返回列表 發帖

林家謙嘆成大贏家壓力增加:我真係會縮返去做幕後

唱作人林家謙在ViuTV首個樂壇頒獎禮《Chill Club推介榜 年度推介20/21》成為個人大贏家,包括兩個大獎男金及《一人之境》年度歌,他在台上希望香港樂壇變得更好:「多謝香港人,相信我哋呢班後生仔,會變成香港第一。」

林家謙在台上又說希望樂迷可以專注自己音樂作品,頒獎禮後他接受訪問,大嘆頒獎禮令他好緊張、有壓力,非常不習慣「老是常出現」,他說:「真係好怕自己成日出現,自己都偏向低調同內向。」又透露因為頒獎禮壓力大,導致爆瘡同肚屙。林家謙指壓力來源來自大眾評價:「好多人討論你值唔值得拎,或者講嘢講得好唔好,有好多唔同解讀,我好怕呢啲。」
這次成為大贏家,林家謙說未預期過拿下男金:「唔知有分金銀銅,如果係得一個獎,覺得未必係我,會諗係唱作大機會啲。」他形容自己與男歌手獎還有好大距離:「男歌手獎係唱歌上幾大嘅認可,我一路都幾否定自己唱歌嘅能力,但都尊重每一位投票嘅樂迷投票,多謝。」但得到肯定反而令他害怕:「如果真係有太多討論,我真係會縮,會想返去做幕後。初入行時冇諗過做幕前,只係想唱返自己嘅歌,畀啲機會自己試下,唔係話有做歌手咁大目標。」現時最想回家沖涼瞓覺休息。

他又指台上木無表情,與肚屙無關:「我唱歌都木獨,其實依家我笑緊,但有口罩、我又唔識單憑眼笑。」並除口罩展示自己笑容。
今次得到樂迷支持,但他說未有膽量開騷:「我想回饋做返多啲幕後工作,開騷對我嚟講能力上未夠應付一個騷,好多關口要過,而且我都未夠歌,未必係今年或者明年嘅事。」

頻果日報

個人感想:
乜家謙內向嘅咩一直都覺得佢幾outgoing 特別佢d串咀
G持家謙做多d幕後
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

「我真係會縮返去做幕後」

我真係信你呀

我真係信你呀
WZA111 發表於 2021-4-19 02:25

上年咁樣講完 轉過頭又出歌
今次講完可能就宣布開show
在這畢生不滅 無極的狀態

咁睇串流 係真受歡迎喎 做乜咁冇信心
睇魔藥 一個月唔夠年度累積都去到頭十就知...

搵人開導吓佢啦 要慢慢接受自己已經紅咗嘅事實喇
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

losyes 發表於 2021-4-19 02:35

紅館跨年個期??
支持!!

him B deserve it!!
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

支持喎,有錢緊係要趁紅搵,唔通等人氣開始跌先開咩
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

He's not my favourite male singer, but I like his personality and character a lot.
I talk a lot of BS.

開show一定買飛 Support Terrence B
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

him B deserve it!!
kevin2011 發表於 2021-4-19 03:04

抵佢啦
嚮tvb笑得咁開心
Viutv就內向唔笑 / 對眼唔識笑
笑死全壇就真

佢講嘢無句真 唔知邊忽內向

對佢越來越無好感
但未去到反佢
【This is MC】澳門見

見到佢凌晨五點仲出story解釋,都知道佢真係好在意,印象中佢都好似好少係社交媒體回應呢啲。

其實都唔係咩需要放大到咁高討論度既大事,我覺得佢只係將平時同熟人做訪問或者講嘢既模式帶到台上,但係佢最近真係風頭躉,一言一行都會被放大,佢自己應該都冇預計到。做幕前真係一件好消耗能量既事

希望快啲完咗件事,佢可以好好休息下,回歸唱作本身
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

對佢越來越無好感
但未去到反佢
lemontea1069 發表於 2021-4-19 05:18

Same

ok呀
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

支持林家謙
利申:唔係鏡粉

恭喜謙b
謙b真的紅了

我真係信你呀
WZA111 發表於 2021-4-19 02:25

我印象中記得佢有講過話"唔會出道"同"唔會出碟"

