返回列表 發帖

日出時讓街燈安睡 - Gin Lee feat. 張學友

單選投票, 共有 163 人參與投票
25.15% (41)
5.52% (9)
8.59% (14)
5.52% (9)
55.21% (90)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 05/08/2021

作詞:林若寧   作曲:Eric Kwok
編曲 : 張子堅 監製 : Eric Kwok

華燈照大樓 努力仍照舊
抬得太耐頭 最後唯有
街燈堅忍奮鬥 總要暫休
照耀過大城市 足夠

向上爬 加油已加油夠
當身體 虛脫誰還有
心境唱《前程錦繡》
躺下來 鬆口氣不需顫抖
未了願由下個著手

一個人牽掛時牽掛 在放下時放下
心態隨心意 要順流要逆流也易
只要能灑脫時灑脫 在脆弱時脆弱
很堅強的燈 怎堅持總需停一次

陽光照地球 照亮全宇宙
垂低了額頭 腳下還有
薔薇蝴蝶季節性聚舊
雀鳥唱和一雙雙配偶
鬆手不佔有 方可擁有

這念頭 不想更想通透
得不到 想要仍然有
所得到仍然豐厚
更自由 不考究怎麼去走
燈泡不比較天邊的星宿

走出了競技場 拍翼迴翔
沖得破四面牆 放大思想

一個人牽掛時牽掛 在放下時放下
心態隨心意 要順流要逆流也易
只要能堅決時堅決 在脆弱時脆弱
很堅強的燈 很堅持很光明一次
這生人的燈
開一時 足矣

2個唱功冇得頂

沒一個歌手比Gin Lee岩唱呢首歌,貫徹Gin Lee一貫風格

又係時候重温美Gin環球金曲

1.敢
2.信
3.奪金
4.雙雙(Duet Version)
5.型人道
6.很堅持
7.你做我
8.獨一無二(Aftermath Remix Version)
9.千變萬化
10.Torn Between Two Lovers
11.堅持的動物
12.分享的勝利
13.和每天講再見 - Gin Lee / 蘇永康
14.自我感覺還好
15.為全世界歌唱
16.天變地變情不變
17.日出時讓街燈安睡
18.Hope
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

聽左幾日之後隻歌好聽左
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

支持Gin Lee出復古大碟

沒一個歌手比Gin Lee岩唱呢首歌,貫徹Gin Lee一貫風格

1.敢 ...
on07111 發表於 2021-8-8 22:26

點解14會喺呢個list入面

點解14會喺呢個list入面
Yan 發表於 2021-8-8 22:31

因為好聽,呢十八首都係每日必聽有時可以聽埋兩個我
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

1.敢 ...

有好多無聽過 我果然無你咁中意gin

首歌應該叫<鬥大聲 > 兩個把聲完全唔夾

聽到gin出盡奶力唱鄧佢辛苦 好少情況佢出奶力唱都唱輸 學友出五成力已經完勝 令我諗起下面段片 不過今次到gin俾學友KO

其他話娘果d唔講喇 已經成為佢個人風格 講多無謂

1.敢 ...

信其實都 ok
但我都要堅決說出來
今次要比一分了

今年gin 好勤勞,年頭plug 開錯燈,之後Hope, 第三季來到呢首。

信其實都 ok  
但我都要堅決說出來
今次要比一分了
WZA111 發表於 2021-8-8 23:18

希望仲有四個Gin粉歸隊,有十一票五fun啦

俾面歌神, 2分

第一次聽覺得好震撼
係震撼地老土
但聽聽下又覺得好左啲
不過都係認為同清唱零編曲無分別
後段撚聲鬥大聲依然不能接受
同埋「要順流」嗰度個腔每次聽到都會傅穎上身打冷震

另外要提嘅係歌詞惡劣
很堅強很堅持真係聽到想嘔

結論:overall 又唔覺得好差但真係唔識俾分
剩係知道環球a&r(或者Duncan)世一咁垃圾
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

EK一首比一首差
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

1.敢 ...

