返回列表 發帖

荊棘海 - 泳兒

單選投票, 共有 139 人參與投票
84.89% (118)
6.47% (9)
2.88% (4)
2.16% (3)
3.60% (5)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 03/08/2021

作詞:周耀輝   作曲:馮穎琪
編曲:CMgroovy
監製:CMgroovy / 馮穎琪

發現有地殼撞向地殼
趕快催自己抱緊自己
脫下了外殼尚有外殼
可不可脫胎

美麗正受到霧氣遮蓋
一個人路中承受太耐
跳下去為你為我為愛
為命運以外

就在華麗世代
世界已不再
誰偏偏一再
等待 到終於不記得等待
到心中 開一個荊棘海 來荊棘海
能越刺越痛越有未來
傷害 到終於不覺得傷害
若你在 叫喚我歸來 歸來 荊棘海
然後我離開

拼命到唯有迷信一切
一切的幸福全在對岸
對岸再遙遠未覺遙遠
浩瀚在五內

當我的血跡靠水化開
你踏泡沫與時間競賽
跳下去為你為我為愛
為命運以外

就在回望一刻總有哀
世界已不再
誰偏偏一再
等待 到終於不記得等待
到心中 開一個荊棘海 來荊棘海
能越刺越痛越有未來
傷害 到終於不覺得傷害
若你在 叫喚我歸來 歸來荊棘海
然後你在我在

等待 到終於不記得等待
若你在 叫喚我歸來 歸來 荊棘海
能越過就有未來
傷害 到終於不覺得傷害
亂世外 看著我漂在盪在 一樣活在
在刺在痛為了蓬萊
荊棘海 來荊棘海
能越刺越痛越有未來
荊棘海 來荊棘海
然後你在我在
有蓬萊

評分人數

呢首比較慢熱,算係indie rock。吾夠 溝渠暢泳 印象甘深刻,但係 荊棘海 中間d 音樂不得了,我稔起Gaga 首 The edge of glory 段saxophone。

5分is a must!!暗黑風格越來越好
陳蕾食咗喉糖未?

Definitely 5 fun

5分 intro已經好引人入勝

5分走唔甩!暗黑泳兒真係好正!期待三部曲其餘兩首歌

泳兒近幾首歌都好正,暗黑風好適合佢

4 fun 都係溝渠最正
Week 13
冠軍歌:李幸倪 - DIff.

後面個編曲個人聽起黎會有點毛管棟
雖則其實唔係好明佢歌詞想表達啲咩

佢呢一兩年喺英皇反而係成功活化

好鬼正 5分
馮穎琪啲melody真係好啲 起碼啲hook line出好多
希望今年英皇幫佢fight到叱咤獎 一圓遺憾

美aiiiii 呢首算彈起左。 出左6日近10萬views, 2000likes,但明明 溝渠暢泳 仲入腦同impressive d反而吾算好hit

5分正爆
一首歌聽曬三種唔同編曲

平時好少聽泳兒,廣東爆谷佢話軒公建議佢嘗試暗黑風格,都幾啱,把聲順耳過之前扯高音嗰堆歌

唔好成日拎溝渠比LA, 溝渠個MELODY 真係靚到不得了.
呢首都唔差, 個VERSE GE 走向完全估唔到副歌, VINCY都唱得好有張力

美泳快D上嚟熱鬧論壇啦

「海洋三部曲」又會有什麼曲風?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

唔好成日拎溝渠比LA, 溝渠個MELODY 真係靚到不得了.
呢首都唔差, 個VERSE GE 走向完全估唔到副歌, VINCY都 ...
快劍俠 發表於 2021-8-13 13:01

其實呢首我會稔起美芝首 “最好的”,不過呢首melody 好聽d。

Melody好正但係vocal麻麻,LIVE好似炒車。
I talk a lot of BS.

