返回列表 發帖

Chill Club頒獎禮|柳應廷擊敗15對手 逾3萬高票數奪新人獎

MIRROR成員柳應廷(Jer)在今晚舉行的ViuTV首屆音樂頒獎禮《Chill Club推介榜 年度推介20/21》上,在總投票人數76743之中以32492最高票數,打低15位新人,捧走「年度新人」獎。當大會宣布他得獎時,台下一班MIRROR兄弟興奮企起身歡呼,同樣爭新人獎的江X生(Anson Kong)及盧瀚霆(Anson Lo)亦上前跟他擁抱。柳應廷說︰「很多謝!剛才說漏了,多謝花姐執我回來。I Love You!很多謝粉絲,支持我來到這裏,也多謝家人支持,從沒給我壓力,讓我去製作我的音樂。」

首次奪得歌曲獎的AK興奮表示:「好開心同自己兄弟拎,意義好大,亦都要多謝返頭先唔記得多謝嘅人,多謝MIRROR、屋企人同5隻貓貓。」身旁的隊友隨即起哄要AK請食飯,他就瞬間將焦點放到奪得「年度新人獎」的Jer身上。Jer說最開心看到很多努力做音樂的新人朋友:「我要請食飯呀即係?好開心見到台上面好多新人,每一位新人朋友們都好努力做音樂,除咗支持我哋,希望大家都支持本地樂壇。今年咁好成績,有份拎獎嘅朋友都要請大家食飯。」而「年度新人獎」只有一個,並不設金、銀,銅三獎,問到Jer會否替入圍的AK和盧瀚霆(Anson Lo)感到不值,他說:「我拎呢個獎當時好驚訝,因為佢哋每一位都好努力,包括Anson Lo、AK,希望留意我哋之餘都留意做廣東歌嘅朋友。」

Link Link

個人意見:恭喜柳,之前都知有機但估唔到咁高票。
討論重點:Edan興奮到好似贏波咁,好cute。
在這畢生不滅 無極的狀態

AK
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

恭喜柳兒!
完全唔明新人獎點解唔頒金銀銅,AL

恭喜柳兒!
polarbearbear 發表於 2021-4-19 07:32

可能驚又有人連銅都無會嬲豬...

恭喜Jer

AK

Congratulations Jer.

都係唔明頒一個,點解唔告急2-4
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

希望佢好好練歌!要再進步
陳蕾食咗喉糖未?

可能驚又有人連銅都無會嬲豬...
losyes 發表於 2021-4-19 07:36

係喎
而家至少同15組人打和
Super

Ian以為自己得3秒
經驗多左就可以耐啲

Ian以為自己得3秒  
經驗多左就可以耐啲
losyes 發表於 2021-4-19 08:25

咁賽前佢都未必估到自己有...有金堅

許廷鏗爭《Chill Club》歌王 拒做《聲夢》導師

據知無綫節目《聲夢傳奇》之前曾力邀他擔任導師,他亦有答應,惟其後卻推掉工作,有傳他有見ViuTV頒獎禮舉行在即,為表明心迹寧願推Job,集中火力拉票,他曾在社交平台留言:「我好清楚我的崗位,請大家放心,我絕對會出席頒獎禮。」《聲夢》監製陳旭亮承認早期曾邀請Alfred參與,但他當時以專注牙醫工作為由表示暫未能合作。

有指今次頒獎禮的「年度男歌手」獎項,Alfred與姜濤勢均力敵,前者挾「叱咤男歌手金獎」光環獲睇高一線,而其作品《無力感》料穩奪「年度十大歌曲」之一。
至於「年度女歌手」,估計是環球兩個上位「阿姐」AGA、Gin Lee與「ViuTV之友」林二汶之爭,而天后容祖兒的《東京人壽》雖然成為首支「五台雙周冠軍歌曲」,但因她不在港,票數方面較為輸蝕。「年度十大歌曲」方面,得獎歌手除了有Alfred外,姜濤、MIRROR、Gin Lee、林二汶、林家謙、Dear Jane等都應該有獎,而莫文蔚的《呼吸有害》更是「年度之歌」的頂頭大熱
未知Alfred定姜濤勝出呢?
「年度女歌手」獎,AGA被睇高一線
Gin Lee也是「年度女歌手」獎大熱人選。
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

