返回列表 發帖

Self-portrait - 林峯(CD+DVD) Aug 17

歌手:林峯
唱片名稱:Self-portrait
唱片封面:   
推出日期:2012/8/17
唱片類型:CD+DVD

TrackList:
CD
1.頑石
2.寂寞星球
3.年時
4.暗中作樂
5.一刀切
6.膠椅
7.Because Of You
8.LFX 6.8
9.The One
10.I’m Okay
11.頑石點頭(國)

DVD (MV)
1.頑石 MV
2.Because Of You MV
3.一刀切 MV
4.I’m Okay MV

附加資料:

林峯 2012 全新廣東大碟 Self-Portrait

黃金組合全新打造頑石

扣人心弦感動之作 Because of You / 一刀切 / 寂寞星球 / LFX6.8

出處:Sky Music

膠椅
^ 龍心 is everywhere :funk:

:(無收錄等你回來..........

new ac:留言
the old ac:做板主,開電視區post

有四個MV:-0

:sleepy::sleepy:封面chok峰好chok:lol:lol

new ac:留言
the old ac:做板主,開電視區post

其實封面還算OK啦~~~
系唔系碟裏面所有歌都系全新班底啊?
如果真系的話,就比較期待

我想知道,年底Lolli V跟chok鋒誰在師奶手上賺的錢更多。

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

LFX 6.8是一首舞曲,歌名由來:LF X 第六張個人粵語專輯的第8首歌!

我其實好surprise林峰出道4年都仲未出精選碟
佢都好多hit歌, 如果出我諗一定好賣得, 同janice個張一樣

CHOK王諸葛亮先生
請問等你回來去了哪裡?
收錄在邊張唱片?

CHOK王諸葛亮先生
請問等你回來去了哪裡?
收錄在邊張唱片?
Kenny 發表於 2012-8-11 16:00

第二版......掛
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

我要買 封面好誘人XD

CHOK王諸葛亮先生
請問等你回來去了哪裡?
收錄在邊張唱片?
Kenny 發表於 2012-8-11 16:00

話明叫等你回來,梗係收落第二版,等D fans回來再買呀嘛!;P

睇歌名好似慢歌都幾多咁喎,有D期待添!

BTW LFX 6.8 個由來會唔會求其左D呢:L

LFX6.8 個X點解

LFX6.8 個X點解
maksiuhong 發表於 2012-8-11 17:27

乘?
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

cover 右上角張相好怪...

btw ,今次隻碟好似做得都幾有誠意,支持阿峯!~ : )

佢都好多hit歌, 如果出我諗一定好賣得, 同janice個張一樣 ...
jaycee 發表於 2012-8-11 13:16

如果收錄埋TVB唱個啲歌既話,白金應該話都無咁易
啲FANS望穿秋石都未等到CD Version,一出肯定買硬
Non-Fans鍾意佢啲未做歌手時候既歌多過依家
又有機會吸納到佢地買碟

cover好特別~Chok

#林峯#新專輯#Self Portrait#MV發佈預告1:<Because Of You>MV將於8.13在@音悦台 發佈;這首動聽旋律配合細膩動人歌詞(歌曲易名前為:愛得罕有);MV更是較早前取景於加拿大多倫多,歌曲亦將會成為專輯的第二主打!明天大家便可以在專輯週五推出前先睹為快了!

#林峯#新專輯#Self Portrait#MV發佈預告2:<一刀切>MV將於8.15在各網上平台發佈;這首扣人心弦的歌曲會讓大家聽起來有點激動,MV中LF的演繹也是一個新嘗試,期待嗎?

#林峯#新專輯#Self Portrait#MV發佈預告3:<I'm Okay>MV將於8.17專輯推出日在各網上平台發佈;這是一首輕快而且聽起來有點俏皮感覺的歌曲;MV邀請了2008年和LF曾經合作拍攝<愛人與海>MV的國際中華小姐冠軍~@朱璇oceane 再次合作!總結這次專輯內的四個MV,各有特色,都是滿意之作!

又係出碟前爆歌出黎-v-

總有D感覺
呢隻碟既封面同 關智斌 隻 Musick 個慨念十分相似

右上角張相佢係咪chok緊... (真係上下郁嗰d chok)

佢都好多hit歌, 如果出我諗一定好賣得, 同janice個張一樣 .

