返回列表 發帖
仲有一個 "再見"
kayapink 發表於 2021-7-10 02:25

靜靜靜靜的 慢慢慢慢的 從何而來的人 已再見了根本不必再問 願意嗎

沒有等雨後晴天 未撲熄心火 已話再見 回望那天已埋下不可歸的線 交織今日這種靦腆

仲有一個 "再見"
kayapink 發表於 2021-7-10 02:25

靜靜靜靜的 慢慢慢慢的 從何而來的人 已再見了根本不必再問 願意嗎

沒有等雨後晴天 未撲熄心火 已話再見 ...
boy4dudes 發表於 2021-7-10 03:51

key根本已經有首叫 再見 既歌
我忘了我們之間 像近近遠遠 若隱若現
我忘了我們之間 像旁若無人 那麼明顯
我忘了我們之間 像隱隱約約 忽明忽滅
我忘了和你說再見

擺明唔想答黑暗時期d歌

Kay isnt me 是咪唔出碟架喇

Kay isnt me 是咪唔出碟架喇
kayzzz 發表於 2021-7-10 18:43

應該冇乜可能喇
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

佢唔提黑暗時期啲歌,但係仲對演唱會好滿意
「不只是我,其實我這麼說好像好自大,好像代表了某種理念,其實不然。其實任何有名稱⋯⋯任何一個人也是,他/她都好像在別人眼中有一個既定形象,你會有,其他人會有。只不過我是一個藝人,因為大家有距離,但我不是跟大家一起生活或是認識的一位朋友,大家可能從雜誌,或者從別人說的話去認識(自己),所以得出那個誤差可能會很大。那時我會認為正因為這樣,大家不會太在乎,所以有上一次那個(演唱會)創作,由這裡我已經跳出了(別人設的框框/對謝安琪的既定看法)。人人都是這樣,人人都面對不同的人的看法,就算不是藝人也一樣。我也挺享受上次這個創作帶給我的更闊的空間。我想這是一種延續吧,將這一種精神,這種信念,不需要太在乎別人眼中你是誰,是大還是小,你有沒有價值,而是你真的很專注,自然有一個很豐盛的生命。這我也是很深感受,也(因為)站在藝人的位置,特別容易感受這事情。越是不在乎別人怎麼看,你好像越能找到自己的心該怎麼放,現在的我覺得更加是這樣。」Kay 安放好自己的心,因為她知道,一切都是由心發出的。這是一份臣服,臣服於自己喜歡做的事,臣服於音樂,甜苦悲歡都由她承載。

我忘了我們之間 像旁若無 ...
kayzzz 發表於 2021-7-10 14:54

這裡 除咗 山林道 仲有好多Kay歌有 Anyone knows?
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

重拾返做新人嘅快樂同純粹
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

這裡 除咗 山林道 仲有好多Kay歌有 Anyone knows?
kayapink 發表於 2021-7-10 19:14

《盡處》囉,不過又係the album嘅歌

https://www.kkbox.com/hk/tc/column/interviews-0-990-1.html

「淺白本部」是 Kay 親自取的音樂品牌名稱,全來自一句李白的詩:「桃花爭紅色空深,李花淺白開自好。」大自然裡面好多的花,有好多的顏色,它們開花的時候好像互相爭妍鬥麗,但白色的花給人的感覺則特別隨著自己韻律,沒有與其他花朵去比較,但在不同環境裡面始終有著自己美態。
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

於故鄉 漂泊遠方城鎮 (一片康莊)
這裡有甚麼可站穩 (流落到 那間房)

新廈在這裡築起 舊的區新標記 《最後晚餐》

可惜我已經退休 將這裡轉交你手 《神奇女俠的退休生活》

在這裡磨利眼光 敞開我心 《明我以德》

大事亦不需 於這裡散播更莫論 《私隱線》

躺下去 上路去 別太念掛這裡 《替你高興》

回復 154# kayapink

未撲息心火已話再見

我忘了我們之間 像旁若無 ...
kayzzz 發表於 2021-7-10 14:54
係啊, 不過唔係廣東歌, 所以費鬼事提

重拾返做新人嘅快樂同純粹
kayapink 發表於 2021-7-10 19:15

呢個訪問令人好期待係咪有一張新嘅概念專輯

同埋個解說令首歌易明咗,春天、香港真係可以互換去閲讀

謝安琪歌曲背後的社會議題
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

謝安琪終於脫離蒲銘心重新出發!
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

謝安琪終於脫離蒲銘心重新出發!
kayapink 發表於 2021-7-10 22:41

佢地討論音樂好膚淺 好言之無物
d英文發音聽到耳都側埋

3:07明明有其實寂寞都唔唱
nicknicknick 發表於 2021-7-9 21:48

已經腦入面delete曬呢堆歌 笑死
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

中文老師講份詞

其實睇咗一半都已經放棄
都係有啲唔明
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

HOTMAN 發表於 2021-7-10 23:21

delete定還是 專業頂尖擁有晒d版權 一唱就準備吿佢
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

