返回列表 發帖

《聲夢傳奇》/《聲夢傳奇2》討論區

為了幫助青年人實現音樂夢,TVB精心製作全新音樂比賽節目《聲夢傳奇》,替香港樂壇發掘亮眼新「聲」! 十五位參賽者在全球招募遴選中嶄露頭角,順利站上「聲夢」舞台,接受最專業、最頂尖的音樂培訓。經過多輪殘酷的對決,以及專業評判團的試煉,學員們不斷自我改進、提升歌唱實力,務求突圍而出,成為萬眾觸目的樂壇新星,追尋屬於自己的音樂傳奇之路

大家期待嘅【聲夢傳奇】聽晚8:30就會喺翡翠台播出第一集,除咗主持森美、主理人李克勤、十五位學員之外,仲邀請咗6位歌手包括衛蘭、泳兒、Gin Lee 李幸倪、JW王灝兒、周柏豪及AGA江海迦擔任參賽者嘅導師。
     另外仲有邀請25位專業評審團包括:寰亞唱片有限公司代表Tony Chu、環球唱片有限公司代表 Duncan Wong、索尼音樂娛樂代表 Andrew Chan、英皇娛樂集團代表 Raymond Chan、香港華納唱片有限公司代表 Gordon Lee、星夢娛樂集團有限公司代表何麗全;資深音樂製作人舒文、趙增熹;唱片監製張佳添、韋景雲、周錫漢、徐浩、Bert Liu、Keni、Edmond Tsang;香港電台DJ李志剛、艾力;新城電台節目主持人路芙、新城知訊台執行總監程凱欣、音樂製作人陳彥廷、符致逸、黃安弘;唱作人Madboii;音樂雜誌負責人Brutus Chan及Jesper Chan

樓主好喜歡tvb

樓主好喜歡tvb
edwardngwy 發表於 2021-4-9 21:35

其實我兩邊都有睇,不過主要係睇viu

李克勤 乜水?
再將我相信的如煙火般綻放

joshuakingwa 發表於 2021-4-9 21:55

又係呢句
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

森美
Harvard都不可教導

竟然有討論區
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

何麗全踢左圖囝但係keep住明星夢個朵
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

呢個team好強,兩個女金一個銀,AGA又坐中間。
I talk a lot of BS.

哈哈哈哈,周柏豪教唱歌笑死!
櫻花樹下唔知有無人唱呢

哈哈哈哈,周柏豪教唱歌笑死!
櫻花樹下唔知有無人唱呢
kaman921 發表於 2021-4-9 22:44

佢同AGA應該代表唱作人,講唱功幾時到佢地?

方皓玟乜水

angelicdestiny 發表於 2021-4-9 22:46

教唱作唔得? 咁叻叫佢除低口罩教下人點唱歌?

joshuakingwa 發表於 2021-4-9 21:55

多謝你咁支持tvb

Back to back weekend of Janice JSG Sunday and this show on Saturday. So surreal but happy!

angelicdestiny 發表於 2021-4-9 22:37

張圖竟然蘭B最靚

想睇Gaga同堅堅意見不合 跟住冷戰

CCTVB不了

點解仲有咁多人討論嘅
以為已經無人睇tvb了

想睇Gaga同堅堅意見不合 跟住冷戰
星夢情真 發表於 2021-4-9 22:58

陳潔靈 杜麗莎2.0
太陽花 純真柔弱

煎槤愈來愈似孔慶翔

講真係個panel吸引到我,except for 周柏豪,Janice由曝光率唔高到依家每個禮拜都見到佢同Gin Lee,泳兒...好正。

點解仲有咁多人討論嘅
以為已經無人睇tvb了
tyli 發表於 2021-4-9 23:03

咁你就咪入來啦

咁你就咪入來啦
sexykaren 發表於 2021-4-9 23:17

其實根本好多人仲留意緊,而且宜家多翻歌手上tvb,到時大把人討論

angelicdestiny 發表於 2021-4-9 22:46

講唱功,衛蘭都可以企埋一邊啦

寰亞唱片有限公司代表Tony Chu、環球唱片有限公司代表 Duncan Wong、索尼音樂娛樂代表 Andrew Chan、英皇娛樂集團代表 Raymond Chan、香港華納唱片有限公司代表 Gordon Lee

呢班高層都咁得閒上節目??

Interesting that Warner/TVB choose Janice instead of Fiona to do this show. Fiona have minimal exposure considering the fact that rumor has it that Warner is pushing FI for female gold this year.

This shows that Fiona lost her spot in mainstream canton pop and needs to re-Establish her status.

