返回列表 發帖
公司得4個同事 無辦法啦  我都係今日去佢地指定地點攞飛
未睇你都已經灰定先 咁睇黎你都準備放棄佢地 ...
kelvinho726 發表於 2021-6-23 10:58

問題唔係親身去攞飛,是時間,平日兩日1-7喎,工廠區喎,大佬,唔洗返工咩,係有心嘅,why not唔開長多1個鐘,我準時收工過到去搵埋幢樓,都真係差不多7點啦,呢樣真係爭唔落喎。我睇咁多次大型演唱會都係內部,未試過咁嘅時間親身去拎飛。

跟車唔貼.. 想問其實佢地做左D乜D 人係去到'憎' 佢地??
快劍俠 發表於 2021-6-23 10:48

反修例期間潛水無用樂隊身份表態
2019上過佛山開演唱會
2019同千嬋開show
跟住就俾人話奶共

出隻碟大眾聽唔入耳 無共鳴
歌詞寫到隱晦唔直接 其實睇人點睇啦 當好憎佢地個陣 寫乜都唔岩
4月上左去開大同修哥 jam歌 俾人恥笑

5月尾演唱會前出條片半笑半嘲咁回應過去抨擊 結果令人更反感

總之好似呢個壇大圍氣氛對佢地: 過氣band 躝啦

我睇到既係咁多

但其實未至於真係要對佢地去到咁盡 真係見到個氣氛想佢地死咁 我都唔明仲對佢地盡過d 超級藍既愛國大媽大叔

問題唔係親身去攞飛,是時間,平日兩日1-7喎,工廠區喎,大佬,唔洗返工咩,係有心嘅,why not唔開長多1 ...
winnie^_^ 發表於 2021-6-23 11:04

咁你有無inbox問下有無其他方法拎到?

仲有,其實好耐冇聽,只是好奇佢哋究竟會點攪,講die hard,我一定hard過你,我由佢哋未出道就喜歡,大大話話10幾年,由stagetube.com開始聽,歌都未派嗰陣,碟就齊晒,限量版都有,如果要放棄,我心痛過你。你愈鐘意一隊band,佢哋做得不好,你會愈想鞭策佢地

已經不是講政治立場,我只是看佢點做音樂,點對音樂,所以我先想睇佢哋演唱會在呢個環境下,佢哋會點打呢場逆境波。

如果你鐘意佢哋,為佢哋好,請收起你的盲目。外人不斷發酵佢哋政治立場,我不理的,但去到賣飛前嗰段公關災難片,係自己攞嚟,與人無尤。如果自己人都不鞭策,不批評佢哋真係做得唔好唔理想的地方,咁你同出面不斷發酵佢哋唔係事實嘅嘢,其實冇分別

咁你有無inbox問下有無其他方法拎到?
kelvinho726 發表於 2021-6-23 11:08

無呀,因為我會拎到,因為我放工會過到去,但這個不是好的安排,而佢whatsapp通知是話怕寄失飛,現在是石器時代嗎?你開到8點,其實已經放便到好多人,亦都會flexible好多,是本身的安排,不是我拎不拎到的問題。我是抱不平,OK?講起都火

仲有,其實好耐冇聽,只是好奇佢哋究竟會點攪,講die hard,我一定hard過你,我由佢哋未出道就喜歡,大大話 ...
winnie^_^ 發表於 2021-6-23 11:09

你講得岩既 個段片真係_到唔敢睇 公關災難到極點
感覺自從個紅館show之後 佢地好似失哂焦點咁 完全唔同哂

真係睇到打哂問號 如果佢地再唔正視一下而家既情況真係無運行

我都打算睇完個show再決定點樣

你講得岩既 個段片真係_到唔敢睇 公關災難到極點
感覺自從個紅館show之後 佢地好似失哂焦點咁 完全唔同哂 ...
kelvinho726 發表於 2021-6-23 11:13

係米冇左經理人都係一個因素..

係米冇左經理人都係一個因素..
快劍俠 發表於 2021-6-23 11:44

未必係主因 但應該都有關

賣完票未

賣完票未
yuuyuuy 發表於 2021-6-23 22:38

未呀

哈哈哈哈,0討論熱度

哈哈哈哈,0討論熱度
yuuyuuy 發表於 2021-6-26 22:56

哦 ...其實入座率都無銷情所講差到咁 都98%

想知佢哋唱咗咩歌
「微笑之中 接受還未有 答案。」

簽名被屏蔽

想知佢哋唱咗咩歌
misterben111 發表於 2021-6-26 23:32

無特登mark 大概記得係咁
風箏
同一
靈感床
Supper Moment

258km/h
CCXXXV

全世界暫停
唔知翻唱邊一首
橙海
點滴
是你令我再次找到心跳
幸福之歌

To Whom (即場開live同 survive said the prophet )
波板糖
浪人
終於不回來
時空(cover 周爸)

