返回列表 發帖
完全交唔到戲鍾意首歌/project
佢收到 侘寂 demo/詞 嗰陣應該唔止咁既反應 ...
JasOh103 發表於 2021-8-10 12:01

都感覺唔到EK喜隻歌
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

好聽都2分? 反gin喔?
kayzzz 發表於 2021-8-10 18:34

愛煎煎
扣咗3分係扣Eric Kwok
Week 13
冠軍歌:李幸倪 - DIff.

boy4dudes 發表於 2021-8-10 00:54

2:16 嘩!我好surprise wor

好似AGA上身咁
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

首歌應該叫 兩個把聲完全唔夾

聽到gin出盡奶力唱鄧佢辛苦 好少情況佢出奶力唱都唱輸 學友出五成力已經完勝 ...
kayzzz 發表於 2021-8-8 23:17

反而覺得學友呢首唱得唔好,太用力
首歌本身已經老土,唱法顯得更加有年代感
Gin 獨唱應該會好聽啲啲啲啲啲啲
Anws 盲投咗五分
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

投左五分
但老實講 覺得成件事好似try too hard
無左歌名果份安穩同舒服既感覺 亦覺得唔係好適合Gin

不過算啦 dear secret 咁高質成績都麻麻 都唔怪得佢轉方向
感覺好似翻翻去出完LITM高質碟之後又改去唱很堅強咁 …

EK根本就講左gin係環球既際遇出黎
kayzzz 發表於 2021-8-10 18:50

問題係以阿Gin嘅talent根本唔需要點樣幫
一開聲就吸耳,A&R只要揀D冇咁outdated嘅歌就得
揀D R&B同EDM嘅歌俾佢已經可以脫離佢以前嘅style
唔明點解Duncan要搞都佢嘅定位咁老套,定係佢同Sian有問題?
Sian完全冇係佢IG提過LI首歌又好似好耐無幫過阿Gin揀歌...阿Gin係咪得EK一個support?
I talk a lot of BS.

呢隻歌既反應又示範Gin Lee派台歌公式
第一版劣評如潮
第二三版越來越多好評

Um...好似近三首都翻唔到盤
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

第一版劣評如潮
第二三版越來越多好評

Um...好似近三首都翻唔到盤{ ...
on07111 發表於 2021-8-11 06:14

通常第二版開始會有一班人圍爐 但今次都潛晒水

反而覺得學友呢首唱得唔好,太用力
首歌本身已經老土,唱法顯得更加有年代感
Gin 獨唱應該會好聽啲啲啲啲 ...
616.1314 發表於 2021-8-11 01:51

學友個用力唱法已經係佢signature 係佢style

Gin係咩style?

第一版劣評如潮
第二三版越來越多好評

Um...好似近三首都翻唔到盤{ ...
on07111 發表於 2021-8-11 06:14

頭號反煎粉好活躍

Btw 我投1分 悶到嘔
幾時先放棄 Eric Kwok

新歌裡有很多歌詞都觸動到我
第一句擊中我的是這句:

「向上爬 加油已加油夠」

試過練歌時唱到這句就濕了眼睛

在唱到

「一個人牽掛時牽掛 在放下時放下」的時候
心情更是來得掙扎
不捨 與 放下 在內心交戰

我真的很喜歡這首歌的歌詞
看似淺白卻又那麼深邃

你們呢?最喜歡的是哪一句歌詞?

#日出時讓街燈安睡
#其實我還有很多句都很喜歡

gIngin 原來打從心底鍾意首歌
要反佢了

第一句擊中我的是這句:

試過練歌時唱到這句就濕了 ...
WZA111 發表於 2021-8-11 21:50

我想mute左佢嘅IG,好煩。

第一句擊中我的是這句:

試過練歌時唱到這句就濕了 ...

