返回列表 發帖

[結果] CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第二季季選

日期: 2021年7月25日 (星期日)
時間: 22:00
主持: PenguinMusic

候選歌曲名單: (合共38首)
C AllStar - 留下來的人
Gareth.T - boyfriend material
iii - 告別式
Kendy Suen - 白眉
Kiri T - 10,000 ft.
Kiri T - Temporary
MIRROR - WARRIOR
Modern Children - Find You
my little airport - 那陣時不知道
RubberBand - Ciao
Serrini - 長期浪漫
Serrini - I'M FINE, THX.
The Hertz - 千世書
The Hertz - 漂流號
王菀之 - the Pink Room
王嘉儀 - 信心
王嘉儀 - 無覓
王嘉儀 - 親親
石山街 - 幻象
林欣彤 - 不如憎你
林家謙 - 神奇的糊塗魔藥
姜濤 - Master Class
柳應廷 - 狂人日記
洪嘉豪 - 謎之微笑
張天賦 - 反對無效
張進翹 - 今天我不想做嘢
張敬軒 - Sweet Escape
張蔓姿 - 姿態
陳卓賢 - DWBF
陳凱詠 - I Wish
陳蕾 - 屈機
馮允謙 - 思念即地獄
黃妍 - 天光前
衛蘭 - It's OK to be Sad
鄭欣宜 - @princejoyce
鄭欣宜 - 先哭為敬
謝安琪 - 離不開
魏如萱 - Have A Nice Day

支持PenguinMusic

無投到Joyce同Serrini,如果今日投應該會換走DWBF同CAS
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

主持: PenguinMusic!
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

Support PenguinMusic and Serrini!

支持所有單位
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

初次擔任呢個位置,請大家多多指教
亦請大家期待星期日晚嘅節目
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

支持!
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

支持 PenguinMusic !
荃力支持先哭為敬登頂!

終於記得投
唔知賽果有幾驚
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

想知謙B會否白果

支持Kendy Suen & RB

G持!
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

支持一姐詠

Reminder:
一陣10點開始 歡迎各位入場參與

入場
希望見到李幸倪

入場!

收到風
某謙大熱落選

十點鐘!大家準備好未?

準備好亂估tag了

入場

留下來的人
神奇的糊塗魔藥
思念即地獄
先哭為敬
離不開
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第二季季選

你好嗎?

兩年幾以來,我哋一直面對住重重難關。
睇返過去兩年嘅第二季季選,可以見到香港人咁耐以來嘅掙扎與求存。
兩年前,我哋面對嘅係道德與價值觀嘅衝擊;
一年前,我哋面對嘅係生活與團結性嘅挑戰。

今年,兩種問題尚未解決,新問題已經接踵而來。
生存空間嘅縮窄、身邊各人嘅紛紛離去,
加上「疫境」變成日常,我哋逐漸適應呢種生活新模式。

有音樂人決定放低顧慮,採取輕鬆奔放路線,為求令香港人再次快樂。
當然不乏音樂人繼續推出抒情、打氣歌,與香港人共渡難關。
當然,近期不同嘅國際體育盛事亦啟發音樂人為香港人帶來較熱血沸騰嘅作品。
面對五花八門嘅音樂選擇,樂迷又會點樣揀呢?

歡迎嚟到《CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第二季季選》。
上個月,我哋用選票投選過去三個月我哋最喜愛嘅音樂作品。
今晚,我將會為大家揭曉當中最多人投選嘅五首。
唔知你嘅選擇又會唔會成為大家嘅首選呢?
事不宜遲,即刻開始!

本來想用方皓玟嘅《你好嗎》做開場曲但係YouTube未有所以用住呢首先

私心希望有白眉!

