返回列表 發帖

[Apr/24/2021] 玩咗先至瞓 新曲+精選 - 鄭中基 (CD)

歌手:鄭中基
唱片名稱:玩咗先至瞓 新曲+精選
唱片封面:

推出日期:2021/4/24
唱片類型:CD

TrackList:
CD :
01   My Only One (新歌)
02   玩咗先至瞓 Let's Play Before Sleep (新歌)
03   星光伴我心 Starry Night with my Heart
04   無賴 Rascal
05   閉目入神  Close My Eyes
06   猛龍特警隊 G Men 75
07   我代你哭 Let me Cry for You  
08   天意 The Will of God
09   時間 人物 地點  Time People and Place
10  想愛你  Loving You
11  晴天陰天雨天 Sunny Day Cloudy Day Rainy Day
12 人若然忘記了愛 If People Forget About Love

附加資料:
鄭中基 Ronald Cheng - 玩咗先至瞓 Let’s Play Before Sleep

WEE~鄭中基闊別樂壇多年,重錄多首經典金曲,採用96k/24bit超級發燒級器材錄制,值得重新品嚐!
主打   【玩咗先至瞓】 2021年演唱會及大碟主题曲
【My Only One】   電視劇「暖男爸爸」主題曲
12首全新錄音大碟,由殿堂級音樂總監歐丁玉監製 X 英國母帶處理工作室Abbey Road Studios X 世界級母帶工程師Simon Gibson

出處: sky music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

佢都出HiFi...
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

歌手:何雁詩?????
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

居然出得切

咁至少佢都重錄過D歌

重錄有d興趣

沒聽過的歌&廢中?

無左首 話好慘情既 新歌

嘩真大碟
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

廢佬基又出精選又入無賴?知不知醜字點寫?

佢十幾年冇出碟,一定買返隻支持

多首金曲重新録音, 一定要支持一下

係咪有Vol.2 Vol.3....etc?
之前話有幾首新歌 同埋話會翻唱所有

之前話有幾首新歌 同埋話會翻唱所有歌
星夢情真 發表於 2021-4-16 20:41

係既話都幾值得期待,想儲齊一套
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

廢佬基又出精選又入無賴?知不知醜字點寫?
sexykaren 發表於 2021-4-16 18:02

留意返成隻碟嘅舊歌係重新編曲重錄
「微笑之中 接受還未有 答案。」

揀得好好
天意同想愛你個編曲而家聽返有d老土
希望舊歌新唱會再正d

重錄
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

之前話有幾首新歌 同埋話會翻唱所有歌
星夢情真 發表於 2021-4-16 20:41

應該有
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

期待重錄嘅歌!

留意返成隻碟嘅舊歌係重新編曲重錄
misterben111 發表於 2021-4-17 21:18

重錄又點?
件廢佬基2005年無賴後精選又精選又精選又精選,食老本食到咁垃圾第一次見,最垃圾係有人願意買,樂壇已死

重錄又點?
件廢佬基2005年無賴後精選又精選又精選又精選,食老本食到咁垃圾第一次見,最垃圾係有人願意買 ...
sexykaren 發表於 2021-4-18 13:01

以佢上年難得ge走勢,My only one 咁多人buy, 仲以為上年佢會玩完頒獎禮拎最男,跟著出真大碟,唉
不過原諒佢啦,搵食艱難,而家全港一年都無10張真大碟
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

以佢上年難得ge走勢,My only one 咁多人buy, 仲以為上年佢會玩完頒獎禮拎最男,跟著出真大碟,唉
不過原 ...
joey2009 發表於 2021-4-18 13:46

何硬屎都有勇氣出4歌ep, 廢佬基如咁好走勢出單曲碟都得架,15年都仲要用無賴谷銷量,無得原諒

重錄又點?
件廢佬基2005年無賴後精選又精選又精選又精選,食老本食到咁垃圾第一次見,最垃圾係有人願意買 ...
sexykaren 發表於 2021-4-18 13:01

鄭中基今次首首歌都全部重新編曲,請問又有幾多個歌手出精選會咁做呢?我就一定買硬,btw啲重錄你都未聽過就判人地罪唔怪得個個都話樂壇已死

個人認為唔可以咁講,你嗰返說話如果用係 2008年個次精選碟,我就100%同意到不得了。
但今次係全部都係重新編曲同重新錄音,真係有落心機去唱返一次比我地聽,而唔係好似2008年個次咁樣放返d舊錄音落去就算。
今次根本就係好似歌手唱HiFi碟重唱歌咁樣,只係佢重唱自己歌再送2隻新歌咁解。
我個人見解就佢重新走去錄音唔係hea放2005年無賴既錄音。我又唔會當佢食老本,因為佢真係有去錄音唱歌。
唔會去到唔值得原諒咁大劑

