返回列表 發帖

奔跑吧! - 曾比特

單選投票, 共有 85 人參與投票
8.24% (7)
4.71% (4)
7.06% (6)
7.06% (6)
72.94% (62)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 29/09/2021

作詞:TAKUMA   作曲:TAKUMA

改編詞:林若寧 編曲 : Adam Diaz / Eric Kwok
監製 : Eric Kwok

乖乖仔一聽見訓導 恐怕離座半步 橫行直衝一個細路 自稱爆炸攣毛
水泡穿了嘔吐白泡
上高山不畏高

成人憑甚麼恐嚇細路 亂跑你會摔倒
個個怪我傻 我也笑我傻 奮勇去跳河
慘得過我喪笑地捱住肚餓

一口氣奔跑 一支箭奔跑 跑得到即管跑
跑不到都想跑 Yea
冇電會停 我未會停 馬達會停

我未會停 一口氣奔跑 休息室經已太靜
打我難道企定 沿途碰損瘀血太勁

大不了去敷冰 胺多芬放鬆我大腦 刺激青春血清
毫無目的跑到爆裂 不要戰績彪炳
以我爆炸型 對抗智慧型 那怕有劣評
慘得過我嗌救命還是拼命

跑不到都想跑 Yea 冇電會停
我未會停 馬達會停 我未會停
一口氣奔跑 這個爆炸頭 拼搏爆了頭 那怕血再流

腰酸背痛我接受全部接受 我放棄理由
我放棄報酬 戰勝了氣流 跑得最遠我腳步從未退後
一起跑 綁起腳都跑 單丁腳都跑 扭親腳都跑

跑跛腳都跑 我被拒絕 我未會停 我被戲謔
我未會停 最重要是過程 每日賽跑 我被喝令
我未會停 我被責罵 我未會停

一口氣奔跑 一出生不聽教細路 跑過奇妙線路
橫行直衝跑上宇宙 冒險過已經好

Yea!!!

1 fun

新人唱功係頂果批,歌嘅質素

以為係熱血動漫主題曲????

環球揀歌幾時先有進步?希望Eric Kwok唔好再浪費Mike

幾岩gin lee唱
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

原來前dear Jane結他手編,難怪咁熱血
不過唱腔怪怪地

希望Eric Kwok早日遠離爆炸頭

好LEUNG

無限大 Yea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

熱血動漫主題曲 + 林子祥咆哮

雖然唱法有點老套,但就好熱血,可能我年紀大就十分喜歡此曲5fun

希望Eric Kwok早日遠離爆炸頭
michael344 發表於 2021-10-7 08:53

編曲玩味, 幾好
但 VOCAL 好差

咩料 好娘 聽到好尷尬

雖然幾鐘意MIKE, 但呢首真係麻麻地

其實首歌本身無問題, 只係唔啱用廣東話唱...
環球A&R咩事, 真係無budget咩...明明今年個勢頭開得超好, 點解派既歌一首比一首差...

好啱做數碼暴龍或者四驅兄弟主題曲 YEAH!

正能量嘅歌應該搵Gin Lee作
敢就係完美示例

隻歌冇火wor
vocal同音樂分開哂嘅

認真,敢 起碼個production係好啲
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

異曲同工之妙
離不開 留不低

異曲同工之妙
LoveMirkay520 發表於 2021-10-7 18:21

哈哈.....跟大王比.......這首歌未至於難聽, 但不適合MIKE唱
環球浪費了MIKE
2分
AYCK 粵語流行榜
第16週冠軍歌
Diff. - 李幸倪

評分人數

個MV超級九唔搭八,係咪變態狗公追住條女嘅故事?睇埋end credit係Eric Kwok+劉翁
幾乎所有跑步嘅鏡頭都係slow motion,同個音樂完全唔夾
仲有雖然啲字體唔一樣,但係睇到D毛筆字就諗起敢

原曲又唔覺得有咩問題wor 好聽好多
覺得係改編嘅歌詞同vocal出事 好老土又冇力

好噴

mv有CA姐, 正過首歌

嘥曬mike把聲

好似動話歌
同埋佢係唱一口氣「班」跑~~~

幾鍾意佢用聲

係首歌本身唔太好聽, 編曲好大路

幾時肯換走Eric Kwok

原曲又唔覺得有咩問題wor 好聽好多
覺得係改編嘅歌詞同vocal出事 好老土又冇力 ...
PangChiYeung 發表於 2021-10-12 22:18

首歌成10年歷史好想知A&R點解會揀首咁嘅歌比佢

好似90's日本熱血青年歌曲

首歌成10年歷史好想知A&R點解會揀首咁嘅歌比佢
lmml4 發表於 2021-10-15 01:30

A&R係咪前amusic啲人嚟
離不開 留不低

嘥曬mike把聲
kflnamloc 發表於 2021-10-13 23:46

慢慢蒞啦 有排佢玩

個MV真係好垃圾
本身諗住佢會拍到好熱血
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

除咗有ca姐 呢首歌真係災難 老套到

A&R係咪前amusic啲人嚟
LoveMirkay520 發表於 2021-10-15 17:53

甲音樂高質好多,衛蘭果堆改完可以當全新歌聽

呢隻歌好似有啲嘥咗佢. 佢係唱得吓嘅新人

good try

點解要用呢種唱控?好刺耳

yeah
double jump
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

呢首歌Mike真係carry唔到,聽落去幾難聽,好尷尬。認真地講,再唔換監製,他的歌唱生涯真係有機會在幾年內結束,本來他是新人,我盡量都俾高少少分,這首歌我只好俾1分,等Eric Kwok同Mike好好重視歌曲質素問題。

1分都嫌多

A&R係咪覺得佢今年求求其其都會有獎攞

原版明明曲完全一樣但好聽好多……
聽咗幾次覺得似係詞嘅問題
日文版副歌個口型係擘大口咁叫,呢度變咗“奔跑”個vowel係合埋,成個feel唔同曬
同埋原版編曲同演繹都wild好多,好多位直頭係癡曬線唔怕走音咁狂爆狂chur
明顯mike呢版唔敢去到咁盡,但係唔玩激啲點解仲要揀呢首歌……
覺得有啲想曬mike啲唱功但又保守咗咁
公司對佢個定位有啲模糊

老套之餘
showcase唔到mike 唱功
又同歌手image 唔夾

好嘈好煩 聽咗1/3都唔想聽落去
1fun

respect環球A&R咁垃圾都比個新人出

真係玩9mike 今年最後一plug搞啲咁嘅嘢

唔講以為幫viu唱卡通片主題曲