返回列表 發帖

搞不懂 - 陳卓賢

單選投票, 共有 139 人參與投票
38.85% (54)
10.07% (14)
9.35% (13)
4.32% (6)
37.41% (52)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 13/08/2021

作曲:T-Ma 馬敬恆、陳卓賢
填詞:Oscar
編曲:T-Ma 馬敬恆
監製:T-Ma 馬敬恆

何謂成熟 並未望通 我搞不懂
期望實現中 卻不輕鬆
兩者怎去 兼容 兼容
構想的太不同 神經刺痛
尚在路中 更搞不懂
人大踏步衝 撲穿天空
卻丟失了 從容 寬容
理想追到之前 發覺到處已失控

過去要快樂 就直接 敲敲我的心
能夠聽到 潔淨聲音
在挫敗中 縱有不甘
累了便哭 夜未算暗
再微細 年歲間 有種剔透感

時光過渡 一首青春單曲 抽乾扭曲
漸染污變濁

何謂成熟 並未望通 我搞不懂
期望實現中 卻不輕鬆
兩者怎去 兼容 兼容
構想的太不同 神經刺痛
尚在路中 更搞不懂
人大踏步衝 撲穿天空
卻丟失了 從容 寬容
理想追到之前 發覺到處已失控

好 假使你聽到 期盼你感覺到
假使間有天 光陰倒帶
我 再也不懂唱
始終幾位 始終喜歡
底蘊間 這位我 不捨丟低我

何苦探問 這點天真青葱 早早失蹤
任腦海顫動 始終要歡送
我也許太倦了 碰上急雨冷風
所以至晦氣了 感到很冰凍
不知怎形容

眼中一切 灰濛 灰濛
要怎麼去保重 才不再痛
尚在路中 會搞不懂
人望着夜空 渴想星空
每位都也 相同 相同
某顆星碰到前 試過數百次失重

I don’t know where to go yeah
試過數百次失重
I don’t know where to go
卻始終要保重 人總會痛
Please tell me where to go yeah
某顆星碰到前 再有數百次失重

生生真係無處不在
on07111 發表於 2021-10-20 21:37

人人都可以係team ak
在這畢生不滅 無極的狀態

生:Come on hater
losyes 發表於 2021-10-20 21:29

生生真係無處不在
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

Acoustic version 比原版好得多

p.s. 本身都真係欣賞 Ian,但見到D留言就明白點解有 haters ...
powerful 發表於 2021-10-20 12:11

生:Come on hater
在這畢生不滅 無極的狀態

.

現實一啲都唔殘酷, 比啲現實數據你參考下:
1. Youtube 總views 數 Mirror 計第二位(Source: youtube)
2. S ...
Alfeewusy 發表於 2021-10-20 12:02

重覆返我之前個post

大家要學下唔好再將MV view數同埋串流平台排名 當係直接嘅人氣指標
係人都知而家係有班人 日loop 夜loop 早loop 午loop 晚loop 死loop 爛loop 刷牙loop 返工返學loop 打機上網時loop 得閒loop唔得閒都loop 訓醒、臨訓前又loop
電話loop 電腦loop 平板loop Browser 1 loop Browser 2 loop Browser 3 loop, a/c 1 loop a/c 2 loop a/c 3 loop, 登出/清cookies後又loop

數字嘅野參考下就算啦  打得J多對身體唔好

Acoustic version 比原版好得多

p.s. 本身都真係欣賞 Ian,但見到D留言就明白點解有 haters

.

講真,鏡得Jer live有專業歌手水平
tlam 發表於 2021-9-27 22:52

你講笑咋,Jer好多live都無專業歌手嘅穩定性喎

原來有新MV,唔怪之得推番上黎

都真係幾難聽下,唔知係唔係啲盲粉過度吹捧嘅關係呢?期望太高,現實太殘酷
本來唱作人都預咗live唱得冇其他鏡仔咁好,但連錄音都咁
佢舊年啲歌印像中冇咁差格,可能唱歌冇做生意咁賺錢啦,個心唔係度

開頭幾好有驚喜
但首歌太repetitive

acoustic version好聽啲

acoustic version好聽啲

個人認為acoustic 版好聽過原版好多
舒服啲

Ummmm

個MV 好hea
不過呢個版本真係好聽d
都期待ian可以出多d自己既作品
wahwahyo 發表於 2021-10-4 09:38

Ian自己嘅作品都係自己唱先最有感覺

個MV 好hea
不過呢個版本真係好聽d
都期待ian可以出多d自己既作品

新版好d

新版好考唱功,有啲位可以soft啲但都無執到,唔知係咪特登留返

鍾意新版,好聽

新version都幾好聽喎

.

