返回列表 發帖

難道喜歡處女座 (Alter Ego) - 林家謙

單選投票, 共有 59 人參與投票
69.49% (41)
8.47% (5)
8.47% (5)
1.69% (1)
11.86% (7)
您所在的用戶組沒有投票權限
派台日期: 22/09/2021

作曲:林家謙
填詞:黃偉文
編曲:雷柏熹
監製:雷柏熹 / 林家謙

你的指甲    相當潔淨
我很關注    瑣碎事情
以 X 光眼睛   把你靈魂望到    很透明

敏感的我    假裝冷靜
内心充滿    對未來    不確定
是否揀你    三千晚    循環驗証    仍然未決定

嫌的比愛的多    推比要的多
孤單一個    是這潔癖惹禍
凝望你離場    讓我很優雅    很優雅的折墮

明知想這麽多    姿勢這麽多
幸福    都分到不多
應該醒了吧    除非有人   煩都不怕我

我擔心到    三更半夜
絕色的你    接受陽光照射
缺點可會    遮不了    無權伴我    同遊在舞榭

嫌的比愛的多    推比要的多
孤單一個    是這潔癖惹禍
凝望你離場    讓我很優雅    很優雅的折墮

明知想這麽多    姿勢這麽多
幸福    都分到不多
單身一世吧    除非有人   煩都不怕我        

情願似白羊    似摩羯座
無謂纖細又    糾結像我
想找人呵呵
大眾偏說    尋求情人    别揀我

來首優雅悲歌    記錄我坎坷
想不管了    為愛放膽惹禍
頭撞破離場    仍能高貴地    優雅地    再一個

誰都想計清楚    才最淒楚
問心    人誰又無過
污點怎漂白    如果太煩    誰稀罕愛我

挑剔的結局    人間有人    還挑剔過我

因為MV,所以比5fun

Remix 好聽過原版

Mv 好cute
但聽完live 覺得原版正d

鐘意remix多啲
Gummy

MV好睇,但始終覺得原版好啲

鐘意原版 但呢版想俾人呵呵嘅感覺再濃啲

鐘意remix版 個groove好正

睇完拉闊突然覺得幾好聽

睇完拉闊突然覺得幾好聽
yummy419 發表於 2021-10-8 23:12

似金牛座~

似金牛座~
tlam 發表於 2021-10-9 12:32

因為姜濤是金牛座

因為姜濤是金牛座
hkwilliamsiu 發表於 2021-10-9 12:36

佢live有好大進步空間...

鍾意原版多啲,但係又好鐘意呢嗰mv
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

5fun,好聽

支持謙B,我謙第一

鐘意原版 但呢版想俾人呵呵嘅感覺再濃啲
neroli26 發表於 2021-10-6 01:02

呢個版本編曲係真正「關注瑣碎事情」同「很優雅」嘅表現,非常有計算嘅編曲,令成首歌煥然一新,原版反而比較DIY 隨心粗糙

狂LOOP

今次一開二嘅ARRANGEMENT, 兩隻都好聽.

Like remix more

恭喜林家謙取得今周903專業推介和新城勁爆冠軍

謙B
今年暫時已經有3首903冠軍歌

呢個版本編曲係真正「關注瑣碎事情」同「很優雅」嘅表現,非常有計算嘅編曲,令成首歌煥然一新,原版反而 ...
powerful 發表於 2021-10-12 08:21

同感,但係第一版可愛啲,
令到呢個“關注瑣碎事情”同“很優雅”係度顧影自憐既角色冇咁有距離感,approachable啲,平衡翻首歌。
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

鐘意原版多啲
但呢個都唔差

會唔會太正