返回列表 發帖
點解英文都好似有口音,反而仲扣分,and監製咁都收貨?

睇嚟花姐話登登淨紅一年係真,希望兒登過埋今年減產,
明顯睇得出《E先生》擺嘅effort多過另外兩首好多,淨係vocal變化都多好多,
而呢啲嘢佢唔係唔識,係冇時間設計同練習(而佢唔係張天賦咁樣求其唱都啱feel個隻)
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

張天賦如果輸俾個咁嘅對手真心黑哨
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

咁有冇上面的人講到咁差?好似佢啞左就最好....
唉...大家理性一點討論吧 ...
ayckwan 發表於 2021-10-8 18:31

Sorry 佢唱真係一首差過一首

希望你理性啲接受現實

唔止唱得差 份詞仲要hea到無眼睇
啲懶音同份垃圾詞真係相輔相成咁差
Wyman係咪表達緊要幫佢填詞嘅反抗

曲幾好 但係Edan把聲唔掂
Edan一plug差過一plug

5分全日狂聽!勁感動!比唔上E先生,但都算有新鮮感!值得支持!

咁多人入嚟踩edan係咪又啲糖呀

希望佢尊重下自己歌手身份
【This is MC】澳門見

5分全日狂聽!勁感動!比唔上E先生,但都算有新鮮感!值得支持!

咁多人入嚟踩edan係咪又啲糖呀 ...
膠膠 發表於 2021-10-9 03:47

今次真係撐唔落阿,難聽過aga
我估錯這個世界得到教訓

笑死
HOTMAN 發表於 2021-10-9 00:24

aga都可以攞,edan點解唔得
我估錯這個世界得到教訓

香港做歌手唱得好無用, 人緣觀眾緣最重要. 除左 Hins, 連 Wyman 都好似幾 like 兒登, 哎......

睇左 Wyman 個 IG post (https://www.instagram.com/p/CUsP3d7lwtD/), 佢話由揀旋律開始到後期的多次 fine tune, 佢同 Edan 花姐 Edward Chan 大家都有商有量, 創作上傾得最多的一首 , 都可以幾肯定係兒登落左 order 要冧老婆兄弟. 冧完冧爆希望兒登下年專心做戲做綜藝, 收手唔好再出歌自暴其短.
變身做腐女講下 My Apple Pie 同登神關係先

我係自從 大叔的愛 先開始留意鏡仔嘅 (特別係登神), 睇登神 fans d 資料搜集同考古佢地 IG 得知登神 history:

Edan 讀大學時跳舞 event 見過 AL, 兩個唔同大學. 佢繼續完成大學, AL 輟學去教跳舞. 佢大學時有女友, AL 教跳舞時有男友 (造星前散左). 造星時佢地再遇, 佢認得 AL 主動同佢做 friend. 不過當時因為佢有女友 + AL 同 KT 被其他小學雞參賽者 (包括佢) 笑係 bf bf (KT 又唔否認變相 sending mixed/wrong messages) + Edan 同 AL 造星又一直唔同組, 所以登神無特別 close. Edan 同同組嘅 Jer friend d, 同 Jeremy 十強去美國 friend 左 (啫喱米幫兒登通渠事件 ). 入 MIRROR 前佢同女友分手, 入左 MIRROR 開始同 AL Jer Jeremy 好 friend (Jeremy 係 AL 閨蜜), 特別係同 AL, 佢話佢地兩個好啱 channel, 好 get 到大家, 好多時打個眼色就知大家諗乜. 佢好 flirty 同 tactile, 鐘意同 AL Jer 攬攬抱抱, Jer 有女友係 bro 玩玩下, 但係同 AL 比較曖昧.

待續...

遲d繼續寫

...??

香港做歌手唱得好無用, 人緣觀眾緣最重要. 除左 Hins, 連 Wyman 都好似幾 like 兒登, 哎......

...
boy4dudes 發表於 2021-10-9 07:03

貴隊真亂

係咪破咗team ak紀錄?
只有team ak 可以超越team ak
losyes 發表於 2021-10-8 19:57

一秒間 64.71%  1分
想正常 75% 1分
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

唱到咁都收貨,監製都幾求其
趕住出歌贏金獎?
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

睇嚟花姐話登登淨紅一年係真,希望兒登過埋今年減產,
明顯睇得出《E先生》擺嘅effort多過另外兩首好多,淨係vocal變化都多好多,
而呢啲嘢佢唔係唔識,係冇時間設計同練習(而佢唔係張天賦咁樣求其唱都啱feel個隻)
HOTMAN 發表於 9/10/2021 00:52
No 天賦

...

