返回列表 發帖

森美期待電視台良性競爭:對觀眾、演員都係好事

《開心大綜藝》昨晚首播,不過在早上副總經理曾志偉的一番言論,表示ViuTV只得4點,是J2的收視,在網絡上掀起熱討,而《開心大綜藝》首集,正正對坎ViuTV《最後一屆口罩小姐》,問到森美會否覺得收視上可輕鬆取勝,森美反而覺得百花齊放最重要,他說:「我哋做節目主持,其實只想俾個好節目觀眾,我覺得電視觀眾嘅流失喺過去幾年都大,因為你睇返總數,觀眾嘅層面係少咗,因為社交媒體,外國嘅線上頻道,觀眾有好多選擇,因為而家香港,應該係一齊努力,去令到更加多香港人睇返香港人製作嘅電視,我覺得呢個係好良性嘅競爭,我希望大家都開返電視.....我衷心覺得邊一個電視台唔緊要,大家一齊出返客廳睇電視,有返家的感覺。」

除了《開心大綜藝》外,森美還主持周六的《聲夢傳奇》,而當晚他在社交網絡上載了一張收看《聲夢傳奇》的照片,但就被不少網友留言攻擊,不過森美表示不會介意,他說:
「唔會介意,每一個觀眾有自己嘅睇法同諗法,一定要尊重同聽取佢哋嘅意見,因為呢個係屬於佢哋嘅諗法,我哋做主持或者演員,其實最開心就係百花齊放,唔同台有唔同嘅優點,我哋做藝人嘅選擇就會多啲,我希望我哋電視又好,娛樂圈又好,去返以前咁蓬勃,大家有得鬥,對觀眾、演員嚟講都係一件好事。」

SOURCE

呢個年代應該無得真正百花齊放,政治問題未解決,直到鬥死一邊為止

幾有趣係依家無線真係有亞視Feel,歷史不斷重演
Harvard都不可教導

希望tvb繼續呢條路 不歸路

《開心大綜藝》昨晚首播,不過在早上副總經理曾志偉的一番言論,表示ViuTV只得4點,是J2的收視,在網 ...
Garfield 發表於 2021-4-12 08:31 PM

證明, 做咩都要與時並進,
尤其電視行業
唔係做開果D就繼續做果D差唔多的野~~
其實viu都要諗..
如果唔係同CCTBB一樣...

創意工業從來都需要不斷創新~~
太平公主

見到森美就會覺得更佩服小儀願意走出佢comfort zone

等鬥死viutv

見到森美就會覺得更佩服小儀願意走出佢comfort zone
foreverkontinue 發表於 2021-4-12 21:34

森美有成頭家要養
有時走出comfort zone,都要考慮切身處境

foreverkontinue 發表於 2021-4-12 21:34

其實佢係viutv做果d節目同以前佢係tbb做果d性質咪又係差唔多只不過係轉去一間政治色彩冇咁強烈嘅電視台啫
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

根本就係分哂viutv做黃 tvb做藍 大家target audience唔同 唔會似以前有競爭 你估仲好似以前百萬富翁鬥港姐咩

其實佢係viutv做果d節目同以前佢係tbb做果d性質咪又係差唔多只不過係轉去一間政治色彩冇咁強烈 ...
beethoven250 發表於 2021-4-12 22:17

邊個台政治色彩冇咁強烈
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

邊個台政治色彩冇咁強烈
b01091018 發表於 2021-4-12 22:39

viutv好黃 by x登仔

事實證明真係有競爭先會有進步
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

viutv好黃 by x登仔
beethoven250 發表於 2021-4-12 22:42

等多幾年啦 臨續牌前幾年唔信佢唔奶
佢依家只係盡量令台個形象中立啲 係X登先信呢個台黃
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

佢依家只係盡量令台個形象中立啲 係X登先信呢個台黃 ...
kevin2011 發表於 2021-4-13 01:00

其實一直都有奶
NOW財經台都做唔少維穩節目啦
不過啲人唔願意接受呢個事實
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

森美有成頭家要養
有時走出comfort zone,都要考慮切身處境
jimmy 發表於 2021-4-12 22:07

其實都未必係為錢,viutv應該都俾到錢。
只係森美未約滿,所以唔可以好似小儀咁樣咁快過檔,如果佢約滿可能都未必續啦。

其實都未必係為錢,viutv應該都俾到錢。
只係森美未約滿,所以唔可以好似小儀咁樣咁快過檔,如果佢約滿可 ...
Serendipity 發表於 2021-4-13 01:18