鄭中基今次首首歌都全部重新編曲,請問又有幾多個歌手出精選會咁做呢?我就一定買硬,btw啲重錄你都 ...
misterben111 發表於 2021-4-18 17:35

同意,佢2008年喺台灣開演唱會出嘅「怪胎」精選之後都冇出過碟啦,
上一隻喺香港出嘅碟已經係2006年「正宗K」,已經15年前,計埋怪胎都係出過兩次精選姐
之後啲唱片公司出佢啲翻炒碟,唔關佢事架喎,你會唔會鬧麟伯學友係咁出復刻碟吖
同埋佢幾次演唱會都冇出過碟,今次係「重錄」,唔係求其拎返舊版,咁有心值得支持下啦
真係咁唔鐘意無賴咪跳過呢track囉,仲有11首歌聽

同意,佢2008年喺台灣開演唱會出嘅「怪胎」精選之後都冇出過碟啦,
上一隻喺香港出嘅碟已經係2006年「正宗 ...
acandy821 發表於 2021-4-19 12:57

佢想重唱晒所有自己嘅歌,之後仲會再出,因為想演唱會前出所以得十首重唱,好期待其他作品,btw譚伯07年真係重錄過成隻愛的根源

其實應該仲有好多重錄 ,佢話要錄曬"所有"之前唱過既歌,包括同張學友個d .之前睇訪問仲有one more time 還以為 等等重唱,佢話分幾次出,今次係重唱當年既主打歌,遲下有當年冇派台既歌
同埋佢話仲有一隻新歌係好慘,可能今次主題係開心歌,所以隻好慘既新歌冇收錄到

沒聽過的歌&廢中?
ksquare 發表於 2021-4-16 11:53

沒聽過的歌應該留返國語重唱先出,今次出粵語先,廢中佢話留返比"嚿飯咁"出

Online平台出咗啦 聽完好多首加晒分

下一隻都已經錄定左…
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

Part 2會有 有種

依然靚聲但係聽得出基基老啦,D高音上得有D吃力。
I talk a lot of BS.

其實係咪 live recording
好似聽緊演唱會咁

聽咗其中幾首,真係似演唱會
同埋有重新編曲咩?
淨係聽得出閉目入神降咗key
在這畢生不滅 無極的狀態

去細舖頭行左幾間先搵到
CD warehouse係咪有大量?

演唱會果日懶得排 原來而家cd鋪都有lol

回復 35# 星夢情真

尋日行過屯門店1隻都冇

第一次買到碟係肯劏開張歌詞 好摺好多
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

頂,張歌詞拆開之後褶唔翻原來嘅樣。。。

出SACD版,多1首新歌6首重錄
佢間網店依家接受預訂
https://www.daailouhouye.com/pro ... p-ronald-cheng-sacd

Tracklist
01 我們 We are
02 My Only One       
03 玩咗先至瞓 Let's Play Before Sleep
04 星光伴我心 Starry Night with my Heart
05 無賴 Rascal
06 閉目入神 Close My Eyes
07 猛龍特警隊 G Men 75
08 我代你哭 Let me Cry for You
09 天意 The Will of God
10 時間 人物 地點 Time People and Place
11 想愛你 Loving You
12 晴天陰天雨天 Sunny Day Cloudy Day Rainy Day
13 人若然忘記了愛 If People Forget About Love
14 廢中 The Loser
15 三生有幸 Three Lives with Luck
16 還以為 I Thought
17 八二十八八十八 Eight Twenty Eight Eighty Eight
18 搬屋 Moving House
19 傻大哥 The Silly Man

出SACD版,多1首新歌6首重錄
佢間網店依家接受預訂

Tracklist
01 我們 We are
02 My Only One        
03 玩咗先 ...
阻住 發表於 2021-7-8 19:43

嘩 第二版係SACD

第二版靚聲好多 啲弦樂好正

而家聽返覺得好感動

玩咗先至瞓 Let's Play Before Sleep 呢隻超正

今晚暴龍哥係粉絲見面會話
- 無哂限聚令果時想開多次drive-in ultra, 有搖滾區同catwalk台
- 嚟緊會重錄side tracks,會全部重新編曲,果隻先會出黑膠
- 演唱會果陣邀請咗謙b合寫新歌 (叫謙b寫一半再俾暴龍哥寫埋另外一半,或者調轉)同合唱