返回列表 發帖
Lm Hebe又係金曲遺珠
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

希望荃CM幫謙b集氣, 等佢可以用皆可入圍最佳作曲人
阻住 發表於 2021-5-9 00:12

未必報呢首啦,見其他音樂平台有揀底里歇斯/一一/無人知曉
唔知道金曲奬報邊首
肥婆馬上收皮

三個重點
1. Ivana  
2. 今年好早公佈結果
3. 無田姓女歌手  ...
CunninG 發表於 2021-5-9 14:46

Hebe又無
肥婆馬上收皮

Hebe 2013年對手係 Penny, Tanya, Naiwen, 家家, HOCC
2016年對手係 Eve, Waawei, Naiwen, 家家, Ellen, 葛 ...
bagfgfcde 發表於 2021-5-9 20:02

蕭亞軒同關詩敏點睇 (source from PTT網絡聲量)
Btw 我到而家都唔明點解艾姨娘2016隻碟可以入圍甚至贏到歌后
肥婆馬上收皮

兩隻都未聽 而家聽下先
如果蕭亞軒入應該係第一次?有啲難想像會發生  ...
bagfgfcde 發表於 2021-5-9 21:03

二十年一次都未入過好慘 同心凌一樣
今年競爭咁細 唔知道my cyndi 有冇可能入到呢
肥婆馬上收皮

唔記得覆你艾怡良嗰句
我覺得隻碟入到國專都幾不可思議  
不過佢又真係唱得幾好 show到好多pote ...
bagfgfcde 發表於 2021-5-9 21:26

我真係覺得佢個隻碟係低階版my love 加上佢當年唱live好恐怖 CD修音好嚴重下
日常入唔到真係好可惜
肥婆馬上收皮

係喎 仲有楊丞琳Like A Star 唔知有無機會偷雞入圍呢
肥婆馬上收皮

聽左萬芳隻碟 唔識欣賞
肥婆馬上收皮

佢隻碟放今年可能會有得贏
如果金曲要搵一年細年補償返俾佢的話
victor1991415 發表於 2021-5-12 12:22

今年都無可能囉
你要台灣人揀田馥甄定梁靜茹
呢個選項應該會係9:1
肥婆馬上收皮

Hebe 今次入圍咁多好唔慣
肥婆馬上收皮

Hebe年專似乎機會大d
肥婆馬上收皮

haha 會嗎越級挑戰到呢個程度?!
佢是旦咩獎拎到一個 都要劏豬還神啦
畢竟係槓龜紀錄保持者 入圍大 ...
liebe 發表於 2021-5-12 14:54

呢個獎通常頒返全年最hit個張 eg自傳 UB
舊年GEM都係一票之差輸咗俾母親的舌頭
今年非流行專輯無冇特別突出嘅,相對Hebe呢張都比較大機會
Btw 2011 寂寞寂寞就好拎過MV獎/LOVE單曲人製作獎
肥婆馬上收皮

陳鎮川以最大獎「年度專輯獎」舉例解釋,「 年度專輯總共有21張專輯入圍」,先由每1名評審選出3張作品, ...
bagfgfcde 發表於 2021-5-12 15:23

記得舊年其中一份新聞好似講過 舊年個討論區嗰度應該有record
肥婆馬上收皮

此外,被問到這次金曲獎的遺珠,鍾成虎面有難色地說:「很難講出來是哪一個。」並提到周興哲、楊丞琳皆是遺珠,同時稱讚2人:「表現非常好,可惜投票就是這樣。」
肥婆馬上收皮

Yoyo今年有報咩?《bedtime story》係EP咋啵。

(作為家謙歌迷,相信佢未來總會有機會既,見《皆可》旋 ...
elky 發表於 2021-5-12 16:01

可能係公司無報皆可,似乎係報無人知曉
肥婆馬上收皮

【金曲32】共入圍7項大獎 Hebe還在山裡不知情

一掃之前與金曲獎無緣的過往,田馥甄的第五張專輯《無人知曉》今年大放異彩,入圍了第32屆金曲獎7項大獎,包括最佳國語專輯、年度專輯獎及國語歌后等。何樂音樂表示,田馥甄正展開4天3夜的奇萊南華登山之旅,手機完全沒有訊號,她應該很開心,先幫她謝謝評審,等聯絡得上她時再問她感想。

評審團主席鍾成虎表示,田馥甄的《無人知曉》在作法與設定上,展現了新的面貌,不管是製作品質,收歌及演唱能力,都有自己的特色,且在水準之上,因此在各項容易勝出。對於Hebe入圍金曲歌后,與她感情堅定的好姐妹Selina開心說:「甄是我的驕傲,甄的太開心了。」

https://www.mirrormedia.mg/story/20210512ent017/
肥婆馬上收皮

聽左一次 拎女歌手好似有 D 難度唱功唔係特別好 比較淡 唔夠細膩 隻碟都冇咩記憶點
反而想見你果陣真係 ...
hissorhk 發表於 2021-5-12 22:15

如果今年歌后focus vocal 佢最大問題係首首唱法都差唔多 而且唔係唱得太好
好幾首假音/轉音都麻麻地 (非專業都聽得出)
肥婆馬上收皮

好彩無入圍 唔係成為 32 金曲最大笑話
賴爽 發表於 2021-5-13 07:58

其實MV值得入圍
肥婆馬上收皮

Omg 最佳作詞無人知曉
肥婆馬上收皮

覺得小幸運好慘 紅到全世界都識都攞唔到
呢首反而攞到
肥婆馬上收皮

Omggggg 好感動!!Hebe終於拎到歌后
肥婆馬上收皮

yeah 真係估唔到呢張上到嚟 因為以為評審唔會鼓勵偏流行嘅人
金曲獎真係好難估
今年真心想知啲票點分布 ...
liebe 發表於 2021-8-21 23:13

對手咁弱 好難唔拎
萬芳真係唔識欣賞 聽到打冷震
肥婆馬上收皮

Hebe拎到既原因我個人覺得啦

揀岩歌不如唱岩歌
唱功佢絕對唔係咁多個之中最好
人生歷練都係
不過呢隻碟既 ...
jasonscy 發表於 2021-8-21 23:26

睇過好多台灣樂評人預測 都估hebe拎