返回列表 發帖

難道喜歡處女座 - 林家謙

單選投票, 共有 135 人參與投票
52.59% (71)
9.63% (13)
5.93% (8)
2.22% (3)
29.63% (40)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 23/08/2021

作曲:林家謙
填詞:黃偉文
編曲:林家謙
監製:林家謙

你的指甲    相當潔淨
我很關注    瑣碎事情
以 X 光眼睛   把你靈魂望到    很透明

敏感的我    假裝冷靜
内心充滿    對未來    不確定
是否揀你    三千晚    循環驗証    仍然未決定

嫌的比愛的多    推比要的多
孤單一個    是這潔癖惹禍
凝望你離場    讓我很優雅    很優雅的折墮

明知想這麽多    姿勢這麽多
幸福    都分到不多
應該醒了吧    除非有人   煩都不怕我

我擔心到    三更半夜
絕色的你    接受陽光照射
缺點可會    遮不了    無權伴我    同遊在舞榭

嫌的比愛的多    推比要的多
孤單一個    是這潔癖惹禍
凝望你離場    讓我很優雅    很優雅的折墮

明知想這麽多    姿勢這麽多
幸福    都分到不多
單身一世吧    除非有人   煩都不怕我        

情願似白羊    似摩羯座
無謂纖細又    糾結像我
想找人呵呵
大眾偏說    尋求情人    别揀我

來首優雅悲歌    記錄我坎坷
想不管了    為愛放膽惹禍
頭撞破離場    仍能高貴地    優雅地    再一個

誰都想計清楚    才最淒楚
問心    人誰又無過
污點怎漂白    如果太煩    誰稀罕愛我

挑剔的結局    人間有人    還挑剔過我

4fun 表示對謙謙歌唱生涯嘅祝願

喜歡謙兒4

支持處女王子林家謙
Terence唱歌好聽又靚仔
謙Fun會陪謙B一齊尋回初心
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

好creepy

好似睇住處女謙深夜開住交友app自怨自憐找人呵呵

下一首可以聽斌女首乾爹接住個mood

點解呢首印象咁模糊

難道喜歡林家謙

唱得好難聽 1分
我祈求美雅拎女銅一定要發生

唱到乸住乸住咁,有0分想俾0分

好聽程度同 無人知道雙子座 差唔多

又一首好林家謙的作品,相對之前作品略為遜色,4分

唔知換咗唱法定tune咗?

我覺得林生係咪換左一種唱法?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

可能因為我都係處女座, 有共鳴
但佢唱得真係好難聽

可能因為我都係處女座, 有共鳴
但佢唱得真係好難聽
快劍俠 發表於 2021-8-31 09:10

同感
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

多謝謙謙送首處女座給他同日生日的我。5fun

換咗唱法?同以前好似有少少唔同

同感
LoveMirkay520 發表於 2021-8-31 09:14

等我自己錄個VERSION 同佢BATTLE, 但佢個APPROACH 其實都岩. 處女座就係咁扭擰

歌okay但唱得極難聽,頂唔順
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

唔係好接受到家謙唱呢種風格
再將我相信的如煙火般綻放

cm: 又扮直
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

支持家謙做自己,respect認為佢唱歌難聽嘅睇法,但係覺得呢種批評好多時候都係基於男歌手stereotype

支持家謙做自己,respect認為佢唱歌難聽嘅睇法,但係覺得呢種批評好多時候都係基於男歌手stereotype ...
ifeinano 發表於 2021-8-31 13:50

同意。家謙做回自己算是十分難得,而批評對他是一種鞭策,希望他能制作更多不同類型的歌曲。
另外除了唱是較freestyle ,曲和詞都玩味十足,十分好loop

啲comments好極端
唱得好姣
不過我又ok
Gummy

曲詞整體都OK
不過唱得幾難聽,唱腔問題
可能係距特色啦……

歌5-唱2=3分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

可loop

初聽覺得個vocal有少少硬耳 可能tune得過咗龍 之後loop loop吓覺得又好似ok喎

呢首出奇地幾好……佢把聲係需要做多啲vocal processing,而佢唱快歌都掩飾到啲弱點,聲音變咗其中一樣樂器
編曲都有趣嘅,帶出到啲傷感嘅味道
好唔中意黃偉文嗰啲星座gimmick,幾廿歲人仲咁迷信

唱到好bitch
但最近好鍾意佢
【This is MC】澳門見

喜歡家謙

好cute

1 分比處女座

唱得好難聽

5分
好鍾意呢個唱腔

呢種唱腔總是有種奇怪的感覺,不過首歌題材有新意,屬一般水平,3分。

有好多字都聽唔到佢唱什麼

曲同詞都幾好,唱功唔講啦
wood

聽咗一次暫時唔敢再聽

好大浸叫春臭西味but I like it

好正喎 我謙世一
利申:唔係鏡粉

正呀,幾時出多首歌呀,今年得兩首乍

唔好聽, 完...
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

林家謙把聲太好J了。

一定5 分

聽咗一次暫時唔敢再聽
kenneth 發表於 2021-9-1 21:47

聽得完一次好厲害

wyman又多個星座系列
想比4分

感覺林家謙今年想試吓唔同曲風

新風梧

好好loop

雖然呢個年代唔應該性別定型,但男人老狗圍繞住星座特質喺度自怨自憐感覺有少少奇怪

呢個唱法幾好呀,曲又夠好聽詞又寫得好中,屬佳作
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