返回列表 發帖

不如憎你 - 林欣彤

單選投票, 共有 124 人參與投票
62.10% (77)
9.68% (12)
10.48% (13)
5.65% (7)
12.10% (15)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 07/04/2021

曲:黃思彥
詞:林若寧
編:Johnny Yim
監:舒文

毒藥 越吃越著迷 不捨得放低
被你 肆虐到死去活來 亦廝守到底
突然毒發 嘔心瀝血 興奮到自毀
怪也只怪 任自尊給你貶低

讓步 便養大壞人 斗膽的說謊
習慣被騙 已令信心搖晃
其實這種沉默才是幫兇
還共同合作綁架我 重組命案
害我還自責 任由我縱容對方

原諒你先要處死自己 難為我再偏袒你
是否太過謙卑 有情緒都只可儲起
其實我討厭到憎自己
我都看不起 戀上罪人沒骨氣
怎堅持還是軟弱地 奉信歪理
壞感情 亦算感情便包庇

自問 若你在面前 敢開口中傷
便殺掉我 最後愛的遐想
無奈你表情上營造哀傷
誠實期待我寬恕你 和她遇上
若要盤問你 為何我躺著亦中槍

原諒你先要處死自己 難為我再偏袒你
是否太過謙卑 有情緒都只可儲起
其實我討厭到憎自己
我都看不起 戀上罪人沒骨氣
怎堅持還是軟弱地 奉信歪理
壞感情 亦算感情便包庇

請你辭令更鋒利
請勿疼惜請插向心靡
迫我下決心 證明心已死

其實我可以愛惜自己 如果我戒得到你
毒死至有生機
挽留我更令我猜忌
遺憾我暫時沒法抽離
卻經己心死 早已預期被拋棄
請偷情無用再避忌 讓我憎你
沒感情 別以感情做這齣戲

呢首K得黎Mag唱既感情滿分 應該會hit
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

真係希望佢把心一橫一年K 到盡, 其中一隻要高難度爆GE 歌紅左先
成日都兩頭唔到岸..

真係希望佢把心一橫一年K 到盡, 其中一隻要高難度爆GE 歌紅左先
成日都兩頭唔到岸.. ...
快劍俠 發表於 2021-4-11 09:36 PM

岩! 佢宜家人氣跌左, 又咁多新人出黎,
如果想要紅番, 一定要出多D K歌大熱歌吸番多D fans先~~

K歌真係佢發揮最強的歌路~聲音辨析度又高
講真, 就算果D女金女銀, 都冇乜邊個有佢咁穩陣的歌喉

多出K歌又可以儲歌上紅館, 一舉幾得.

似JUDE咁米好, 連續都出一堆K歌先

BTW, 今次LI首好K歌, 似「忍」
希望今年佢可以再紅D
太平公主

成日都兩頭唔到岸.. ...
快劍俠 發表於 2021-4-11 21:36

支持出多d K歌 根本其實大家都鐘意聽K songs, 先係主流音樂

MOOV KKBOX JOOX有得聽了 0.0  電台板D音質始終差D 係串流聽完全兩個FEEL

估計MV 應該好快出

早兩日Mag 都講 呢首似忍既延續 似係忍MV個角色 唱返出黎咁

支持爵屎
希望華納幫佢接多啲job
在這畢生不滅 無極的狀態

I take back what I said about her vocals; the studio version's better. 希望好似忍咁好成績。
I talk a lot of BS.

聽咗幾次都覺得好好聽
vocal真係唔錯,比起無名指 呢首嘅range啱佢唱好多
咁K 希望真係hit到啦

幾好聽呀
連零分都紅得起 呢首點都好過零分啦

比電台版有層次好多
聽落順耳同d詞寫得好好

中間間奏有幾粒音好係忍

希望首歌hit得起

正式版本好太多啦, 感覺唔同晒, 聲音飽滿度高, 感情豐富, 好聽好多
怪獸一族

希望呢首紅。得起啦

再次証明電台首播呢件事好unproductive
2021年仲要捱903啲低音質
在這畢生不滅 無極的狀態

其實係佢哋cap得衰啫

黃思彥 係咪 Larry Wong呢?

OT:佢都有歌出,幾時到蘭B?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

再次証明電台首播呢件事好unproductive
2021年仲要捱903啲低音質
losyes 發表於 2021-4-12 13:40

比903首播而唔上streaming 住其實係想點同903打好關係?

