返回列表 發帖

做阿女「經理人」!謝安琪無力抱起囡囡勁感觸

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20210414/mobile/bkn-20210414100921701-0414_00862_001.html

歌手謝安琪(Kay)同老公張繼聰育有一對仔女,大仔張瞻、細女張靖(Karina),兩公婆平時都經常分享同小朋友嘅生活點滴,但就甚少放正面相,雖然Kay有幫囡囡開社交平台Account,惟一直以嚟都係得2張相,時間停留咗喺2017年、即係Karina出世後3日。

不過!最近疑似轉行做農夫嘅Kay,除咗用心務農之外,就係經營Karina個社交帳號,由上月底開始Upload多張囡囡嘅靚樣相,啱啱過咗4歲生日嘅Karina愈大愈靚,着起裙仔零舍Girly,而且表情同Pose都多多,影張學生相都Model上身擺個Poker Face出嚟,真係估佢唔到!另外,Kay又代囡囡把口用英文出Post:「我見到好多人都話我似爸爸,我好開心,因為我覺得爸爸係最有趣嘅人,我希望可以好似爸爸咁將幸福、快樂分享出去。」呢番說話仲唔冧爆張繼聰!

不過日前Kay更囡囡出出享天倫時,當女兒要求玩「飛高高」時,Kay開始發現自己力有不逮,感觸表示:「我發現自己已經不夠氣力把你抱得高高的,是因為……手臂......嗎?老實說,當刻我是非常心虛的,很久很久沒有到健身房,是體能差了很多嗎?應該是有一點關係。」

但之佢話原來最真實原因係女兒「長大了高了重了」:「我大概快抱不起你了,以前跌跌撞撞的小胖腿,現在跑得飛快伴你到處去。我知道它會帶你走得很遠攀得很高,所以我也知道,我要好好照顧自己,然後便可以一直這樣,快樂地快樂地伴着你。」

個人感想:繼續追蹤kay嘅退休生活
琪琪轉行做經理人啦 可以考慮吓上tvb新節目日日媽媽聲分享下育兒心得
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

可惜我已經退休 一早已養尊處優
坦克再駐守只可高叫快走快走
不可以插手青春些會救到亞洲
歐洲與美洲今天怎強出頭

歐洲與美洲今天怎 ...
kwanie 發表於 2021-4-14 12:08

還願我懂下台的美藝
鞠躬了就退位
起碼得到敬禮

想好好修一修 水晶甲已經接近褪色
想好好敷一敷 補濕乳有益 美白去漬
再到處逛一逛 有道無情力 帶著我
先攻佔西武 再殺埋街鋪 去皇室堡 搶減價貨
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

慢慢去呼吸將苛刻的眼光拋低
行事憑寬恕用大智慧
It's Your Body 無謂給火舌摧毀
DM多仔多到覆唔哂

媽媽去哪兒
陳蕾食咗喉糖未?

走畢這些年稍稍喘息半天
充了電更高更廣可以歷遍
山峰崩於前也會不變顏面
隨年月累積的廣闊視線
迎接新的一章 一切盛宴
我一直高歌真切為你 送上冠冕
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

全因有你在 令我不須長留月台
就算三軍臨城中 車門仍敞開
一起走稍稍作歇息 鄉郊中望海
遺下兵荒都市 繼續競賽  

沿路風光的美 震撼腦袋
我們的總和

還願我懂下台的美藝
鞠躬了就退位
起碼得到敬禮
foreverkontinue 發表於 2021-4-14 12:50

佢真係下台下得好美麗.   真係唔似得有D人死人霸生地

由這裡 行過去
再將我相信的如煙火般綻放

想知佢幾時出新歌多啲?

