返回列表 發帖

[Jul/16/2021] 九道痕跡 - 黃妍 (CD)

歌手:黃妍
唱片名稱:九道痕跡
唱片封面:

推出日期:2021/7/16
唱片類型:CD

TrackList:
CD :
01. 遲起的鳥兒有蟲吃
02. 牆身有裂
03. 刮骨 (Unforgettable)
04. 消失的人
05. 無聲浪
06. 我心中尚未崩壞的部份
07. 天光前
08. 輕盈
09. 我沒有歌

附加資料:
九種瑣碎之人事物、九種成長哲學,我們以《九道痕跡》記錄這兩年的變化與成長。
專輯兩年前開始籌備。與《黃妍說》不同,參與這專輯創作的人更多:一同寫歌的音樂人、不同的監製,負責影像的Colin和視覺創作的Dorothy,還有從開初一同選歌、一同為每首歌以及專輯定主題的王樂儀。創作過程中我們不止的溝通,探討的話題亦愈見深入:從自身至世界、從現今至過去、從溫柔至憤怒。如此赤裸,亦令作品更有重量。
兩年內有許多轉變,世界的形狀、自己的心態、甚至聲音的質感都有所不同;歌曲亦隨之而不斷作出調整,例如重錄vocal的《刮骨 (Unforgettable) 》,又例如重新填詞與編曲的《我沒有歌》。作品也跟著世界一同成長,如此的緊扣,如此的貼身。
承接上一張專輯的傳統,《九道痕跡》也包含了文字部份。專輯附送一本《黃妍日記》,以我的生活出發,更立體地表達每首歌的情緒。
世界所有事物都緣於微小、瑣碎的東西與念頭組成,我們畫出《九道痕跡》,從微小到巨大,從各種痕跡翻開世界。

出處: ECHO
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

期待!!

重錄刮骨vocal做乜9? 失左憶所以無左失憶的魚? 定係下次出國語碟

建議重錄所有歌曲vocal

咁霉
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

黃妍姐姐好文青
要支持了

支持香港陳綺貞

建議重錄所有歌曲vocal
bagfgfcde 發表於 2021-7-14 18:45

Laughed
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

我沒有歌 笑左
最新派台 輕盈 暫時聽麻麻.. D氣聲唔多like
不過如果903熱播可能又會鍾意左

支持香港陳綺貞
Yan 發表於 2021-7-14 19:22

陳綺貞好懶
香港版又勤力 出啲歌又好聽啲 支持本土算

BTW 唔知某 fans 又要點扮黑粉

陳綺貞好懶  

BTW 唔知某 fans 又要點扮黑粉  ...
WZA111 發表於 2021-7-14 19:41

分唔到佢係黃妍fans定係星勤fans

BTW 我沒有歌係翻炒邊首

我明明識睇中文 但成段字連埋一齊都唔知佢講緊乜spring
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

陳綺貞好懶  

BTW 唔知某 fans 又要點扮黑粉  ...
WZA111 發表於 2021-7-14 19:41

我依家鍾意chantel
太陽花 純真柔弱

will buy.. 隻碟個FLOW 好好 即使刮骨都好MATCH 件事

分唔到佢係黃妍fans定係星勤fans

BTW 我沒有歌係翻炒邊首
Yan 發表於 2021-7-14 19:58

this one

this one
hlyung 發表於 2021-7-14 20:25

多國語言

會買!
好聽喎佢

Cover係咪牆身有裂宣傳相?

No one asked for this, she can keep it
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

點解唔加多首廣東爆谷
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

好有質感 好文青 估佢唔到
單曲係麻麻 谷唔起 但 9 歌碟 個 FLOW 又幾有統一感

黃妍出色
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

佢幾時先有一首代表作

黃妍近年都好勤力

回復 24# 阿mark

崩壞都算嘅...

支持香港陳綺貞
Yan 發表於 2021-7-14 19:22

佢係香港法拉利姐

實體要delay一星期
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

最後一首有d噴

實體要delay一星期
sampras625 發表於 2021-7-16 00:23

驚滯銷就搞小動作 低唔低手啲呀佢
太陽花 純真柔弱

最後一首有d噴
chkalu 發表於 2021-7-16 00:28

聽馮允謙新歌好過啦聽佢
太陽花 純真柔弱

最後一首有d噴

係米廣東爆谷黎==

點解cm唔buy佢 lol

最後一首有d噴

聽夠Jay fung新歌 冒住失聰危險幫手聽下
呢首易入口過消失的人 算係佢少有既情歌
編曲幾有意思 比佢上面彈結他懶開心咁唱好一點
太陽花 純真柔弱

點解cm唔buy佢 lol
mc) 發表於 2021-7-16 02:17

曲風單一 唔敢突破自己 梗唔buy
食老本 唱live唔得 走音已成例行 係睇走多定走少
咁既人三年仲喺呢個圈真係奇蹟
太陽花 純真柔弱

九黃
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

聽到我沒有歌啲多國語言笑咗
但支持一姐妍

曲風單一 唔敢突破自己 梗唔buy
食老本 唱live唔得 走音已成例行 係睇走多定走少
咁既人三年仲喺呢個圈真 ...
kevin2011 發表於 2021-7-16 02:35

其實,你講嘅嘢都失實,你唔悶嘅咩

消失的人係最ok 嗰首

順序聽個flow幾正

消失的人咁正都唔派台!

聽刮骨重錄版,黃妍呢一年的確進步咗。
終於走出文青框框但又不失個人特色,正wo!

消失的人係最ok 嗰首
kwanie 發表於 2021-7-16 10:04

走啊!!! 呢2隻字好噴喎
太陽花 純真柔弱

kevin2011 發表於 2021-7-16 11:59

唔走你就會被消失
你走唔走?

kevin2011 發表於 2021-7-16 11:59

Vocal 真係好難聽
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

隻碟歌曲製作不單只單薄,而且好悶....

Vocal 真係好難聽
fifty1205 發表於 2021-7-16 13:59

Well said, love u
太陽花 純真柔弱

消失的人咁正都唔派台!

聽刮骨重錄版,黃妍呢一年的確進步咗。
終於走出文青框框但又不失個人特色,正wo! ...
阿橋 發表於 2021-7-16 11:25

歌名太黃

Demo

實體要delay一星期
sampras625 發表於 2021-7-16 00:23

行到半路先醒起 仲諗住聽日去..
不過都係早過莫文蔚出

好鍾意 天光前,當時一聽就覺得好正