返回列表 發帖

李幸倪連奪港台兩星期冠軍:對呢首歌本身已經有信心

今年第三首雙周冠軍歌出爐!李幸倪(Gin Lee)早前達成心願,今年第一首派台歌《日出時讓街燈安睡》邀得「歌神」張學友獻聲助陣,令不少樂迷感到驚喜。歌曲繼上周贏得「中文歌曲龍虎榜」冠軍後,今個星期繼續留在榜首位置,令作品繼容祖兒《東京人壽》及MIRROR《WARRIOR》後,第三首在其中一個流行榜中贏得兩星期冠軍的2021年派台歌。

這次並非Gin Lee第一次贏得雙周冠軍歌,在2015年底加盟環球唱片後,首支歌曲《雙雙》就在2016年第8-9周贏過兩星期新城「勁爆本地榜」冠軍。雖然同一時間,歌曲在其他媒體皆榜上無名,但相隔5年再達成這個壯舉,Gin Lee在接受《01眾樂迷》訪問時也直言非常興奮:「因為已經好耐冇出歌,對上一次都已經係上年嘅事。亦都好耐冇試過連續兩個禮拜No.1,所以覺得好榮幸,係一個好大嘅肯定。」

被問到會否覺得獲偶像學友加持,歌曲成績才如此突出,Gin坦言學友獻聲當然會令作品加分,不過也對歌曲本身有信心:「曲方面Eric Kwok都擺咗好多心機去作,林若寧都寫咗一份好好嘅詞,講到好多都市人嘅心聲,所以對呢首歌本身都已經有信心。不過,當然有歌神嘅加持,成績一定係會比自己一個獨唱更加好。」上半年參與《聲夢傳奇》拍攝的Gin,直到8月才有第一首單曲面世,她直言餘下時間將會專注在音樂事業上,現時已經開始錄音工作,期望能於年底再推出一首新歌。

Link

港台冠完向前衝之後又兩週冠呢首,睇嚟又想制造下話題

曲方面Eric Kwok都擺咗好多心機去作

好耐冇試過連續兩個禮拜No.1

上次邊首?
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

上次邊首?
on07111 發表於 2021-9-7 16:44

北京人瑞

佢就係對呢首歌太有信心

佢就係對呢首歌太有信心
qwerzx 發表於 2021-9-7 17:26

jcbartleby 發表於 7/9/2021 17:43
她依靠販賣文字養活娃娃(愛天下)

上次邊首?
on07111 發表於 7/9/2021 16:44
五台十冠貢威都無印象

零尊重。

她依靠販賣文字養活娃娃(愛天下)五台十冠貢威都無印象

零尊重。
kwanie 發表於 2021-9-7 17:47

我理解錯左,以為講緊gin自己上首兩週冠

喜歡幸兒
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

好叻女,癡住歌神就輕鬆拎兩周冠

繼型人道、信、敢後另一首bIg HiT

喜歡友兒

雖然同一時間,歌曲在其他媒體皆榜上無名

笑死

希望下回3 weeks No.1!勁過容祖兒
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

笑死
WZA111 發表於 2021-9-7 18:21

明明係全世界第二大ge國家流行榜排緊第五,仲有CM會員共和第五十五位

明明俾面張學友,關佢咩事

笑死

痴線 原本以為係樓主自己加 原來係真新聞
有骨到 個記者係咪cm會員?

