返回列表 發帖
沒一個歌手比Gin Lee岩唱呢首歌,貫徹Gin Lee一貫風格

又係時候重温美Gin環球金曲

1.敢
2.信
3.奪金
4.雙雙(Duet Version)
5.型人道
6.很堅持
7.你做我
8.獨一無二(Aftermath Remix Version)
9.千變萬化
10.Torn Between Two Lovers
11.堅持的動物
12.分享的勝利
13.和每天講再見 - Gin Lee / 蘇永康
14.自我感覺還好
15.為全世界歌唱
16.天變地變情不變
17.日出時讓街燈安睡
18.Hope
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

點解14會喺呢個list入面
Yan 發表於 2021-8-8 22:31

因為好聽,呢十八首都係每日必聽有時可以聽埋兩個我

信其實都 ok  
但我都要堅決說出來
今次要比一分了
WZA111 發表於 2021-8-8 23:18

希望仲有四個Gin粉歸隊,有十一票五fun啦

Gin Lee 同香港運動員一樣
不停突破自己
bagfgfcde 發表於 2021-8-9 07:19

有突破的姿態 有何不可嚮往無人地帶
超脫俗世 創造最熱血的 美態

Gin Lee 李幸倪推出新歌《日出時讓街燈安睡 (feat. Jacky Cheung 張學友)》,邀請到歌神張學友加持演繹,以溫柔治癒的聲線唱出扣人心弦的旋律。歌神為歌曲注入多一份力量,鼓舞Gin及樂迷,安撫大家勞累的神經,學會轉換心境重新感受生活,懂得放下才能擁抱更多。

張學友希望藉此曲勸勉大家:「人生在每一個階段都一定試過有想放棄的念頭,但每個人的選擇不同,每個階段都有堅持的理由,但必須要先檢視自己才會有決擇,要休息一會才能做出合適的選擇。」Gin則覺得這歌適合不同年齡的人,她說:「我們需要定期重新審視自己的路,忙著去爭取自己渴求的事的同時,但別忘記要稱讚自己曾付出的努力。」

呢隻歌既反應又示範Gin Lee派台歌公式
第一版劣評如潮
第二三版越來越多好評

Um...好似近三首都翻唔到盤

希望好似 敢 咁,突然話呢首係認友好電視台tvb 所邀請而做的劇歌,等廣大tvb 成熟觀眾都可以聽到學友美妙的聲音

始終我怕M記都ban左呢首,做唔到M記金曲

新歌裡有很多歌詞都觸動到我
第一句擊中我的是這句:
「陽光照地球 照亮全宇宙」
試過聽歌時聽到這句就濕了眼睛
在聽到
「鬆手不佔有 方可擁有」的時候
心情更是來得掙扎
不捨 與 放下 在內心交戰
我真的很喜歡這首歌的歌詞
看似淺白卻又那麼深邃
你們呢?最喜歡的是哪一句歌詞?

Gin Lee與偶像張學友合唱圓夢 歌神拍片親揭與後輩合作四大難關

記得在5月初的無綫音樂節目《勁歌金曲》中,節目突然新增「歌星追星」環節,當時Gin Lee(李幸倪)雖然獲「歌神」張學友隔空讚賞,但沒有合作機會。事隔3個月,Gin Lee就得到與學友合唱的機會,推出新歌《日出時讓街燈安睡》,可說是她歌手生涯中的里程碑。

其實Gin Lee是千禧年代首位女歌手與學友featuring,眾所周知,能出山邀請學友合唱非常困難,而「歌神」早前與Gin Lee及監製Eric Kwok一同拍攝訪問影片時,也親自解釋這次Gin Lee成功克服四大難題,才得到這次難得的機會:「第一,我從來未離開過環球,所以唔係環球嗰啲(歌手)咪好難囉,咁Gin係環球嘅,所以已經冇咁難啦。第二,其實我之前都成日去Tour,每次巡唱一去就係年幾兩年,好少時間喺香港見到我,但係依家有疫情,除咗返去內地搵食嘅朋友,大家都留晒喺香港。我就冇去,成日都喺香港,有啲咩可以做呢?我喺香港,變相第二個難題都冇咗,如果唔係,你話要合唱,但係人都唔喺度,我點合唱?」

學友也深深被Eric Kwok的旋律和林若寧的歌詞吸引,原來他曾想過親自獨唱這首單曲:「原本我同Eric講,不如畀我唱啦!點知佢話呢首歌係畀Gin唱,我即刻問佢,我有冇方法可以唱到,佢就提議我哋一齊唱,都好呀,睇下合唱版會變到點。當然Gin本身都要唱得好先得啦,如果佢係唱得唔好嘅,我會唱得好辛苦㗎嘛,倒不如我自己唱好過啦係咪?