係law,好奇點解出道五年(2007年出第一張碟),有六張碟都仲唔出精選,佢同公司兩三張碟就出晒精選。 :(

so far 兩首歌都好正,又有四首MVs,一出我會要即買,今次張碟擺明要飛鄧CW出局,所以唔會擺等你回來落去,我唔覺得會有第二版加呢首歌。

膠椅
^ 龍心 is everywhere
lorbat 發表於 2012-8-11 10:38

膠椅梁柏堅作品,第一次合作填詞人,有期待。

回復 26# poutine

其實呢間公司近呢幾年既新人多數 5-6 隻碟先出精選碟
     Deep / Vincy / 而我不知道 / Yumiko 都係咁
     Sherman 岩岩出左第 7 隻廣東大碟添....但都未出精選碟
     Ken 呢d 只係 Special Case

究竟佢幾時先出新曲+精選啊

@香港唱片:林峯最新大碟《Self-Portrait》(CD+DVD) 預計於星期五推出,封面及內頁率先曝光!

poster

@香港唱片:林峯最新大碟《Self-Portrait》(CD+DVD) 預計於星期五推出,封面及內頁率先曝光! ...
poutine 發表於 2012-8-14 18:52

外盒ok美
但cd盒果張好有遺照feel:funk:

@香港唱片:林峯最新大碟《Self-Portrait》(CD+DVD) 預計於星期五推出,封面及內頁率先曝光! ...
poutine 發表於 2012-8-14 18:52

:$ 好吸引~必買

好似舊年 而我不知道..... 出個隻 WOW 咁
Pizza 盒

剛剛曝光的兩首歌曲MV都唔錯
《一刀切》
作曲:C.Y. Kong
填詞:林夕

《Because Of You》
作曲:Julian Chan
填詞:夏至

一刀切 好有 開到荼蘼feel
估唔到

一刀切 好有 開到荼蘼feel
估唔到
阻住 發表於 2012-8-15 14:15

但係佢把聲唱唔到嗰種感覺出嚟,可惜

暫時曝左光呢四首,都有點新鮮感 (特別係一刀切 & i'm okay)期待!

尋日聽訪問,林峯自己推介Alex Fung曲梁柏堅詞的膠椅,不過要出左先有得聽啦。

好不一樣ge林峯
無左之前聽到好厭倦ge班底,雖然係唔係好聽因人而異,不過真係好欣賞佢今次ge改變

暫時好幾首都相當唔錯,係暗中作樂d詞唔係太好聽、有d 'ung'耳

終於聽完全碟啦!!!
真系不一樣的林峯
全部歌曲無一首系鄧志偉、張美賢....
全換曬的班底,簡直耳目一新的感覺
暫時最愛《年時》《一刀切》《頑石》《寂寞星球》

這張專輯滿意

How much????????????????????

How much????????????????????
Alantse722 發表於 2012-8-17 16:38

HMV , HK Records $110

勁歌,   Skymusic $99.

尋日聽訪問,林峯自己推介Alex Fung曲梁柏堅詞的膠椅,不過要出左先有得聽啦。 ...
poutine 發表於 2012-8-16 15:05

反而我覺得<膠椅>唔好聽=-=

反而我覺得唔好聽=-=
PangChiYeung 發表於 2012-8-18 02:14

佢自己鐘意跳舞,disco feel 夠funky佢未鐘意 law.

雖然唔係個個都受呢種style,但我覺得佢唱funky入型入格。

講易入耳易
年時、The One、寂寞星球....果D首首都好聽。

求全碟班底

求全碟班底
tytlwkltc 發表於 2012-8-18 12:09

呢度有晒班底同歌詞::)

http://www.fungforever.net/html/f-music_details.php?music_id=17

之前幾隻碟睇黎係tvb做...今次係英皇做 - -

有無內頁相呀????

之前幾隻碟睇黎係tvb做...今次係英皇做 - -
PerryXD 發表於 2012-8-18 12:56

其實我覺得更似環球d碟 班底有一半係環球班底
    咩楊芷 葉秀雯 Christopher Chak 呢d.....................

有無內頁相呀????
archeukyin 發表於 2012-8-18 15:06
大張係歌詞紙,小相冊有160張係photo booth影既四格相。