返回列表 發帖

因愛之罪名 - 馮允謙

單選投票, 共有 154 人參與投票
92.21% (142)
3.25% (5)
1.95% (3)
1.95% (3)
0.65% (1)
您所在的用戶組沒有投票權限
派台日期: 15/07/2021

作曲:馮允謙/王雙駿
填詞:雷暐樂/馮允謙
編曲:王雙駿
監製:王雙駿

無法拭乾 滿身 血淚  無力地背負罪名 怎進睡
無處心安 無從 顧慮  記憶跟我 同居

遮掩過 某疤痕 某天回歸  相戀過 如被咬噬
全副武裝 無視 芥蒂  但那傷口 卻像有鬼 拋不低

No I can’t stop myself tonight
No I can’t stop myself here tonight babe  
Don’t wanna try
我不想放低 怕犧牲會枉費
No I can’t stop myself tonight...
No I can’t stop myself here tonight oohh…  
Don’t wanna try...
痛得深更高貴   oooh… 

誰判基因 髮膚 有罪  存在若發現剩餘 無間的畏懼
偷偷將吻寄生於脊椎  無念掛也許 

遮不了 你張狂 我的無䅲  觸不到 無礙美麗
嫌棄太多 無謂 敬禮  用最骯髒 潔淨每位 再破例

No I can’t stop myself tonight
No I can’t stop myself here tonight babe  
我不想放低 怕犧牲會枉費
No I can’t stop myself tonight...
No I can’t stop myself here tonight oohh…  
痛得深更高貴   oooh…

從廢墟 挖出 褪色 那日期 人物 故事 場地
像當初 是你 贈我 愛別離 貪生都貪死
下世紀 有悲 有喜 再 嬉戲 別遮擋轉機
Nooo I…. I can’t stop myself… stop myself

愛不必放低 愛不必怕羞愧
愛不到至矜貴   oooh…

衝入嚟俾5分
一首正過一首

有啲The Weeknd 嘅 feel, 好好聽, 5 分!
Brian

信手拈來 渾然天成 傲視群雄
you're the best
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

點解可以唱得咁好
曲風 題材都中我

可唔可以比10分

arrangement正到爆炸
除左JF真係諗唔到有幾個可以駕馭到呢類歌

配合埋mv好動漫feel

個編曲正到癲好高質

Song of the decade

正到爆!Jay fung deserve男金!

好Jay Fung好正!

dark dark 地幾啱佢
個bridge

5 FUN!

曲風真是好好,聽得好爽,5Fun

薯仔Jay變左型仔Jay

正到一個點呢

揾Carl叔叔呢個咁老土嘅人做懷舊曲風真係絕配

好好loop
真係唔慌唔我不想放低
對佢黎講呢個形象絕對突破
俾低過3分既唔該俾個理由黎聽下

呢首歌, 高潮完再高潮實在太好聼
希望今年男金有多Dplug

佢啲adlibs真係J死人
勁高難度 但係啲真高音唱得好好聽 揮灑自如 (unlike同期嗰首Carl)

謙B好勁!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

5FUN

真係一首正過一首

今年男金可以嗎?

好想摸JF BB 對波

當林X謙都紅到既時候
好想知點解另一個謙B會紅唔到... 勁少fans

5FUN

真係一首正過一首

今年男金可以嗎?

好想摸JF BB 對波 ...
wchild 發表於 2021-7-22 10:09

唔男金都再贏男銀&首度贏唱作金

JF唱呢類曲好有新鮮感
5分

5FUN

真係一首正過一首

今年男金可以嗎?

好想摸JF BB 對波 ...
wchild 發表於 2021-7-22 10:09

變態!不過我都想

鍾意上首歌多啲
但Jay Fung BB 唱歌真係好好聽

薯仔Jay變左型仔Jay
lorbat 發表於 2021-7-22 03:15

認真 近排顏值有少少超越返佢細佬
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

Wow 呢首真係好掂!
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

正到奶Mon
五萬分

Jayfung 把聲好正,個groove 都好正

點解香港有一個咁好嘅男歌手?

一打出條dubstep 就知係cow叔叔
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

上乘之作!!

今晚又同MC 合唱因愛之罪名 英文版

今晚又同MC 合唱因愛之罪名 英文版
wchild 發表於 2021-7-26 12:47

https://www.instagram.com/p/CRxr3DYAdSA/?utm_medium=copy_link
係jay fung youtube channel

值5分,好聽呀!

當林X謙都紅到既時候
Lewis 發表於 2021-7-22 10:12

我一直都諗唔明
而且替JF 不值
希望今年JF 可以男金
【This is MC】澳門見

我一直都諗唔明
而且替JF 不值
希望今年JF 可以男金
lemontea1069 發表於 2021-8-2 00:05

今年皇上發力,有啲難
如果keep到三甲都好好了

正到呢…

曲好正但係覺得今次阿Jay個vocal麻麻
D高音位好似夾硬扯上去尤其是個bridge
I talk a lot of BS.

曲好正但係覺得今次阿Jay個vocal麻麻
D高音位好似夾硬扯上去尤其是個bridge
angelicdestiny 發表於 2021-8-9 09:30

同意......成首歌唱個range長期在一個混音狀態聽完一次耳仔有些少疲勞

咁多年終於出到一首好啱我心水
呢首值十大
好掂
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

原來首歌係《思念即地獄》MV 嘅延續,又加分了
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

不得不稱讚CARL叔叔
這首歌的鬼斧神工的編曲.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

Jay Fung今年兩首歌都好高質

當林X謙都紅到既時候
Lewis 發表於 2021-7-22 10:12

因為佢唔係GAY 。。。

鍾意呢類曲, 好正, 係咁聽

無投資權限,想投5分,首歌好高質

JF真係滄海遺珠