返回列表 發帖

[Jun/2021] 汪明荃與香港中樂團2021

演唱會名稱:汪明荃與香港中樂團2021
日期及時間:
2021年6月4至5日 (星期五至六) 8:00pm
2021年6月6日 (星期日) 3:00pm
時間:晚上 8:00
地點:香港文化中心音樂廳
票價:HK$680 / $480 / $280

開售日期: 2021年4月7日 上午10時

折扣:
全日制學生 / 60歲或以上的高齡人士 / 殘疾人士及看護人* / 綜合社會保障援助受惠人 (半價優惠)
香港中樂團摯友會會員 (七五折優惠)

「阿姐」與樂團多次合作演出,擦出無限火花,今次與你穿越時空,呈獻多首古典詩詞包括《花非花》、《聲聲慢》、《紅豆詞》、《滿江紅》及首本名曲《華麗轉身》、《傾城之戀》、《歸帆》、《熱咖啡》,展現綽約風姿。樂團特別委約著名香港作曲家伍卓賢創作以辛棄疾的宋詞為題的《青玉案 • 元夕》及以蘇軾的宋詞為題的《蝶戀花 • 春景》,於音樂會中作世界首演。
Source: urbtix

林奠今晚係咪同我荃合唱?
LoveMirkay520 發表於 2021-6-6 19:59

希望阿姐同林鄭組隊twins,然後出歌爭勁歌金曲金

林奠今晚係咪同我荃合唱?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

春江花月夜 古曲 彭修文編曲

歌唱與樂隊 

聲聲慢 李清照(宋)詞 伍卓賢曲

蝶戀花 · 春景 蘇軾(宋)詞 伍卓賢曲(香港中樂團委作/世界首演)

青玉案 · 元夕 辛棄疾(宋)詞 伍卓賢曲(香港中樂團委作/世界首演)

花非花 白居易(唐)詞 黃自曲 陳能濟編曲

紅豆詞 曹雪芹(清)詞 劉雪庵曲 周熙杰配器改編

滿江紅 岳飛(宋)詞 古曲 朱曉谷編曲

闖將令(電影《如來神掌》配樂) 于會詠、胡登跳曲 沈文友編曲

歌唱與樂隊

華麗轉身(電視劇集《華麗轉身》主題曲) 張美賢詞 倫永亮曲 伍卓賢編曲(香港中樂團委編/中樂版首演)

傾城之戀(電影《傾城之戀》主題曲) 林敏聰詞 林敏怡曲 伍卓賢編曲(香港中樂團委編/中樂版首演)

歸帆 江羽詞 顧嘉煇曲 伍卓賢編曲(香港中樂團委編/中樂版首演)

熱咖啡 江羽詞 紀利男曲 伍卓賢編曲(香港中樂團委編/中樂版首演)
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

提緊您!提緊您!
聽日(6/6星期日)嘅「汪明荃與香港中樂團」係下午3時開show㗎!到時見!
-------------------------------------
汪明荃與香港中樂團 2021
5/6/2021(六)晚上 8:00
6/6/2021(日)下午 3:00
香港文化中心音樂廳
$280, $480, $680
指揮:閻惠昌
演出:汪明荃
詳情:https://bit.ly/3rQJovJ
門票城市售票網發售
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

求歌單
DM多仔多到覆唔哂

會唔會遲一個鐘開
losyes 發表於 2021-6-4 17:32

可能有千fa唱青玉案
Cantonpop lover

冇人睇今日??

