返回列表 發帖
家謙唔要D獎唔緊要,我軒下屆要攞Chill Club男金做五台大滿貫

講真佢真係番去做幕後LA, 佢應該想要錢多過獎

我認為如果我們不是內向的人,是不會明白昨晚他在做什麼。我是一個內向的人,當我需要發聲的時候,我都會甩曬beat,好奇怪。我明白昨晚謙b的心情,尤其是不希望自己被稱為焦點。

恭喜+支持謙B
林家謙加油!
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

見到佢凌晨五點仲出story解釋,都知道佢真係好在意,印象中佢都好似好少係社交媒體回應呢啲。

其實都唔係 ...
elky 發表於 2021-4-19 05:33

可能謙B都係CM會員

不嬲都鍾意謙B
但琴日佢頭3次上台真係好唔掂
俾人感覺佢好寸
不過後尾應該都知衰架喇
練下點講野啦!支持謙B

最好笑係睇班fans護主
一時又話佢唔係串,只係內向
一時又話串咪串,音樂人唔需要討好全部人

都幾矛盾下

其實既然家謙咁抗拒被討論, 佢起碼今日開始唔好再出show/做訪問/攞獎咪得
外國大把歌手係咁, 又無唱片公司/經理人逼佢, 洗鬼咁矛盾...

在這畢生不滅 無極的狀態

繼續推吓po先
謙謙好鬼紅 周圍都好高討論度 多謝haters
好比當年血綿喺903黑面dump獎一樣

做咗大贏家 比較想知中央台會點對待佢?
show哂票數support佢嘅支持度 各台會更款待佢嗎
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

都幾矛盾下{: ...
mikisama 發表於 2021-4-19 13:55

林家謙啲fans真係好噴
支持KT下年砌低佢

同意 佢今日心情唔好 講野有失大體 下次做好啲咪得
咁刻意幫佢洗番白 反而仲有啲黑人憎
btw今時 ...
tree 發表於 2021-4-19 11:07
哈佢班粉,
吒咤度輸左最男最歌就老屈人地班粉買電話卡投票,
自已唔投就屈人,
好啦,今次咪比你得左囉.

林家謙啲fans真係好噴
支持KT下年砌低佢
bagfgfcde 發表於 2021-4-19 14:53

其實你都好虛偽

eason 都成日黑面
ak 有望,,,,,,,,,,,
一個小子 發表於 2021-4-19 11:59

接火棒遊戲 今次終於到林家謙

其實你都好虛偽
hkwilliamsiu 發表於 2021-4-19 15:05

笑了
我一向對所有歌手愛恨分明
建議你收翻埋 或者睇翻你個吳業坤

都幾矛盾下{: ...
mikisama 發表於 2021-4-19 13:55

又唔見佢去TVB果陣內向

又唔見佢去TVB果陣內向
森炎 發表於 2021-4-19 16:18

資料圖片

資料圖片
losyes 發表於 2021-4-19 16:20

帶上白色口罩可以點露齒,有笑容。

明白內向既人係好唔慣成日站在鎂光燈之下

不過若干年後望返轉頭,佢會回味呢一刻的。

hkwilliamsiu 發表於 2021-4-19 16:23

你問我?
我不嬲都支持家謙
只係唔想佢「又要立貞節牌坊,又要當婊子」

其實佢咁快出新歌已經有少少推翻佢之前講嘅野..
之前先話今年要抖抖新歌未有耐, 點知仲快過走數琪

明白內向既人係好唔慣成日站在鎂光燈之下

不過若干年後望返轉頭,佢會回味呢一刻的。 ...
lblemon 發表於 2021-4-19 16:31

置身其中太多情緒裹挾,成個人會好亂,我都希望佢若干年後回望,會提取其中甜美的一部分
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

資料圖片
losyes 發表於 2021-4-19 16:20

其實更加佩服佢上咁多次tvb 街客都可以好似睇唔到另一邊廂gin lee 上一次勁歌ig已經被人洗版
願你在那個讓我掛念的少年時代裡,永遠自由任性地笑與哭

我奇怪謙B點解經過咁多個頒獎禮,
都可以比較輕鬆用去面對,
反而對得幾點收視既CHILL CLUB有咁大壓力,
會唔會太重視呀.

