返回列表 發帖

離不開 - 謝安琪

單選投票, 共有 242 人參與投票
63.64% (154)
7.44% (18)
5.79% (14)
4.13% (10)
19.01% (46)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 07/06/2021

作曲:謝安琪
作詞:謝安琪
編曲:謝安琪 / 李智勝
監製:謝安琪 / 李智勝

我的思緒 離不開
說過的一切 已不再
不再是我們 所愛
剎那說穿了 全沒意外

裂口中倉卒成長
成長必經的惆悵
大概是我們 紛擾中 最多的進帳

季節交替 未更改
但冷暖不似 往昔記載
霜雪暴雨入江海
灼痛最傷處️ 流入眼內

盤中蛙不會自知
墨守水裏不明智
別要學會嚐 這一口 刺骨的暖意

回頭沒有 身後人
誰在為遠山 記恨
輾轉 歲月星移
千秋 散亂於此
紅眼睛碰滿天星的剌
悲傷不已

太多次假裝 不傷心
寧願帶笑共你 慶祝春分
熱極了 小島這黃昏
有多不配襯

從來沒有 身後人
無緣分都 不記恨
天陰缺月 有時
煙火散落 不止
從倒帶看的 春風得意
再聚何時
我所愛的 我不改
甜苦悲歡用我 承載

汗滴掛 春天的雲彩
涙落遍 天一方這星海
也裝滿似春風暖的愛

願花開 心無罣礙

已投5分 全日不斷loop

曲編唱都非常好,呢類唔同流行曲一般曲式嘅melody好正
不過歌詞,用字係幾唔錯,但始終有D kik kik地嘅感覺,好似每句都唔係好連貫咁,
所以專業填詞同新手就係有唔同,果個順口嘅感覺
不過我都畀500000分,飛左麥大導之後唔駛再被D咩故事框住曬
FIGHT for 陳柏宇

無一個理由唔投5分
詞 真係無諗過佢填到咁貼住依家發生既事 但又可以文筆咁好
又無諗過個video 有少少 幻國影子 但又無左個陰沉
唱 無諗過keep 到幻國個陣學到既感情投放 但又可以唱響社會有關既歌度
一切 一切 都係5分之作

1FUN 因為有黑警做親戚

5 fun, old school, but not in a gimmicky way like The Album Part 2

好好聽arrrrrrrr

其實幾好呀

Verse 其實OK
跟住就不斷拖拖拖
完全靠編曲打救
唱得麻麻地, 後尾高音好難頂
悶歌一首 2分

loop左好多次都入唔到腦
2分

Melody真係唔掂 完全唔loopable 編曲先真係有d春天氣息 加埋詞咁靚 撐牙kay 希望下plug更好 5 fun
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

其實大家十幾年都搞錯咗
唱/作 正視愛 同 離不開 呢啲大愛題材先係真正嘅Kay
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

kay終於返嚟啦,5 fun

K上左神台,唔好聽都會有人話好聽,曲同詞都麻麻,唱到hup眼瞓。
I talk a lot of BS.

勢不兩立 >

希望Alfred同Kay會組成俘虜人心嘅魔法組合,下年攞新人獎

咁都講成非一般流行曲好似誇張咗啲
個曲勁普通,甚至有大路 dear jane/cousin fung 味
但係係作得好嘅
首先欣賞佢AABB嘅結構,兩分幾先入副歌,都係大膽嘅
見到隔離post有人話個旋律有幾粒音總係爭啲咁,我都認同
例如「小島這『黃』昏」大部份人應該都會作高一粒音嚟就個descending line
但我好鍾意佢最尾個突然升key,編曲力度都配合都啱啱好,好過林家謙啲key change
Key change之後嘅音已經完全忽略工整,偏向咗意識流嘅寫法,我都欣賞

詞就係入門級嗰種用勁多靚嘅意象堆砌但其實冇推進咁
但其實咁都唔容易,已經高班過好多依家嘅填詞人

Verse 其實OK
跟住就不斷拖拖拖
完全靠編曲打救
悶歌一首 2分  ...
lorbat 發表於 2021-6-9 00:46

第一次YouTube聽都覺得可以唱得好啲
但之後喺music platform聽又覺得無問題 仲唱得好細緻

歌4分 MV男主角 +1 分 = 5分!

