返回列表 發帖

鐵樹 - 林欣彤

單選投票, 共有 121 人參與投票
72.73% (88)
8.26% (10)
4.96% (6)
8.26% (10)
5.79% (7)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 06/09/2021

作詞:林若寧   
作曲:JUDE
編曲:徐浩
監製:徐浩

天尚有一線光 淌著淚我怎可觀看
還存在東西可慶祝 都應該開朗

苦吃夠總會堅壯 我會靠我替生活落糖
便宜地抱著我是我吧 做最佳拍檔

無言無語總可孤獨地自娛
十個寒暑總可驕傲地獨處
尊重也許 不用施予
將生命抱住 不靠某某仍能治癒
閒餘時間要有智慧看看書
比怨地怨天會對我多點好處
身心可抵抗雷雨 一個人共處

歡樂過都記低 供給日後記憶都可貴
陪同自己的悲與喜 一生跟一世 瞬間流逝

工作滿足也安慰 我會照顧我不是問題
尤其自愛沒有代價是重要的智慧

無言無語總可孤獨地自娛
十個寒暑總可驕傲地獨處
尊重也許 不用施予
將生命抱住 不靠某某仍能治癒
閒餘時間要有智慧看看書
比怨地怨天會對我多點好處
身心可抵抗雷雨 一個人共處

最美滿只可記住 不可勉強捉住

無仇無怨這種孤獨幸運兒
獨唱情歌即使單調但悅耳
不用疼惜 不用關注
粗生像鐵樹 不靠灌溉仍能做支柱
閒餘時間要有智慧看看書
當豁達了點我對我都可寬恕
首先懂得去饒恕 方與誰共處

一生很多套名著 非愛情鉅著

呢首okok

喜歡Jude
但對於一個sell唱功嘅歌手,首歌算tune得好嚴重

林中鳥>鐵樹>>>>不如憎你>>>>>>>>無名指的勇氣
記住這刻細節與感覺 直到一百歲

幾好loop,view rate都唔錯
I talk a lot of BS.

中意依首多過今年其他歌

林中鳥吹大左

我覺得呢首係Mag入咗華納之後最好feel嘅歌, Jude嘅曲真係有啲料到。呢幾日不斷被其中幾句歌詞洗咗腦。Mag今年有冇機會食返個尾糊呢?

假大空正能量

"正能量"廣告歌feel

佢唱正能量冇乜feel

林中鳥GE 氛圍唔係人人鐘意, 但呢首街客會BUY.
不如比晒JUDE D 歌MAG 唱LAJUDE 咁可能搵得仲多D

歌詞係麻麻, 但係overall 個feel 好好

不如比晒JUDE D 歌MAG 唱LAJUDE 咁可能搵得仲多D ...
快劍俠 發表於 2021-9-14 10:12

林中鳥太沉重...雖然個意境所有野都好好...但唔loop-able...
呢隻個歌同出黎既成績都有驚喜
Jude 同 Mag 合作個兩首歌個chemsitry 都唔錯可以合作多d 比多d pop rock 比mag 唱

mag真係好啱唱pop rock,個人覺得呢首係佢入華納後最好嘅一首

Mag 今年明顯再進步左, 感情控制得更好
個人喜歡鐵樹多過林中鳥
最好的還是不如憎你!!
Gum Leng Lui

我比較BUY 林中鳥
這首曲不錯, 詞一般, 4分

一個人點 一個人共處?

支持Mag唱多啲Pop rock 5fun
Week 13
冠軍歌:李幸倪 - DIff.

不如比晒JUDE D 歌MAG 唱LAJUDE 咁可能搵得仲多D ...
快劍俠 發表於 2021-9-14 10:12

想聽下Mag唱私奔記
Week 13
冠軍歌:李幸倪 - DIff.

