返回列表 發帖

一步一悔過 - 馮允謙

單選投票, 共有 149 人參與投票
81.21% (121)
11.41% (17)
5.37% (8)
1.34% (2)
0.67% (1)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 13/09/2021

作曲:馮允謙
填詞:Oscar / 馮允謙
編曲:T-Ma 馬敬恆 / 林岳霆 Lincoln Lam / 馮允謙
監製:T-Ma 馬敬恆

你很想 我為你寫歌
你很想 雨中擁緊我
你想一起遠行像最初
你想的 也沒有很多
我偏偏 卻只聽到我
說過的一切一拖再拖

拖到不記得 終也得告別
永遠不知怎作結
你最想聽的
半句答覆 一首愛歌 墜落在唇舌

I wanna say sorry for the first time
I wanna say sorry for the last time
走不過 終站 反應多慢
人間攀山跨海 不過轉一彎
看不清 歲月有限
你身影留不低多半晚
Wooo~ wooo~

我很想 再為你出生
我很想 再抱緊親吻
重新的 相識 再行近 yeah
一路望 幾多缺失
留低萬念的灰暗
多愧疚 就此痛過 半生

當你的敏感 當我的冷漠
進駐心中的暗角
過去已堆積
悔過滿腔侵吞我心
亦乏力承托

I wanna say sorry for the first time
I wanna say sorry for the last time
走不過 終站 反應多慢
人間攀山跨海 不過轉一彎
我寫的 這段配樂
隨風飄零消失 一瞬間

洶湧的記憶 日夜在折疊
在苦路行盡 都未能道歉
It’s too late now...
Oh please…

時光爛 做人很爛
如何想貪多一秒 未能為你貪
再傾出 每份血肉
這首歌留不低多半晚

Wooo~ wooo~

I wanna say sorry

“I wanna say sorry for the first time” 簡直講出生生心聲
希望搵生生合唱《一步一生生》版本

Anyone knows who is the MV 女主角? Same girl in 因愛之罪名 MV? Single cover art 個女仔有d似 Asha Cuthbert 徐㴓喬.

Anyone knows who is the MV 女主角? Same girl in 因愛之罪名 MV? Single cover art 個女仔有d似 Asha Cut ...
boy4dudes 發表於 2021-9-19 00:40

係Asha呀佢IG有post

為生生而唱,五分

Tag留不底
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

首首都好高質

想知JF填左邊段

不用解釋 一定俾5分!
jay fung keep住高質,希望hit到

5分for sure!! 希望男銅有望

想知JF填左邊段
Yan 發表於 2021-9-19 00:56

Wooo~ wooo~
Yeah
It’s too late now...
Oh please…
I wanna say sorry

應該有英文版

Jay fung 今年值男歌手獎

Jay fung 今年值男歌手獎
Cherrychch 發表於 2021-9-19 02:43

覺得佢呢兩年甚至值金獎
呢三年嚟質量俱備
除咗頭2張jun主導嘅碟 同egg年代比 簡直係脫胎換骨
希望某台唔好錯過佢個高峰期了 陳柏宇嘅慘案冇人再想見到了....
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

5fun for sure

尾有段adlib + I wanna say sorry
呢PART有好GLEE既感覺, 感覺好似RACHEL BERRY, BLAINE 或者 SANTANA 唱緊

5分啦
希望有十大

時光爛

林寶/陳詠謙 都唔會填咁既野出嚟
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

係咪同小背心首 I'm sorry 有對應?
嗰首都係佢寫

好好聽 5分

不過佢同MC都係差唔多首首副歌都有一兩句英文

係咪同小背心首 I'm sorry 有對應?
嗰首都係佢寫
lorbat 發表於 2021-9-19 09:48

無關係

係思念系列第三部曲

Hook line 好上腦 5 fun

今年全身髮力

5分

好聽,但係呢首係三部曲最悶嗰首

最鍾意最後嗰段
時光爛做人很爛 如何想貪多一秒未能為你貪
曲詞唱都入肉好催淚好中⋯⋯

等聽live
記住這刻細節與感覺 直到一百歲

Ig post jor demo 版

感情演譯好到位, 好鐘意i wanna say sorry個收尾

Hook line 好上腦 5 fun
賴爽 發表於 2021-9-19 10:20

已被洗腦

今年Jay 要攞男三甲啦
Gum Leng Lui

gfans 發表於 2021-9-20 08:33

希望有男銅

gfans 發表於 2021-9-20 08:33

有十大 + 三甲已滿足

好聽好聽
希望Jay fung拎到男三甲

5分! 今年jay fung高量又首首高質!

支持jay fung bb
首首都咁高質
值得拎男金
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

支持jay fung bb
首首都咁高質
值得拎男金
an_kp_on_edge 發表於 2021-9-21 17:08

希望有一日真係會拎到

Jay fung今年啲歌好高質

5分~
jay fung deserves better!!

今年三首都咁高質
值得入男歌手三甲
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

這首相比因愛之罪名好一些, 4分

Jay Fung值得拎男歌手三甲

同之前兩plug比就差d
但都係好聽
JF今年都要有獎呀!

感覺上佢捉到市塲 taste , 呢首比較大路,但係又好有 jay fung 個人風格,有啲感覺似歐美 rock ballad.

今年嘅歌一首比一首正
希望多啲人認識佢

今年嘅歌一首比一首正
希望多啲人認識佢
ookne 發表於 2021-9-27 16:05

無錯啊!好嘢要俾多啲人知

MV 幾時出? Can't wait!

今年jayfung依然好高質

MV 幾時出? Can't wait!
boy4dudes 發表於 2021-10-1 00:20

之前拍左,唔知幾時出

愈聽愈正 今年每首歌嘅style都唔同

回復 45# rainbowycc

個導演入咗院 mv有啲手尾嘢未執好 要等佢出院先

第三部曲keep住高質!!
希望男銅有佢份

回復  rainbowycc

個導演入咗院 mv有啲手尾嘢未執好 要等佢出院先
neroli26 發表於 2021-10-6 01:07

呢d時候公司應該執生plan b啦...出個歌詞版mv先都好呀...隻歌plug咗咁耐都未出mv點谷起隻歌呀

Tttt