第五位

要記得發生過嘅每一件事,
要記得陪伴過我哋嘅每一個人。

前塵未散落以前 實在未知有多掛念你
雖說有深鎖重門 居然每夜沒防備
就像黑房的某地 永遠分個位置等你
難道我暗裡求之不得 天與地重新接起
誰可以揀 忘記或記

陪伴!親親!
支持 +2

第五位

要記得發生過嘅每一件事,
要記得陪伴過我哋嘅每 ...
PenguinMusic 發表於 2021-7-25 22:08

林家謙 - 神奇的糊塗魔音

第五位

思念即地獄 [41]
唱:馮允謙
曲:馮允謙 / T-Ma 馬敬恆
詞:黃偉文(英詞:馮允謙)
編:T-Ma 馬敬恆
監:T-Ma 馬敬恆

CM常客——馮允謙本年度第一支派台歌曲,
採用香港樂壇近年不時採用嘅R&B曲風。
佢嘅聲線配合R&B曲風明顯佔優,
尤其副歌高音部份係盡顯咗佢聲線嘅魅力,
證明佢創作上嘅選擇係正確嘅。

I don’t wanna miss somebody
I don’t wanna lose someone like you
It’s killing killing me

得第5

Talent always wins

支持謙B

支持香港陳綺貞

吓。。。咁低

係咪會有 Warrior

第四位

喺如此艱難嘅環境之下,
香港隊嘅運動員仍然堅持住一份拚搏精神,
為求喺奧運場上得到好成績、為港爭光。
不論最終結果係成抑或敗,
佢哋堅毅不屈嘅精神都十分值得香港人敬佩。
香港隊,加油!

低窪與斜坡 也許比空蕩平地多
以主觀價值投入過 已不計成果
挑戰過去的我練成今天我
舊紀錄還是會打破

Gin lee有獎!

第四位

喺如此艱難嘅環境之下,
香港隊嘅運動員仍然堅持 ...
PenguinMusic 發表於 2021-7-25 22:20

奪金 直入五強!

奪金好勁!

再特訓 再特訓 要衝金!
支持 奪金 首席宣傳人員出嚟分享幾句

敢!

第四位

喺如此艱難嘅環境之下,
香港隊嘅運動員仍然堅持 ...
PenguinMusic 發表於 2021-7-25 22:20

哎呀 果5首我應該估唔中添。。。

第四位

WARRIOR [42]
唱:MIRROR
曲:Val Del Prete / Hwan Yang
詞:林若寧(Rap:Lokman@MIRROR / Alton@MIRROR)
編:Val Del Prete / Hwan Yang / Edward Chan
監:Edward Chan

成軍三年,第一次以團體名義打入CM季選。
由《造星Ⅰ》開始,我哋一直見證住佢哋嘅成長。
今年,佢哋迎來前所未見嘅人氣,
成功成為香港人茶餘飯後嘅話題,
亦成功令唔少人夫搖身一變成為前夫。

今年第一支派台作就以世代交替為題,
雖然舊有事物係有佢嘅吸引力,
但係要帶領潮流就不可墨守成規,
MIRROR就係現今世代嘅代表。

浩浩蕩蕩迎來另一新世紀
越鬧越熱鬧是轉機
越靜默越寂寞難有驚喜
運用念力凡人亦都可以飛
拆去幾多關卡 多了幾多怪咖
擁抱他 以新血灌溉天地

係咪會有 Warrior
WZA111 發表於 2021-7-25 22:19
you win

我係預言家!

第三位

成功嘅固然值得慶賀,但係失敗嘅亦唔好氣餒。
係會失望嘅,正常嘅。
但係要知道,每一次嘅挫敗都係一次經驗,
甚至係日後致勝嘅關鍵。

勝利會哪天光臨 狂輸不打緊
求記得有人 曾追得這麽近
頑石從未成金 仍願場上留足印
來日給廢柴導引

Support Penguin
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

今季競爭咁激烈,mirror 都可以突破重圍,係cm零的突破

It’s OK To Be Sad!

長懷希望。。。Hope!

估計 / I Wish 得一個謙

第三位

It's OK to be Sad [45]
唱:衛蘭
曲:Ariel Lai / 衛蘭 / Cousin Fung
詞:黃偉文
編:Ariel Lai@emp
監:Edward Chan / Ariel Lai@emp / Cousin Fung@emp

衛蘭今年第一支派台歌曲,
教導我哋要認識自己嘅情緒。
雖然編曲未見有太大突破,
但係簡簡單單噉為大家噓寒問暖,
已經好足夠。

It’s OK to be sad
It’s OK to lose your mind
Life is not a childhood fantasy
Sometimes it appears to have no mercy

It’s OK To Be Sad!
Daabinlo 發表於 2021-7-25 22:34
真係咁明顯咩