返回列表 發帖

小諧星 - 呂爵安

單選投票, 共有 182 人參與投票
28.02% (51)
7.14% (13)
14.29% (26)
5.49% (10)
45.05% (82)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 23/07/2021

作曲:吳林峰
填詞:黃偉文
編曲:Frankie Yip / 吳林峰 / 黃兆銘
監製:Edward Chan / 吳林峰 / 黃兆銘@emp

跟他沒法比
他比神完美
我愛你不起
早知心碎 先將它拆下來 擲向地

將包袱放低
不追求完美
惹笑 能讓我抽離
淚快將湧出了 仍可搞搞笑 廉恥 別理

跟他怎可硬拼
只好專心做諧星
將單戀劇情
改寫出喜劇場景
用我痛苦表情
換你那好心情
留低這 半條命

早知不可獲勝
擠出喜感做諧星
無力當 你們崇尚的精英
有幸獻醜的 小丑 都不失敬

身家及美色 好比浮雲過
有趣 誰及我的儍
就算不喜歡我
都先收起我
還等什麼

跟他怎可硬拼
只好專心做諧星
將單戀劇情
改寫出喜劇場景
用我痛苦表情
換你那好心情
留低這 半條命

早知不可獲勝
擠出喜感做諧星
難像他 女神懷內數星星
會逗你開心 小丑 都不失敬

抗拒永遠成為誰倒影
我要送你某某無法送的 笑聲
懇請將我認清

無求明年人緣能急升
唯求悠悠長途陪住你 不急於得勝

請諸君做証
他精彩怎及諧星
相廝守這事情
非一刻風采
能全盤定性

誇張演出贈興
可否擠身大明星
還未知 哪條情路 往仙境
所以 請准我留低 跟他一拼

雖然聽落好左,但講真呢首真係冇E先生咁好聽

如果首歌係由靚仔打波又有型、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人嘅陳卓賢唱就好喇

聽完先知原來首歌唔係咁差,係唱嘅人太差 好心佢哋就重視歌曲質素啦,成個暑假project差唔多首 ...
inukanekoka 發表於 2021-9-5 13:12

唔係全部鏡仔係咁嘅, 佢地唱歌質素真係幾參差, 不過真係得一個 Ian 唱現場叫係好

聽咗 cloud 翻唱,原來首歌係OK嘅,
miinlok 發表於 2021-9-2 08:57

聽完先知原來首歌唔係咁差,係唱嘅人太差 好心佢哋就重視歌曲質素啦,成個暑假project差唔多首首都係一個禮拜趕起首歌,錄出嚟啲歌咁撚垃圾,班鏡粉仲要吹到mirror帶起廣東歌

聽咗 cloud 翻唱,原來首歌係OK嘅,

回復 90# jerjermm7
這些就是人氣高的實證,證明Edan好有觀眾緣。

最少有生生自己作曲
on07111 發表於 2021-8-29 23:09

仲有花姐處女下海監製

兒登可以向生生學習,出純音樂

由在場的花姐提起,他才想起曾因一時衝動,差點令《千億個或許》 ...
losyes 發表於 2021-8-29 23:05

最少有生生自己作曲
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

好似話拍埋I swim會開始準備第三首solo
希望今次真係嚴謹多d啦
kky1216 發表於 2021-8-29 15:20

兒登可以向生生學習,出純音樂

由在場的花姐提起,他才想起曾因一時衝動,差點令《千億個或許》無法推出,「由於要配合劇集(《打天下》)出街,當時很趕急地錄《千億》,我覺得效果麻麻,跟花姐說:『不如cut走我把聲,只播音樂就算!

好勁,長期串流榜top3
love

最近Cloud係Music panda唱左小諧星,發覺首歌其實可以好好聽....
鍾意edan 綜藝拍劇,但唱歌要加油希望拍埋 ...
Cherrychch 發表於 2021-8-28 17:16
好似話拍埋I swim會開始準備第三首solo
希望今次真係嚴謹多d啦

最近Cloud係Music panda唱左小諧星,發覺首歌其實可以好好聽....
鍾意edan 綜藝拍劇,但唱歌要加油希望拍埋iswim公司可以比佢多d練歌

其實首歌本身冇問題,係揀錯咗人唱啫,Ian唱'應該'會好啲
miinlok 發表於 2021-8-25 00:35

我反而覺得Ian應該唱唔到呢首 把聲太薄 個feel都出唔到同埋呢首高音位雖然少 但都唔易,假音又要用到
Ian live好多時假音都收皮...首歌一高音 要靠成首降key

突然多左好多新 a/c 幫Edan護航
rickychan0809 發表於 2021-8-23 13:44

人紅沒法擋
每人每天都是披著戰士袍打出新版圖。

rickychan0809 發表於 2021-8-23 13:44

人氣高啫

鹹魚青菜各有所愛:)

但份歌詞係為edan度身訂造 其他人唱難免會有d違和
rt7077 發表於 2021-8-25 00:43

派完帽俾人仲想扮毒
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

呢首歌真係唔好聽,Edan咬字好似仲退步咗...

