返回列表 發帖

花姐勸睇心理醫生 AK失控噴涙:唔想認自己有病

Anson Kong(江X生)去年開始出solo歌,雖然成績不俗,但最終年尾頒奬禮未能奪得恨攞多時的《叱咤》生力軍獎,失望之下木無表情的AK,被外界指黑面冇風度狂插。早前他推出新歌《黑之呼吸》接受訪問,重提事件突然壓力爆煲流下男兒淚,他承認怕家人擔心而情緒低落,試過鎖自己在廁所幾個鐘,花姐曾勸他睇心理醫生,但他不想承認自己有病,亦想專心應付演唱會等排山倒海工作。不過他承諾會以健康的Anson走落好,希望可以快啲見番活潑開朗的AK啦!

AK坦承創作新歌《黑之呼吸》,確實跟叱咤頒奬禮當晚事件有關,「嗰日我有做得唔好地方,我冇去首先恭喜我隊友,太過沉醉喺自己個黑色世界入面,呢個係我需要改善嘅地方,《黑之呼吸》有講到呢件事,如何去處理自己嘅情緒,就係唔好傷害到別人先,我覺得我冇傷害到兩個兄弟,反而我傷害咗自己啫!呢個係我喺呢個頒獎禮上咗好大嘅一課,對我點樣面對自己情緒。」

提到對《叱咤》的情意結,AK竟然講到喊,「我哋11月出道,隔咗兩個月開演唱會跟住上《叱咤》,我好記得去完《叱咤》會有個會章同埋場刊,我哋第一次去只係喺個台度行出嚟,唔叫參與過,但大家好開心,自己都有份,我仲好記得返到屋企落妝未沖涼,坐喺廁所望住個章望咗10幾分鐘,終於去到啦!(喊)等咗咁多年終於去到,嗰陣時好開心。」

AK認為新人奬一世人只得一次,對獎項的渴望和野心,一直是他進步的原動力,因自知天份不及其他人,更承認過程給了自己不少壓力,「做得未夠好,點樣可以做得再好啲,一路形成呢種壓力,內心有呢啲情緒,唔知道點樣消化,特別入行後,呢一行忽然間唔係好容許藝人有情緒抒發,(眼濕濕)藝人就應該係廿四小時都positive,好攰㗎喎!藝人都會有收工時候,我哋出個post,打嘅嘢唔開心少少又會影響到好多人,開始會慢慢收埋自己情緒,有啲唔好嘅情緒都唔敢同人講,唔敢同屋企人講,最down嘅時候開始負面,又知道自己唔可以咁樣喎!開始搵其他嘢去做,瘋狂咁樣練嘢,但練嘢知道好多嘢唔夠,又畀咗好多壓力自己,呢個係一個好差嘅循環嚟。」

AK的情緒問題連花姐也替他擔心,「上年年尾到今年年頭,花姐都有叫我睇醫生,因為有段時間我唔敢面對屋企人,成日坐喺廁所度坐幾個鐘唔敢出嚟,我同花姐講呢件事,佢話應該要去睇吓醫生。(有冇睇?)暫時未,因為我唔想承認自己係有病,我覺得可以解決得到,又準備開騷比較忙,冇乜時間去處理呢啲嘢,我OK嘅,我會以一個健康嘅Anson走落去。上年係學習點樣去釋放自己壓力好重要一年,其實經歷過1月1號同埋呢幾個月之後,我自己係好咗嘅,亦都搵到個方法去令自己舒服啲,唔好畀咁大壓力自己。」

Link

個人意見:生生加油,今年組個新組合角逐新人獎第3次。有病記住睇醫生。
討論重點:Come on hater
在這畢生不滅 無極的狀態

好煩..
而家都4月中啦
要用呢單野黎造新聞到幾時
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

好煩..
而家都4月中啦
要用呢單野黎造新聞到幾時
hehe 發表於 2021-4-14 05:32

Loop多28年

討論重點:Come on hater
losyes 發表於 2021-4-14 04:15

每次殺不死你 也醫好你
切記要爭口氣 生生不要死
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

支持AK
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

恨攞獎恨到有病?

