返回列表 發帖

呢首真係聽唔落
記住這刻細節與感覺 直到一百歲

新MV 好好睇!! 鐘雪好夾wor
Helloooooooooo

新版編曲好太多

好聽, 歌詞好正, 最後一句最正
Gum Leng Lui

lmml4 發表於 2021-9-23 00:47

喉核男變左
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

lmml4 發表於 2021-9-23 00:47

編曲:雷柏熹

Single-handedly saved this song

mv好高質 d色又靚
襯返新版清新feel

唱法唔同咗i?!

新版編曲正好多 無咁機械聲

原版把聲姣好多

新版比較好聽

好正呀 謙b的歌每次都令人聽到好陶醉
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

新版有驚喜 好聽過第一個version

MV 尾鐘雪同 Him kiss 面豬豬令我想起 Alfred kisses Mag's 額頭 in 懸崖花 MV, 好q尷尬. 不過鐘雪同 Him 可以接受係兩個角色都係 socially awkward 既人

新版編曲好太多
powerful 發表於 2021-9-23 10:55

係好聽咗好多,不過我覺得編曲作用除咗「好聽」之外仲要同首歌契合
原版編曲好無聊但算夾首歌,
新版編曲精緻咗,但對比之下令旋律單調嘅問題更加突出,
而且寫得咁pop,唔太襯得起咁樣嘅編曲

係好聽咗好多,不過我覺得編曲作用除咗「好聽」之外仲要同首歌契合
新版編 ...
bagfgfcde 發表於 2021-9-25 09:10

係咪得咁少人覺得原版好過新版?
原版真係襯得多,新版好突兀

回復 68# 表妹保莉

我都LIKE 原版多D

係咪得咁少人覺得原版好過新版?
原版真係襯得多,新版好突兀
表妹保莉 發表於 2021-9-25 10:52

新版真的幾悶下,我都喜歡原版多一點。

新版編 ...
bagfgfcde 發表於 2021-9-25 09:10

剛才將新版轉速快1.25X,覺得好完美。
將舊版轉慢速0.75X,覺得好慢但有一種化學作用,聽到好多detail位和聲線變化,聽完後感覺家謙好寂寞要人呵護下。

好鍾意新版,原版本身聽左幾次就冇聽,新版反而日日聽

我謙世一!!!

原版作為fans第一次聽都覺得有少少難接受
雖然loop多幾次又覺得幾好聽
新版覺得佢唱歌好聽咗好多 應該要credit to新監製
希望佢可以同多啲監製合作發掘下自己vocal嘅可能性

間中聽下

MV 尾鐘雪同 Him kiss 面豬豬令我想起 Alfred kisses Mag's 額頭 in 懸崖花 MV, 好q尷尬. 不過鐘雪同 Him  ...
boy4dudes 發表於 2021-9-25 04:38

喜歡him 被女生錫之後,馬上用手抹走,好似覺得被女生kiss 係一件噁心的事。

鍾意原版多啲,新版似大路情歌,舊版就有成陣謙味
最愛林家謙❤️

我還是喜歡 "神奇的糊塗魔藥" 多於這首歌。

唔錯,值3.5分

幾好聽,好鐘意家謙每一次嘅編曲

鐘意家謙嘅慢歌

這首歌有新鮮感,支持家謙,喜歡家謙