返回列表 發帖

【樂壇核數師】EGO ViuTV 三甲不入 網民鬧爆:還我Anson Lo

自上年ViuTV成立「Chill Club」推介榜以來,外界一直擔心成績會偏幫旗下兩隊組合MIRROR及ERROR,但事實往往令人出乎意料。其中MIRROR成員Anson Lo(盧瀚霆)新歌《EGO》重拾擅長的跳唱風格,繼新城「勁爆本地榜」奪得亞軍後,今個星期再登上港台「中文歌曲龍虎榜」第二名。然而,歌曲在「Chill Club推介榜」落榜,最高位置只得第5名,令樂迷大跌眼鏡之餘,有不少「神徒」(Anson Lo歌迷稱呼)立即留言炮轟ViuTV。

唯一Solo成員冇冠軍歌

在「Chill Club推介榜」成立後,Anson Lo推出過4首作品《Burn Out》、《角落生物》、《神隊友》及《EGO》,雖然前三首反應未如理想,但今年第一首派台作《EGO》在節奏強勁的旋律中談論網絡欺凌,內容正面,加上作品在2月中派台,剛好避過姜濤、Jer(柳應廷)等成員派歌時間,外界推斷Anson Lo將贏得第一首「Chill Club推介榜」冠軍歌。不過作品三甲不入,繼續成為眾多開始作個人發展的MIRROR成員中,唯一一位沒有ViuTV冠軍歌的隊員。

眼見ViuTV一再令偶像失落冠軍,不少「神徒」的忍耐到達臨界點,加上在最新一集《Chill Club》中,有網民發現MIRROR演繹《IGNITED》時,鏡頭連Anson Lo唱第一句的畫面都沒有拍下,因此感到極度不滿。他們紛紛在ViuTV Facebook中直言:「還我Anson Lo!還我EGO!」、「得到各大樂評樂迷好評喎!三甲不入真心咩?」、「咁多solo嘅鏡仔,點解成日淨係忽視Anson Lo?」其實《EGO》在商台「903專業推介」亦只位列第7,反應各大流行榜的標準不一,不過面對網上一面倒的反對聲音,究竟ViuTV會否讓《EGO》重新上榜,平息民怨?

討論重點:IG啲神徒留言仲好笑,話咩要嘈到Viu改榜,下星期重上No.1

個人意見:連五音不全嘅生生都有半首冠軍嘅時候,EGO真係值ChillClub一個嘉許嘅

不過覺得係咁洗版有D煩

支持 EGO 成為 CC 第一首 re 冠嘅歌

重新上榜就應該唔會喇
不過嘈到咁下首可能順手比個冠嘅

支持 EGO 成為 CC 第一首 re 嘅歌
jasonng 發表於 2021-4-14 09:57

CC好似未試過re一首歌

CC好似未試過re一首歌
michael344 發表於 2021-4-14 10:00

所以要 AL 創造歷史

支持eagle
在這畢生不滅 無極的狀態

不過覺得係咁洗版有D煩
michael344 發表於 2021-4-14 09:56

無法 啲媒體不斷幫佢哋造新聞

所以要 AL 創造歷史
jasonng 發表於 2021-4-14 10:02

Anson做第一個?轉頭棉花祖國又要集郵re埋一份

佢d fans 真係好煩..

EGO 值三甲嘅

但逼人支持你個偶像 真係好肉酸

佢d fans 真係好煩..
wcbabi 發表於 2021-4-14 10:26

之前至尊級金曲未崩壞嚮rthk都無冠軍
但就無報導 呢啲核數師應該報就唔報

咁我外人睇都覺得cc好似對AL特別衰ge
投票時先發現得al一個親生仔冇得玩男歌手 但原來ak同jer都有

不過瘋狂洗人版又有d搞笑

重新上榜就應該唔會喇
不過嘈到咁下首可能順手比個冠嘅
foreverkontinue 發表於 2021-4-14 10:00

其實viu聲稱佢係有個機制
咩台前幕後投票睇下邊首高分嘅專業推介

EGO係新城同港台都拎到亞軍,唯獨CC榜只去到第五位真係好可惜,
畢竟呢首歌都好代表到AL跳唱定位,同埋都得到外界好多正面樂評!
希望下一首跳唱佢可以得到Chill Club認同

EGO係新城同港台都拎到亞軍,唯獨CC榜只去到第五位真係好可惜,
畢竟呢首歌都好代表到AL跳唱定位,同埋都得 ...
Sheungyee 發表於 2021-4-14 11:41

其實佢團歌有冠算係冠過啦
心中無團嘅fans咪話佢無冠囉

回復 4# foreverkontinue

重新上榜應該唔會喇.不過唔知CC機制係點, E先生同EGO都係出歌一個月先有機會上榜, 近排團歌又好快上榜.

EGO又真係比上年solo歌有進步, 跳唱路唔易行, AL都算勤力, 下首歌再努力喇.