其實大家十幾年都搞錯咗
唱/作 正視愛 同 離不開 呢啲大愛題材先係真正嘅Kay ...
JayantL 發表於 2021-6-9 02:20

我都覺 其實佢有份自己創作嘅全部歌都好大陣大愛味
一直覺得Kontinue入面最代表佢本人嘅唔係雞蛋 家明甚至獨家村 而係勢不兩立同埋頭盔

我都覺 其實佢有份自己創作嘅全部歌都好大陣大愛味
一直覺得Kontinue入面最代表佢本人嘅唔係雞蛋  ...
foreverkontinue 發表於 2021-6-9 08:37

家明好大愛

謝安琪嘅高音係穩陣過低音。
『甜苦悲歡用我 承載』
好似係預留位比live去爆

皇后
個肚果然有墨水
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

旋律同歌詞都有啲㪐㩿,
有種每寫完兩句之後諗唔到點寫,
但又要格硬繼續嘅堆砌感

MV 我覺得幾 OK(利申唔係某人fan

曲夠簡潔,感情豐富,詞意景極佳,一邊舒服地坐下,一邊聽離不開,有一種繞樑三日之感。5++fun

歌4分 MV男主角 +1 分 = 5分!
WZA111 發表於 2021-6-9 07:17

柯仔凈係值1分。。

明明呢首好接近佢當年國語碟啲抒情曲風,嗰時成日俾人話唔本土冇謝安琪風格,但今日大家就吹奏,根本呢個就係Kay本身風格。
利申:國語碟同新歌都愛

皇后
個肚果然有墨水
liebe 發表於 2021-6-9 11:46

謝皇后一開始以為你認錯人
我估錯這個世界得到教訓

明明呢首好接近佢當年國語碟啲抒情曲風,嗰時成日俾人話唔本土冇謝安琪風格,但今日大家就吹奏,根本呢個就 ...
Serendipity 發表於 2021-6-9 12:16

呢方面要多謝浦銘心
畢竟謝安琪(唔計角色扮演)對上一首出嘅歌已經係拾回
所以只要呢首歌比浦銘心堆歌貼近謝安琪就會好多人收貨

成個腦都係呢首歌

真係要一個安靜嘅環境先欣賞到呢隻歌
我估錯這個世界得到教訓

技巧經過呢三年時間好咗/著重咗 第一次聽verse 1有少少覺得搣唔甩心姐陣味…
verse 2打後就越唱越順 情感豐富咗既同時其實就失去以前(環球)嗰種流暢/自然
不過呢個都唔算大問題既 一位歌手去到唔同階段總會有唔一樣既唱腔
佢「唱得返以前嗰種味道」係bonus, 如果有改變, 作為fans都要開始適應/消化

暫時都幾鍾意首歌 雖然loop得起既程度唔夠上次〈人妻〉咁勁 (呢個都可能係因為上次實在太耐冇歌)
份詞係靚 但係拼埋一齊好失焦 成份詞寫完都唔知想點 (又話講春天 歌名又會令人以為講移民 有歌評仲話climate change 笑死佢邊有咁高班)
大愛又唔算係 治療系又未至於

anyway 期待佢今次獨立歌手之路會點行落去
都要睇埋之後堆歌先知大方向係咩
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

技巧經過呢三年時間好咗/著重咗 第一次聽verse 1有少少覺得搣唔甩心姐陣味…
verse 2打後就越唱越順 情感豐 ...
JasOh103 發表於 2021-6-9 13:06

主旨是最後一句心無罣礙 ,心要無牽掛和無妨礙。當人遇到重大挫折,要走出傷痛,如季節改變,春天帶來暖意,要保持一顆清淨的心,才能釋懷。

LI首歌在六月出特別有意思~~

祝福所有香港人: 心無罣礙
太平公主

難聽死了,~1分
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

柯仔凈係值1分。。
jasonng 發表於 2021-6-9 12:15

柯B值69分 我想俾73分㗎
但可惜最高都係5分。。

verse 2打後就越唱越順 情感豐 ...
JasOh103 發表於 2021-6-9 13:06

我覺得呢首歌似係3/8 我最喜愛的歌 頭盔 拾回嗰類定位
真正想講嘅嘢係好personal 要代入謝安琪本人落首歌度先會真正明白歌詞意思
喺佢呢兩年不斷比人質疑批評之後 佢出呢首歌做獨立頭炮係幾啱
由Streaming都睇得出 就算佢人氣上唔返最高峰 但最起碼佢用呢首歌都吸得返唔少舊fans
所以做藝人有公關係好緊要 同樣以比人插唔表態嘅藝人計 Kay公關做得好過Supper太多