第二, 次次攞獎佢都話會有人質疑佢把聲,
但其實咁多個台頒奬禮都有唔錯既收獲,
佢應該對自己又係幕後又係歌手既能力應該有更多既肯定,
反而佢好以太執着批評既聲音,
佢要明白點樣都會有人惡性批評,
根本唔需要太執着,
做好自己就可以,
加油謙B!

其實haters點都有,最緊要做番好自己就冇問題gala
wood

好煩,點解仲有啲人鍾意用一個表情或者幾句話去Judge人哋?其一嗰啲嘢根本冇代表性,其二人哋有冇well behaved關你咩事?至少人哋唔會虛偽地講啲無謂大道理。支持謙謙繼續做好音樂,唔需要理會嗰啲擺高姿態嘅所謂聽眾,佢哋習慣咗斤斤計較吹毛求疵。「一分半秒論斷何其片面 眉頭額角怎去辨認良善 」生生嘅黑之呼吸送畀某啲自以為是嘅人。
喜新厭舊girl所以基本只聽新歌plz

「我真係會縮返去做幕後」

我真係信你呀
WZA111 發表於 2021-4-19 02:25

睇嚟係咪準備開紅館

希望家謙繼續努力做自己啦!真面目總有一日會俾人睇到的

其實haters點都有,最緊要做番好自己就冇問題gala
wood1024 發表於 2021-4-19 18:51

好煩,點解仲有啲人鍾意用一個表情或者幾句話去Judge人哋?其一嗰啲嘢根本冇代表性,其二人哋有冇well beha ...
Lydiaa 發表於 2021-4-19 19:17

做得公眾人物 特別係幕前 你就要理吓個公眾觀感架啦
   係 佢可以出親function都黑面 可以乜嘢都唔理唔care 呢個係佢嘅自由
   但有人因此對佢觀感差唔係觀眾問題 有人覺得佢咁樣有問題 講出嚟係好正常
   唔該唔好亂咁標籤人做haters 唔好話人係斤斤計較吹毛求疵
   入得呢一行 佢嘅工作就係必須要面對群眾
   佢想唔理世俗眼光嘅話冇必要做幕前 要做音樂有好多種方法 而家冇人逼佢做幕前
   就算佢堅持做幕前又堅持要咁我行我素都唔係問題 但唔該佢同埋你哋明白
   喺呢世界係冇可能please到所有人 你哋覺得佢好有character係一回事
   但係唔係所有人都應份要接受佢嗰一套 而所有人都有理性表達意見嘅自由 評論佢嘅公開行為根本係冇問題
   本來就真係一件小事 但成班人因為佢比人批評 就係咁亂咁標籤人做hater 不停人身攻擊
   其實就係因為你哋呢班人所以件事先發到咁大 先令人對佢更加反感

hkwilliamsiu 發表於 2021-4-19 16:23

但佢連唱歌除咗嗰陣都無笑過

可能佢性格係咁,或緊張到失言,又或者真係發生左d唔開心既事令佢心情唔好,
但佢選擇左做幕前,就要知點玩,始終比個樣人睇,人地就以佢個樣去judge,唔會理你背後可能病又好,失戀失禁都好,人地唔會知,知都唔會體諒。
其實尋晚除左比人睇到佢唔識大體,亦都好易得罪人,令對手難堪,例如尋晚阿Thor其實幾尷尬。
而且佢仲無公司幫佢搞公關,自己一個人頂呢d是是非非係會好辛苦。
希望佢諗清楚自己應該要改變去迎合人地,定迎合自己去返幕後,做個選擇。anyway,佢係真有才華既。

可能佢性格係咁,或緊張到失言,又或者真係發生左d唔開心既事令佢心情唔好,
但佢選擇左做幕前,就要知點玩 ...
nitanita 發表於 2021-4-19 21:48

