返回列表 發帖

Dear My Friend, - 姜濤

單選投票, 共有 189 人參與投票
59.79% (113)
8.99% (17)
3.17% (6)
2.12% (4)
25.93% (49)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 06/08/2021

曲:林奕匡
詞:林若寧
編:Y.Siu@emp
監:Edward Chan

聽到沒有  慶幸當天你在球場邂逅
雨後哀愁  擔當我後援到最後  從不講報酬
單打獨鬥  世上只得你未懷疑我荒謬
季節急變夏至未完便入秋  走進平行宇宙
怎接受明日已經分開走

如果當初天空失去你的光芒
人生將會獨處一個甚麼的地方
孩子的歲月輕狂  躲開世道瘋狂
那小小堡壘  建造這烏托邦
如果當天灰心不見你於身旁
誰肯聽我任性宣洩任我沮喪  最壞時光  
總是你  會借我這對熟悉的肩膀  情緒可亂放

當孤獨了  你樂觀的臉亦長留背後
眼淚也乾涸但你自然是綠洲  給我能源似舊
在孤島裡面燃亮最光的星斗

如果當初天空失去你的光芒
人生將會獨處一個甚麼的地方
孩子的歲月輕狂  躲開世道瘋狂
你天空海闊  我任意闖  跟你亂闖

你遠走後  現實中激鬥  我沒有你的援手
最難過總想起我們笑口  能代你更勇敢的向前走

如果今天天空只見你的天堂
容許給我代你心跳活得很健康
煩擾中抱著希望  抵消每滴失望
有一天相約  我們找烏托邦
孩子風箏高飛飛進記憶珍藏
回憶的你是最親切是最開朗  我在模仿
一樣笑  我信你化作漫天的星座  遙遠的在看

感動,5 fun sure
再將我相信的如煙火般綻放

感動,比唔落5 fun

有經歷過一定會好感動

Btw 一邊聽一邊諗到另一個男歌手演繹會係點

做得快又有水準係難得

PhilPhil既曲好過佢自己啲歌好多

感動 5分!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

港式英文
歌名 5分

中規中矩....3分

唔差 姜darkdark地啱佢 eg孤獨病

有經歷過好朋友離世的話, 聽哩首歌真係會喊到顛

5分 for sure, 姜B 加油

聽完有喊 5分
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

5分, 唱到入心

第一次聽歌聽到喊, 好感動

很喜歡個MV,好感動,
有喊~

5 fun for sure
真心估唔到 第一次聽Mirror 成員既歌 可以聽到感動既會係姜B
vocal 一定唔係特別outstand
但真係好演繹個種悲傷後淡然釋放
同埋成件事好真 所以好多人都echo 到
就算唔係有好朋友過身 你失去左一個好朋友 都俾呢首歌touch 到

首歌唱既時候欠左層次
3分

睇埋D文字介紹, 再聽埋真係會喊
好感動, 5分
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

港式英文
歌名 5分
amok 發表於 2021-8-8 22:57

正想講 見到個歌名已經唔開胃 咩叫dear my friend

正想講 見到個歌名已經唔開胃 咩叫dear my friend
just11256 發表於 2021-8-9 16:42

諗起3am in the morning
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

聽到喊出黎

5 fun
乾一罐冰汽水

想推下愛不作聲, 好聽過DMF,少少. 明明係唱出西多士的心聲, 首歌可以一個人獨唱. 但係特登做首合唱歌, 歌詞同MV做到好似Keungson苦戀情歌咁, 真係好有心, 好照顧Keungson fans

奇怪,咁多人聽完都喊
咩人會畀1分呢?

just11256 發表於 2021-8-9 16:42

呢首直頭歌詞都冇呢3隻字,要改話咁易,
但都冇人睇
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

奇怪,咁多人聽完都喊
咩人會畀1分呢?
donnalee 發表於 2021-8-9 22:15

雖然我唔係俾一分,但係我聽完完全唔會喊,只有些少感動,完。

歌詞同歌名連埋應該係一封信嘅concept,睇文案「令作為填詞人的他只有盡忠職守做個 “寫信佬”寫好這封給朋友的信」
歌名Dear My Friend, 係信嘅上款... 所以歌詞係信嘅內容

無投票權限, 想投5分, 全日狂聽

雖然我唔係俾一分,但係我聽完完全唔會喊,只有些少感動,完。
ayckwan 發表於 2021-8-9 23:22

如果佢唔係姜濤或者其他mirror成員
換成係成個樂壇
任何一個男或女歌手
咁樣將自己朋友不幸經歷再喺MV重演一次
嗰個人一定比人鬧到趴地 基於呢個原則我無比5分
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

有差唔多既經歷
每次聽到都好心酸
見到林若寧作詞諗起另一首歌 酩酊天使

林奕框作比姜兩首都好好聽
孤獨病is underrated

其實話首歌唔應該出既人會唔會太保守
香港/海外都有好多人出過類似既歌
同埋今次都見到好多心理學文章去講解呢個係治療性既階段
加上歌詞後段 係正面叫人move on
不過可能要有共同經歷既人 先會更明白
Anyway 我覺得呢首歌真係姜仔既top 2

難得有首林奕匡作嘅咁順耳
咁多首姜b嘅歌呢首算係唱得最好了
5分

Huge improvement!

好強感染力
全日狂聽(5分)

點都要撐
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

姜濤真摯地唱出給摯友的信,也讓有相似經歷的人藉著歌曲抒發感受,很難得的作品。

咬字有進步

姜濤真摯地唱出給摯友的信,也讓有相似經歷的人藉著歌曲抒發感受,很難得的作品。 ...
zebrafish 發表於 2021-8-11 11:39

同意
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

好感動, 5分~

聽完, 係比其他某啲鏡仔好,但係仲未到動聽嘅程度, 始終佢啲唔知懶音定鄉音同埋啲唞氣聲好distract。 不過當係一個小朋友唱俾已過新身嘅好朋友咁又合格嘅, 雖然啲感情表達仍有待進步。 不過個人覺得,齋聽歌好過一路睇mv一路聽, 拍得over咗。

幾感動, 咬字進步左

林奕框作比姜兩首都好好聽
孤獨病is underrated
kwanie 發表於 2021-8-10 12:25

孤獨病真心好好聽

我想投5分,但無投票權限,依首歌好感動!

回復 29# kwanie

孤獨病好好聽

呢首好聽過林奕匡自己個兩plug
不過始終姜把聲都係扣分位
4fun
Week 13
冠軍歌:李幸倪 - DIff.

我信你化作漫天的星座  遙遠的在看

感動!5分!
Our Cantopop Song Chart 2024
Week13 冠軍歌:三生有幸    周殷廷

有洋蔥 有進步 不錯

姜B既歌最鍾意係呢首同埋孤獨病

如果有100分我會比100分  希望佢果位朋公司 信紙友系天上可以聽到

孤獨病好啲
BTW呢首歌係咪姜B第一首喺CM 1分少過5分嘅歌LOL

其實姜濤可以唔出大路情歌或者upbeat跳舞歌, 唔使咁多商業考慮, 實在幾難得