叱咤獎有冇咁巴閉啊

但最終年尾頒奬禮未能奪得恨攞多時的《叱咤》生力軍獎

Anson無做錯到!睇字都好心痛!
高質ak真係對自己好有要求唔會馬虎嘅好歌手!
希望佢得到cm論壇仝人支持好快開心返

但最終年尾頒奬禮未能奪得恨攞多時的《叱咤》生力軍獎
michael344 發表於 2021-4-14 08:44

見佢喊想攬住佢畀温暖佢
唱畀Ak聽 你永遠並非一個 wowowowooo~~~

無聊新聞。。

無聊新聞。。
kk8733 發表於 2021-4-14 09:24

有啲人post每日星蹤

妙娃攞唔到,solo又攞唔到,扮女人角逐多次囉笨
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

今年組個新組合角逐新人獎第3次
los yes 發表於 2021-4-14 04:15

但之前有會員話Team AK已經解散
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

同霏霏無得比!

妙娃攞唔到,solo又攞唔到,扮女人角逐多次囉笨
風見志郎 發表於 2021-4-14 09:28

好Mean。。

有啲人post每日星蹤
kenneth 發表於 2021-4-14 09:28

好___煩。。。

無聊新聞。。
kk8733 發表於 2021-4-14 09:24

支持CM viutv 打手

有啲人post每日星蹤
kenneth 發表於 2021-4-14 09:28

你邊度睇到有講AK今日喺邊?
私追?

on07111 發表於 2021-4-14 09:34

同jace跳舞都重係用梗team ak名義
得道多助就係咁簡單

噴淚係咩玩法

不過咁 其實有睇佢啲綜藝覺得佢份人其實都幾真 跳舞勁 個樣又唔錯 唱歌還好
但比起同隊其他隊友 佢好似未搵到自己定位 做偶像好似又爭啲 做實力派又未得
希望佢繼續進步

今時今日睇心理醫生好正常 唔好死頂

好想喺廁所瘋狂安慰AK幾個鐘
乾一罐冰汽水

叱咤獎有冇咁巴閉啊
阿mark 發表於 2021-4-14 08:37

加拿大新人金+新城獎are nothing to AK.

好想喺廁所瘋狂安慰AK幾個鐘
kio0909 發表於 2021-4-14 10:23

AK話過無新人獎就唔拍拖,可能呢世都要自我安慰

你邊度睇到有講AK今日喺邊?
私追?
losyes 發表於 2021-4-14 10:15

「私 J 是非常危險的」- Lokman

「私 J 是非常危險的」- Lokman
jasonng 發表於 2021-4-14 10:27

想睇Lokman當眾J

死火!唔知點可以畀多啲支援anson
就咁睇真係好擔心佢 困住自己幾個鐘唔敢見人 唔講得笑
大家都認真啲!Anson要喊就盡情喊啦

死火!唔知點可以畀多啲支援anson
就咁睇真係好擔心佢 困住自己幾個鐘唔敢見人 唔講得笑
大家都認真啲!{:1 ...
kenneth 發表於 2021-4-14 11:02

認真  情況嚴重 應該要休養下
利申: CC新人投左佢 支持下佢

認真  情況嚴重 應該要休養下
利申: CC新人投左佢 支持下佢
rickychan0809 發表於 2021-4-14 11:25

係 真係無諗過情況咁嚴重
其實係咪算有燥鬱症徵狀?
即是佢唔會不斷好唔開心示人
只係會徘徊嚮極端嘅開心同唔開心兩端
因為見佢做嘢好多時都好興奮咁
Fans亦係中意佢咁真性情唔造作
但原來一無人一寂寞一傾到唔如意嘢就傷心爆發
辛苦晒anson 要多啲畀愛同關懷!
We love u we care about u anson add oil

同霏霏無得比!
WZA111 發表於 2021-4-14 09:35

霏霏係cookies是偶像派
生生係MIRROR是實力派

其實妒忌心太重同太自大都可以係心理病
建議佢都係睇下醫生好

剛睇左段訪問,好想抱抱安慰佢.