已經分唔到佢係真心定敷衍

gIngin 原來打從心底鍾意首歌
要反佢了

D fans係要腦補佢唔中意首歌 心理先平衡一d

如果唔用前程錦繡 順流逆流 個感覺應該會冇咁舊
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

希望好似 敢 咁,突然話呢首係認友好電視台tvb 所邀請而做的劇歌,等廣大tvb 成熟觀眾都可以聽到學友美妙的聲音

始終我怕M記都ban左呢首,做唔到M記金曲

第一句擊中我的是這句:
「陽光照地球 照亮全宇宙」
試過聽歌時聽到這句就濕了眼睛
在聽到
「鬆手不佔有 方可擁有」的時候
心情更是來得掙扎
不捨 與 放下 在內心交戰
我真的很喜歡這首歌的歌詞
看似淺白卻又那麼深邃
你們呢?最喜歡的是哪一句歌詞?
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

GIN LEE而家先33歲, 但首歌成50歲既人唱咁

有無人覺得首歌個氛圍緩慢得不可思議?
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

張學友搞咩,咁大整蠱, 唔通佢真係想煎唞下.....

Gin Lee與偶像張學友合唱圓夢 歌神拍片親揭與後輩合作四大難關

記得在5月初的無綫音樂節目《勁歌金曲》中,節目突然新增「歌星追星」環節,當時Gin Lee(李幸倪)雖然獲「歌神」張學友隔空讚賞,但沒有合作機會。事隔3個月,Gin Lee就得到與學友合唱的機會,推出新歌《日出時讓街燈安睡》,可說是她歌手生涯中的里程碑。

其實Gin Lee是千禧年代首位女歌手與學友featuring,眾所周知,能出山邀請學友合唱非常困難,而「歌神」早前與Gin Lee及監製Eric Kwok一同拍攝訪問影片時,也親自解釋這次Gin Lee成功克服四大難題,才得到這次難得的機會:「第一,我從來未離開過環球,所以唔係環球嗰啲(歌手)咪好難囉,咁Gin係環球嘅,所以已經冇咁難啦。第二,其實我之前都成日去Tour,每次巡唱一去就係年幾兩年,好少時間喺香港見到我,但係依家有疫情,除咗返去內地搵食嘅朋友,大家都留晒喺香港。我就冇去,成日都喺香港,有啲咩可以做呢?我喺香港,變相第二個難題都冇咗,如果唔係,你話要合唱,但係人都唔喺度,我點合唱?」

學友也深深被Eric Kwok的旋律和林若寧的歌詞吸引,原來他曾想過親自獨唱這首單曲:「原本我同Eric講,不如畀我唱啦!點知佢話呢首歌係畀Gin唱,我即刻問佢,我有冇方法可以唱到,佢就提議我哋一齊唱,都好呀,睇下合唱版會變到點。當然Gin本身都要唱得好先得啦,如果佢係唱得唔好嘅,我會唱得好辛苦㗎嘛,倒不如我自己唱好過啦係咪?

今次《日出時讓街燈安睡》以一個奮鬥了一生但還未達到心中成就的人作故事藍本,雖然還未取得成功,但他選擇休息一會才發現自己錯過了身旁美好的事物。Gin說:「我覺得這首歌適合不同年齡的人,因為到了不同人生階段都會想停一停,審視自己正在走的路。」Eric亦覺得只要生活在大城市,面對各種競爭而沒有時間享受人生的人都會有共鳴。而學友覺得,人在不同階段都有想放棄的心,但這念頭卻能化為堅持下去的動力,他說:「我覺得這首歌寫得很好的地方是,一個放棄的念頭出現了,每人都有不同得選擇,我亦曾想過是否要放棄,但回頭想想我還能做甚麼呢?在不同階段都會有機會出現放棄的念頭,但它正好讓你檢視自己,才選擇堅持。」
Text:HK01

整係聽到個嘈字..
一次都聽唔晒

今次《日出時讓街燈安睡》以一個奮鬥了一生但還未達到心中成就的人作故事藍本,雖然還未取得成功,但他選擇休息一會才發現自己錯過了身旁美好的事物。Gin說:「我覺得這首歌適合不同年齡的人,因為到了不同人生階段都會想停一停,審視自己正在走的路。」Eric亦覺得只要生活在大城市,面對各種競爭而沒有時間享受人生的人都會有共鳴。而學友覺得,人在不同階段都有想放棄的心,但這念頭卻能化為堅持下去的動力,他說:「我覺得這首歌寫得很好的地方是,一個放棄的念頭出現了,每人都有不同得選擇,我亦曾想過是否要放棄,但回頭想想我還能做甚麼呢?在不同階段都會有機會出現放棄的念頭,但它正好讓你檢視自己,才選擇堅持。
on07111 發表於 2021-8-13 12:21

老套到 成間公司知唔知個市場需要d咩
其實依d人生大道理係依家個社會唔算脱節咩? 點解無人話佢離地?