今次《日出時讓街燈安睡》以一個奮鬥了一生但還未達到心中成就的人作故事藍本,雖然還未取得成功,但他選擇休息一會才發現自己錯過了身旁美好的事物。Gin說:「我覺得這首歌適合不同年齡的人,因為到了不同人生階段都會想停一停,審視自己正在走的路。」Eric亦覺得只要生活在大城市,面對各種競爭而沒有時間享受人生的人都會有共鳴。而學友覺得,人在不同階段都有想放棄的心,但這念頭卻能化為堅持下去的動力,他說:「我覺得這首歌寫得很好的地方是,一個放棄的念頭出現了,每人都有不同得選擇,我亦曾想過是否要放棄,但回頭想想我還能做甚麼呢?在不同階段都會有機會出現放棄的念頭,但它正好讓你檢視自己,才選擇堅持。」
Text:HK01

忙到不知幾點
你共我為何遇見
各有終點 去到終點
何曾活好今天

Gin Lee全身黑色
又冇中國香港字樣
穆生可以開動了
John 發表於 2021-8-18 23:42

幸而好中意著黑色

今日現場聽到日出solo,比合唱版好聽。

Gin真人靚過上鏡好多,超Nice
Garfield 發表於 2021-8-21 23:30

會否真係出solo版

Gin Lee: never give up! woo~ woo~
John 發表於 2021-8-22 01:00

但Gin lee同我講I I don’t need need your love hey~~~~~~~~

首歌幾高質, 支持 織棋張 用心造歌

ON 9 分享..
尋晚發夢第十首十大中文金曲先頒到比呢首. GIN LEE 好心急出黎拎獎仲話預左食白果,, 但演唱歌 ...
快劍俠 發表於 2021-8-24 12:08

中華冷面好聽   

可能Gin Lee 下首係 中華冷面2.0

呢首聽厭了,希望有李幸兒八月新歌

Gin Lee(李幸倪)最近成就解鎖,有機會跟偶像「歌神」張學友合唱新歌《日出時讓街燈安睡》,小學便迷上「歌神」歌聲的她,仍未能消化喜訊,但錄音時為免破壞難得機會努力按捺住興奮心情,Gin坦承合作後更加明白神與人分別,提醒自己繼續進步。講到將此喜訊出post,竟被誤會公佈婚訊,她笑言真正結婚時會考慮這方式宣佈。撰文:杜淑霞 攝影:張詠森

本來《日出時讓街燈安睡》是Eric Kwok為Gin度身訂造,但太太葉佩雯卻夢見Gin跟學友合唱,Eric最初也覺冇可能,但儘管跟老闆黃劍濤提議搵學友,怎料對方很喜歡歌曲想自己唱,Eric建議他不如跟Gin合作,他竟一口答應,不過最初Gin並不知情,直到錄音前一星期才知。緊張多日後終見到偶像兼一齊錄音,Gin形容太夢幻,「佢把聲喺我耳機出現嗰吓我直情毛管戙,好震撼,我按捺住,但心裏面不停話好好聽,我哋錄完傾偈時,我就同佢講『唔好睇我頭先好冷靜,其實我係好努力按捺住心入面興奮同感動,因為我要保持住我嘅專業』,我全程係用理智撳住我嘅興奮,返到屋企我先尖叫,好彩好順利,冇喺偶像面前失準或者甩漏。」