無盡
沙燕之歌
懂得快樂
世界變了樣
最後晚餐
說再見了吧

ENCORE
PS I LOVE U
我的形狀(新歌)
有你有我
等等

睇左
因為有平飛今日先買
睇到瞓着咗
Hanson 發表於 2021-6-26 23:42

真係會訓著咩

太好有 PS I Love You
當年紅館聽呢首live個時仲未拍拖
聽日有得聽呢首live,已經經歷埋失戀
Infinity & Eternity

仲有人賣緊 3 折 580 飛 2 連...即係 $180 蚊 1 張都唔使...
ASIAMILES 同 TICKETING 都仲有飛
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

玻璃朱都有去睇仲將無盡up左上ig story

2 場 starhall,  坐 75%, 等於 1.5 場。
最多容納 3600 人,即最多有 5400 人。。
都仲賣唔晒,或要割價求售

紅館 1 場,正三面台預 7000人,
3 場即 21000 人。果個時候一票難求。。。
換句說話,即比起睇過紅館的人少咗成 75%
仲未計樓上講玻璃朱,修哥粉絲,tvb 感召而來的人,
取代之前有睇過的人。
估計最少流失 8 成睇過上一次演唱會的人。。。。

阻住 發表於 2021-6-27 01:31

死亡之吻 慘
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

陰功囉

再將我相信的如煙火般綻放

八婆學人睇演唱會

風箏
同一
靈感床

258km/h
CCXXXV

全世界暫停
唔知翻唱邊一 ...
kelvinho726 發表於 2021-6-26 23:55

睇咗演唱會可否評論下表演和粉絲熱情度。。。

藍友支持
離不開 留不低

多得佢加冕 又再推佢地跌多幾級
不過睇佢個story好似又無想像中咁冷清 只係坐唔晒個場

睇咗演唱會可否評論下表演和粉絲熱情度。。。
hkwilliamsiu 發表於 2021-6-27 10:48

我覺得表演同以前一樣氣氛好 當然都無以前咁勁 成個歌單睇得出佢地想表達d乜嘢 班連登成日睇死唔會唱既大部分都有唱

一路以黎一直硬食咁多抨擊批評 除左段公關災難 佢地壓力大到咩咁 乜趕盡殺絕去到咁盡真係好咩?
其實真係好無奈 話無共鳴咩 我唔覺失去左共鳴 仍然都咁好feel
只不過好多人根本都唔會理 見名就unfo unlike 留d恥笑comment
香港就係咁嫁啦 一沉百踩 sunny琴日都喊左幾次 又可以點

多得佢加冕 又再推佢地跌多幾級
不過睇佢個story好似又無想像中咁冷清 只係坐唔晒個場 ...
星夢情真 發表於 2021-6-27 13:17

98% 唔多過100個吉位目測氣氛無想像中差:人比想像中多

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

睇rundown好似呢幾年唱嚟唱去都係呢堆歌
其實佢哋真係要多謝政治
全靠有呢個藉口 先遮蓋到佢哋呢幾年音樂上咁災難嘅水準(國語碟 舊曲重唱 Everything is You)
所有嘢到頭來都係靠作品說話
flop到而家咁其實最主要都係因為佢哋而家啲歌廢
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

死亡之吻 慘
John 發表於 2021-6-27 03:38

死神

睇琴晚啲片真係有啲心up
sunny好明顯搏晒命去唱當最後一次咁做
雖然表面上同之前嘅show一樣咁high energy一樣咁投入
但有啲嘢真係唔同咗就唔同咗
所以今晚入場嘅觀眾真係要enjoy the show! 有可能會係supper嘅最後一次
good show!

睇rundown好似呢幾年唱嚟唱去都係呢堆歌
其實佢哋真係要多謝政治
全靠有呢個藉口 先遮蓋到 ...
JayantL 發表於 2021-6-27 14:46

其實一路都係得呢d歌
真係唔入耳都係everything is u 呢隻碟姐 又唔洗講到呢幾年既 dal segno都唔太差 19moment都係去美國錄音 結果撞運動 個個都係因為立場踩
舊曲新唱真係咁不堪咩?你話隻國語碟 直繹照唱就話姐 其實洗唔洗咁講

老實講 唔係淨係講新歌 本身班鬧人既都係因為立場鬧佢地 延伸再勁多個龍門講咋嘛

而家講乜都係講經嫁啦 有d人認定左係咁既 無計嫁 咪算囉
仲好笑 一個玻璃朱入場 d music page 雷到可以講入場睇佢地就係玻璃朱之流 真係霸道到呢

你唔睇唔信唔緊要呀真係 做乜要去到咁盡 對佢地仲勁過對真藍絲 真心痴線
至少我仲感受到佢地唔係你地想像中咁差

睇琴晚啲片真係有啲心up
sunny好明顯搏晒命去唱當最後一次咁做
雖然表面上同之前嘅show一樣咁high energy一 ...
tyli 發表於 2021-6-27 14:53

我又唔覺得會係最後一show 講真 唔爆咪唔爆囉 你要鬧咪鬧飽佢
我唔介意成為小眾 至少唔會係人低潮既時候落井下石 人生百態真係

對佢地咁趕盡殺絕都唔知為乜

我覺得表演同以前一樣氣氛好 當然都無以前咁勁 成個歌單睇得出佢地想表達d乜嘢 班連登成日睇死唔會唱既 ...
kelvinho726 發表於 2021-6-27 13:19

