返回列表 發帖
唔希望進入罵戰,不過我認同 Ian live 其實可以好好,mirror 裏面一定係數一數二; 只不過佢表現係唔穩定,近期係比較失準 (知道話有病,但樂迷會覺得係搵藉口),同造星比賽期、四五月演唱會期,明顯有一定距離。另外呢首歌一出,我已經覺得曲式唔錯,但Ian食唔正個groove,顯得好吃力。

我都想Ian進步,證明比大家睇佢可以獨當一面。

嚴重人歌分離... 後面唱得好吃力,結果極度凌亂,完全聽唔出首歌去到邊個layer

.

唔知acoustic version幾時出呢

唔好幫契契招黑啦=,=
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

唔好幫契契招黑啦=,=
John 發表於 2021-9-18 00:45

係咪GxCxxxx開嘅新a/c

全壇期待 gocrazy 以真實身分 (契契 fans) 重返 cm

全壇期待 gocrazy 以真實身分 (契契 fans) 重返 cm
WZA111 發表於 2021-9-18 01:09

自從鏡仔喺香港爆紅後就冇乜見過呢位會員

.

好期待 Ian 下一首一手包辦作曲, 填詞嘅作品, 上一首鯨落好好, 被"香港音樂及歌唱協會" 評為已達一, 二線填 ...
Alfeewusy 發表於 2021-9-18 12:23

林寶係咪都係一、二線
我覺得 Ian 同佢差唔多喔

篇文好有dse中文feel

篇文好有dse中文feel
Yan 發表於 2021-9-18 12:34

似一篇下品嘅SBA閱讀報告

好期待 Ian 下一首一手包辦作曲, 填詞嘅作品, 上一首鯨落好好, 被"香港音樂及歌唱協會" 評為已達一, 二線填 ...
Alfeewusy 發表於 2021-9-18 12:23

鯨落份詞好多問題 已經喺CM討論過
唔好咁嘔心hard sell啦好嘛

希望有人開個加拿大音樂及歌唱協會吹奏生生

其實原來呢度好多人仲唔識分R&B 同Pop, 可以先聽下其他樂評人專業分析先.
一般Pop係一,三係重拍, R& ...
Alfeewusy 發表於 2021-9-17 20:06

Stop embarrassing yourself

Stop embarrassing yourself
bagfgfcde 發表於 2021-9-18 18:39

You could point out what made me embarrassed if any but shouldn't be just shouting out pointlessly!

Ian有咁差嘅咩?點解有幾位講到Ian似係全鏡唱歌最差嗰個?喺香港佢都唔算差掛,作曲同vocal都唔算失禮人,鯨落雖然cm好多人彈但都有好多街客讚,唔知點解會去到「hard sell」同「求其搵個今年男新人都好過佢」。作為新人嘗試呢啲style有好多不足係正常,但有幾位根本就係主觀上否定咗佢。佢都算好認真好有heart在做音樂,都有少少talent,希望佢下首歌可以更加好。同埋可以唔好再用「契契」,佢今年有咩資源?連音樂會都係佢自己去問公司先知道有,有follow鏡嘅人就知今年viu係點對佢。
不知天高地厚是一個華人社會論資歷排輩的副產品。

.

Ian@MIRROR=Kary@MIRROR
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

Ian@MIRROR=Kary@MIRROR
on07111 發表於 2021-9-18 19:31

陳卓賢都算靚仔嘅,Kary呢啲行唔到偶像派路線嘅實力派 我唔講似邊個。
喜新厭舊girl所以基本只聽新歌plz

冇錯, 連 Wyman都讚佢填詞不錯, 我見呢道有人不斷踩Ian 嚟抬高某人, 我先幫佢平反唔好比人傷害真心造好音 ...
Alfeewusy 發表於 2021-9-18 19:25

唔好咁啦一陣又畀人話分化盲粉。唔好咁樣比較啦,近排見到好多人不停攞鏡同其他歌手比較已經好頭痛
不知天高地厚是一個華人社會論資歷排輩的副產品。

笑死
「音樂才子」「人肉CD」

.

.

.

其實你知唔知CM 先係小眾? Ian 首首歌都過3M view (除左兩首冇 MV) 仲不斷有增長, 好耐聽. ...
Alfeewusy 發表於 2021-9-18 20:18

知道呀,大家圍爐覺得唔好聽都唔俾,乜你咁專制

大眾由Day1開始已經覺得Ian呢種魚類樣靚仔打波又有型、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

大眾由Day1開始已經覺得Ian呢種魚類樣靚仔打波又有型、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人{:1_8 ...
on07111 發表於 2021-9-18 21:39

漏咗句
想同 Ian 正式開始

大眾由Day1開始已經覺得Ian呢種魚類樣靚仔打波又有型、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人{:1_8 ...
on07111 發表於 2021-9-18 21:39

仲有,Ian陳卓賢自己寫嘅歌都係自己做mv導演先拍得出嗰種感覺

原來係咁
又係契粉扮路人捧契踩隊友呢啲套路
睇到厭
都係gxcxxxx比較高質

原來係咁
睇到厭
都係gxcxxxx比較高質 ...
ka_sakura 發表於 2021-9-19 03:12

喺隔離不斷踩Jer捧契仔 真係好難頂

.

原來係咁
睇到厭
都係gxcxxxx比較高質 ...
ka_sakura 發表於 2021-9-19 03:12

其實我幾鍾意gocrazy
佢愛恨分明 擺明捧細仔尤其AL 反陳囝同埋

又多噴言有得笑
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

MV好似好hea

收檔啦,唱live走撚晒音
steve32 發表於 2021-8-24 22:45

講真,鏡得Jer live有專業歌手水平

.

.

新version都幾好聽喎

鍾意新版,好聽

新版好考唱功,有啲位可以soft啲但都無執到,唔知係咪特登留返

新版好d

個MV 好hea
不過呢個版本真係好聽d
都期待ian可以出多d自己既作品

個MV 好hea
不過呢個版本真係好聽d
都期待ian可以出多d自己既作品
wahwahyo 發表於 2021-10-4 09:38

Ian自己嘅作品都係自己唱先最有感覺

Ummmm

個人認為acoustic 版好聽過原版好多
舒服啲

acoustic version好聽啲

acoustic version好聽啲

開頭幾好有驚喜
但首歌太repetitive

都真係幾難聽下,唔知係唔係啲盲粉過度吹捧嘅關係呢?期望太高,現實太殘酷
本來唱作人都預咗live唱得冇其他鏡仔咁好,但連錄音都咁
佢舊年啲歌印像中冇咁差格,可能唱歌冇做生意咁賺錢啦,個心唔係度

講真,鏡得Jer live有專業歌手水平
tlam 發表於 2021-9-27 22:52

你講笑咋,Jer好多live都無專業歌手嘅穩定性喎

原來有新MV,唔怪之得推番上黎