返回列表 發帖

2021新人討論區

今年嘅樂壇好熱鬧呀,未過4月已經有超過30個新人單位派歌,當中有接近31單位係同造星有關添!

唔知大家有咩心水呢,歡迎討論,亦歡迎分享其他無派台新單位作品

如有錯漏歡迎指正

男新人

1. Mike曾比特 (唱片公司:環球唱片)

派台作品:我不如

2.呂爵安 (唱片公司:大國文化)

派台作品:E先生 連環不幸事件

3. MC 張天賦 (唱片公司:華納唱片)

派台作品:Good Time

4. Fatboy/肥仔/梁業 (唱片公司:大國文化)

派台作品:Lady Killa

5. 陳天翺 (唱片公司:Pentos Music)

派台作品:Leave the World Behind

6. 胡學軒 (唱片公司:天作創意)

派台作品:一人來一人去

7. 力臻 (唱片公司:Kingdom C)

派台作品:都市爬行

8. 張進翹 (唱片公司:Frenzi Music)

派台作品:今天我不想做嘢

9. 戴晉揚 Mark (唱片公司:16th Production / 大台主)

派台作品:我唔算靚仔

10. 蔡港評 Kobbie Cai (唱片公司:HAVE A NICE MUSIC)

派台作品:ANYMORE (國)

11. 藍杰 (唱片公司:Tech Channel)

派台作品:早班車

12. 曹朗 (唱片公司:16TH Productions Ltd.)

派台作品:三年

13. Novel Friday (唱片公司:Kingdom C)

派台作品:REPLY 致明日的舞

14. 何君俊 (獨立)

派台作品:緣來終要傘

15. 關浩德 (獨立)

派台作品:Love Is All Around ()

16. Kenneth Au (獨立)

派台作品:想不透 ()

17. Rick Lo (獨立)

派台作品:Go Out Of My Way

女新人

1. 李妍 (唱片公司:Song Entertainment)

派台作品:這世代、佛系女孩

2. 區子琳 (唱片公司:Sony Music)

派台作品:怕甚麼

3. 張蔓姿 (唱片公司:華納唱片)

派台作品:姿態

4. 許東晴 (唱片公司:SEEAHOLE)

派台作品:830

5. 李海清 (唱片公司:Spaceship Music)

派台作品:話

6. 陳青昕 (唱片公司:Reel Music Productions)

派台作品:為時未晚

7. 陳泳伽 Winka Chan (獨立)

派台作品:Cupid-19

8. 李璧琦 (唱片公司:Sing Your Heart Out HK)

派台作品:記憶的碎片

9. 易欣 Yi Yan (唱片公司:FEAR Music)

派台作品:姐姐

10. Sinnie Ng (獨立)

派台作品:做夢時我會找到幻想中的那個你 ()

11. 廖嘉敏 (唱片公司:3721 Productions)

派台作品:月滿繁星夜 (音樂永續 作品)

12. 孫儀凌 (唱片公司:Song Entertainment)

派台作品:感官旅程

樂隊/組合

1. P1X3L (唱片公司:環球唱片)

派台作品:Braceless

2. 石山街 (唱片公司:環球唱片)

派台作品:暗戀家、幻象

3. Canband (唱片公司:LegendaryCreator Entertainment)

派台作品:同一起哄

4. CU Again (獨立)

派台作品:青春的童話、A0 戀愛物語 (Winky合唱)

5. 驚愕花 Gainorva (獨立)

派台作品:無感

6. BEAT FRIDAY (獨立)

派台作品:人間喜劇、謎

7. Ragpickers拾荒客 (獨立)

派台作品:Junkyard

8. After Tales (獨立)

派台作品:流光

9. 惡夢扭蛋 (唱片公司:FEAR Music)

派台作品:Unfollow我是你做過最貼心的事

10. CoverDog (獨立)

派台作品:戀愛攻防戰

11. before the night ends  (獨立)

派台作品:你是一片雲

唔知計唔計系列

1. Gary 趙浚承 (唱片公司:環球唱片) (前組合Square成員,未知環球會否報名)

派台作品:My World

2. NeverLu (唱片公司:FEARMusic) (前組合Myar成員,曾以崔可迪身份派歌)

派台作品:Never Look Back

3. Candice霖霖 (獨立) (歌曲為黃安弘為女兒製作)

派台作品:What makes me beautiful

CM榮譽新人

Ken Ho (獨立)

派台作品:不痛不癢

版主好有心

唔知爆頭同兒登幾時出第2首呢
losyes 發表於 2021-4-6 18:24

終於開post,話哂今年真係有好多新人
joshuakingwa 發表於 2021-4-6 18:48

久等了

Ken Ho 唔知計唔計
b01091018 發表於 2021-4-6 19:11

出過碟但未派過歌

Eagle 果間叫 Pentos Music
Manson 係 Frenzi Music
星勤 發表於 2021-4-6 20:05

Thanks for the info

最尾好有愛
支持
WZA111 發表於 2021-4-6 20:30

無呀,唔好屈我

藍杰-早班車 (唱片公司:Tech Channel )
~love1314~ 發表於 2021-4-17 12:00

把聲有D似安俊豪

樓主有空時可以更新個list ma佛系女孩
kevin2011 發表於 2021-4-24 21:18

Done

潘釗彤計唔計新人?

btw潘釗彤、李妍、區子琳、張蔓姿今年第1plug都幾似,好難分佢幾個 ...
路易 發表於 2021-4-25 07:03

潘釗彤2020年好似plug過 末日未

佢前幾年唔係已經有歌咩?重計新人?
kenneth 發表於 2021-4-25 04:29

華納唱片2021 年唱作新人
Gigi張蔓姿親自曲詞作品 《姿態》

文案話係就當佢係先啦

https://www.kkbox.com/hk/tc/album/NbBv0pMXWyTr50F6lISU009H-index.html

3台係首次派台喎陳展鵬
sexykaren 發表於 2021-4-25 21:41

個人單曲
1998年:《天性如此》《快快》《迷你》《拉拉扯扯》(寶麗金唱片)

係時候開2022新人討論區?
PEACH 發表於 2022-2-7 00:31

有無人可以代勞,我唔得閒搞同更新