支持喎,有錢緊係要趁紅搵,唔通等人氣開始跌先開咩
kevin2011 發表於 2021-4-19 03:05

人地真心愛音樂啊!唔care錢啊!
魂冇影啲歌真係好難聽

foreverkontinue 發表於 2021-4-19 08:05

佢邊捨得退居幕後呀
一眾謙粉冇曬依靠點算

坦白講
我都算幾鍾意家謙既音樂
但尋晚既表現係真係好趕客
佢想自己無咁受歡迎所以搞串個Party?
唔係完全唔明做咩同以往上其他台差咁遠
至少Viu都比左唔少機會佢出鏡
今年賺左個男金損失左觀眾緣啦

foreverkontinue 發表於 2021-4-19 08:05

唔出道就唔記得有無講過
唔出碟就一定有講

唱作同男歌手都投左佢,
睇完佢尋晚咁樣就後悔了

謙B用心良苦
想令班瘋狂吹捧嘅忽然樂迷脫粉
在這畢生不滅 無極的狀態

佢出完一人之境之後話要休息吓架

希望樹兒調教下佢
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

坦白講
我都算幾鍾意家謙既音樂
但尋晚既表現係真係好趕客
佢想自己無咁受歡迎所以搞串個Party?
唔係完全唔 ...
表妹保莉 發表於 2021-4-19 08:23

佢仲要多謝佢班fans幫埋佢一齊趕客
   見到佢班fans盲撐到咁更加覺得成件事好核突同對佢更加反感
   即係咁 有人唔接受呢種表現係好合理
   "有冇禮貌" "串唔串"呢個standard合唔合理係一回事
   但你唔可以否定有人係會用呢個standard去睇 而呢班fans亦都冇資格去批評人哋用咩standard架喎
   然後班fans就spin去批評者係眼紅佢啦 又叫人唔好睇Viu去睇CCTVB啦 又話批評佢=搞死樂壇啦
   其實我自己都諗咗好耐 到底接受唔到佢嘅表現係咪自己問題
   但係見到班fans咁樣不停人身攻擊其他人 我就開始覺得更加對佢冇好感

佢仲要多謝佢班fans
   見到佢班fans盲撐到咁更加覺得成件事好核突同對佢更加反感
   即係咁 有人唔 ...
foreverkontinue 發表於 2021-4-19 09:05

係咩我以為佢無多謝Fans
佢一直係多謝樂迷
樂迷就包埋Fans?
我就好奇怪阿科叫佢多謝Fans
佢勁串咁唔多謝佢班Fans

係咩我以為佢無多謝Fans
佢一直係多謝樂迷
樂迷就包埋Fans?
我就好奇怪阿科叫佢多謝Fans
佢勁串咁唔多謝 ...
表妹保莉 發表於 2021-4-19 09:09

我意思係佢要多謝佢班fans搞到成件事觀感更差

內向嘅人通常一係唔講嘢,一係一開口就好串

foreverkontinue 發表於 2021-4-19 09:12

哦哦佢班Fans好火水啊真係
同上次班姜B Fans我會覺得姜Fans會幫到件事多D

林家謙好少直接多謝佢既Fans
只係會多謝所有樂迷
我係佢既Fans就嬲嬲豬啦真係

連登都開始好多人講佢唱歌難聽
好彩呢個世界仲有好多聽覺正常既人, 俾我感到返少少安慰

見到佢凌晨五點仲出story解釋,都知道佢真係好在意,印象中佢都好似好少係社交媒體回應呢啲。

其實都唔係 ...
elky 發表於 2021-4-19 05:33

解釋話自己驚消毒酒精la親

佢呢一年幾嚟唔會用? 呢樣驚嗰樣又驚 咁脆弱既咩?
冇人強逼佢做幕前㗎 可以認真諗諗退返做幕後
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

解釋自己話驚消毒酒精la親

冇人強逼佢做幕前㗎 可以認 ...
JasOh103 發表於 2021-4-19 09:27

同埋如果真係驚la親 點會用特登用自己隻手去掃
   咁掃法唔la親都變la親啦

foreverkontinue 發表於 2021-4-19 09:12

謙粉上次叱吒攞唔到最男最歌,已經係咁係連登出post叫春
今次又訓身護航 以下係佢地係x登出嘅post
其實屌林家謙既人有份搞死香港樂壇
林家謙串?佢只係一個內向嘅人
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