.

收檔啦,唱live走撚晒音
steve32 發表於 2021-8-24 22:45

講真,鏡得Jer live有專業歌手水平

MV好似好hea

原來係咁
又係契粉扮路人捧契踩隊友呢啲套路
睇到厭
都係gxcxxxx比較高質 ...
ka_sakura 發表於 2021-9-19 03:12

其實我幾鍾意gocrazy
佢愛恨分明 擺明捧細仔尤其AL 反陳囝同埋

又多噴言有得笑
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

.

原來係咁
睇到厭
都係gxcxxxx比較高質 ...
ka_sakura 發表於 2021-9-19 03:12

喺隔離不斷踩Jer捧契仔 真係好難頂

原來係咁
睇到厭
都係gxcxxxx比較高質

大眾由Day1開始已經覺得Ian呢種魚類樣靚仔打波又有型、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人{:1_8 ...
on07111 發表於 2021-9-18 21:39

仲有,Ian陳卓賢自己寫嘅歌都係自己做mv導演先拍得出嗰種感覺

大眾由Day1開始已經覺得Ian呢種魚類樣靚仔打波又有型、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人{:1_8 ...
on07111 發表於 2021-9-18 21:39

漏咗句
想同 Ian 正式開始

大眾由Day1開始已經覺得Ian呢種魚類樣靚仔打波又有型、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人

其實你知唔知CM 先係小眾? Ian 首首歌都過3M view (除左兩首冇 MV) 仲不斷有增長, 好耐聽. ...
Alfeewusy 發表於 2021-9-18 20:18

知道呀,大家圍爐覺得唔好聽都唔俾,乜你咁專制

.

.

.

笑死
「音樂才子」「人肉CD」

冇錯, 連 Wyman都讚佢填詞不錯, 我見呢道有人不斷踩Ian 嚟抬高某人, 我先幫佢平反唔好比人傷害真心造好音 ...
Alfeewusy 發表於 2021-9-18 19:25

唔好咁啦一陣又畀人話分化盲粉。唔好咁樣比較啦,近排見到好多人不停攞鏡同其他歌手比較已經好頭痛
不知天高地厚是一個華人社會論資歷排輩的副產品。

Ian@MIRROR=Kary@MIRROR
on07111 發表於 2021-9-18 19:31

陳卓賢都算靚仔嘅,Kary呢啲行唔到偶像派路線嘅實力派 我唔講似邊個。
喜新厭舊girl所以基本只聽新歌plz

Ian@MIRROR=Kary@MIRROR

.

Ian有咁差嘅咩?點解有幾位講到Ian似係全鏡唱歌最差嗰個?喺香港佢都唔算差掛,作曲同vocal都唔算失禮人,鯨落雖然cm好多人彈但都有好多街客讚,唔知點解會去到「hard sell」同「求其搵個今年男新人都好過佢」。作為新人嘗試呢啲style有好多不足係正常,但有幾位根本就係主觀上否定咗佢。佢都算好認真好有heart在做音樂,都有少少talent,希望佢下首歌可以更加好。同埋可以唔好再用「契契」,佢今年有咩資源?連音樂會都係佢自己去問公司先知道有,有follow鏡嘅人就知今年viu係點對佢。
不知天高地厚是一個華人社會論資歷排輩的副產品。

Stop embarrassing yourself
bagfgfcde 發表於 2021-9-18 18:39

You could point out what made me embarrassed if any but shouldn't be just shouting out pointlessly!

其實原來呢度好多人仲唔識分R&B 同Pop, 可以先聽下其他樂評人專業分析先.
一般Pop係一,三係重拍, R& ...
Alfeewusy 發表於 2021-9-17 20:06

Stop embarrassing yourself

希望有人開個加拿大音樂及歌唱協會吹奏生生

好期待 Ian 下一首一手包辦作曲, 填詞嘅作品, 上一首鯨落好好, 被"香港音樂及歌唱協會" 評為已達一, 二線填 ...
Alfeewusy 發表於 2021-9-18 12:23

鯨落份詞好多問題 已經喺CM討論過
唔好咁嘔心hard sell啦好嘛

篇文好有dse中文feel
Yan 發表於 2021-9-18 12:34

似一篇下品嘅SBA閱讀報告

篇文好有dse中文feel

好期待 Ian 下一首一手包辦作曲, 填詞嘅作品, 上一首鯨落好好, 被"香港音樂及歌唱協會" 評為已達一, 二線填 ...
Alfeewusy 發表於 2021-9-18 12:23

林寶係咪都係一、二線
我覺得 Ian 同佢差唔多喔

.