返回列表 發帖

軒都係ig share左 jay fung新歌 希望軒仔個live同story加持下多番D人氣 可以有更多人聽JF
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

又一佳作,如果JF多d人識就好啦,
期待再上男三甲

chorus第一句真係同maroon 5 use somebody一模一樣……不過我唔介意嘅
just11256 發表於 2021-4-20 10:06

反而覺得有啲似 I don’t wanna miss a thing 有少少似only
將英文歌既曲風adapt落廣東歌做得超好
Jay Fung 唔紅無天理 5分

SONY IG 都幫JF 宣傳 係咩玩法

好好聽 5分
希望有更多人認識JF

由前年山旮旯 白卡漢 開始倒數 地球來的人已經好高質,
呢首仲正, 今年男金啦

其實我鐘意 awaken 入面冇plug果兩首多過呢首...

仲有邊個得 成 f# 咁高
hins 林家謙都冇咁高音
我之前完全唔知jay fung有咁強嘅高音 ...
just11256 發表於 2021-4-20 15:33

小小OT: 其實張敬軒live有唱過咁高嘅音,甚至再高啲都有  (eg. yes and no/故園花茶/mad about you)

冇唔比五分嘅理由
He deserves much more

歌好聽,  mv 好靚, 好loop好彩光頭冇改左人地堆英文詞, 個part 最好聽

Jay既vocal係而家廣東歌樂壇可能真係數一數二,作品又一直都幾高質,

不過佢仲未approach到大眾既原因可能同性格有關,佢好sweet,好正面,
但亦都因為咁個人形象好模糊,可能街外人仲係未有情緒共振同情感投射,

公司可唔可以幫下佢,佢真係幾有潛力
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

Jay既vocal係而家廣東歌樂壇可能真係數一數二,作品又一直都幾高質,

不過佢仲未approach到大眾既原因可能 ...
elky 發表於 2021-4-20 23:03

始終差緊d運,講真,佢既作品唔比林家謙差,唱功同聲仲要好過佢,但就係一個咁耐都未紅,一個就短時間內爆紅。我係佢都幾灰心。

始終差緊d運,講真,佢既作品唔比林家謙差,唱功同聲仲要好過佢,但就係一個咁耐都未紅,一個就短時間 ...
nitanita 發表於 2021-4-20 23:35

啲家謙粉仲要攞佢同方大同比 人唔笑狗都吠
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

啲家謙粉仲要攞佢同方大同比 人唔笑狗都吠
JasOh103 發表於 2021-4-20 23:48

林家謙真係too overrated lar.. 咁當然佢都有好ge 作品, 但唱真係.. 唔好la.. 佢紅都係呢一代人ge 投射   我覺得HK 人真係好冇art sense..

始終差緊d運,講真,佢既作品唔比林家謙差,唱功同聲仲要好過佢,但就係一個咁耐都未紅,一個就短時間 ...
nitanita 發表於 2021-4-20 23:35

我差唔多同一時間開始留意佢地兩個,
其實家謙都係《一人之境》之後先開始所謂“入屋”(原諒我要用呢個咁老土既形容詞)啫。

我覺得同大環境有關,之前無意中留意到原來家謙ig followers裡邊有53%都follow咗立場新聞,
我初初覺得幾驚訝,家謙從來都冇公開或者係歌曲中表達過自己立場,
所以絕唔係一個會因為咁吸引其中一邊陣營聽眾既歌手。

但後嚟覺得幾合情合理,呢一兩年經過社會運動同疫情,大家都太疲倦啦,尤其情感上,
而《一人之境》等家謙一系列歌既表達方式personal、內斂又柔和,但又好簡約好直白,
好易hit中
(從個人出發,我有期好struggling,
一聽到《聽風》同《一人之境》幾乎係即刻愛上,會覺得好平靜,比作以前可能唔會咁)

連佢個唱腔,都好契合呢一代人既共鳴,
(呢一點之前我見過CM有位會員一篇長文分析得好到位,詳情請見
三、解讀林家謙唱腔
特點係中性嘅,要解讀先有意義。點解林家謙會咁唱?我唔係佢,我只可以估。但如果要爲 ...
just11256 發表於 2020-5-13 14:33

以佢為代表既呢種內斂、疏離甚至好多人認為係“機械/電子”既男聲,比作以前可能唔會走入主流)

我覺得呢一點都係好多我地普遍認同技巧好好既歌手點解approach唔到大眾既原因,
有時一種歌聲走唔走到入主流可能係一個世代既選擇,
譬如以前興張學友,呢個世代聽可能甚至會覺得過分外放添。
(有時回望下每一期大眾流行文化,電影又好劇又好歌又好,覺得都幾可以部分反映到社會情緒變化)
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

前面留言應該係話Jay既歌可以做影視主題曲,而唔係叫Jay拍戲/劇既

powerful 發表於 2021-4-20 16:51

我就係咁意思囉, 我自己都冇興趣睇佢演戲, 但始終電影電視對作品流傳係有一定威力, 希望新公司可以幫佢爭取到呢d資源, 之前係tvb咁耐一首劇歌都冇得唱...另外可以試下寫多d歌俾其他歌手, 希望有其他歌手可以唱紅佢既作品, 再令到有多d人留意到佢自己既歌