林中鳥好好多喎,曲同演繹都正
鐵樹純粹易入口,同系嘅失戀的人站起來仲好loop

今年mag已經交足貨 4首完全唔同type既歌 首首都有份量

私心梗係想佢年尾衝入女三甲 不過平常心啦

今年mag已經交足貨 4首完全唔同type既歌 首首都有份量

私心梗係想佢年尾衝入女三甲 不過平常心啦 ...
kelvinho726 發表於 2021-9-14 15:19

今年唔同歌既表現應該可以係佢之後歌路做到參考見佢今年做到4首歌叫又有少少反應都好感動
終於無咁flop

鐘意林中鳥多d 但依首都幾好無咁灰暗

活在你的想~~~像裡

首歌旋律易上口,惟填詞較差,好彩Mag的演繹算好,可以不斷loop,4+1=5分

Jude嘅曲好聽
曲風有少少似私奔記
牙mag嘅演繹聽落去好舒服,唱到嗰種自愛嘅感覺
佢今年3 plug都高質,心目中女三甲
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

好聽呀, 係可以loop 嘅歌 good good!!
Helloooooooooo

首歌其實OK
不過同英皇時期d歌都係差好遠
4分啦
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

Mag唱呢類歌其實好OK
5分

mag華納歌

一秒>>>>>>>>>>>>>>>>>>林中鳥>>>其他幾首隨意>>>>>>>>>不如憎你>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>無名指的勇氣

敢2.0
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

首歌其實OK
不過同英皇時期d歌都係差好遠
4分啦
CBY0710 發表於 2021-9-15 15:25

英皇時期可能因為好多歌,所以部分係好出色,但都有好多麻麻既 (e.g. 小羊呢d,隻隻碟都有呢類)
感覺上佢有機會可以同多d林夕同wyman 合作
感覺上佢既歌 有時d詞/歌名唔夠搶耳...或者係無wyman咁識製造話題..

mag華納歌

一秒>>>>>>>>>>>>>>>>>>林中鳥>>>其他幾首隨意>>>>>>>>>不如憎你>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ...
美麗可人兒 發表於 2021-9-16 01:39

傳唱度應該係
失戀的人站起來= 不如憎你>>>>無名指的勇氣>>>其他>>>>>>>>>>>林中鳥>>>一秒

傳唱度應該係
失戀的人站起來= 不如憎你>>>>無名指的勇氣>>>其他>>>>>>>>>>>林中鳥>>>一秒 ...
pkl 發表於 2021-9-16 08:56

一秒 編曲滿分好dreamy層次感足 加上vocal好 淡然氣聲加上聲音壓縮成一條明亮金屬芯 舒服又smooth 無名指其實明明可以當同款歌做但係個編曲基本係冇 然後加上今年2021全年把聲都好heavy 把聲好緊好用力咁去唱得輕 反而令到啲字似嗶出來咁聽得好重 不如憎你極度老土

一秒 編曲滿分好dreamy層次感足 加上vocal好 淡然氣聲加上聲音壓縮成一條明亮金屬芯 舒服又smooth 無 ...
美麗可人兒 發表於 2021-9-16 11:43

無名指個key 係有點太高

Jude都係作曲好過唱歌
呢首幾好loop

依首唔錯

最美滿只可記住 不可勉強捉住

JUDE其實作曲真係幾有天份,特別係作K歌

真係可以全日狂聽...

JUDE其實作曲真係幾有天份,特別係作K歌
ycadrian 發表於 2021-9-19 15:50

其實好smooth 又好聽

呢首好耐聽

OK喎!好新鮮!5分!!

聽落幾似失戀的人站起來 希望佢慢慢定到自己條歌路

今年最好係呢首

聽落幾似失戀的人站起來 希望佢慢慢定到自己條歌路
vinn1127 發表於 2021-9-21 21:58

pop rock +有少少倔強既歌路都好岩佢性格今次首歌streaming 同YouTube 都算係咁,仲好過林中鳥

正能量版失戀自救歌 但係佢唱得好真摯 今年最好

正能量版失戀自救歌 但係佢唱得好真摯 今年最好
cbacbacba1 發表於 2021-9-24 10:31

可能真係唱緊佢呢刻心境

今年四首歌其實都好好聽

但不意覺會想loop呢首多少少

OT:希望佢會搵到個錫佢既人

還好啦 不過都係林中鳥啱聽啲 4fun
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

還好啦 不過都係林中鳥啱聽啲 4fun
kevin2011 發表於 2021-9-24 19:18

林中鳥電台成績奇差