可以出隻堅LEE正能樣精選大碟
附送保心安油乙個
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

可以出隻堅LEE正能樣精選大碟
附送保心安油乙個
LoveMirkay520 發表於 2021-8-9 00:28

堅堅終於夠quali可能出任明荃下個演唱會嘉賓
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

無限大(yeah!) is so much better than 加油已加油夠, 尷到傻

也易-灑脫-脆弱-的燈-一次
Such a weird chorus, anyway rrrrrrrespect
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

我第一次投1fun俾阿Gin,Eric Kwok收山啦唔該,四首歌用同一個chorus progression。
I talk a lot of BS.

我第一次投1fun俾阿Gin,Eric Kwok收山啦唔該,四首歌用同一個chorus progression。
angelicdestiny 發表於 2021-8-9 01:31

呢樣真
Mike 兩首,呢首仲有邊首?
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

呢樣真
Mike 兩首,呢首仲有邊首?
ricnature 發表於 2021-8-9 03:27

好似 月亮不代表我的心

其實過了咁耐有全新作品, 仲有風聲話新碟風格會同之前大不同 (估計係跳舞快歌)
結果等咁耐就整一首曲式好似 Alan Tam 的歌出來

先論歌
歌詞意思我覺得 ok, 說教類
歌者演繹, 一去到中段
感覺學友唱得 over 了, 過度用力
兩把聲疊埋好似嗌交
最尾段的 chorus理應係高潮
但係只係去到歌的中段都已經搞到咁嘈 ... ...
聽得有點累
旋律就一般, 似九十年代的 b-side

同學友合唱這一首歌其實是ok的
只是不應該在大家餓了咁耐
滿心期待有甚麼新曲風新突破的時候推這首歌出來

現在都幾擔心佢會唔會為了這首歌
會丟走晒之前錄好的快歌
或者改新碟的風格令到隻碟面目模糊

Gin Lee 同香港運動員一樣
不停突破自己

除左悶
我依然都係覺得悶
真的分數係比歌神而已
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

難得Dear Secret洗甩陣娘味
結果今年比聽眾聽到嘅新作品係Hope 奪金同呢首
想點啫 唔比1分都唔得啦

首歌我覺得問題不大,歌詞幾好,寫左好多詩意出嚟
係真係兩個唱唔夾音,搶聲。個曲轉bridge 真係麻麻
3分

向上爬向上爬
玫瑰的故事 >>>>> this

不停突破自己
bagfgfcde 發表於 2021-8-9 07:19

突破咩。。903要衝金??

5分 終於有得出歌,比啲support呀Gin,希望佢繼續可以出歌

歌詞tag咗 雙雙 很堅強 玫瑰的故事 如果牆會說話 開燈熄燈 Live in the Moment

同埋我有時聽首歌聯想到La La Land/Disney個世界

不停突破自己
bagfgfcde 發表於 2021-8-9 07:19

有突破的姿態 有何不可嚮往無人地帶
超脫俗世 創造最熱血的 美態

5分 終於有得出歌,比啲support呀Gin,希望佢繼續可以出歌

歌詞tag咗 雙雙 很堅強 玫瑰 ...
Garfield 發表於 2021-8-9 12:10

其實環球真係好廢 Gin又唔似近期完約
如果環球想hea Gin 應該唔會錄起一堆歌再抽起啦 畢竟錄咁多歌成本咁高 (除非諗住Gin唔續約嗰時 好似琪琪咁出個最好的時刻新曲+精選)
但如果環球想推Gin 點解要搞到佢大半年空窗期 再出埋晒呢啲咁娘嘅老土歌

GINLEE 出道以嚟最難聽的其中一首
1分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

Gin Lee 李幸倪推出新歌《日出時讓街燈安睡 (feat. Jacky Cheung 張學友)》,邀請到歌神張學友加持演繹,以溫柔治癒的聲線唱出扣人心弦的旋律。歌神為歌曲注入多一份力量,鼓舞Gin及樂迷,安撫大家勞累的神經,學會轉換心境重新感受生活,懂得放下才能擁抱更多。

張學友希望藉此曲勸勉大家:「人生在每一個階段都一定試過有想放棄的念頭,但每個人的選擇不同,每個階段都有堅持的理由,但必須要先檢視自己才會有決擇,要休息一會才能做出合適的選擇。」Gin則覺得這歌適合不同年齡的人,她說:「我們需要定期重新審視自己的路,忙著去爭取自己渴求的事的同時,但別忘記要稱讚自己曾付出的努力。」

呢個組合已經係5分啦

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

boy4dudes 發表於 2021-8-10 00:54

「Duncan錫你亦都諗點樣幫阿Gin呢」大老好似依家害緊佢wor,
阿Gin好明顯唔like首歌啦,當EK話學友鍾意首歌果陣阿Gin好sarcastic咁答「恭喜你wor」
大家心中知咩事啦,之前果首快歌應該真係hold住左,不過唔緊要,阿Gin很堅強嘅!