人最討厭沒個性 做大事要幾歲便被承認
談情亦沒憑證 不如沈默放浪似幽靈
年少亦從未任過性 極沒人性
未共你驚世駭俗難認命
剛好你闖進來 手牽手出走到邊境
結合的基因只靠即興

想知佢幾時出新歌多啲?
alison1225 發表於 2021-4-14 15:07

阿key要學電單車 學插花
黎緊學埋影相
應該真係引退

佢真係下台下得好美麗.   真係唔似得有D人死人霸生地
快劍俠 發表於 2021-4-14 13:41

像日像月的 是命是運的
還原為人的人
已再見了根本不必再問 願意嗎

係囉 過去3年唱腔上突破哂 到高峰 就退 好撇脫
咁希望安皇后退得開心 過得開心
(btw覺得佢分分鐘過2年 趁個仔出去讀書 會順便移埋民)
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

像日像月的 是命是運的
還原為人的人
已再見了根本不必再問 願意嗎

係囉 過去3年唱腔上突破哂 到高峰 就 ...
liebe 發表於 2021-4-14 15:14

可惜kontinue之後都無出到一張個人大碟

#數愛

#數愛
kayzzz 發表於 2021-4-14 15:21

如果最後係一隻個人大碟就好完滿

不過,如果佢復出又會俾人罵
依家佢退隱,啲傳媒同打手就收手

依家佢退隱,啲傳媒同打手就收手 ...
chanching 發表於 2021-4-14 15:31

佢同傳媒關係好左
連之前寫衰佢果班都幫佢出d無關痛癢既新聞維持人氣
打手收左手就真 某公司係某登d打手靜曬 可能要攻擊另一d上位既女歌手

#數愛
kayzzz 發表於 2021-4-14 15:21

坦白講 可惜就真係有啲嘅
但寧願佢令樂迷意猶未盡 好過已經開始厭佢 e.g.陳綿花 雞蓉
山林道退果吓都預告哂大家 所以都唔意外了 都接受到了
fans就猶幸吓呢下say goodbye夠哂靚囉
(btw好彩isn't me果次最後有買飛入場睇 thank god)

依家佢退隱,啲傳媒同打手就收手 ...
chanching 發表於 2021-4-14 15:31

係嘅
咁樣安慰自己囉 將the album kay solo整成playlist都係張10曲大碟嚟
應該戥佢開心 撇得甩啲衰老闆 又陪到個女好好長大

同埋而家做artist太難啦 講真話會被秋後
唔想奶 又有可能有一日未經你同意公司幫你奶咗 e.g.陳綿花
到時想解話 兩邊都得罪哂 逼自己埋沒良心做落去
做乜仲要搞到自己咁大壓力 將自己暴露於隨時名譽/良知一鋪清袋嘅處境

靜靜看兒孫在拔河
漸沒氣力舊記憶總有點錯
任令每日消磨
像似光陰太多
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

希望之後仲可以出多一隻個人收山大碟

Kay 收山 都同Juno 擘面 有啲可惜
不過 佢差唔多 同每間公司都不愉快咁分開
所以 佢都係唔好復出喇
讓美麗的回憶長留心底

PS : 唯一遺憾係無辦法 叱吒三連女金 多謝Juno
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

所以 佢都係唔好復出喇
讓美麗 ...
洗衣王國130 發表於 2021-4-14 16:39

攞三連冠祗是虛榮,懂得下台的藝術才令人回味, 恭喜Kay找到新的一章.

所以 佢都係唔好復出喇
讓美麗 ...
洗衣王國130 發表於 2021-4-14 16:39

又係呢個假粉話佢同間間都不和
出面已經好多個post平反左

所以 佢都係唔好復出喇
讓美麗 ...
洗衣王國130 發表於 14/4/2021 16:39
個個都擺低句歌詞, 唔跟隊形嘅你

一D都唔覺得佢想收山~~

睇見Kay而家真系享受緊生活 替您高興
不過都可惜同Juno反咗面 唔知仲有無機會再聽到羅生門live

睇見Kay而家真系享受緊生活 替您高興
不過都可惜同Juno反咗面 唔知仲有無機會再聽到羅生門live ...
kyx163 發表於 2021-4-14 17:39

阿邊個同阿kay搞到咁既關係都幾愚昧
佢手握2011-2020年代最hit既其中一首歌
而kay唱既部分起碼佔7成
就算搵一個唱功再好既人同佢唱 始終唔係原唱 而且唱唔到個feel
好彩有睇演唱會尾場 羅生門個live真係可一不可再

佢同傳媒關係好左
連之前寫衰佢果班都幫佢出d無關痛癢既新聞維持人氣
打手收左手就真 某公司係某登d打手 ...
kayzzz 發表於 2021-4-14 15:35

