返回列表 發帖

Serrini唔諗攞獎只求扮靚:我好尊重呢個場合

ViuTV樂壇頒獎禮《Chill Club推介榜年度推介20/21》將在星期日(18/4)舉行,Serrini今日(15/4)現身錄影廠,與陳健安和林奕匡為表演項目綵排。這部份要求三位唱作人唱出各自代表作及相應的舊歌,Serrini除了《網絡安全隱患》外,在節目組建議下,她亦選唱《相逢何必曾相識》。雖然歌詞上有關連,但她坦言兩者毫無關係:「我寫嘅時候唔覺得,但係聽到好多朋友嘅BB不停唱『令你令你令你』,搞到我想唱『再度再度灑淚兒』。雖然有啲似樣,但係都有趣嘅,因為同一啲舊歌有互文(inter-text)。」

Serrini在「年度女歌手」、「年度創作歌手」票數都打入前八,其作品《~旋轉with me*》亦打入「年度十大歌曲」20強。她指自己以平常心看待,又稱最著緊的是典禮當晚打扮:「我淨係好想著靚靚出現,同埋整啲靚嘅指甲,不過今次唔夠時間,都係用返『幻彩詠Chill Club』嘅指甲。我每一次都著到『幻彩詠Chill Club』咁,好尊重呢個場合。」

過往Serrini曾亮相Chill Club,但從未出現在TVB音樂節目《勁歌金曲》。被問到《勁歌》在上周改革後,會否考慮在友台亮相,她先稱一切隨緣:「我覺得好多媒體都有存在嘅契機同價值,我覺得要睇下緣份,希望快啲搵到合作嘅伙伴,平台上保持開放同觀望嘅態度。」後來談到這次表演,她直言曾考慮不出席:「我呢排專心做Concert同碟,今次如果唔係監製都未必嚟。我真係好鍾意佢,所以我應承嚟,但係呢個表演係演唱會之後一個禮拜喎,其實我應該係放緊假,但係我好開心可以嚟呢度試下,呢啲都係睇緣份。(TVB冇搵過你?)呢方面我唔太清楚。」

https://www.hk01.com/%E7%9C%BE%E ... B%E5%A0%B4%E5%90%88

個人感想:mami已有當代歌唱泰斗味道 人氣勢不可擋
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

GCHI 應屆共和女金

等睇mami 著靚靚唱歌

唱作人代表竟然無林家謙,係咪拎男金直接live唱特倫B+喝一罐的汽水+ come with me
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

支持樹尼尼
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

支持 Mami

她先稱一切隨緣:「我覺得好多媒體都有存在嘅契機同價值,我覺得要睇下緣份,希望快啲搵到合作嘅伙伴,平台上保持開放同觀望嘅態度。」
(TVB冇搵過你?)呢方面我唔太清楚。」

一代歌姬做乜講得咁保守

她先稱一切隨緣:「我覺得好多媒體都有存在嘅契機同價值,我覺得要睇下緣份,希望快啲搵到合作嘅伙伴,平台 ...
kayzzz 發表於 2021-4-15 22:27

可能唔想講得咁死,始終都係一個可以唱到歌既平台掛
太陽花 純真柔弱

乜叫唔太清楚 笑死

kevin2011 發表於 2021-4-15 23:16

之前我們的音樂時代佢都有喺ig repost
我覺得唔係無機會嘅 不過果個係J2節目

Anyway 希望梁總理星期日掃獎

kevin2011 發表於 2021-4-15 23:16

其實RB 二汶演唱會都有上TVB同接受採訪啦
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

之前我們的音樂時代佢都有喺ig repost
我覺得唔係無機會嘅 不過果個係J2節目

Anyway 希望梁總理星期 ...
星夢情真 發表於 2021-4-15 23:49

果時節目錄左超過一年先出街…
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

期待mami掃獎

果時節目錄左超過一年先出街…
星勤 發表於 2021-4-16 00:55

仲記得果個節目月巴扮晒樂壇教父個嘴臉
太陽花 純真柔弱

Serrini
樹:「我對於任何合作都持觀望態度」媒體:「Serrini逼不及待上xxx平台」pure comedy

喺佢fb見到知01咩料啦

期待條女好似行fashion show咁風騷上台領獎

這肥婆好做作
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

荃力支持條女上勁歌爭最女+金曲金
DM多仔多到覆唔哂

這條女很 baaaahsic

唱作人代表竟然無林家謙,係咪拎男金直接live唱特倫B+喝一罐的汽水+ come with me ...
on07111 發表於 2021-4-15 10:11 PM

男金、銀都係姜圖同佢之爭~~
太平公主

男金、銀都係姜圖同佢之爭~~
jaytang 發表於 2021-4-16 18:16

所以要有專業評審去balance返鬥fans多的投票
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

on07111 發表於 2021-4-16 20:41

可能VIU唔想再有專業評審0%既悲劇發生
太陽花 純真柔弱

on07111 發表於 2021-4-16 08:41 PM

都係, 不過今次好似ALL投票??
太平公主