總投票人數76743
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

咁賽前佢都未必估到自己有...有金堅

據知無綫節目《聲 ...
on07111 發表於 2021-4-19 08:36

希望契契會開心返
出道幾年都無點攞過個人獎 (同ak一樣唔計新城的話)

恭喜柳兒!
polarbearbear 發表於 2021-4-19 07:32

可能唔想AL, AK, Thor是但一個失望,同時又唔想3甲都viu人好似好小圈子呱

可能唔想AL, AK, Thor是但一個失望,同時又唔想3甲都viu人好似好小圈子呱
KITSTON 發表於 2021-4-19 11:26

Thor唔會覺得自己有機會掛...

總投票人數76743
b01091018 發表於 2021-4-19 09:27

估唔到咁少人投,仲要裏面唔知幾多人係一個投多票,我自己都投左4票
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

係喎
而家至少同15組人打和
Super
表妹保莉 發表於 2021-4-19 08:20

輸俾麗英就慘喇

說好的完美蝸牛得幾句

輸俾麗英就慘喇
rubin01 發表於 2021-4-19 13:07

麗英同AL宜家就慘,無左個新人獎

說好的完美蝸牛得幾句

麗英同AL宜家就慘,無左個新人獎
on07111 發表於 2021-4-19 13:09

如果冇銀銅,唔知告急456做乜,不如告急234我都戥AL同麗英唔抵

某天后夾硬搶5台兩週, 但公投十大不入, 仲衰過球記奀星
FIGHT for 陳柏宇

某天后夾硬搶5台兩週, 但公投十大不入, 仲衰過球記奀星
~蛋撻~ 發表於 2021-4-19 13:26

反煎
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

恭喜金Jer柳兒攞獎真係實至名歸
金Lo唔係花老母嘅契兄弟好慘
繼續努力,明年同金登一齊攞獎啦
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

Ian以為自己得3秒  
經驗多左就可以耐啲
losyes 發表於 2021-4-19 08:25
希望Amy幫到佢
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

如果冇銀銅,唔知告急456做乜,不如告急234我都戥AL同麗英唔抵
SaladCream 發表於 2021-4-19 13:20

之前告急榜,走音AK就係三甲不入
花老母係咪唔想佢無獎攞又黑面
所以直接連AL同麗英都唔頒?

SaladCream 發表於 2021-4-19 13:20

「我寧願得唔到獎,人地為我覺得唔抵,好過得到獎,人地覺得我唔值。」

告急456睇下幫唔幫到佢沖上第一,點知唔得,唯有犧牲另外2個人

回復 15# kevin2011

投畀ak?

所以直接連AL同麗英都唔頒?{:1_ ...
gocrazy 發表於 2021-4-19 14:00

你識讀心?黃洋達上身變故事大王?

回復  kevin2011

投畀ak?
kenneth 發表於 2021-4-19 15:37

Yes
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

據知無綫節目《聲 ...
on07111 發表於 2021-4-19 08:36

星夢傳奇 個 quota,梗係用嚟比唱片公司做甜頭,點會比個冇唱片公司嘅歌手?
同 TVB 傾傾下,決定唔同華納續約,咁個 quota 梗係比翻華納
但當時又唔同得 TVB 講係因為唔同華納續約
咁就做左個機會比 東方 任吹
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

所以直接連AL同麗英都唔頒?{:1_ ...
gocrazy 發表於 2021-4-19 14:00

你好煩,AK憑蝸牛攞十大奬已經是十分好的成績。 年度新人奬得一位Jer攞咪皆大歡喜, 唔駛爭唔到銀銅,等你無機會做新聞

你好煩,AK憑蝸牛攞十大奬已經是十分好的成績。 年度新人奬得一位Jer攞咪皆大歡喜, 唔駛爭唔到銀銅, ...
hkwilliamsiu 發表於 2021-4-19 18:00

走音AK有花老母錫住又有契仔粉幫手投票
點可能無獎,只可惜尋晚唱蝸牛live依然第一句就走音

完全同意
新人獎3甲
Viu 3個拎到2-3個係意料中事
係就唔好告急4-6啦

告急456真係呃晒...
戥AL麗英可惜