出post被誤會公佈婚訊

Gin由小學一、二年級《吻別》開始已是學友粉絲,在家或在爸爸車上都會經常聽偶像歌曲,五、六年級時最愛跟學友「合唱」對方跟陳慧嫻的《愛和承諾》,「我成日會扮陳慧嫻嗰part,連啲和音都熟到不得了,鍾意合唱歌因為有得參與,諗番細細個有呢個夢想喺潛意識裏面,成件事好奇妙。」入行11年Gin終夢想成真,她體會到神同人分別,「我真係feel到,完全唔同境界,我喺隔籬有個感覺,覺得自己好渺小。最大啟發係歌者係要用時間去累積,佢令我更加有火,更加想做好啲,慢慢鑽研更多嘅嘢。」至於出post被誤會是婚訊,她笑言將來真正結婚可以考慮用這方式,「邏輯上面唔啱,『He said yes』即係我求婚,我想講我應該唔會,都想keep住女仔少少矜持,應該講『I said yes!』(你真係結婚再咁寫?)都可以,哈哈!」

成件事同Jacky好match

支持學友

白衣少女喺農曆七月同學友企喺個白色舞台上,好美

滿fun MV

李幸倪(Gin Lee)早前推出與張學友合唱的新歌《日出時讓街燈安睡》,今次以拼命奮鬥的人作為故事藍本,很多時候人們只顧力爭上游,忽略了身邊至親,曾經的理想也許亦被現實磨蝕,勾起在大城市營營役役的人的共鳴。MV中亦有相應的故事配合歌曲主題,講述一名於城市工作的女生,生活只得工作,每天拖著疲憊的身軀回到家獨自一人,即使取得事業上的成功也彌補不到心靈的空虛,所以她決意回老家一趟與父親相聚,重拾那簡樸真摯的快樂。

李幸倪很滿意MV內容。
李幸倪很滿意MV內容。
Gin Lee與學友日前拍攝MV,Gin表示:「同學友哥一齊合作拍MV好夢幻,感覺之前一直喺電影入面見到佢,但今次佢活生生企喺我面前,好震撼!」她又笑言今次拍MV曬黑了兩度:「日景喺稻田拍MV好曬好熱,我自己都黑咗兩度,不過一切都係值得嘅!」此外,穿上白色服裝的二人要步行到拍攝的地方,期間要換上水鞋走一段泥濘的路,並不容易。今次MV由周殷廷(YanTing)執導,Gin表示很滿意:「一開始聽導演講解MV故事嗰陣已經眼濕濕,睇到製成品嘅時候好感動!之前同YanTing合作過幾次,對佢嘅作品有信心。」

開燈熄燈9個月21萬次view

街燈2日 11萬次view,好紅

一周冠還返比美男子與香煙,一周比開燈熄燈,仲要冠多一周還返比開錯燈

唔知下首會叫咩燈呢
John 發表於 2021-9-3 13:22

本生燈(feat. 生生)

發現呢首歌有個新嘅用途,好啱做鬧鐘歌,好快就醒

MV Trending咁多日快到50萬
Garfield 發表於 2021-9-9 23:56

咁勁過敢,敢都要兩個星期先上到五十萬

跟學友新歌連續兩周港台榜冠軍 Gin Lee粉絲肉緊急催其他台做嘢

Gin Lee(李幸倪)最近成就解鎖,能夠跟自 ...
梨胃言 發表於 2021-9-10 21:40

如果環球出手,903可能下周直接冠軍

Gin Lee加油
John 發表於 2021-9-10 22:24

加油已加油夠

可以叫“Gin 燈” (專登)
然後同AK 唱"Gin燈。特登”
xteve 發表於 2021-9-11 09:55

好有GIn兒風格,希望兩個AK都一齊唱

Kay 12/13 vs Gin 19 跨年+國語
Kay 14 vs Gin 20 概念大碟
Kay 15 vs Gin 21 全城hit爆男女合唱歌

期待 ...
JasOh103 發表於 2021-9-11 21:22

支持李幸兒做獨立歌手!