愈聽愈正,Vincy

Melody好正但係vocal麻麻,LIVE好似炒車。
angelicdestiny 發表於 2021-8-14 00:44

聽左,應該係EAR MON 有事,我的回憶都炒左。BTW 希望美AIIII 可以係萬聖節出擊下,呢苜MV 已經有CONJURING FEEL

聽左,應該係EAR MON 有事,我的回憶都炒左。BTW 希望美AIIII 可以係萬聖節出擊下,呢苜MV 已經有CONJURI ...
hkbaby 發表於 2021-8-14 16:48

如果整首 Halloween remix 都幾正喔

如果整首 Halloween remix 都幾正喔
xteve 發表於 2021-8-14 17:04

美AIIIII甘耐以泥都未出過REMIX,NILM 都只係叫合唱版。

編曲幾正

vocal上冇問題甚至可以話進步咗,character比所謂唱功重要

好鍾意VERSE
其實脫離咗HIFI 路線之後真係好好多

呢個風格都幾啱佢 幾正

今年兩首歌暫時都鍾意
個人鍾意呢首多過孤毒
期待呢個三部曲
那陣時不知道 置身的日子都發亮

1week 多d,30萬views, 7000likes 了,算吾錯成績。
不過903 好似後勁不繼,上完3就冇再播。

呢首各方面都高質

後面個編曲個人聽起黎會有點毛管棟
雖則其實唔係好明佢歌詞想表達啲咩

佢呢一兩年喺英皇反而係成功活化 ...
Evan@LaRossa 發表於 2021-8-10 21:07

我對歌詞既理解係,直面災難比自己既折磨 (受荊棘所刺),越刺越痛先可以脫胎 (換骨) 有未來

只有你同我一齊跨越呢個荊棘海 (你在我在),就會捱到最後會出現既蓬萊; 當我已經唔記得要等待,連鮮血既記憶都用水化開左 (麻木習慣左,自我欺騙到連當初傷害都唔再覺得有傷害),你就召喚我歸來

當然又係周耀輝寫比呢個世代受煎熬痛苦既同路人之作

本身麻麻地美aiii 但呢首真係好loop
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

#暗黑泳兒 #海洋系列
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

聽左好多次,但始終去五到 溝渠,野木蘭 果種鍾意。

多謝軒仔的意見

#暗黑泳兒 #海洋系列
l00540 發表於 2021-8-24 14:26

如果佢唔係就咁企喺度,有番啲台風就好
而家有啲平淡但唱得好聽

愛美泳

真係好好聼,歌詞越聽越有味道,佢都完全唱到果種掙扎同堅韌共存嘅感覺

越來越覺得佢同英國GE LEONA LEWIS 好似。2個都係SELL 假音,出道3年超紅,然後個NOSE 吾同左,之後一直沉。去到近年做比賽節目導師,開始有反D 人氣

佢唱功好,可惜係英皇

佢唱功好,可惜係英皇
terencelam0903 發表於 2021-8-26 15:29

除非環球啦,否則都一樣俾人HEA,依加巨家姐吾爭獎,終於多反資源。

編曲好豐富!
耀輝老師都幾錫泳泳,暗黑系列都好有心幫佢填

除非環球啦,否則都一樣俾人HEA,依加巨家姐吾爭獎,終於多反資源。
hkbaby 發表於 2021-8-26 15:33

環球一樣咁hea

環球一樣咁hea
lmml4 發表於 2021-8-31 14:08

甘去發明星夢LOL,反正果度當正佢1線甘

既然呢首有返啲人氣好心蛋記就谷吓啦 佢真心underrated到一個點

出左ZPECIAL 合唱版,Youtube 有得聽啦。

出左ZPECIAL 合唱版,Youtube 有得聽啦。
hkbaby 發表於 2021-9-6 23:28

泳兒就咗佢哋個key聽得冇咁爽

泳兒就咗佢哋個key聽得冇咁爽
jcbartleby 發表於 2021-9-7 00:02

麻麻地,原版幽怨D。希望美AIIIII 可以搞多首HALLOWEEN REMIX,1:39-1:40 個音效好有鬼片FELL

梨胃言 發表於 2021-9-7 01:07

會唔會plug呢個remix?
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

remix唔掂

今年能否在903開齋,真係要靠呢首偏鋒作品了
加油美AIII
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

睇Gimme Live 泳兒唱呢首, 唱得超好!
Gum Leng Lui