坦白講 冇人對佢音樂才華(唱功除外)有質疑
   當然啦 有班人會死拗話有才華就點都得 咁我冇嘢好講嘅
   但生活喺一個充滿人嘅社會 仲要再進入埋一個要面對一大班人嘅幕前行業
   有啲嘢佢就預咗要接受 呢個世界唔係圍住佢轉
   佢冇可能要求所有人接受佢嘅一切 而其他人亦都冇義務去了解佢嘅內心世界同真實想法

原來重話鏗問佢要唔要拎個獎影相
佢望咗鏗一眼然後唔睬佢
繼續雙手揸咪 態度勁差

原來重話鏗問佢要唔要拎個獎影相
佢望咗鏗一眼然後唔睬佢
繼續雙手揸咪 態度勁差 ...
kenneth 發表於 2021-4-19 22:44

有花生食?
邊度睇到㗎?

做得公眾人物 特別係幕前 你就要理吓個公眾觀感架啦
   係 佢可以出親function都黑面 可以乜嘢都 ...
foreverkontinue 發表於 2021-4-19 21:06

係,大家有批評嘅權利,但係如果因為一兩個表情就話佢態度乜乜係咪太過武斷?有啲人真係好mean,同埋又真係mean得毫無道理,歌手點做都可以mean幾句,呢啲人我祝佢哋食花生食到嘔,公眾人物都係人來嘅,佢哋都會有失誤嘅時候,個個鍵盤殺手都想做kol,博取注意力,但我希望香港歌手可以有多啲做自己嘅機會,唔好似大陸嗰啲歌手偽善圓滑,咁就真係冇意思。香港歌手吸引人嘅一個point就係佢哋夠真夠貼地,我唔想失去呢份真實。
不知天高地厚是一個華人社會論資歷排輩的副產品。

係,大家有批評嘅權利,但係如果因為一兩個表情就話佢態度乜乜係咪太過武斷?有啲人真係好mean,同 ...
Cinnabar 發表於 2021-4-20 01:26

我覺得做自己係一件好事
只不過呢個世界係有好多機會同場合可以做自己
例如創作音樂 做訪問 social media etc
係咪一定要揀一個咁樣嘅場合嚟咁做先
我個人覺得唔係話要做到好圓滑好世界仔
但今次佢起碼有啲嘢係要去學要進步
因為喺咁多歌手入面 得佢個態度比人無啦啦抽出嚟批評 點都有原因
當然啦 你可以繼續話係hater打手 但事實係我屋企人(冇聽開任何呢一代歌手 即係街客嘅角度)睇足全晚都係覺得佢嘅表現唔好 對佢第一印象好差
所以到最後我覺得睇佢想行咩路
想100%做自己 佢就要overcome到會比人批評嘅心理關口
想更多人接受同認同佢 佢最起碼就要學識分場合 喺啲多街客或者相對formal嘅場合收斂一下
但呢個世界係好現實 冇乜可能完全100%做自己而冇人批評佢

我印象中記得佢有講過話"唔會出道"同"唔會出碟"
foreverkontinue 發表於 2021-4-19 08:05

另類走數,Kay既相反 lol

我覺得做自己係一件好事
只不過呢個世界係有好多機會同場合可以做自己
例如創作音樂 做訪問 social media ...
foreverkontinue 發表於 2021-4-20 08:52

Agree, 做自己可以, 但佢當晚俾人個impression 係無禮貌
又或者可能him 係咪有d社交恐懼 or 亞氏保加症 etc. (可能佢自己都唔會知)
咁我地就唔好對佢咁高要求

我奇怪謙B點解經過咁多個頒獎禮,
都可以比較輕鬆用去面對,
反而對得幾點收視既CHILL CLUB有咁大壓力,
會唔 ...
sumtom 發表於 2021-4-19 18:32

viu開始多人睇,有NOISE,二來佢拎既奬都好有分量,立時FEEL到黄袍加身既氣勢同埋壓力哩

另類走數,Kay既相反 lol
mc) 發表於 2021-4-20 10:40
希望謙b作d歌俾Kay, 甚至包碟 (EP就OK, 大碟No啦), 謙b自己唔駛出歌架啦
我有買謙b碟, 幾鐘意佢d歌, 不過麻麻地佢唱歌