解釋自己話驚消毒酒精la親

冇人強逼佢做幕前㗎 可以認 ...
JasOh103 發表於 2021-4-19 09:27

仲要自己cap同人哋既對話幫自己兜

仲要自己cap同人哋既對話幫自己兜
bagfgfcde 發表於 2021-4-19 09:32

現在好多歌手找他作曲,他應該想搵多啲真銀。幕前不是他強項,又要面對傳媒和要不停hard sell 自己,看得出他是有點疲態。希望他想退居幕後都間中唱下自己的作品自娛一下。另外他的真性情好過好多偽人好多,最後支持謙B任何決定。

只係作曲
都可以有男金

叫 GL 情何以堪

Sorry ah 投左你一票

最多下年唔投你, OK?

其實佢繼續講自己好自卑好唔值 可能會引更多fans更加鍾意佢 想保護佢
結果令睇唔順眼嘅人更加唔鍾意佢

Anyway 佢去到最尾一個獎都算正常返少少
可能安排佢坐Serrini隔離 Mami會一早點醒佢

做咩決定都好,希望保持真我,繼續加油

可以理解佢,內向嘅人可以唔太習慣成為焦點。mean、串嘴算係情緒嘅釋放。唔適合做藝人,退翻做幕后的確有可能

其實佢都應該知道自己呢期開始紅啦
又有廣告   點會突然接受唔到
星途呢樣野 趁紅就要吸納更多人支持
唔係好似出道過左10年個批 想紅番都再冇機會

內向同唔得體係兩回事囉
反而內向既人講嘢可以好有深度
唔好再insult introvert

祖兒都成日失言
家謙有望十連金
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

祖兒都成日失言
家謙有望十連金
John 發表於 2021-4-19 10:45

你地唔係噓我呀嘛?
雖然我係2019年新人
但我其實201x 年已經開始寫歌
我都有十年喇

我要多謝祖兒
佢拎至尊歌嗰晚同我講
戲子無情,但最無情係觀眾
DM多仔多到覆唔哂

內向同唔得體係兩回事囉
唔好再insult introvert ...
bagfgfcde 發表於 2021-4-19 10:37

同意 佢今日心情唔好 講野有失大體 下次做好啲咪得
咁刻意幫佢洗番白 反而仲有啲黑人憎
btw今時今日紅到幾年已經算勁 好好enjoy自己紅果陣啦

內向同唔得體係兩回事囉
唔好再insult introvert ...
bagfgfcde 發表於 2021-4-19 10:37

真係好怕自己成日出現 -> proceeds to 出道做歌手
大台頒獎禮又去

佢啲思想都幾跳脫
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

對佢越來越無好感
但未去到反佢
lemontea1069 發表於 2021-4-19 05:18

Same
開始覺得佢個人開始飄離地面
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

真係好怕自己成日出現 -> proceeds to 出道做歌手
大台頒獎禮又去

佢啲思想都幾跳脫 ...
JasOh103 發表於 2021-4-19 11:16

我覺得佢成個人都好反覆
   佢所講嘅嘢同佢啲行為好多時都自相矛盾

我覺得佢成個人都好反覆
   佢所講嘅嘢同佢啲行為好多時都自相矛盾 ...
foreverkontinue 發表於 2021-4-19 11:29

我反而覺得他忠於自己的風格,他的唱片大賣,但他没有再加印。一人之境大hit ,但下一首plug 特倫斯夢遊仙境,plug 完時光倒流後又plug 一首另類的神奇胡塗魔藥,不是為討好主流出歌。勁歌攞唔到奬,他反而覺得無咗壓力而開心,相反他唱得不好就介意自己攞奬,投票得到年度男歌手,覺得自己是不值得攞獎而說出一些樂迷不喜歡的說話是真情的表現,將會繼續支持林家謙

祖兒都成日失言
家謙有望十連金
John 發表於 2021-4-19 10:45

eason 都成日黑面
ak 有望,,,,,,,,,,,