返回列表 發帖

一步一悔過 - 馮允謙

單選投票, 共有 149 人參與投票
81.21% (121)
11.41% (17)
5.37% (8)
1.34% (2)
0.67% (1)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 13/09/2021

作曲:馮允謙
填詞:Oscar / 馮允謙
編曲:T-Ma 馬敬恆 / 林岳霆 Lincoln Lam / 馮允謙
監製:T-Ma 馬敬恆

你很想 我為你寫歌
你很想 雨中擁緊我
你想一起遠行像最初
你想的 也沒有很多
我偏偏 卻只聽到我
說過的一切一拖再拖

拖到不記得 終也得告別
永遠不知怎作結
你最想聽的
半句答覆 一首愛歌 墜落在唇舌

I wanna say sorry for the first time
I wanna say sorry for the last time
走不過 終站 反應多慢
人間攀山跨海 不過轉一彎
看不清 歲月有限
你身影留不低多半晚
Wooo~ wooo~

我很想 再為你出生
我很想 再抱緊親吻
重新的 相識 再行近 yeah
一路望 幾多缺失
留低萬念的灰暗
多愧疚 就此痛過 半生

當你的敏感 當我的冷漠
進駐心中的暗角
過去已堆積
悔過滿腔侵吞我心
亦乏力承托

I wanna say sorry for the first time
I wanna say sorry for the last time
走不過 終站 反應多慢
人間攀山跨海 不過轉一彎
我寫的 這段配樂
隨風飄零消失 一瞬間

洶湧的記憶 日夜在折疊
在苦路行盡 都未能道歉
It’s too late now...
Oh please…

時光爛 做人很爛
如何想貪多一秒 未能為你貪
再傾出 每份血肉
這首歌留不低多半晚

Wooo~ wooo~

I wanna say sorry

我嘅年度十大之一
長命先可以撐過去
痊癒中 應該多喝水

個個掛住睇樣聽歌
alison1225 發表於 2021-11-19 08:21

樣都好主觀,JF 靚仔過好多紅過佢嘅人

今年幾首歌都好正 呢首聽極都唔厭

講哩2年歌既質素 JF真係應該要拎男金 可惜佢人氣度真係唔夠
tylerx 發表於 2021-11-5 21:27

個個掛住睇樣聽歌

好高汁

jay fung deserves more

呢首好正!!
好可惜903已經落左榜...
Mirror mirror on the wall

超級中意呢隻歌

講哩2年歌既質素 JF真係應該要拎男金 可惜佢人氣度真係唔夠
tylerx 發表於 2021-11-5 21:27

都同意,JF要再儲多啲fan

Jay Fung嘅歌真心好高質

首歌幾好,但未令我不斷loop,希望公司做多啲令Jay的人氣上升,4分。

今年派四首歌入面
遠在眼前》一步一悔過》思念》因愛
5分

我覺得距把聲好似張天賦。。
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

streaming同一個禮拜AP有咩直接關係

如果有心谷 你遲遲唔上streaming都會照熱播 即派即 ...
JasOh103 發表於 2021-11-4 17:16

jer十大其實都穩,男銅俾jay啦好嗎

冬日又係 首播完又唔擺上streaming platform 有浪費咗一個禮拜AP
matthewhtt 發表於 2021-11-4 14:33

咪係!公司急住plug歌又無得係streaming聽,佢公司搞咩啊

冬日又係 首播完又唔擺上streaming platform 有浪費咗一個禮拜AP
matthewhtt 發表於 2021-11-4 14:33

streaming同一個禮拜AP有咩直接關係

如果有心谷 你遲遲唔上streaming都會照熱播 即派即上
如果唔想俾獎你 你同步上架都可以照硬ban/hea播

今年要reward做拉闊既兩位 上年又已經3獎咁勁 都唔期望嗰台會繼續力撐
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

