藍好藍個D 但好似SM呢D只係無表態 被人歸邊既係好慘姐

政治立場已經令歌手放棄好多野 佢地個個一樣都有自己既包袱 我地自己唔係公眾人物 口響響講句野做乜野都唔洗負責任

但佢地唔係呀 而家風氣被人批鬥到不明不白 佢地自己都搵少好多 唔好同我講佢地"呢段時間" 不停搵人仔啦 2019年7月之後 上都未上過去 呢個說法講左2年都仲有人講 真係笑左

而家佢地無LIVE出 無SHOW玩 ...好似SM呢D 公司得幾個人 你地既批評係可以 但好似封殺咁 係咪真係要做到咁盡

埋頭苦幹不停寫歌作歌 到頭來政治兩個字收左皮 我係佢地都真係覺得灰

我認為返唔到去以前啦 因為可能現實既各種無力感 D人既心情已經返唔到去最初 唔可以純粹地聽歌 一聽一定要先睇顏色

我唔係唔同意杯葛深藍歌手 照杯好藍好藍個D 但好似SM呢D只係無表態 被人歸邊既係好慘姐

政治立場已經令 ...
kelvinho726 發表於 2021-4-6 02:41 AM

好同意你講嘅points! 歌手又唔係政治人物又唔係讀political science, 點解要逼佢哋講啲政治性嘅嘢呢
佢哋嘅工作就係做好啲音樂帶歡樂俾觀眾,但係可惜香港已經變晒,而家歌手一定要表態先得到支持
不過都要學識唔好太介意人地嘅諗法,你睇下sm咪繼續笑住咁做佢哋嘅音樂,唔係咁可以點呀?
你自己支持就已經足夠
Just do/listen to what makes you happy. Don't worry too much about what others think!

@princejoyce合唱版係同Ansonbean
Steven's Top 20 Collections Week 16
01  千世書 - The Hertz
02  WARRIOR - MIRROR
03  白眉 - 孫曉賢

steven 發表於 2021-4-6 03:59

跨公司合作

steven 發表於 2021-4-6 03:59 AM

係咪又係rap?
想象唔到ansonbean唱歌

跨公司合作
kenneth 發表於 2021-4-6 04:33

豆豆入左寰亞了
我估錯這個世界得到教訓

鏡兒是咪爭十大?

豆豆入左寰亞了
mrshadowll 發表於 2021-4-6 06:47

以為佢古天樂

鏡兒是咪爭十大?
chachacharlie 發表於 2021-4-6 08:10

黑之十大!

以為佢古天樂
kenneth 發表於 2021-4-6 08:42

古天樂management+寰亞唱片負責音樂工作?
A Powerpick年度大清算 2020
click here

以為佢古天樂
kenneth 發表於 2021-4-6 08:42 AM

Cool Style新公司好似係環亞集團同古天樂嘅天下一集團嘅partnership

聽住完美solo版先
losyes 發表於 2021-4-5 14:09

多謝分享,我第一次看這段片

多謝分享,我第一次看這段片
xteve 發表於 2021-4-6 09:18 AM

我都第一次睇,其實無啲人講到咁差

棉花春
棉花雞
無棉花嬅
笠水SM

係咪要齊晒
kwanie 發表於 2021-4-5 22:17

差別待遇
47. Bring Him Home
2021Week16 黃力臻  -  都市爬行
2020Summary

四子專業推介走勢會唔會太靚,9個星期top5
❤️ 到這裏想搜尋誰  無情煙花都不屑紀念無份的愛侶 ❤️

回復 189# tyli

唔知kay會唔會入寰亞

咁勤力去上唱歌堂,唔通準備出歌?

tyli 發表於 2021-4-6 10:59

右上哥位是紙紮公仔嗎
好不吉利
Long's Music Picks Week 16 >3>
Master Class | #FF | I'm Fine, Thx.

Ansonbean 做 Dancer 算啦, 唔好唱歌啦
雖然我想香港樂壇百花齊放, 但唔好阿豬阿狗都話要做歌手啦

What the......
2001 Cantopop Journey Week 16
1.俏郎君 2.這世代  3.喜歡上一個人 4.午夜浪漫 5.同一起哄

tyli 發表於 2021-4-6 10:59

個唱歌老師係咪叫Anthony?
Liza: When you are old, they assume you know every thing~~

差別待遇
b01091018 發表於 2021-4-6 10:13

拎埋至尊歌 今年係咪到千嬅
AGA vs Gin 的時代來了