Edan 咬字有待改善

Ian唱要改改份詞, 完全係毒坤既歌, 佢應該翻唱

但份歌詞係為edan度身訂造 其他人唱難免會有d違和

加拿大竟然會冠依首
E先生反而最高第10位
梨胃言 發表於 2021-8-23 01:28
加拿大連193都冠左, 亂黎的. 冠依首係補數E先生得第十.

剛剛發現之前李婉華因為播榮光被加拿大炒魷, shame on them! 終於知道點解Kay離不開被banned

依首第一次聽未必會好似E先生咁入到腦
但係聽多幾次就會愈聽愈好聽~

加拿大竟然會冠依首
E先生反而最高第10位

回復  boy4dudes

好過Dr go嗰次,但好明顯都有走音/flat同某啲位係格梗用喉嚨聲嗌上去 ...
Littlesheep 發表於 2021-8-22 18:39

在自彈自唱的情況下,算是可以接受

回復 26# boy4dudes

好過Dr go嗰次,但好明顯都有走音/flat同某啲位係格梗用喉嚨聲嗌上去

花姐真係靠害, 18 July 拍MV, 19 July 錄音, 23 July 出版, 24 July 唱第一次live大炒車. 明明唔係主攻音樂 ...
boy4dudes 發表於 2021-8-14 22:10

重點係Edan本身唱功欠奉

應該練好啲先出黎

Jeremy唱得好過佢穩過佢多多聲 都冇得出歌...

聽多幾次又覺得ok
雖然E先生好好多
東京人壽 發表於 2021-8-19 20:20

其實幾好loop,難怪串流榜繼續高踞前列位置。

聽多幾次又覺得ok
雖然E先生好好多
Our Cantopop Song Chart 2024
Week16 冠軍歌:念   陳蕾

同first plug比沒有任何亮點,普通
marcusgloryjune 發表於 2021-8-17 10:46

同意... first plug 起碼有鋼琴solo
呢首真係少悶
那陣時不知道 置身的日子都發亮

同first plug比沒有任何亮點,普通

Edan啲咬字要畏啲心機練,唔睇字幕唔知佢唱咩
gemmastyle 發表於 2021-8-17 08:53

對我來說,除了bridge有兩句字比較密,要聽兩三次才清楚外,其他位都沒大問題。

Edan啲咬字要畏啲心機練,唔睇字幕唔知佢唱咩

呢首算係近期派台比較悶嘅一首

點都好 佢都係好勁
香港人都係鍾意聽呢啲歌
一日日霸喺串流平台top 3
love

花姐真係靠害, 18 July 拍MV, 19 July 錄音, 23 July 出版, 24 July 唱第一次live大炒車. 明明唔係主攻音樂就唔好學人地d全職專業歌手一年出三四首歌啦, Edan唱歌屎唔去學唱歌練唱歌, 又要做好多其他野無覺好瞓, 真係玩死條友

啲人成日話Edan唱歌渣,但《E先生》一啲都唔易唱,
高低音急速起伏,又時快時慢,呢首係易少少 ...
HOTMAN 發表於 2021-8-2 00:41

認真呢首難唱d
呢首好多位靜晒近乎清唱
拍子音準要好好
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

首歌聽多幾次係會覺得好D
雖然我都係鍾意E先生多D

聽慣左之後發覺其實Edan 雖然唱功唔好
但把聲係幾帶到人入曬首歌度

聽多幾次又覺得唔係好差wo

第一次聽首歌都幾失望
但反而聽多幾次之後 順左好多
雖然都仲係同E先生好大對比

螞蟻
----------
周秀娜
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

比神完美的姜b VS 小諧星E先生 爭"女神"教主的愛 special MV

啲人成日話Edan唱歌渣,但《E先生》一啲都唔易唱,
高低音急速起伏,又時快時慢,呢首係易少少 ...
HOTMAN 發表於 2021-8-2 00:41

所以更加顯得佢冇咩唱功