因為一步一悔過太早ban先提早派冬日吧, 唔想沖刺期完全冇歌追ap, 感覺冬日呢首可能連mv都唔會拍

但點解要plug完咁耐先再上MV MV hit rate變相好低
matthewhtt 發表於 2021-11-4 14:32

MV 導演切左醫院, 埋唔到尾, 所以遲出

但點解要plug完咁耐先再上MV MV hit rate變相好低

Jay Fung出品 必屬佳品

呢首好聽過思念即地獄, 冇咁heavy

公司應該強化Jay Fung香港樂壇有史之來最underrated男歌手既形像, 爭取多d樂迷同情票, 類似陳栢宇之前咩 ...
June21 發表於 2021-10-27 15:12

連登已經有post插緊903 ban 9 Jay Fung啲歌,千幾個正皮

三步曲中最喜歡這首

今年JF 903至少有唱作掛
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

集氣Jay Fung 男歌手獎!
126 發表於 2021-10-27 01:26

903一下又ban左
唉今年要食白果了:(

搞到咁遲先出本身已經蝕咗嗰段黃金宣傳期
delightcantopop 發表於 2021-10-27 15:18

MV後期做得7788, 但傳聞話MV導演身體有事, 所以MV遲左出

出MV仲要同MC撞正 Jay deserves better
sorik 發表於 2021-10-27 08:45

搞到咁遲先出本身已經蝕咗嗰段黃金宣傳期
Follow my IG: @delightcantopop

睇下最男有無機,但要巴結其他歌手既fans
wchild 發表於 2021-10-27 02:09

公司應該強化Jay Fung香港樂壇有史之來最underrated男歌手既形像, 爭取多d樂迷同情票, 類似陳栢宇之前咩隱世歌手既話题, 睇住成班實力在他之下既被受吹捧真係為佢不值

出MV仲要同MC撞正 Jay deserves better
夏日熱辣辣 好熱好熱

jay fung今年就算未必有,都唔止值男銅
夏日熱辣辣 好熱好熱

wchild 發表於 2021-10-27 02:09

mirror/林家謙/張敬軒已經夠票,麻煩轉投jay fung!!
夏日熱辣辣 好熱好熱

寰亞真係好勁
全香港目前最有唱作talent嘅兩個男歌手喺晒寰亞度
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

126 發表於 2021-10-27 01:26

JAY D 歌聽聽下越上癮。。
加油!

好聽,但係呢首係三部曲最悶嗰首
ycadrian 發表於 2021-9-19 15:37

大路返啲比人叫悶

睇CC live一聽愛上

三首派台主打都咁正,不論流行元素定質素更勝往年awaken,可惜似乎年尾都係得隻EP ...
powerful 發表於 2021-10-23 14:10

仲有多一隻就出EP嚕今年
但可惜今年公司quota唔夠啦 有好歌都爭唔到獎

三首派台主打都咁正,不論流行元素定質素更勝往年awaken,可惜似乎年尾都係得隻EP

終於等到個 MV 啦, Jay 同 Asha 都演得好好. 雖然今次 props 同演員少過上兩首, storyline 都簡單d, 但係最感動係呢個 MV

評分人數

唱片公司好大責任。唔明點解三部曲要用三個唔同導演?呢首歌有故事性,所以 mv 係好重要,遲咗咁多已經冇作用。

咁耐唔出MV公司想玩飢餓營銷嗎?係咪唸住等隻歌落榜後先再出?
June21 發表於 2021-10-17 14:18

Jay Fung話導演之前入咗醫院,所以個MV拍曬、搞得八八九九都煞停咗,
等個導演休完,執埋少少嘢,個MV就應該會出

咁耐唔出MV公司想玩飢餓營銷嗎?係咪唸住等隻歌落榜後先再出?
June21 發表於 2021-10-17 14:18

仲要而家903 banban地

live好好,快d出mv

JF BB 啲MV就算準時出/拍得好都無乜人睇㗎啦
losyes 發表於 2021-10-9 13:26

有200-500K VIEWS 已經好好啦