佢約滿果陣可能想退休了
太陽花 純真柔弱

啲穿著品味亞視到

話viu 係黃嘅到底有無腦btw

話viu 係黃嘅到底有無腦btw
kwanie 發表於 2021-4-13 11:09

我估佢想話viutv喺藍色資本嘅支持底下間唔中仲有空間容納一啲比較嘅藝人/幕後創作人去透過作品表達一啲比較容易會令好多香港人產生共鳴嘅意識
全句太長
在這畢生不滅 無極的狀態

我估佢想話viutv喺藍色資本嘅支持底下間唔中仲有空間容納一啲比較黃嘅藝人/幕後創作人去透過作品表達一啲 ...
losyes 發表於 2021-4-13 11:17

完全唔覺黃。。只係製造話題。曝光。 引人注意。。

兔兔一定黃過佢地。。

兔兔一定黃過佢地。。 ...
kk8733 發表於 2021-4-13 11:31

呢句可以用嚟形容好多公開自稱黃嘅人
不過唔鬥黃啦
在這畢生不滅 無極的狀態

兔兔一定黃過佢地。。 ...
kk8733 發表於 2021-4-13 11:31

同意兔兔 節目好睇一件事 但唔好被蒙蔽
太陽花 純真柔弱

呢句可以用嚟形容好多公開自稱黃嘅人
不過唔鬥黃啦
losyes 發表於 2021-4-13 11:35

機會主義者。。香港好多依D人。。
如果真心黃。會去幫麥記賣廣告 。。

同意兔兔 節目好睇一件事 但唔好被蒙蔽
kevin2011 發表於 2021-4-13 12:18

下。。邊度好睇。。呵呵。。

佢依家只係盡量令台個形象中立啲 係X登先信呢個台黃 ...
kevin2011 發表於 2021-4-13 01:00

鬥黃就最叻

其實一台獨大都唔好, 但我希望將來有個高質電視台做ViuTV對手

其實佢係viutv做果d節目同以前佢係tbb做果d性質咪又係差唔多只不過係轉去一間政治色彩冇咁強烈 ...
beethoven250 發表於 2021-4-12 22:17

性質係差唔多,只不過:
一間係俾晒所有稿你睇你講;而令一間係俾個方向或大主題你,主持們自己brainstorm想講咩同可以提出改rundown
對於創作者,後者明顯自由度大好多

當蛋記班垃圾都叫暗黃既時候, 其實有咩人係藍

當蛋記班垃圾都叫暗黃既時候, 其實有咩人係藍
Lewis 發表於 13/4/2021 14:56
嗰兩個「年青人偶像」

咁其實佢要食老本嘅話 繼續做千奇百趣街坊廚神呢堆長青系列都冇問題
   佢走去其他台做其他節目對我嚟講已經叫走出Comfort Zone喇
   唔係個個人都願意唔食老本嘅 睇吓嗰兩件矮佬就知咩事

其實你不如睇下近幾年森美小儀喺TVB各自有幾多JOB先

根本冇競爭好無,tvb定位係大灣區衛視

其實一直都有奶
NOW財經台都做唔少維穩節目啦
不過啲人唔願意接受呢個事實 ...
JayantL 發表於 2021-4-13 01:06

稍為多小小成人話題節目 同好似年輕d
就無腦地捧到viutv係神

jackeungcho 發表於 2021-4-13 20:38

同埋無限斜棟用咗黃洋達有份寫嘅劇本
之前停播中國劇又從善如流 贏到觀眾好感

jackeungcho 發表於 2021-4-13 20:38

唔覺得應該吹捧到當Viu係神咁
   但係我喺Viu起碼唔會見到Rap Talk三字經同吸毒康呢啲"年輕人偶像"先吖
   咁睇得多又覺得OK自然會讚兩句嘅

良性競爭 ?
唔知遲下ttb 又參考viutv d 咩節目呢

當年抽起《矛盾》就知viu咩料,只不過相比無限翻炒歡樂今宵嘅大灣區台嚟講,佢算係唯一focus on本地觀衆、肯去試啲新嘢、創作自由度又大啲嘅電視台(唔計冇心搞節目都唔多個嘅77台)

同埋無限斜棟用咗黃洋達有份寫嘅劇本
之前停播中國劇又從善如流 贏到觀眾好感 ...
kenneth 發表於 2021-4-13 21:13

停中國劇果次只係公關伎倆啫
佢播之前點會無諗到香港個氣氛咁樣播會比人鬧
之後肯縮短套野 係就係贏晒好感
但作為一間電視台咁樣玩手段黎整蠱bosco 吳唱K啲影迷真係有失大方
太陽花 純真柔弱

當年抽起《矛盾》就知viu咩料,只不過相比無限翻炒歡樂今宵嘅大灣區台嚟講,佢算係唯一focus on本地觀衆、 ...
pv163 發表於 2021-4-13 21:47

77台有五星級絲打同臥底旅行團 呢啲唔差得過81好多
太陽花 純真柔弱

當年抽起《矛盾》就知viu咩料,只不過相比無限翻炒歡樂今宵嘅大灣區台嚟講,佢算係唯一focus on本地觀衆、 ...