5分
天后堅
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

唔係諗住靠聲夢+學友就紅呀化?
陳蕾食咗喉糖未?

究竟Eric Kwok 浪費咗幾多個人才?

究竟Eric Kwok 浪費咗幾多個人才?
Luna 發表於 2021-8-10 09:33

Eric Kwok d 歌有份捧紅eason同kay喎

作為一般樂迷, 都期待Gin 有新歌,
兩個都唱得好, 但首歌旋律好一般,
聽一次就夠, 平平無奇, 係Eric K平庸之作...

反宜我留意多d喺歌詞度, 好說教,
但"加油已加油夠", "心境唱《前程錦繡》", "沖得破四面牆 放大思想",
真係好勉強, 甚至"直情核突",再望吓邊個作詞, 就明白...

唔好意思值1分

boy4dudes 發表於 2021-8-10 00:54

完全交唔到戲鍾意首歌/project
佢收到 侘寂 demo/詞 嗰陣應該唔止咁既反應
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

曲是我不如2.0版, 編曲就毫無亮點, 如果無聽過我不如就會高分一點. 3fun

雖然我反Gin
不過環球咁樣抽起人之前做落嘅一堆歌
到頭黎出首咁嘅垃圾
真心反智

Eric Kwok d 歌有份捧紅eason同kay喎
kayzzz 發表於 2021-8-10 09:47

仲有Mike

「Duncan錫你亦都諗點樣幫阿Gin呢」大老好似依家害緊佢wor,
阿Gin好明顯唔like首歌啦,當EK話學友鍾意首 ...
angelicdestiny 發表於 2021-8-10 04:30
EK仲有話「我經常同Duncan講, 每做一首歌都當作係最後一次......」「......這首歌是關於一個非常努力的人, 努力好多年, 很多事都係事與願違, 但都繼續努力, 直到某一刻, 覺得真係需要休息一下」句句有骨, 攞景定贈慶 Poor Gin出道十年無代表作, 903三年女銀後倒退狂食蛋, EK/Duncan想Gin休息一下? Maybe退休for good?

我覺得是這樣的. Gin係EK帶入球記, Gin開始時係EK個project (BG, LITM & B&B d碟賣得OK), 然後國語碟同Dear Secret took a chance換監製, 口碑OK但係唔好賣 (Dear Secret好似賣得仲少過Jace's Processing). Gin好似都好enjoy同EK以外其他監製合作, 佢自己應該都好期待推出d快歌 (隻快歌碟可能唔係EK監製). 但係Duncan見Gin同EK都出鏡TVB幾個月, 想吸引下TVB d老人家觀眾, 所以叫EK幫Gin造d老土屎歌, hold住快歌碟.

日出時讓街燈安睡 其實Gin or張生自己一個唱好過. 而家chorus Gin我有我唱, 張生你有你唱, 好似兩個人鬥大聲咁, 好刺耳. Gin唔like首歌, EK同Duncan用張生半氹半迫Gin唱, 好狗!

EK話「每做一首歌都當作係最後一次」可能真係Gin球記最後一or幾首歌 Since Kary is coming back!

好聽但好悶好快就唔想loop
2fun
Week 13
冠軍歌:李幸倪 - DIff.

好聽但好悶好快就唔想loop
2fun
Daabinlo 發表於 2021-8-10 18:22

好聽都2分? 反gin喔?

EK仲有話「我經常同Duncan講, 每做一首歌都當作係最後一次......」「......這首歌是關於一個非常努力的人, 努力好多年, 很多事都係事與願違, 但都繼續努力, 直到某一刻, 覺得真係需要休息一下」
boy4dudes 發表於 2021-8-10 18:06

EK根本就講左gin係環球既際遇出黎