返回列表 發帖
我印象中記得佢有講過話"唔會出道"同"唔會出碟"
foreverkontinue 發表於 2021-4-19 08:05

佢出完一人之境之後話要休息吓架

解釋自己話驚消毒酒精la親

佢呢一年幾嚟唔會用? 呢樣驚嗰樣又驚 咁脆弱既咩?
冇人強逼佢做幕前㗎 可以認 ...
JasOh103 發表於 2021-4-19 09:27

仲要自己cap同人哋既對話幫自己兜

內向同唔得體係兩回事囉
反而內向既人講嘢可以好有深度
唔好再insult introvert

最好笑係睇班fans護主
一時又話佢唔係串,只係內向
一時又話串咪串,音樂人唔需要討好全部人

都幾矛盾下{: ...
mikisama 發表於 2021-4-19 13:55

林家謙啲fans真係好噴
支持KT下年砌低佢

其實你都好虛偽
hkwilliamsiu 發表於 2021-4-19 15:05

笑了
我一向對所有歌手愛恨分明
建議你收翻埋 或者睇翻你個吳業坤

樓上講大眾都唔係認真聽音樂
但事實上林家謙就係一個好大眾既歌手

不過我同意大眾唔係認真聽歌
Tomii Chan, Jabin Law, MouseFX, Matt Force, Olivier Cong, Jay Fung...
呢啲男歌手高質咁多 反而完全唔紅 部分關注度連林生1%都未必有

商業化, 大眾化無罪, 香港一直都係好忙的社會, 好難要求好多人都好有心去聽每隻歌 ...
lblemon 發表於 2021-4-24 16:48

又係你話大部分人都唔係認真聽流行曲
咁林生咪係受惠嗰個

上面嗰兩個會員之前明明話大眾唔係聽歌為主
而家又變咗林家謙大眾化得好成功 要人學下

咁我希望 Jay Fung 學下林生咁識包裝啦

我表達既係當一個幕前音樂人走紅之後,大眾同埋媒體往往會將焦點放係花邊新聞等等速食既嘢上而不斷放大 ...
elky 發表於 2021-4-26 18:33

咁我呢一頁第一個留言都好簡單
就係有好多人比佢值得更多

同埋你之前話佢哋就算唱得好過佢、作得好過佢
但都要 learn from 林生 係有啲愚昧
因為佢哋已經唱得好、作得好
同埋個個都有自己強烈個人風格架啦

啲人講到佢好有才華 吹捧到佢好似天下無雙咁
   但其實由佢出道到而家啲歌好似嚟嚟去去都係嗰個樣咁
...
foreverkontinue 發表於 2021-4-24 17:24

講開又講,
我覺得有人見佢包辦曲詞編監就話佢好有才華、香港無人能出其右係最惡頂

曲 - 我覺得幾好既,2019年之前我因為呢樣而幾欣賞佢
詞 - 好basic,唔應該自豪,特倫斯 is quite fun but not written by him。取材太平凡,有時明明有啲好少少嘅angle可以用,都寧願用翻最普通既角度去寫,幾附合歌者本身。
編 - 覺得佢編寫樂器旋律好普通,對位法嗰啲麻麻,成日用一大堆樂器但好forgettable,唔知條主線去咗邊。最新嗰首有雷生助陣所以好啲。覺得佢有啲編曲好elevator music feel。
監 - don’t get me started

同埋所有野做哂香港都有其他例子,it’s not that special!
講講下好似O哂T