AK bb 辛苦了以後好好休息不用再痛苦了
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

越戒越愛越愛越戒 彷彿終生討債
越怕越愛越想越歪 辛苦得很痛快

大家畀啲支持真誠嘅anson

其實真係MEAN少陣啦, 香港人睇人仆街最開心呢啲風氣真係不知所謂

前兩晚睇Chill Club,幾個出咗solo嘅鏡仔嚟講,AK唱歌又真係差D

坦白講呢個世界就係咁現實,
但做咩睇獎睇得咁重要,
最重要係繼續努力, 唱好D歌

為獎而做音樂真係死得, 28,9歲啦真係要修心成熟啲
做人做事都有排學, 加油啦AK

為獎而做音樂真係死得, 28,9歲啦真係要修心成熟啲
做人做事都有排學, 加油啦AK ...
JarvisCocker 發表於 2021-4-14 16:21

報道嘅重點係Anson值得擁有

可能佢喺十幾年之後再諗返,拎唔到新人獎又有咩咁大不了呀
明白佢有好多目標,又覺得自己資質唔夠所以新人獎係佢難得可以有得獎嘅機會
但都要知道一年咁多新人,獎就得三個,大把做得更出色嘅新人連上榜嘅機會都無
個頒獎禮有無認受性係一件事,最重要你自己點睇自己

但如果佢一直都咁睇重啲獎,咁今次拎唔到都係一件好事
一黎係佢好似比獎挷住自己,二黎係佢拎到我諗佢個目標可能定得更高
定到超出自己能力都唔定,跟住佢又會出現而家咁嘅情緒
既然係咁不如學識改變心態,放鬆下自己先,唔好定目標住,然後先一步一步黎
建議佢將呢件事作為成長嘅動力,希望佢唔好有時間就收埋自己再諗呢件事,否則只會局限自己嘅發展

加油啦AK

走音AK係咪得咗 "心很紅,面很黑,想攞獎想到發曬狂" 病?
建議佢有自知之明,唔好再唱歌啦
亦都唔好成日妒忌隊友攞獎
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

仲講1/1...
老實講無人勸到佢
花姐都講唔掂

近日有傳無綫將硬撼周日(18日)舉行的《Chill Club推介榜年度推介》,對於被視為勁敵,AK就回應道:「冇嘅,大家都係各自各做節目,我哋頒獎禮嘅日子一早就定咗,加上兩個節目嘅性質好唔同一個係音樂頒獎禮、一個係綜藝節目,睇下觀眾想睇咩;如果想睇音樂節目就睇我哋呢邊,想開心笑下其實都可以睇我哋呢邊,睇我哋攞獎一樣開心!

on07111 發表於 2021-4-14 09:34

遲啲同Lokman出合唱, 可以自稱Mini Mirror
改個新名又多次機會遲成熚生心願

遲啲同Lokman出合唱, 可以自稱Mini Mirror
改個新名又多次機會遲成熚生心願  ...
losyes 發表於 2021-4-15 04:57

如果今年新人分1.男2.女3.組合4.樂隊5.,都唔係無機

與其咁重視成敗得失
不如好好練下歌藝舞藝先
佢已經多機會過好多成員
又起碼有半首冠軍歌先啦

佢嘅形象由MK靚仔逐漸膠化變諧星
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

有情緒病好少事,真係睇睇醫生好

有情緒病好少事,真係睇睇醫生好
PEACH 發表於 2021-4-15 08:07

呢個真呀
唔好宣揚錯誤信息以為睇醫生好大件事