d英文發音聽到耳都側埋 ...
kayzzz 發表於 2021-7-10 23:08

仲要講錯The Album 入面d歌
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

delete定還是 專業頂尖擁有晒d版權 一唱就準備吿佢
JasOh103 發表於 2021-7-11 00:04

Kay wants to say goodbye to 心姐
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

呢個訪問令人好期待係咪有一張新嘅概念專輯

同埋個解說令首歌易明咗,春天、香港真係可以互換去閲讀 ...
powerful 發表於 2021-7-10 22:19

會唔會之後出埋其他季節嘅歌呢
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

HOTMAN 發表於 2021-7-10 23:21

可以唱:

其實我怕你總誇獎高估我堅忍
其實更怕你只懂得欣賞我品行
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

可以唱:

其實我怕你總誇獎高估我堅忍
其實更怕你只懂得欣賞我品行
kayapink 發表於 2021-7-11 00:17

其實沒有一種安穩快樂 永遠也不差
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

其實好處個個也不知

你失去耐性失落 飲飽吃醉是容易極的快樂
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

d英文發音聽到耳都側埋 ...
kayzzz 發表於 2021-7-10 23:08

認同 有日聽幾集
佢哋對本地音樂熟悉度非常低
並無留意好多歌嘅深度同隱喻
乜歌拎過乜年度大獎 唔識 要做做下節目去查
歌手大概喺邊時段效力邊間公司 又唔識 又要查
明顯冇做足功課先開咪

我諗喺cm求其抽兩位喺度浸3年嘅去做 仲做得好過佢哋
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

認同 有日聽幾集
佢哋對本地音樂熟悉度非常低
並無留意好多歌嘅深度同隱喻
乜歌拎過乜年度大獎 唔識 要做 ...
liebe 發表於 2021-7-11 13:29

真心 cm大把人唔使search都識背 lol

聽番 聖艾粒忌廉夜校 奴占做乜爆內幕

連「傳聞」傾過簽俾古生都噏出黎

連「傳聞」傾過簽俾古生都噏出黎 ...
kayzzz 發表於 2021-7-11 16:28

訊息量好大  
想要監製獎多過唱作金

連「傳聞」傾過簽俾古生都噏出黎 ...
kayzzz 發表於 2021-7-11 16:28

想問吓邊度有得聽番...係咪真係要比錢聽重温

Chill Club 山林道
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

想問吓邊度有得聽番...係咪真係要比錢聽重温
let'sbegin 發表於 2021-7-11 21:01

Google幫到你

Chill Club 雨過天陰
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

youtube有得聽啦
ps雨過天陰真係勁surprise 依首有冇唱過live?

支持我琪淨係唱周博賢舊歌

youtube有得聽啦

支持我琪淨係唱周博賢舊歌 ...
let'sbegin 發表於 2021-7-12 00:39

《Slowness》大學巡迴Mini Live
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

Group Choreography version
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

2:20明明有只想死於你身邊都唔唱
boy4dudes 發表於 2021-7-9 21:57

我相信自求多福 只想販賣與眾不同
若你為求風光去鞠躬 祝福你成功
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

誰若碰到這個他 還望可將那美意帶回
流落野外恐怕 太快叫他睇化
愛情 電影 小說 也太虛假
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

係啊, 不過唔係廣東歌, 所以費鬼事提
boy4dudes 發表於 2021-7-10 21:41

廣東歌貼地d
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

新廈在這裡築起 舊的區新標記 《最後晚餐》

可惜我已經退休 將這裡轉交你手 《神奇女俠的退休生活》

...
JasonYuen 發表於 2021-7-10 21:13

原來仲有

最愛有配搭從來不怕麻煩 這裡有性格抗拒不准作答
這裡有嗌霎原來都會詳談 這裡夠破格永遠超速兩拍
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

youtube有得聽啦

支持我琪淨係唱周博賢舊歌 ...
let'sbegin 發表於 2021-7-12 00:39

2010 十大中文金曲
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

More
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

客廳極黯淡
也許轉身已太晚

隻歌幾好聽
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