另一d上位既女歌手 = Jace, Serrini

可能佢同美鏗一齊自組公司或者簽同一間公司,所以一齊hea時間

又係呢個假粉話佢同間間都不和
出面已經好多個post平反左
chanching 發表於 2021-4-14 17:05

你就假粉 我 大拿拿 比錢睇 頭尾 兩場Kay isn’t me 家
          做粉唔係盲粉 事實上Kay 性格根本唔適合娛樂圈

就 ...
kayzzz 發表於 2021-4-14 17:51

唔怕, 等concert yy la, 方丈大晒

就 ...
kayzzz 發表於 2021-4-14 17:51

冇揀到尾場睇 sad
應該有碟嘅 我諗...
希望過十年八年 光頭某日開騷 傾得掂兩個嚟合作一次

冇揀到尾場睇 sad
應該有碟嘅 我諗...
希望過十年八年 光頭某日開騷 傾得掂兩個嚟合作一次 ...
liebe 發表於 2021-4-14 19:55

出年有concertyy啦  其實 羅生門 Juno 個part 搵其他男歌手頂替都可以
          反而Kay 個部分 無得代替

神奇人妻的退休生活?

支持迦迦波

原來終於到這天不用懊惱
不需再早出趕生計 晚歸很焦躁
原來於天國裡可坦蕩跳舞
當天錯過的花香這平原滿佈
人大了珍惜今次不可有下次

歐洲與美洲今天怎 ...
kwanie 發表於 2021-4-14 12:08

可惜我已經退休 得一副老骨老手
只可以間中 幫乖仔去買煙買酒
幫新抱餵狗 幫子孫贖了樓

琪琪退休生活唔易過

你就假粉 我 大拿拿 比錢睇 頭尾 兩場Kay isn’t me 家
          做粉唔係盲粉 事實上Kay 性格根本 ...
洗衣王國130 發表於 2021-4-14 19:34

咁可能要唔岩娛樂圈先可以大滿貫到
有時可能係佢太知自己想點
唔夾咪唔夾 有咩所謂 無話無左邊個就唔得

反正佢換極公司都越換越有突破 好歌好碟
又有幸福家庭
咁既年紀仲keep到咁既樣
一早贏盡同行啦

仲要到而家都無為人民幣折腰(好似係)
近代香港樂壇天后只認謝安琪

悠然自得~

謝安琪ig真係勁多膠post chi l sin

咁樣咪幾好,我寧願日日睇佢ig出膠post,好過日日要著d死人黑色衫
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

咁可能要唔岩娛樂圈先可以大滿貫到
有時可能係佢太知自己想點
唔夾咪唔夾 有咩所謂 無話無左邊個 ...
tree 發表於 2021-4-14 21:51

絕對認同 ! 就係佢太有主見 ! 其實當初佢簽Juno 呢度好多人都估佢兩個會有日拆伙
      兩個都係太有主見嘅人 但我聽聞幻國內部 其實唔介意Kay 唔續約 只介意比佢 臨完約前扭計唔合作姐
          不過 點都好過 容祖兒 咁識合作 老闆要佢應酬就去應酬

原來已經4年
時間過得真快
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

唔怕, 等concert yy la, 方丈大晒
快劍俠 發表於 2021-4-14 19:45

可能不和就係為 concertyy 破冰鋪路,不過我個人就唔太想kay出席呢個騷

可能不和就係為 concertyy 破冰鋪路,不過我個人就唔太想kay出席呢個騷
powerful 發表於 2021-4-15 00:21

唔去方丈實嬲爆
阿key最紅果兩首歌都係佢作

powerful 發表於 2021-4-15 00:21

concert yy係同美千破冰,concert yy2輪到同Kay破冰?
不過我唔覺wyman同佢有不和喎
kay而家好似全職做網上KOL咁,唔知係咪又休息返一兩年先再唱

阿key要學電單車 學插花
黎緊學埋影相
應該真係引退
kayzzz 發表於 2021-4-14 15:12

插花我都想學
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

絕對認同 ! 就係佢太有主見 ! 其實當初佢簽Juno 呢度好多人都估佢兩個會有日拆伙
      兩個都係 ...
洗衣王國130 發表於 2021-4-15 00:09

又有內幕料呀?
你同somad定queenie 有親呀

唔去方丈實嬲爆
阿key最紅果兩首歌都係佢作
kayzzz 發表於 2021-4-15 00:44

獨唱版囉