返回列表 發帖
初次擔任呢個位置,請大家多多指教
亦請大家期待星期日晚嘅節目
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

十點鐘!大家準備好未?

CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第二季季選

你好嗎?

兩年幾以來,我哋一直面對住重重難關。
睇返過去兩年嘅第二季季選,可以見到香港人咁耐以來嘅掙扎與求存。
兩年前,我哋面對嘅係道德與價值觀嘅衝擊;
一年前,我哋面對嘅係生活與團結性嘅挑戰。

今年,兩種問題尚未解決,新問題已經接踵而來。
生存空間嘅縮窄、身邊各人嘅紛紛離去,
加上「疫境」變成日常,我哋逐漸適應呢種生活新模式。

有音樂人決定放低顧慮,採取輕鬆奔放路線,為求令香港人再次快樂。
當然不乏音樂人繼續推出抒情、打氣歌,與香港人共渡難關。
當然,近期不同嘅國際體育盛事亦啟發音樂人為香港人帶來較熱血沸騰嘅作品。
面對五花八門嘅音樂選擇,樂迷又會點樣揀呢?

歡迎嚟到《CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第二季季選》。
上個月,我哋用選票投選過去三個月我哋最喜愛嘅音樂作品。
今晚,我將會為大家揭曉當中最多人投選嘅五首。
唔知你嘅選擇又會唔會成為大家嘅首選呢?
事不宜遲,即刻開始!

本來想用方皓玟嘅《你好嗎》做開場曲但係YouTube未有所以用住呢首先

第五位

要記得發生過嘅每一件事,
要記得陪伴過我哋嘅每一個人。

前塵未散落以前 實在未知有多掛念你
雖說有深鎖重門 居然每夜沒防備
就像黑房的某地 永遠分個位置等你
難道我暗裡求之不得 天與地重新接起
誰可以揀 忘記或記

第五位

思念即地獄 [41]
唱:馮允謙
曲:馮允謙 / T-Ma 馬敬恆
詞:黃偉文(英詞:馮允謙)
編:T-Ma 馬敬恆
監:T-Ma 馬敬恆

CM常客——馮允謙本年度第一支派台歌曲,
採用香港樂壇近年不時採用嘅R&B曲風。
佢嘅聲線配合R&B曲風明顯佔優,
尤其副歌高音部份係盡顯咗佢聲線嘅魅力,
證明佢創作上嘅選擇係正確嘅。

I don’t wanna miss somebody
I don’t wanna lose someone like you
It’s killing killing me

第四位

喺如此艱難嘅環境之下,
香港隊嘅運動員仍然堅持住一份拚搏精神,
為求喺奧運場上得到好成績、為港爭光。
不論最終結果係成抑或敗,
佢哋堅毅不屈嘅精神都十分值得香港人敬佩。
香港隊,加油!

低窪與斜坡 也許比空蕩平地多
以主觀價值投入過 已不計成果
挑戰過去的我練成今天我
舊紀錄還是會打破

第四位

WARRIOR [42]
唱:MIRROR
曲:Val Del Prete / Hwan Yang
詞:林若寧(Rap:Lokman@MIRROR / Alton@MIRROR)
編:Val Del Prete / Hwan Yang / Edward Chan
監:Edward Chan

成軍三年,第一次以團體名義打入CM季選。
由《造星Ⅰ》開始,我哋一直見證住佢哋嘅成長。
今年,佢哋迎來前所未見嘅人氣,
成功成為香港人茶餘飯後嘅話題,
亦成功令唔少人夫搖身一變成為前夫。

今年第一支派台作就以世代交替為題,
雖然舊有事物係有佢嘅吸引力,
但係要帶領潮流就不可墨守成規,
MIRROR就係現今世代嘅代表。

浩浩蕩蕩迎來另一新世紀
越鬧越熱鬧是轉機
越靜默越寂寞難有驚喜
運用念力凡人亦都可以飛
拆去幾多關卡 多了幾多怪咖
擁抱他 以新血灌溉天地

係咪會有 Warrior
WZA111 發表於 2021-7-25 22:19
you win

第三位

成功嘅固然值得慶賀,但係失敗嘅亦唔好氣餒。
係會失望嘅,正常嘅。
但係要知道,每一次嘅挫敗都係一次經驗,
甚至係日後致勝嘅關鍵。

勝利會哪天光臨 狂輸不打緊
求記得有人 曾追得這麽近
頑石從未成金 仍願場上留足印
來日給廢柴導引

第三位

It's OK to be Sad [45]
唱:衛蘭
曲:Ariel Lai / 衛蘭 / Cousin Fung
詞:黃偉文
編:Ariel Lai@emp
監:Edward Chan / Ariel Lai@emp / Cousin Fung@emp