回復  foreverkontinue

重新上榜應該唔會喇.不過唔知CC機制係點, E先生同EGO都係出歌一個月先有機會上榜 ...
eyan 發表於 2021-4-14 11:42

Error首歌都未上啦
證明呢方面無所謂機制

如果講歌曲質素,kt個首簽證都有冠軍,ego3甲其實值得。
當然佢地內部有咩因素唔比佢上得佢地先知。

有邊個成員既粉會唔洗版架?根本係同類粉絲啦

Burn Out 神隊友無上榜
角落生物上榜三週 最高位置第6位
EGO上榜四週 最高位置第5位
對比其他有出solo嘅成員
Anson Lo喺自己公司嘅成績明顯不理想

EGO真心值三甲喎 連最難上嘅共和榜都上到第3
大家都知公司決定fans都控制唔到
明白落榜已成定局
咪唯有留吓言支持偶像 畀多啲人識EGO
當係幫首歌做吓宣傳咁囉

有邊 ...
kimjj 發表於 2021-4-14 11:44

咁都證明人地真係有Fans架   好過自己出嚟呻都冇Fans洗版支持喇

有邊 ...
kimjj 發表於 2021-4-14 11:44

我同意唔需要對fans咁harsh
    我都戥佢唔抵 EGO真係一首好歌
    CM共和榜都上過好高位喎
    個個成員都有冠軍歌但佢三甲都無
    又真係幾可惜

EGO 值三甲
未能上到更高位置係可惜
寄望下plug

其實佢團歌有冠算係冠過啦
心中無團嘅fans咪話佢無冠囉
kenneth 發表於 2021-4-14 11:42

而家呢個Post係討論緊佢個人Solo成績!

EGO正呀!!樂評都幾一致係大讚
我都認為曲/詞/編/唱/舞每一環都好高質
比起上年<一所懸命>再高一個level
係Anson Lo代表作

今週兩首落榜歌都係大國文化,再上返兩首大國文化,都好明顯係quota問題.
排行榜名次係表面,但背後意義某程度上都代表住viutv(自己公司)認唔認同你...成日講budget緊絀,個餅得咁大唔夠分...今日唔認同你,之後仲會唔會幫Anson Lo出歌谷宣傳??

被忽視都唔係一朝一夕嘅事...
上年<Burn Out > <神隊友>無上榜, <角落生物>最高第六位, 角落生物live version放喺平日深夜chill club推介播, 同期新人兩首就星期日chill club時段播...
EGO 都錄咗live version, 灘到凍晒播出無期...

唱跳歌手需要舞台表演, 我viu台睇過幾次braceless 本日終了 ladykilla...但未見過EGO
如果viu識利用電視台優勢就好了

當日JayFung地球來的人落榜都係咁洗
鍾意首歌嘅人咪覺得要出下聲
唔鍾意嘅人咪覺得煩好肉酸
觀點與角度

CC擺明偏心姜啦,姜咁快上到榜,jer 派先都未上,其他人既歌等幾個星期先上

EGO > 悔過書

都唔明悔過書點解可以攞到冠軍

都唔明悔過書點解可以攞到冠軍
rubin01 發表於 2021-4-14 13:41

Chill club成日都冠 Sony 嘅次一等歌

之前有林奕匡 精神時間房
         葉巧琳 二人份

CC擺明偏心姜啦,姜咁快上到榜,jer 派先都未上,其他人既歌等幾個星期先上 ...
figthing 發表於 2021-4-14 13:12

係咁架啦 個市場想做到姜成為新一代天王巨星 其他成員又無姜咁夠noise viu梗係偏心姜
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

CC個機制係咩真係冇人會明白, 個榜同啲歌PLUG嘅時間又唔夾
肥仔首歌落咗榜先嚟無啦啦新歌推介
CC個頒獎禮都係為做而做, 當綜藝節目睇算

玩左幾十年電台/電視流行榜都係商業遊戲,何必太認真呢
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

EGO成績都成定局, 睇下一隻歌做化
AL CC唱富士山下慢歌都ok進步左, 等一個機會喇

之前冇留意,乜原來《神隊友》個陣都冇上過榜?
咁viutv又真係對AL幾衰,難怪佢啲fans咁激動

之前冇留意,乜原來《神隊友》個陣都冇上過榜?
咁viutv又真係對AL幾衰,難怪佢啲fans咁激動 ...
alison1225 發表於 2021-4-14 15:04

其實神隊友都幾HIT呀,估唔到都冇上榜!咁諗返又真係好難怪D粉絲激動左既。

其實神隊友都幾HIT呀,估唔到都冇上榜!咁諗返又真係好難怪D粉絲激動左既。 ...
Sheungyee 發表於 2021-4-14 16:04

FANS激動都無傷大雅, 佢地都係講事實啫, 提出訴求好合理  
    但叫神徒唔好嘈嗰啲就自己心照啦, 同投降_一樣態度

AL唔係花老母愛錫嘅契兄弟真係慘
我想睇EGO跳唱live啊
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

喜歡霆兒
覺得EGO值得高位

呢啲fans洗版喺外國好常見
Beyhive, swiftie 嗰啲好癲
所以香港樂壇出現呢種現象
其實都值得開心既
起碼唔係冇人理

自己台一定要攞冠軍架咩

自己台一定要攞冠軍架咩
星夢情真 發表於 2021-4-14 19:58

唔好話冠軍
連三甲都冇
第五已經係霆兒Chill club最佳成績

無人想知道。。

日日幾個無聊新聞。。

CC個榜亂嚟架...同埋睇人唔睇歌

team low
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

唔好話冠軍
連三甲都冇
第五已經係霆兒Chill club最佳成績
polarbearbear 發表於 2021-4-14 20:19

所以應該恭喜佢 下首以第4位做目標

Anson Lo 值得更多
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

team low
b01091018 發表於 2021-4-14 22:25

好多鏡粉都有洗
上上個星期未冠e先生都有人洗

EGO明明值更高但第5位out左
Viu budget咁緊絀
Anson lo下首跳唱歌都唔知係幾時嚕~