唔講唔記得抽起哂。。

兔兔只睇健康節目。其他零興趣。。

77台有五星級絲打同臥底旅行團 呢啲唔差得過81好多
kevin2011 發表於 2021-4-13 23:49

零興趣。。五星級。港女生活。個旅行團假到爆。。

咁啦
就算藍,起碼一個係當你係人,當返你係客,唔小心比左舊屎你食都知衰會收返
一個就好似林鄭月娥咁,當你係狗咁款,覺得比屎你都要食

平心而論TVB最近10點幾有個節目,搵返十幾年前訪問主角出嚟睇而家變成點,
雖然我冇睇,但睇個idea係覺得幾有創意,幾有諗法,亦係值得欣賞
但好明顯呢D有諗法嘅節目係被投閒置散,撐警aka出席藍絲飯局、同鄧炳強江永祥攬頭攬頸果個藍絲帶曾志偉係唔會睇得起

當然,曾志偉之流思想廢、思想垃圾係不意外
因為咁先係佢質素
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

咁啦
就算藍,起碼一個係當你係人,當返你係客,唔小心比左舊屎你食都知衰會收返
一個就好似林鄭月娥咁,當 ...
John 發表於 2021-4-14 00:00

你lee d思想都係有問題
你覺得有idea好的節目 唔睇
你話垃圾個d低質素節目都唔睇
出到黎結果idea好節目收視同低質素節目收視一樣
你無認真睇 小小concrete一點的風評都無
正常做生意tvb睇收視數字 廣告收入 成本效益的話 比返d低投入低質素節目你睇都好正常者
viu tv d節目好似好有新意什麼什麼 但個個節目都係低成本
本地劇都填唔滿一條橫線
是但塞外購節目播韓劇的話 其實節目都唔會太差

咁抽起得起碼佢都有拍先吖
唔通同廣管局玉石俱焚咩?

咁抽起得起碼佢都有拍先吖
唔通同廣管局玉石俱焚咩?
kenneth 發表於 2021-4-14 08:31

所以咪話佢創作自由度大咯,拍咗出唔出得街又唔到細嘅話事嘅

咁啦
一個就好似林鄭月娥咁,當 ...
John 發表於 2021-4-14 00:00

咁又唔關曾志偉事,大台呢個節目本身係新聞部做嘅,佢翻唔翻嚟都會照播,而且都擺係so called超級綜藝節目十點半頭炮都唔算投閒置散掛

正常做生意tvb睇收視數字 廣告收入 成本效益的話 比返d低投入低質素節目你睇都好正常者
jackeungcho 發表於 2021-4-14 08:15

咁咪就係大股東黎黨員出嚟數臭tvb嘅原因,睇住盤數嚟做傳媒,係做得咁好嘅話「睇數佬」就唔使俾人提早退休

咁又唔關曾志偉事,大台呢個節目本身係新聞部做嘅,佢翻唔翻嚟都會照播,而且都擺係so called超級綜藝節目 ...
pv163 發表於 2021-4-14 13:55

其實呢個節目幾好睇,擺佢落綜藝係至矮d onx先會做得出 根本係人文節目 好informative 反映到社會小人物既變遷 當然冇講到政治變化啦
viu可以做多d呢類資訊性節目 成日都係mirror error係度玩膠好悶

其實呢個節目幾好睇,擺佢落綜藝係至矮d onx先會做得出 根本係人文節目 好informative 反映到社會小人物 ...
beethoven250 發表於 2021-4-14 14:26

viu17年都有個類似嘅idea十年人生幾花生,電視版boyhood,唔知仲有冇拍

咁又唔關曾志偉事,大台呢個節目本身係新聞部做嘅,佢翻唔翻嚟都會照播,而且都擺係so called超級綜藝節目 ...
pv163 發表於 2021-4-14 13:55

你都啱
激動左sorry
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

希望viuYV越做越好冷氣維修