返回列表 發帖
台北站顛到兩晚完全唔同rundown
香港可以換下廣東歌都好了
仲諗住難得香港站
佢會跳唱下24 hours, 眾生緣

希望encore 唱下誰是我的

唔知有無機出碟呢,佢成個人生都未出過香港站演唱會碟

Yuu嗰part又幾好睇
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

除呀Lam做嘉賓個part,其他歌一樣
莫后話聽日有幾個嘉賓

20210612 Day 2 歌單

20:30 開場

1. 婦女新知
出catwalk台跳舞
2. 婦女新知2021 (大半首係和音rap)

VCR: 婦女新知電視節目 + Dancers跳Aerobic (和音唱最高分數)

3. 色情男女 (莫后係Sofa擺全身莫文蔚封面pose)
紅色跑車登台
4. 冷雨 (半首)
5. 陰天(中間打開引擎蓋彈琴)
6. 初戀
紅色跑車離台
7. 洗澡歌
8. 頭號粉絲

9. 慢慢喜歡你
10. 戀一世的愛(半首)
11. 愛情
12. 當你老了
Talking (出catwalk台)
13. 忽然之間

Band Solo: The Way You Make Me Feel

莫貓寶貝
14. 這等待眼睛
15. The Way You Make Me Feel
Dancer Solo, 莫后返後台
莫后出catwalk台叫觀眾起身,Catwalk台變運輸帶
16. 絕 (同之前站一樣無唱英文rap之後果段)
17. 潮濕 (後半首出catwalk台)

18. 因一個人而流出一滴淚
出catwalk台
19. 他不愛我 / 那麼愛你為什麼 (慢版,一段)/ 他不愛我(最尾一句)
20. 愛
21. 如果沒有你
22. 廣島之戀 (一段,坐運輸帶返主舞台)

23. 一生所愛(彈古箏)
24. 陸小鳳
25. DIVA (出catwalk台,中間有彈古箏)
26. 幻聽 (坐花轎出catwalk台)

27. 扇子舞

安可
(Credit - 台前幕後扮網球手)
28. 呼吸有害
Talking (致謝名單)
29. 我愛你 (with 呀Lam)
Talking with 呀Lam
30. 零時十分 (莫后 feat. 呀Lam) + 追憶 (呀Lam feat. 莫后)+ 最愛是誰  (呀Lam feat. 莫后)+ 分分鐘需要你 (合唱)
Talking (扮香港小姐)
出catwalk台
31. 北極光 (半首)
32. 冬至(半首)
33. 透視(半首)
34. 瑕疵(最後一段)
35. 回家
返主舞台
23:15完場

仲諗住難得香港站
...
gordon0807 發表於 2021-6-12 22:07

今晚encore:
我愛你/ 零時十分/ 最愛是誰/ 分分鐘需要你

除呀Lam做嘉賓個part,其他歌一樣
莫后話聽日有幾個嘉賓
阻住 發表於 2021-6-12 23:21

即係唔止學友、Hacken

希望有好姊妹GIGI

個rundown有啲失望
滾石時期好多國語歌都冇唱(寂寞的戀人,愛情有什麼道理,午夜前的10分鐘,堅強的理由… ...
UYDR67 發表於 2021-6-11 23:45

呢啲佢巡迴時有唱,香港站要換廣東歌自然要取捨了

無留意到
但係音響差呢個真, 我初初以為係咪我坐得太側

但係慢慢又有feat, d聲又拆, 個鼓稍為重少少beat ...
kevinlai1621 發表於 2021-6-12 00:16

音響真係奇差,坐前面不停聽到後面翻返嚟嘅回音⋯⋯

即係唔止學友、Hacken

希望有好姊妹GIGI
l00540 發表於 2021-6-12 23:32

聽日所謂幾個嘉賓唔係一早流出左係張學友同埋李克勤

聽日所謂幾個嘉賓唔係一早流出左係?
angelcheng0203 發表於 2021-6-12 23:49

無三不成幾 Karen話尾場去到盡

可能有second encore/ closing speech 之類

莫后真心係Diva 級
真係舉手投足已經係吸引住你
victor1991415 發表於 2021-6-12 10:47

係,莫后真係好專業(Juno認證),表演落力準備充足!

Yuu嗰part又幾好睇
l00540 發表於 2021-6-12 23:20

好失望佢哋冇搞gag唱吓Yuu

好失望佢哋冇搞gag唱吓Yuu
Serendipity 發表於 2021-6-12 23:59

原來阿lam同莫后爸爸係校友

無三不成幾 Karen話尾場去到盡

可能有second encore/ closing speech 之類 ...
l00540 發表於 2021-6-12 23:54

可能佢老公又上台

想佢唱多啲國語歌嘅代表作,尤其係十二樓隻碟。

可能佢老公又上台
阻住 發表於 2021-6-13 00:30

琪待

仲諗住難得香港站
...
gordon0807 發表於 2021-6-12 22:07

難啲啦 畢竟入座率低

真心覺得好好睇

真心覺得好好睇
Alantse722 發表於 2021-6-13 07:57

今晚睇莫后告別場

希望終極encore
可以唱多次《忽然之間》/ 《呼吸有害-原版》

呼吸有害係咪rooftop version點解唔直接唱原版
魂冇影啲歌真係好難聽

stephybest 發表於 2021-6-13 12:18

有待決定
但肯定唔係原版同live version...

幻聽個part 正!