Interesting that Warner/TVB choose Janice instead of Fiona to do this show. Fiona have minimal expos ...
leongl 發表於 2021-4-9 23:24

Fiona makes more money in China through filming and endorsements whereas Janice has limited work opportunities without touring.

其實根本好多人仲留意緊,而且宜家多翻歌手上tvb,到時大把人討論 ...
阿mark 發表於 2021-4-9 23:19

志偉管理的tvb音樂根本多人留意,主要因有janice,aga, haters不認都改變不了事實

講唱功,衛蘭都可以企埋一邊啦
阿mark 發表於 2021-4-9 23:21

gin教唱功
aga教作曲

janice教英文

Fiona makes more money in China through filming and endorsements whereas Janice has limited work o ...
angelicdestiny 發表於 2021-4-9 23:30

I suppose, but Fi’s acting career seems to have slowed down and it’s not like she has a big name for herself in mainland or Taiwan. However agree she might have endorsements and her own fashion line.

衛蘭全身好黃。。好勁。。

原來又係導師搶人...
抄造星抄到...
咁當然內地好多show都係咁樣啦
不過難免會比人同番本地既節目比較

原來又係導師搶人...
抄造星抄到...
不過難免會比人同番本地既節目比較 ...
星夢情真 發表於 2021-4-10 00:11

搶完又要即foul 膠到
太陽花 純真柔弱

原來又係導師搶人...
抄造星抄到...
不過難免會比人同番本地既節目比較 ...
星夢情真 發表於 2021-4-10 00:11

同埋參賽者太少啦
Harvard都不可教導

同埋參賽者太少啦
Garfield 發表於 2021-4-10 00:45

好多大陸音。。

寰亞唱片有限公司代表Tony Chu、環球唱片有限公司代表 Duncan Wong、索尼音樂娛樂代表 Andrew Chan、英皇娛 ...
阿mark 發表於 2021-4-9 23:24

就係高層先得閒

雖然宋禮過氣,歌路都算單一,但始終都叫曾經上過香港一線歌手,仲響TVB拎左4次最受歡迎男歌手,普通後生唔識就梗係冇問題,但你參加TVB的比賽,呢班參賽者會唔會響音樂知識同修養方面貧苦左D,而TVB又真係好意識話俾人聽,咁你導師過氣,參加者又冇常識,睇尼做咩

angelicdestiny 發表於 2021-4-9 22:37

其實個team係全女金:
Aga - 903
Gin - RTHK, 997, 加拿大
Janice - 903, 997, 加拿大

其實個team係全女金:
Aga - 903
Gin - RTHK, 997, 加拿大
Janice - 903, 997, 加拿大
boy4dudes 發表於 2021-4-10 01:18

Janice also 2x CASH金帆音樂獎 最佳女歌手演繹 and 最高銷量本地女歌手 (2009). Her golden era was 2005-2010 era. Good memories

雖然宋禮過氣,歌路都算單一,但始終都叫曾經上過香港一線歌手,仲響TVB拎左4次最受歡迎男歌手,普通後生唔 ...
森炎 發表於 2021-4-10 01:11

佢地呢個年代話唔識李克勤,等於我果代人話唔識小鳳姐一樣都係咁無知
過唔過氣係一件事啦,但係叫做發光發熱過咁都唔識真心離譜
太陽花 純真柔弱

哇 導師仲多過參賽者 教到會飛都得啦

但我無興趣睇 睇下報導八卦下就算

tbb 打手 bam!

哇 導師仲多過參賽者 教到會飛都得啦
Whitestone 發表於 2021-4-10 04:30

難啲喎 咁多連廣東話都講唔正選手 想練多幾件grpmate出黎
太陽花 純真柔弱

點解仲有咁多人討論嘅
以為已經無人睇tvb了
tyli 發表於 2021-4-9 23:03

因00後唔識送禮而引起話題

利伸:我只會睇造星

雖然宋禮過氣,歌路都算單一,但始終都叫曾經上過香港一線歌手,仲響TVB拎左4次最受歡迎男歌手,普通後生唔 ...
森炎 發表於 2021-4-10 01:11

攞埋903男金

樓主好喜歡tvb
edwardngwy 發表於 2021-4-9 21:35

其實cm都好喜歡tvb

獎生回歸之後,關於tvb的主題無一不上熱門
人群是那麼像羊群

其實cm都好喜歡tvb

獎生回歸之後,關於tvb的主題無一不上熱門 ...
choix 發表於 2021-4-10 11:36

其實CM點樣睇到係熱門
太陽花 純真柔弱