班鍾意聽 K 歌嘅香港人
唔該 loop 爆佢

唔該華納dum D錢幫隻歌宣傳
離不開 留不低

首歌.....大膽估計唔會hit到
最好估錯啦

啱啱903播 把聲好似好緊 定音質問題

阿Mag絕對係underrated
嗓音清亮磁性,音色靚,有感情
只係咁多年都hit唔中
近半年有止跌回升走勢,近幾首歌由OK到幾OK
不如憎你係大路歌,雖然唔算好洗腦,但走向群眾
加上阿Mag技術 + 心動型演繹,為呢首幾OK嘅新歌加咗分
天時地利人和,如果有運行就會hit

啱啱903播 把聲好似好緊 定音質問題
edwardngwy 發表於 2021-4-12 21:01

音質問題吧 original ver. 完全無呢個情況

乜正式出左啦? MV都冇個

乜正式出左啦? MV都冇個
zan4023 發表於 2021-4-12 21:59

未出MV 拍好左應該好快有

未出MV 拍好左應該好快有
kelvinho726 發表於 2021-4-12 22:10

今次向kkbox ranking 好似係近年最好

覺得佢會溫阿Mike整首我不如憎你。

Mag 係KKBOX講 MV 會4月14號 22:00首播

覺得佢會溫阿Mike整首我不如憎你。
angelicdestiny 發表於 2021-4-12 22:31

千祈唔好
任我行 失憶蝴蝶

林若寧今次的詞特別用心,第一次聽唔多覺,但聽多幾次就發覺有好多精句,比「忍」更加深入。

我覺得Mag入咗華納咁耐, 呢首算係最似樣同最適合佢唱。希望佢地用心plug吓啦今次。

千祈唔好
remus 發表於 2021-4-12 22:47

千祈唔好+1

vocal太用力,唔好聽

都係鍾意佢係英皇個陣個堆歌
人大了珍惜今次不可有下次

個MV同cover art好DJ。

希望呢首有大hit格

希望呢首有大hit格
kelvinho726 發表於 2021-4-13 02:13

即係而家冇?
都希望牙 Mag 有翻首 Big Hit 啦
入華納之後啲歌都好似唔大迴響

即係而家冇?
都希望牙 Mag 有翻首 Big Hit 啦
入華納之後啲歌都好似唔大迴響 ...
WZA111 發表於 2021-4-13 02:53

其實失戀的人站起來都唔差
華納咁多人 許生走左 d quota 都唔知俾到幾多mag

其實失戀的人站起來都唔差
華納咁多人 許生走左 d quota 都唔知俾到幾多mag ...
kelvinho726 發表於 2021-4-13 08:03

失戀的人站起來算係好pop
其實佢響warner既歌唔差,但無EEG 時期d歌咁tailor made 既感覺

林若寧今次的詞特別用心,第一次聽唔多覺,但聽多幾次就發覺有好多精句,比「忍」更加深入。

我覺得Mag入 ...
rainbowdash 發表於 2021-4-12 22:49

今次首詞真係好好
應該好多人有共鳴

失戀的人站起來算係好pop
其實佢響warner既歌唔差,但無EEG 時期d歌咁tailor made 既感覺 ...
pkl 發表於 2021-4-13 10:28

可惜英皇只係顧住幫一線爭獎

可惜英皇只係顧住幫一線爭獎
kelvinho726 發表於 2021-4-13 11:59

興幸佢走左出黎

vocal太用力,唔好聽
ifeinano 發表於 2021-4-12 23:48

同意,感情處理比忍差

舒文講過其實錄左幾個板本 最後用左呢個直截了當既感覺

所以有人覺得用力都唔出奇 個個唔同感覺

舒文講過其實錄左幾個板本 最後用左呢個直截了當既感覺

所以有人覺得用力都唔出奇 個個唔同感覺 ...
kelvinho726 發表於 2021-4-13 14:16

第一段真心可以柔多啲

期待家謙果首

係K但唔好聽 忍正好多
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

MV 延至聽晚22:00先上架

雖然係K歌,我覺得好普通……
論歌差過jude(零分/十分錯)
華納時期d歌我都覺得不如EEG,早期一千零一次人生、食物鏈、樹藤好聽好多
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

EEG既歌係好 但完全無真係力谷過 得一首十大

華納又簽咁多人返黎 都唔知佢捧得邊個

想mag真真正正爆足一年都真係唔知得唔得

係時候拎番一年女三甲啦 努力啦

EEG既歌係好 但完全無真係力谷過 得一首十大

華納又簽咁多人返黎 都唔知佢捧得邊個

想mag真真正正爆足一 ...
kelvinho726 發表於 2021-4-14 13:23

今次響kkbox streaming 唔錯