viu開始多人睇,有NOISE,二來佢拎既奬都好有分量,立時FEEL到黄袍加身既氣勢同埋壓力哩 ...
lblemon 發表於 2021-4-20 12:11

記得軒仔都係差唔多咁既時候開始俾人話囂

希望生生安慰下佢
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

boy4dudes 發表於 2021-4-20 17:16

最後除口罩對住鏡頭笑真係好可愛

記得軒仔都係差唔多咁既時候開始俾人話囂
elky 發表於 2021-4-20 17:28

YES! 酷愛拎至尊歌果年

YES! 酷愛拎至尊歌果年
lblemon 發表於 2021-4-20 17:46

所以見到而家呢一幕都唔太意外,可見咁多年過去個風氣都係冇咩進步。

一個後起之秀冒起,開始受到獎項肯定走向主流,個討論焦點唔係作品/performance/點解成功,

反而係佢係咪有笑容/態度囂唔囂張/有冇花邊新聞,呢啲對一個歌手/創作人嚟講minor到不能再minor既嘢,

放大一兩句話一兩個動作,而唔係透過作品嚟認識一個歌手,
我唔了解其他地方個討論環境係點,
定還是淨係得香港(討論區/論壇)咁care呢啲嘢?

最後除口罩對住鏡頭笑真係好可愛
elky 發表於 2021-4-20 17:31
真係好可愛啊, 唔知佢鐘意邊類型男仔

其實攞CCTVB嚟比較真係好無謂
歌手得啲四五線暗星 又冇現場觀眾
個頒獎禮毫無認受性 啲獎攞完都係得啖笑
謙B輕鬆啲好正常 同埋除咗幅cap圖之外其餘時間都唔覺佢特別開心
Viu多咁多人睇 仲要佢咁怕所有attention擺晒喺佢身上
大壓力到諗唔到講咩/笑唔出可以理解
亦睇唔出佢囂或唔尊重 只係同Chill Club crew熟所以冇咁拘謹
(但我都明白佢呢種說話方式好容易令唔了解佢嘅人誤會)
冇需要將一兩句說話或一個動作、表情無限放大
咁當然謙B都要學識唔係咩場合都可以用平時對朋友嘅語氣
相信佢已經汲取咗教訓 咁就無謂再一沉百踩
最後 支持謙B

所以見到而家呢一幕都唔太意外,可見咁多年過去個風氣都係冇咩進步。

一個後起之秀冒起,開始受到獎項肯 ...
elky 發表於 2021-4-20 17:53

我個人覺得尊重係好basic嘅嘢
   而我覺得佢當時個表現係唔尊重場合(個人意見 大家諗法有可能不同)
   所以我會著眼於呢一樣嘢 會覺得呢一樣嘢係佢做得唔好嘅地方
   至於作品同performance 其實就呢一個頒獎禮而言都冇乜好講
   一人一票投出嚟嘅結果就擺咗喺眼前 唔通討論首歌/佢個人點解會hit咩 咪又係離不開個曲夠Pop/歌詞有共鳴etc
   同埋都係嗰句啦 冇人逼佢做幕前
   佢做得幕前 佢嘅工作就唔單止係唱歌/創作 佢賣緊嘅仲係成個人嘅人氣+形象(唔通你覺得佢去拍道地廣告係完全因為音樂?)
   所以要做幕前嘅代價就係其他人唔會只係focus落佢嘅作品同音樂

He's not my favourite male singer, but I like his personality and character a lot.
angelicdestiny 發表於 2021-4-19 03:10
bros
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

其實攞CCTVB嚟比較真係好無謂
歌手得啲四五線暗星 又冇現場觀眾
個頒獎禮毫無認受性 啲獎攞完都係得啖笑
謙 ...
hlyyy 發表於 2021-4-20 20:04
呢度不嬲都多人反佢,得寸進尺見風駛艃嘅比比皆是,不用太上心,呢度唔代表聽音樂嘅大眾,只係小眾圍爐之地,串流成績先係最重要
I dig my fingers in expecting more than just the skin~