首歌開頭都幾好,愈後愈普通

人會累
得你纏綿於雙腳似幽魂

忙到不知幾點
你共我為何遇見
各有終點 去到終點
何曾活好今天

第一次聽到咩 等爸爸比較
原來係 燈泡不比較 乜鬼嘢嚟

聽完Gin solo live version覺得official feat. 張生 version其實破壞左首歌, solo version除左bridge有少少怪, 整體上好過派台版好多.

live 版OKOK

始終都係覺得兩把聲唔太夾

好old school

其實首歌本身唔差
聽多幾次都覺得 個曲還好
那陣時不知道 置身的日子都發亮

章哥又召喚禾
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

首曲唔係差 但浪費左依個組合

其實Gin Lee同學友合唱有d鬥大聲feel,不過終算滿足Gin的心願,下次應該找其他作曲人作曲才再合唱,效果就會更好。

其實隻歌幾好聽

忙到不知幾點
你共我為何遇見
各有終點 去到終點
何曾活好今天
on07111 發表於 2021-8-15 11:00

Gin Lee全身黑色
又冇中國香港字樣
穆生可以開動了

聽完Gin solo live version覺得official feat. 張生 version其實破壞左首歌, solo version除左bridge有少少 ...
boy4dudes 發表於 2021-8-15 16:27

但我又覺得合唱比較配合

開始Gin Lee個種絕望同第二段張學友嘅鼓勵係有種對話關係
其實而家香港咁嘅環境
好多人係好絕望
所以呢首歌本身立意係好貼近香港人

我地香港人點樣係咁艱難 好想放棄 每日都有一個組織解散嘅環境下面 堅持落去 其實係好難
希望Gin Lee歌聲可以帶來一點動力

Gin Lee全身黑色
又冇中國香港字樣
穆生可以開動了
John 發表於 2021-8-18 23:42

幸而好中意著黑色

幸而好中意著黑色
on07111 發表於 2021-8-20 22:44

對脾對比好大
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

好old school
Milkymilk 發表於 2021-8-18 05:06

係, 以為聽熙緊舊歌

可能獨唱仲好

忙到不知幾點
你共我為何遇見
各有終點 去到終點
何曾活好今天
on07111 發表於 2021-8-15 11:00

呢D 歌真係LIVE 先會好聽..    今日認真聽多次首歌, 其實唔係咁差.. 但真係唔吸引
   同埋歌詞太說教..淨係比張學友唱會收貨.

Gin叫煎粉唔好放棄佢

今日現場聽到日出solo,比合唱版好聽。

Gin真人靚過上鏡好多,超Nice

Garfield 發表於 2021-8-21 23:30

小加子有去聽live嗎錯過左
陳蕾食咗喉糖未?

Gin叫煎粉唔好放棄佢
Garfield 發表於 2021-8-21 23:28

OMG, which one of y'all wrote this? 佢叫fans唔好放棄佢但係聽佢口氣公司已經放棄左佢

OMG, which one of y'all wrote this? 佢叫fans唔好放棄佢但係聽佢口氣公司已經放棄左佢 ...
angelicdestiny 發表於 2021-8-21 23:38

個fans都無話放棄(佢) 佢自己叫人唔好放棄做乜勁

小加子有去聽live嗎錯過左
stephybest 發表於 2021-8-21 23:33

嗯,近距離見到佢

Garfield 發表於 2021-8-21 23:30

會否真係出solo版

嗯,近距離見到佢
Garfield 發表於 2021-8-22 00:00

Gin Lee好美