衛蘭今年第一支派台歌曲,
教導我哋要認識自己嘅情緒。
雖然編曲未見有太大突破,
但係簡簡單單噉為大家噓寒問暖,
已經好足夠。

It’s OK to be sad
It’s OK to lose your mind
Life is not a childhood fantasy
Sometimes it appears to have no mercy

It’s OK To Be Sad!
Daabinlo 發表於 2021-7-25 22:34
真係咁明顯咩

第二位

失落並不限於運動員。
喺過去一段時間,香港人都承受不少壓力。
最美好嘅時光,或者已經過去,
但係起碼我哋都係一齊行過去。

曾以為有家就是安穩
當天氣改變世道人心
再溫馨都感覺似被幽禁
至發現城牆外面曠野那天空不算暗

第二位

先哭為敬 [53]
唱:鄭欣宜
曲:許崇謙 / 梁嘉茵
詞:黃偉文
編:何秉舜
監:舒文@Zoo Music

鄭欣宜今年第二支派台歌曲,
亦選擇同大家同甘共苦。
一個比較大嘅分別在於,
《先哭為敬》係走澎湃路線,
不僅撼動心弦,
更係用歌曲勾劃出一個時代。

若不想冷清清 就唱著為你寫的傾城
由那絕世的戀歌助慶
未來難共你安定 亦深感慶幸
遇過璀璨至歸零 以我哭乾的眼睛
對世紀之戀致敬

【22:45】按:恭喜欣直勇奪五台冠

若分享過科興
WZA111 發表於 2021-7-25 22:44
其實係我啲提示太明顯定你真係有份榜單

我估中一次咋
Warrior 係純粹亂噏 點知即刻就嚟
WZA111 發表於 2021-7-25 22:53
估下第一位

第一位

香港,從來都係一個轉口港。
貨如是,人如是。
大批移入、大批移出,
香港總係一個聚散嘅地方。

不論我哋最終嘅目的地喺邊,
當我哋再喺外地相遇,
或者可以用廣東話打個招呼,
就當係曾經喺地球另一端一同奮鬥過嘅證明。

還未一起看戲 還未捨得結尾
誰叫我 揮不走苦苦掙扎地希冀
回頭看 你送我這登機證幾經空歡喜
有旅程沒有你 有愛情但依稀

第一位

留下來的人 [61]
唱:C AllStar
曲:徐沛昕
詞:曰云
編:何秉舜
監:簡

近年唔少人選擇離開,亦有唔少人選擇留低。
休團四年,今年年初佢哋再次集合,
《留下來的人》係第二支派台歌曲,
亦係佢哋今年第二首CM季選第一位,
而兩首歌曲同時都係五台冠軍歌。

取得如此成績,歌曲本身質素固然重要,
但係其中一個最大因素,正正就係「沒明日的恐懼」。
今晚正值佢哋嘅演唱會尾場,恭喜晒~
亦希望日後佢哋可以繼續推出更多帶俾香港人共鳴嘅歌。

恭喜 C AllStar,實至名歸。

幾多人不捨那離開的
誰都懂說生死都有時
降淚時又如何避免
留低的與重生的也在這邊
即使費時一點 即使快樂不輕易
最後仍可遇見

後記

說了再見,約定再見,就會再見。
天下無不散之筵席,
或者任何事都避不過曲終人散嘅一日。
有人選擇留下來,有人選擇不回來。
思念係痛苦嘅,你可能會想先哭一場,it’s ok。

今日我哋經歷嘅可能係離散聚,但係請仍然堅持相信,
當故事終結、一切回歸安定,
我哋一齊回到起點再相見,
一齊浩浩蕩蕩迎來另一新世紀。

多謝支持《CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第二季季選》,我哋來季再見。

評分人數

• ed8671ed

Ciao居然要留到下一季
Yan 發表於 2021-7-25 23:11
you’re welcome

其實今次都想特別多謝各位嘅支持
今次第一次做MC,可能會有不足之處
好多謝大家嘅包容同鼓勵
最後多謝版主畀個機會我擔當呢個重任
下次有機會再同大家見面

CM會員共和榜 2021年度我最喜愛的歌曲第二季季選 投票結果
ed8671ed 發表於 2021-7-25 23:20
十大都好高質 下季要再接再厲

頭先第一位本來想用呢首
但係啱啱收到佢哋做咗演唱會嘉賓
為免太明顯就臨時轉咗歌
都希望趁呢個時候分享返俾大家

城遇過 天黑黑 天光光 分散再共聚
盛世的奇蹟 如明星
伴渴望散在天空會不碎
永不碎 我不碎 你不碎