佢值得大家支持更多
好率性既鬼仔腔

人氣呢d野,如煙花浮雲。
最重要都係要自己樂在於中。

JF好正 支持佢發力 mv又好睇

有啲位諗起世界劇團
Jay Fung deserves more

講真 Jay Fung 有而家既發展,我已經好欣慰。歌手要上位既黃金時間多數係出道頭幾年,而佢初出道果陣比英皇咁樣浪費法,而家算係有第二次翻身機會已經好難得,好多人係起唔返,睇下同樣困係英皇既羅力威,起點更高,而家唔見晒影。樂壇始終係耐力賽,Jay 用左咁多時間先得到目前樂迷肯定 (至少CM都有D討論熱度),相信佢唔會太介意同目前新人氣偶像既距離。

講真 Jay Fung 有而家既發展,我已經好欣慰。歌手要上位既黃金時間多數係出道頭幾年,而佢初出道果陣比英皇 ...
powerful 發表於 2021-4-21 09:26

Jayfung 耐力。持久力強。。唱法兔兔覺得好聽過哂所有男歌手。。

有啲位諗起世界劇團
Jay Fung deserves more
bagfgfcde 發表於 2021-4-21 09:17

兔兔要幫佢推推。。

作為歌手佢已經做足佢嘅本份,紅唔紅佢控制唔到。
佢講過話只要見到大家嘅comment話好鍾意聽佢嘅歌,就好開心

琴日喺youtube見到佢有覆啲人嘅comment, 佢已經進步咗。Give him some time

佢講過話只要見到大家嘅comment話好鍾意聽佢嘅歌,就好開 ...
homeland 發表於 2021-4-21 11:23

講真覆comments都唔係歌手本份,JF 呢D社交互動手腕又真係比較弱,所以就難討網民歡心 (again, 呢D門面工夫唔及一首好既創作重要,但好既作品往往要social media配套先可以令人注視,香港又係一個跟風重災區)

佢講過話只要見到大家嘅comment話好鍾意聽佢嘅歌,就好開 ...

想紅。。飛左佢女朋友先。。

佢上年已經有覆過我
在這畢生不滅 無極的狀態

佢上年已經有覆過我
losyes 發表於 2021-4-21 13:59

但佢D回覆好多時都好行貨   或者應該話佢太謙謙君子

講真 Jay Fung 有而家既發展,我已經好欣慰。歌手要上位既黃金時間多數係出道頭幾年,而佢初出道果陣比英皇 ...
powerful 發表於 2021-4-21 09:26

1. 好彩有寰亞幫手

2. 講開頭幾年,黃淑蔓去左讀書,之後如果繼續香港發展,唔知有無機會做起

上面某兔好煩。。驚。。
but anyways, 都同意你哋講嘅social media嘅重要性
好似serrini咁,佢真係好識玩所以先突然咁紅
不過我諗jay唔會太介意呢啲,繼續有人聽佢嘅音樂就夠

Jay Fung不紅 天理不容
長命先可以撐過去
痊癒中 應該多喝水

佢IG由以前全英文進化到會間唔中打吓中文,已經刻意貼地啲
在這畢生不滅 無極的狀態

上面某兔好煩。。驚。。
but anyways, 都同意你哋講嘅social media嘅重要性
好似serrini咁,佢真係好識玩所 ...
tyli 發表於 2021-4-21 14:24

兔兔好介意佢有女朋友。。即係封盤。無幻想空間。。

吸引力即減少。。想發姣都唔敢。。

losyes 發表於 2021-4-21 14:44

打中文好簡單。兔兔可以幫佢私人補習。。

大家幫手谷下佢啦。。

losyes 發表於 2021-4-21 14:44

佢最新個POST 全中文, 應該唔係佢打

兔兔好介意佢有女朋友。。即係封盤。無幻想空間。。

吸引力即減少。。想發姣都唔敢。。 ...
kk8733 發表於 2021-4-21 15:22

上面啲comments已經發咗好多姣喎,邊有影響

打中文好簡單。兔兔可以幫佢私人補習。。

大家幫手谷下佢啦。。
kk8733 發表於 2021-4-21 15:23

睇軒ig live
Jay 話打中文係用voice message ,再畀同事check

條女都比JF正評

上面啲comments已經發咗好多姣喎,邊有影響
mikisama 發表於 2021-4-21 16:13

邊個???

條女都比JF正評
wchild 發表於 2021-4-21 18:41

邊條女。。

邊條女。。
kk8733 發表於 2021-4-21 19:59

serrini囉,兔兔唔駛咁激動

mikisama 發表於 2021-4-21 21:55

Jayfung 唔喜依種類型。。

都啱 到春天啲兔仔就會發情
Jay Fung 真係慘

反OT:
首歌幾好 loop
最後一段真係巧巧聽

mikisama 發表於 2021-4-21 21:55

全民吹奏jay fung 運動正式啟動!

歌名向蔡健雅〈思念〉致敬
五分

個假音正到暈....

# 愛護X謙人人有責

# 愛護X謙兔兔有責
Yan 發表於 2021-4-21 22:24

咁樣先岩。。萬物春天都發姣啦 。。

希望903熱播。。

咁樣先岩。。萬物春天都發姣啦 。。

希望903熱播。。
kk8733 發表於 2021-4-21 23:10

原來你想愛護林家謙

反OT
JF 近一兩年唱歌比以前好聽咗,中文都明顯聽得出有進步!

上面某兔好煩。。驚。。
好似serrini咁,佢真係好識玩所 ...
tyli 發表於 2021-4-21 14:24

其實都開過晒演唱會
唔係忽然紅