今晚會再入場見證最後一場大型演唱會

stephybest 發表於 2021-6-13 12:18

唔係
應該係將前半part改為鋼琴 慢編曲 靜啲
唱完第一段之後就變返原版 激昂啲
有高低起伏

今晚會再入場見證最後一場大型演唱會
Alantse722 發表於 2021-6-13 13:40

我也很期待金曲歌王、歌后同台

我也很期待金曲歌王、歌后同台
l00540 發表於 2021-6-13 16:38

邊個歌王?香港有學友,Eason,方大同都攞過
「微笑之中 接受還未有 答案。」

misterben111 發表於 2021-6-13 20:13

學友
karen 今日 ig story都公佈左

原來台灣有得買現場直播
angelcheng0203 發表於 2021-6-13 15:14

睇台灣ptt話直播cancel左

今晚好似好多圈中人捧場
好似見到Phil嚟咗睇
仲有Gigi

明荃今晚有捧塲
莫后仲同佢say hi

Gigi來了

misterben111 發表於 2021-6-13 20:13

學友

好癲 學友唔夠仲有gigi

仲有送生
「微笑之中 接受還未有 答案。」

叱吒medley lol

23:47 莫后好顛

最後一位嘉賓 Karen老公

呼喚到《誰是我的》yeah!!!!!!

今晚加長版Finale Medley算找唒數
同埋估中佢老公真係又上台

叱吒medley lol
艾石仔 發表於 2021-6-13 23:16

昇華版

散場之後都係忍唔住走咗去訂隻碟
7月12號係CD Warehouse攞

散場之後都係忍唔住走咗去訂隻碟
7月12號係CD Warehouse攞
阻住 發表於 2021-6-14 00:02

我都訂咗

有冇rundown?

冇去的表示係youtube聽緊... 正到癲
希望佢出碟收錄尾場 雖然知一定唔會

冇去的表示係youtube聽緊... 正到癲
希望佢出碟收錄尾場 雖然知一定唔會
let'sbegin 發表於 2021-6-14 12:15 AM

邊度?
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

其實第二場唱得穩定啲,今晚有太多嘢要顧,心情又複雜。

20210613 Day 3 歌單

1. 婦女新知
出catwalk台跳舞

VCR: 婦女新知電視節目 + Dancers跳Aerobic (和音唱最高分數)

3. 色情男女 (莫后係Sofa擺全身莫文蔚封面pose)
紅色跑車登台
4. 冷雨 (半首)
5. 陰天(中間打開引擎蓋彈琴)
6. 初戀
紅色跑車離台
7. 洗澡歌
8. 頭號粉絲

9. 慢慢喜歡你
10. 戀一世的愛 (The Voyage版,半首)
11. 愛情
12. 當你老了
Talking (出catwalk台)
13. 回首 / 原來......沒可能 / 回首(with 宋禮)
Talking with 宋禮 (發現荃b坐咗係catwalk台前第一行)
14. 忽然之間 (今晚係主舞台唱)

Band Solo: The Way You Make Me Feel

莫貓寶貝
15. 這等待眼睛
16. The Way You Make Me Feel
Dancer Solo, 莫后返後台
莫后出catwalk台叫觀眾起身,Catwalk台變運輸帶
17. 絕 (同之前站一樣無唱英文rap之後果段)
18. 潮濕 (後半首出catwalk台)

19. 因一個人而流出一滴淚
出catwalk台
20. 他不愛我 / 那麼愛你為什麼 (慢版,一段)/ 他不愛我(最尾一句)
21. 愛
22. 如果沒有你 (中間甩咗一下)
23. 廣島之戀 (一段,坐運輸帶返主舞台)

24. 一生所愛(彈古箏)
25. 陸小鳳
26. DIVA (出catwalk台,中間有彈古箏)
27. 幻聽 (坐花轎出catwalk台)

28. 扇子舞

安可
(Credit - 台前幕後扮網球手)
29. 呼吸有害
Talking (致謝名單)+ 自拍
30. 望月 (一段,with 張學友)
Talking with 張學友
31. Medley:
- 你的名字我的姓氏 (Music Intro)
- 只想一生跟你走 (莫后)
- 你的名字我的姓氏 (莫后 feat. 學友)
- 離開以後 (學友)
- 還是覺得你最好 (合唱)
- 每天愛你多一些 (合唱)
Talking
出catwalk台
32. Finale Medley:
- 北極光
- 冬至
(回主舞台)
- 透視
- 瑕疵(最後一段)
- Hey! 如果
莫后同佢老公Johannes彈鋼琴
- 再生 (Johannes鋼琴伴奏)
(出catwalk台)
- 浮砂
- 太多太多
- 誰是我的
- 回家
返主舞台
23:48 完場

《不散,不見》、《十二樓》、《回蔚》全棄......
但今晚批廣東歌真係好正,居然會有〈浮砂〉。另外,〈扇子舞〉個part都好正(雖然音響好差...)

《不散,不見》、《十二樓》、《回蔚》全棄......
但今晚批廣東歌真係好正,居然會有〈浮砂〉。另外,〈扇 ...
koko51018 發表於 2021-6-14 00:32

扇子舞同幻聽都好正,好有心特登排呢場俾香港,好揼本。
好開心最後都有唱太多太多,雖然只係半首但都收貨了!

竟然有 太多太多,
呢首冇乜人識, 但係超正!

另外一首仲想聽係 水色

20210613 Day 3 歌單

1. 婦女新知
出catwalk台跳舞

VCR ...
阻住 發表於 2021-6-14 00:28

莫后真係十項全能

山頂頭場觀眾表示好羨慕尾場有《誰是我的》...
可惜搵唔到位擺《A Brand New Day》,好想聽...