收到風今晚荃場會用黑布白蠟燭做裝飾
仲會有民煮女神月巴女媽做嘉賓
率領現場觀眾合唱血染的風采 ...
mosesming 發表於 2021-6-4 11:01

一齊唱 為自由~

唔知場館附近到時會唔會有狗看住乘機想R歌聽呢
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

會唔會遲一個鐘開

收到風今晚荃場會用黑布白蠟燭做裝飾
仲會有民煮女神月巴女媽做嘉賓
率領現場觀眾合唱血染的風采
DM多仔多到覆唔哂

我緊張到訓唔著...
未試過咁期待睇演唱會

希望聽日加唱 血染的風采
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

今晚唔好著黑衫睇阿姐
DM多仔多到覆唔哂

仲有兩日
希望牙蛆可以唱埋Fiona Apple首I want you to love me
最後廿秒就夠
DM多仔多到覆唔哂

聽左好多次
青玉案正好多
John 發表於 2021-6-1 21:15

那人卻在~

阿姐一星期派兩首歌咁大件事點解冇人講???
mosesming 發表於 2021-5-12 12:36

聽左好多次
青玉案正好多

有冇 dress code ??
收到風話要著黑絲
WZA111 發表於 2021-5-31 01:02

女嘅著旗袍(參考鄭x驊)
男嘅半裸
DM多仔多到覆唔哂

收到風話要著黑絲
WZA111 發表於 2021-5-31 01:02

你收錯風吧。。dress code是全裸呢。。
魂冇影啲歌真係好難聽

收到風話要著黑絲

幾時宣布開part 2?
nicknicknick 發表於 2021-5-20 15:40

荃荃練好Love Story (Liza's version)就會宣佈
DM多仔多到覆唔哂

最少 lady M 應該俾下面 響cake shop 入面播啦
都唔識尊重呀姐!
回復 95# mosesming

樂團特別委約著名香港作曲家伍卓賢創作以辛棄疾的宋詞為題的《青玉案 • 元夕》及以蘇軾的宋詞為題的《蝶戀花 • 春景》,於音樂會中作世界首演。而兩首新歌的MV亦在近日推出,片中阿姐攀山涉水去到森林和海邊拍攝,MV分享至社交網站和YouTube後大獲好評,粉絲都大讚阿姐人靚聲甜,而且充滿青春少女味。

阿姐一星期派兩首歌咁大件事點解冇人講???

DM多仔多到覆唔哂

得返一個月
唔想買黃牛但又想睇 有咩辦法
WZA111 發表於 2021-5-2 01:44

要求有線上付費直播
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

OMG原來有兩首新歌
荃城琪袋 汪明荃x伍卓賢
LoveMirkay520 發表於 2021-5-2 00:19

每次聽到阿姐講6月4號
我就知佢暗黃!!

仲要硬tag千蟬嘅上半場同下半場
DM多仔多到覆唔哂

得返一個月
唔想買黃牛但又想睇 有咩辦法

OMG原來有兩首新歌
LoveMirkay520 發表於 2021-5-2 00:19

樹蔭有一個阿嬋 跌落我身邊
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

OMG原來有兩首新歌

感覺很安荃

OMG原來有兩首新歌

邊個吻邊個都未知
mosesming 發表於 2021-5-1 07:56

https://www.instagram.com/p/COQSrY0gB6L/?igshid=khz7ssfmh86m
再將我相信的如煙火般綻放

邊個吻邊個都未知
mosesming 發表於 2021-5-1 07:56

想聽 千嬋 同荃荃 跳唱處處吻

下個她 她吻他 他吻她再親你結束這旅程 多得你這煞星

777會去睇阿姐演唱會
死亡之吻
kaman921 發表於 2021-4-30 23:41

邊個吻邊個都未知
DM多仔多到覆唔哂

可以上樂齡日記
losyes 發表於 2021-4-29 09:47

想睇明荃玩巧有feel

777會去睇阿姐演唱會
死亡之吻
再將我相信的如煙火般綻放

收到風
其實成個六月都俾 Liza book 曬...
WZA111 發表於 2021-4-29 10:49

希望book埋七月

加場未?
mosesming 發表於 2021-4-29 09:35

收到風
其實成個六月都俾 Liza book 曬...

其實呀姐會唔會上Viu TV 唱下歌宣傳下?
反正佢話會睇唔同既電視台
PoonOn 發表於 2021-4-24 21:07

可以上樂齡日記
在這畢生不滅 無極的狀態

加場未?
DM多仔多到覆唔哂

其實呀姐會唔會上Viu TV 唱下歌宣傳下?
反正佢話會睇唔同既電視台

荃力支持明荃翻唱青春荒廢
bagfgfcde 發表於 2021-4-17 12:08

想聽明荃翻唱我在流浮山滴眼水.liza
DM多仔多到覆唔哂

荃力支持明荃翻唱青春荒廢

荃力支持明荃影番張靚靚網球poster向莫后示範咩叫絕色
DM多仔多到覆唔哂

係咪要搵胡楓唱Children Song
mosesming 發表於 2021-4-12 15:04

Don't Text Fung

希望cover趣緻的響鈴
可以俾大家大叫I Love You抒發對明荃嘅愛意
JayantL 發表於 2021-4-12 14:54

係咪要搵胡楓唱Children Song
DM多仔多到覆唔哂

講咗咁耐
希望阿蛆唱翻幾首心姐嘅歌啦
WZA111 發表於 2021-4-9 20:04

好 明荃的好奇觀

希望cover趣緻的響鈴
可以俾大家大叫I Love You抒發對明荃嘅愛意

講咗咁耐
希望阿蛆唱翻幾首心姐嘅歌啦
WZA111 發表於 2021-4-9 20:04

一個阿蛆和浴室 家英一吻 我在舞台上看你