八月頭已經講過
雙雙 很堅強 玫瑰的故事 如果牆會說話
0:45 - 0:54
boy4dudes 發表於 2021-9-12 16:10

呢四首歌好好聽

RE: 日出時讓街燈安睡 - Gin Lee feat. 張學友

回復 208# PoonOn

港台7成投票,ginlee未必足夠票

今日睇返D詞,咩係「很堅強的燈」?
angelicdestiny 發表於 2021-9-12 23:12

堅強的Gin,,,準備退出樂壇(2

年後復出)

Wow 歌神唱日出時破左粒音 11:34 係 Gin Lee 定 TVB 腳頭差
boy4dudes 發表於 2021-9-13 14:27

友兒應該係想向高難度歌曲《破相》的完美破音致敬

個人覺得得dance同放煙火唔足夠,同上次開錯燈差唔多,希望下次有埋雜技馬戲團睇,同唔駛比咁多镜頭比歌手,可以拍多d優美的舞姿

希望gingin下首keep到呢個水平

欣宜話晒係故人之女,煎上了咁多節目,153都講唔到佢個名
jcbartleby 發表於 2021-9-13 22:16

上左咁多節目,開咗燈最高都係得第柒,優秀選又冇份究竟堅李仲係咪大台搶手貨,定係犧牲品

原來呢首歌拎咗美國的星島流行音樂榜冠軍,恭喜Gin Lee成為中國[]香港冠軍同美國冠軍希望遲啲拎埋加拿大冠軍同俄羅斯冠軍

Source:http://www.chineseradio.com/main ... %E6%A8%82%E6%A6%9C/ date:06/09/2021 time:38:50

你最大的本事就是把不好聽的歌唱得好聽..

想聽友兒solo

幸兒太美

我喺度諗其實呢首真係featuring 咩
ricnature 發表於 2021-9-19 14:17

美中不足2.0,證明環球無放棄Gin Lee

5分好似突然多咗好多
之前一直都係22-23%
梨胃言 發表於 2021-9-19 14:05

希望5分多過1分,話比環球聽佢地無做錯

又多咗1個5分
係咪Gin Lee自己投
梨胃言 發表於 2021-9-19 16:20

同 敢 39個5分仲有距離

日出時讓街燈安睡 343分
敢 312分
天變地變情不變 258分
奪金 239分
和每 ...
梨胃言 發表於 2021-9-19 17:43

孤寂門口 256分
以愛情之罪名 105分
偏偏喜歡你 73分

呢隻歌好恐怖
冇乜點聽都記得啲melody
jasonng 發表於 2021-9-21 01:31

多謝你個票5 fun

宜家街燈只比敢少一票 5 fun

~越戒越愛 越愛越戒*

追平
仲要升到26%

日出時讓街燈安睡 363分
Falling 320分
敢 31 ...
梨胃言 發表於 2021-9-21 15:02

以5分比率計算:
開登。熄登 (熄登版) 91.51%
開錯登 86.21%
我說 85.23%
天地一沙鷗 80.15%
今天終於一人回家 80.00%
我不是你的觀賞魚 80.00%
Falling 79.17%
幸福門 78.95%
.
.
.
.
.
.
.
雙雙(Duet Version) Feat. Eric Kwok 32.50%
敢 31.20%
日出時讓街登安睡 Feat. Jacky  26.00%
獨一無二(Aftermath Remix Version) - AGA / Gin Lee 23.33%
和每天講再見 - Gin Lee / 蘇永康 13.11%
奪金  - Gin Lee and the rest of it 2.37%

首歌youtube有888k播放率了,仲多個AK嘅citypop 84萬播放量,恭喜gIn Lee 有多一首big hit

5分數目終於多過敢!

今次gin粉唔該爭氣d 唔好啱啱過1百萬views就停
kay zzz 發表於 2021-9-22 20:57

幸福悶1,048,250
敢 1,022,959

Gin Lee 李幸倪 -《日出時讓街燈安睡 (feat. Jacky Cheung 張學友)》MV
觀看次數:1,002,823次2021年8月31日

biG hIT

係咪今年應該唔會再出,咁遲先嚟出好似冇乜意思
jcbartleby 發表於 2021-9-29 10:22

相信gIn LEe唔係為左拎女銀先出歌ge

懷念 雙雙 個震驚60億人既youtube view走勢
kayzzz 發表於 2021-9-29 14:25

仲少過 敢
   Gin Lee 李幸倪 - 《雙雙 Duet Version》(feat. Eric Kwok) MV觀看次數:964,856次

2016年11月18日

仲有冇張圖
kayzzz 發表於 2021-9-29 15:57

呢張頂住先。主要原因應該係3月出左新歌月球下的人,所以gin fun聽新歌?