真正想講嘅嘢係好personal 要代入謝安琪本人落首歌 ...
foreverkontinue 發表於 2021-6-9 16:31

Youtube 同 streaming 都睇到唔少fans回巢

如果唔係單憑首歌成績應該差d

呢方面要多謝浦銘心
畢竟謝安琪(唔計角色扮演)對上一首出嘅歌已經係拾回
所以只要呢首歌比浦銘心 ...
foreverkontinue 發表於 2021-6-9 12:52
其實對上一首(唔計角色扮演+773312)出嘅歌係e ah oh oh嘅歌聲如初
要多謝浦銘心時期令Kay而家音樂上轉向藝術性, 離不開曲唔大路, 甚至有d flat有d怪, 但係歌詞無重複過, 唔似d typical pop songs重複verses/重複chorus, 整首歌好似講故事, 好文青feel.
MV方面, 選film director+專業演員Will Or 係佢對MV quality同藝術感有要求, 希望佢下隻歌有錢請Maggie & Sheng.
而家SiuHau戀愛大過天 (is she taking a long break?), Kay可以做下d心靈雞湯歌曲俾自己同樂迷,係退休前俾fans嘅最好禮物

其實對上一首(唔計角色扮演+773312)出嘅歌係e ah oh oh嘅歌聲如初
要多謝浦銘心時期令Kay而家音 ...
boy4dudes 發表於 2021-6-9 17:04

Kay 可以find 下馮穎琪 兩個好match
Vicky依家唔使幫siuhau造歌 應該好free
雙琪造首無題材限制既mega hit應該 no problem
到時可以向所有希望kaykay出big hit既 非 琪粉交代

今天又不停聽, 真的十分喜歡回歸本位的美琪,好多謝她的心靈雞湯,比Kontinue內歌曲有更深的一個層次。
MV上的簡介都好正:

在夏至以前,跟你訴說有關春天的心事。季節交替未更改,但冷暖不似回憶記載。大家記憶中的春天,是怎樣的?時光,回不去,也擦不掉;或許,感悟世事無常,珍重每一段相遇、每一次成長;才能如常度過每天。有人說,春天是一場病。有人說,春天萬象更新。花開花落總有時,面對世事變遷,願大家經歷屬於自身的課題後,縱使離不開回憶,仍能真切領受每一段經歷。春暖花再開,願心無罣礙。

真正想講嘅嘢係好personal 要代入謝安琪本人落首歌 ...
foreverkontinue 發表於 2021-6-9 16:31

咁我都同意personal呢方面 例如verse 2就係回應點解會選擇轉換路線+飾演心姐期間既內心世界
過去三年都無辦法表達自己 明白佢內在已經儲落好多感受/情緒想抒發

雖然冇專業填詞填得咁工整 但單獨抽幾句出嚟都有佢精彩之處
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

皇后
個肚果然有墨水
liebe 發表於 2021-6-9 11:46

唔知佢點睇麥生啲文筆

Verse 其實OK
跟住就不斷拖拖拖
完全靠編曲打救
悶歌一首 2分  ...
lorbat 發表於 2021-6-9 00:46

咁你返去聽你嘅 婦女新知2021 啦
莫文蔚隻 婦女新知 好清新好正
新版同舊版都好好聽, 唔同感覺
lorbat 發表於 2021-6-9 00:41

kayzzz 發表於 2021-6-9 18:50

哦, 原來個投票係假既,一定要投5分?
鐘意婦女新知同呢首有咩關係?
未聽既可以聽下, 好正

kayzzz 發表於 2021-6-9 18:50

接住聽入型入格

男主角對跑果幕,好似山林道MV
咁岩歌詞就係「說過的一切 已不再 不再是我們 所愛」
仲有黑畫面得字幕果兩幕
似乎有D暗示山林道既Kay呢幾年比人話變左
只係默默回應呢D係「紛擾中 最多的進帳」

哦, 原來個投票係假既,一定要投5分?
鐘意婦女新知同呢首有咩關係?
未聽既可以聽下, 好正 {:1_114 ...
lorbat 發表於 2021-6-9 20:59

下 叫你聽中意聽既歌都唔得架?

咁玻璃心既

有無機同霏霏首"留不低"同憶蓮首"燒"crossover??
中規中矩 4 fun la

有番色彩嘅謝安琪返嚟啦
告別周博賢,Juno時代嘅kay,用自己創作做頭炮 ,繼續做說故事嘅謝安琪

好鍾意kay浦銘心化後嘅演繹,完全係將首歌提升到另一個層次
5分
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

好聽
但首歌真係長咗少少,到最後聽到悶悶地
如果短返少少啱啱好