呢刻榜上無名姐 下刻五台十冠都得啦
陳蕾冚家死

呢刻榜上無名姐 下刻五台十冠都得啦
stephybest 發表於 2021-9-7 18:52

有公司大部份資源力推 加上歌神加持 5台15冠都得

有公司大部份資源力推 加上歌神加持 5台15冠都得
kayzzz 發表於 7/9/2021 18:54
咁要有個台冠埋903嗰份喎

明明係全世界第二大ge國家流行榜排緊第五,仲有CM會員共和第五十五位 ...
on07111 發表於 2021-9-7 18:41

走音AK都無視全世界第二大ge國家流行榜
好姐姐gIngIn當然要一齊無視

咁要有個台冠埋903嗰份喎
kwanie 發表於 2021-9-7 19:12

Eason都可以re冠
同公司既學友應該可以空降冠軍
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

我早和我煎都是世一
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

痴線 原本以為係樓主自己加 原來係真新聞
有骨到 個記者係咪cm會員? ...
kayzzz 發表於 2021-9-7 18:49

可能係迦迦粉絲

WZA111 發表於 2021-9-7 19:14

多謝支持_ _AK

曲方面Eric Kwok都擺咗好多心機去作
梨胃言 發表於 2021-9-7 16:38

哇原來係佢作咁邱比特好聽好多
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

01 01 核數師
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

WZA111 發表於 2021-9-7 19:14

懷疑gIngIn個富貴中坑男友就係____AK

哇原來係佢作咁邱比特好聽好多
SugarFree 發表於 2021-9-7 20:08

佢訪問話之後D歌繼續有Eric Kwok作品,應該繼續又有老土野,can't wait
https://youtu.be/jpwrRFHCbxc?t=1140

喜歡學兒
喜歡友兒
DM多仔多到覆唔哂

咦 仲諗住入到黎會見到gin粉自high添
利申:唔係鏡粉

懷疑gIngIn個富貴中坑男友就係____AK
on07111 發表於 2021-9-7 20:45

可愛ak單身㗎喎

笑死

向前衝都係咁

可愛ak單身㗎喎
kenneth 發表於 2021-9-8 09:13

如今Gin Lee總算有名有利,Dry了多時的她,原來秘密搭上一位三十餘歲、家底豐厚、身高約六呎的香港男友   

條件似 除非有Gin Lee同佢男友合照啦

如今Gin Lee總算有名有利,Dry了多時的她,原來秘密搭上一位三十餘歲、家底豐厚、身高約六呎的香港男友  ...
on07111 發表於 2021-9-8 13:57

Gin入埋大國一家親嘅話
咁揀啲歌嘅質素可能有保證少少

如今Gin Lee總算有名有利,Dry了多時的她,原來秘密搭上一位三十餘歲、家底豐厚、身高約六呎的香港男友  ...
on07111 發表於 2021-9-8 13:57

你沒有六呎高
你答應待我好

咦 仲諗住入到黎會見到gin粉自high添
tom 發表於 2021-9-7 23:45

首歌難頂到個d極品J字頭H字頭 gin粉會員都撐唔落

冇諗過會係呢首雙週冠

不過似係敬老唔關Gin事

Gin好耐未試過派台一個月就有雙週冠軍,真係叻叻

Gin其實係今年最紅女歌手

不過似係敬老唔關Gin事
McLam05 發表於 2021-9-9 03:52

以CM會員standard gin已經算老前輩 佢出道都有12年喇

根本就係支持學友先俾2周冠

Gin + 學友 = 超勁
Gum Leng Lui

Who? 雙週冠=顏卓靈同級

以CM會員standard gin已經算老前輩 佢出道都有12年喇
kayzzz 發表於 2021-9-9 08:31

Janice 05出道,都要17年先有女金,所以Gin都有機

呢首歌有冠已經係件好神奇嘅事

跟學友新歌連續兩周港台榜冠軍 Gin Lee粉絲肉緊急催其他台做嘢

Gin Lee(李幸倪)最近成就解鎖,能夠跟自小的偶像「歌神」張學友
合唱新歌《日出時讓街燈安睡》,難得兩個唱得之人合體,幕後班底有
Eric Kwok作曲加上林若寧的詞,這個組合預了爆紅,果然好快已登上
港台《中文歌曲龍虎榜》,仲話咁快連續兩周第一位,粉絲當然好戥
Gin開心,紛紛留言恭喜偶像。不過都有心水清鐵粉發現TVB《勁歌金
榜》、商台《叱咤樂壇流行榜》及ViuTV《Chill Club推介榜》仲未上
榜,即時肉緊留言:「MV好睇!恭喜連續兩星期冠軍,希望好消息陸
續有嚟,應該拎到更多No.1」其實每個榜流程都唔同,粉絲唔使太緊
張,好快應該會有好消息,學Gin之前訪問話齋,有得同偶像合唱都已
經心滿意足啦!

【日出時讓街燈安睡】奪港台兩周冠軍 網民盼Gin Lee學友現場演繹

李幸倪(Gin Lee)今年第一首派台歌《日出時讓街燈安睡》,成功邀
得偶像「歌神」張學友獻聲,加上監製Eric Kwok的助力,令歌曲成為
不少話題,推出至今在各大流行榜都有不俗成績。

《日出時讓街燈安睡》上周奪得「中文歌曲龍虎榜」冠軍,而今星期繼
續留在榜首位置,也是今年繼容祖兒《東京人壽》及MIRROR
《WARRIOR》後,第三首在個別歌曲流行榜中,可連續兩星期奪冠派
台歌

雖然有歌迷也留言,歌曲在其他流行榜仍需努力,但作為演唱者的Gin
Lee,已感到十分興奮。

另外,張學友將於本周日(12號)為《香港小姐2021》任演出嘉賓,
而Gin Lee亦是嘉賓名單之一,不少網民已預期Gin跟學友可以現場演
繹新歌。

首歌唔算好聽

【日出時讓街燈安睡】奪港台兩周冠軍 網民盼Gin Lee學友現場演繹

李幸倪(Gin Lee)今年第一首派台歌《日 ...
John 發表於 2021-9-11 00:25

Tvb今年無兩weeks咩?年頭星夢都無?

李幸倪(Gin Lee)今年第一首派台歌《日 ...
John 發表於 2021-9-11 00:25

其實可以順便錄埋勁歌,新上榜空降冠軍,學友都17年冇上勁歌啦