Unlike 即係like 咗再收返like 咁解
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

其實一路都係得呢d歌
真係唔入耳都係everything is u 呢隻碟姐 又唔洗講到呢幾年既 dal segno都唔太 ...
kelvinho726 發表於 2021-6-27 15:34

dal segno好正 但都已經好多年前
隻碟話就話18年先出
但出嗰陣其實都已經只係plug剩兩隻歌

《撼動》到而家出過嘅歌
唔使對比其他樂隊 單單對比自己過往嘅作品水準都係直線插水
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

dal segno好正 但都已經好多年前
隻碟話就話18年前先出
但出嗰陣其實都已經只係plug剩兩隻歌

《撼動》到 ...
JayantL 發表於 2021-6-27 16:06

都係 果隻真係神碟 成個 FLOW 都好正。但係新出果隻, 又廣東話,又國語,又英文, 曲詞都唔岩 FLOW
而家比較血肉模糊
同自己比都跌晒 WATT

我覺得表演同以前一樣氣氛好 當然都無以前咁勁 成個歌單睇得出佢地想表達d乜嘢 班連登成日睇死唔會唱既 ...
kelvinho726 發表於 2021-6-27 13:19

傻啦...唔唱無盡可以唱咩...唔唱世界變了樣可以唱咩...?又唔係多歌到佢地可以揀其他

我又唔覺得會係最後一show 講真 唔爆咪唔爆囉 你要鬧咪鬧飽佢
我唔介意成為小眾 至少唔會係人低潮既 ...
kelvinho726 發表於 2021-6-27 15:35

你以為人地低潮 ???幾多歌手連 show 都開唔到啊! 畀人打壓到潮都冇
sm 仲有贊助,仲有得開 show, 賣飛減半都仲值錢,
起碼唔使通街送錢買生油送演唱會飛先啦
佢地最低潮只係餐館唱歌果段時間乍

大佬 怪觀眾無情做乜9
依家係講緊佢之前3-4萬個紅館觀眾+n個買唔到飛嘅人都離佢地而去
唔檢討下自己呢幾年啲音樂作品廢、上cctvb做小丑同埋最後嘅公關災難自爆
不過唔緊要啦,佢地依家檢討都無用架啦
返大陸搵人仔囉

其實一路都係得呢d歌
真係唔入耳都係everything is u 呢隻碟姐 又唔洗講到呢幾年既 dal segno都唔太 ...
kelvinho726 發表於 2021-6-27 15:34

如果佢哋識玩就應該而家share玻璃朱story再劃清界線

其實你都要睇化,而家係立場先行,只要唔鍾意就總會搵到反佢哋嘅原因,好多時同音樂質素未必有關。
佢哋喺商業上最蠢嘅行為就係喺呢個時候轉型,如果作幾首人話、未來見、無力感呢類歌詞咪醒囉。

其實一路都係得呢d歌

啱呀
繼續覺得自己偶像俾全香港人逼害
繼續覺得自己偶像一啲問題都冇啦
就同cctvb同佢啲死忠一樣唔接受任何批評 然後攬住大家一齊墜落啦

啱呀
繼續覺得自己偶像俾全香港人逼害
繼續覺得自己偶像一啲問題都冇啦
就同cctvb同佢啲死忠一樣唔接受 ...
路人乙 發表於 2021-6-27 18:26

話時話有冇人分析過佢隻新碟差喺邊?我見大家都只係話「唔熱血」,但呢啲都係歌詞層面,除此之外有邊方面大家唔滿意?

話時話有冇人分析過佢隻新碟差喺邊?我見大家都只係話「唔熱血」,但呢啲都係歌詞層面,除此之外有邊方 ...
Serendipity 發表於 2021-6-27 18:45

上面我有講

風箏
同一
靈感床

258km/h
CCXXXV

全世界暫停
唔知翻唱邊一 ...
kelvinho726 發表於 2021-6-26 23:55

有首新歌好似叫《我的形狀》
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

我唔介意成為小眾 至少唔會係人低潮既 ...
kelvinho726 發表於 2021-6-27 15:35

一定係會有原因先會比人插
你繼續盲撐都繼續有人插

Rubberband kolor tonick 點解有咁多人撐
因為佢地有骨氣 真正嘅樂隊唔需要做小醜
唔需要拍片澄清啲咩

上面我有講
hissorhk 發表於 2021-6-27 21:16

因為有幾種語言歌詞唔啱flow?見仁見智吧,Ivana 憶蓮出碟都有試過幾種語言嘅歌都有
但撇除歌詞以外,有冇具體差嘅地方?

星級觀眾方面,今晚有林欣彤、柳應廷(Jer)、吳林峰、梁釗峰、ONE PROMISE鼓手Anton、商台DJ謝茜嘉、雲妮等到場支持。

原來Jer真係有去,早知買飛

個 concert 係 Colin 幫佢地做
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