Who asked for this?

粉絲越幫越忙,圍觀者和haters亦趁熱鬧來加以評論,真的好有中國人的特性!
作為對新人體諒和旁觀者,第3plug apple pie真的不錯,有流行價值,曲和詞都具備流行元素,Edan 唱法就無太大技巧,用一個關愛別人的心來唱,他無修飾唱法確實會帶來評擊,但粉絲們喜歡就得,不要過度保護和轉移話題,更容易將事件發酵。

...

入左mirror後先同女朋友分手架
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

兩個都鍾意 點算
HOTMAN 發表於 2021-10-9 00:10

咁咪好似18年女金邊個贏都開心咁
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

個post好熱鬧,果然係最有話題新人

咁咪好似18年女金邊個贏都開心咁
JasOh103 發表於 2021-10-9 11:54

金銅都幾好
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

金銅都幾好
on07111 發表於 2021-10-9 11:59

19 20年的確係
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

其實佢嘅鄉音+懶音係咩事

弱弱問下,你地成日講佢既鄉音?
兒登鄉下係邊度?點解會有鄉音的?
路人提問系列?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

Edan英文發音有啲問題 曲算係正常
但係最大問題係份詞 仲衰過飯謙
咩嘢全程力撐 完全係鳩填
Wyman可摸耳改名做Pieman
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

19 20年的確係
JasOh103 發表於 2021-10-9 12:03

18,19,20三年金銅都係AK,不用分得那麼細

18,19,20三年金銅都係AK,不用分得那麼細
on07111 發表於 2021-10-9 13:18

講到ak係“美霸”咁
按:年頭某會員(現已消失)發明針對環球嘅用語

路人提問系列? ...
Kenny 發表於 2021-10-9 12:17

兒登父母是大陸人,兒登同大台支支一樣係雙非

成為首個MIRROR成員邀請到Wyman填詞,Edan超緊張,加上聽到監製Edward Chan話:「Wyman唔畀人咬唔正佢啲詞㗎!你要加油呀!」令不嬲咬字都唔多掂的他唯有加緊練習,「我每日讀報紙去校番啲讀音,我喺香港出世,但係爹哋媽咪係大陸人,學廣東話跟佢哋學唔係咁純正,但錄音咬字好緊要。」

路人提問系列? ...
Kenny 發表於 2021-10-9 12:17

佢父母好似係福建人

E先生>>>小諧星>>>>>>>>>>map

腐女講 My Apple Pie 同登神關係 Part 2

造星2 果年登神終於同組有機會合作變得更親近. AL 贏得專業大奬, Edan 係第一個秒速拍手恭賀. 兒登話有姜神 fans 叫佢唔好癡住 AL ("做第三者"), 佢話覺得好好笑 (但係其實應該唔太 happy). 做新城電台節目時示威情不自禁時常同 AL 打情罵俏, 十指緊扣, 有次飲同一杯水, 又有次撩妹金句+爛Gag tricked AL 叫佢"老公", 自己叫佢"老婆". 當刻除左 Jeremy 立刻尷尬爆笑, 其他鏡仔呆左, 兩秒後隊長拍手話"好嘢", 有幾個隊友副和 (想睇可以自己 search MIRROR頻道 on YT). 拍 男排女將 前登神同 Jeremy 去日本旅行 (Edan 話 Jer 被邀但無去). https://www.youtube.com/watch?v=JR-s-0dObBU (外星三少女 in Japan)
花姐應該係睇得出登神嘅 strong chemistry, 男排女將未拍完已經提議佢地 casting for 大叔的愛.

待續...

造星2 果年登神終於同組有機會合作變得更親近. AL 贏得 ...
boy4dudes 發表於 2021-10-9 20:27

首歌原來背景咁複雜,Edan唱live會唔會感動/激動到喊而唱唔落去

兒登父母是大陸人,兒登同大台支支一樣係雙非

成為首個MIRROR成員邀請到Wyman填詞,Edan超緊 ...
jcbartleby 發表於 2021-10-9 13:22

我覺得姜濤比較有鄉音

造星2 果年登神終於同組有機會合作變得更親近. AL 贏得 ...
boy4dudes 發表於 2021-10-9 20:27

真定假?

肥佬填英文詞係咪玩9 Edan

大把大陸/澳門出世咬字咪一樣咁正e.g hins panther 六號 小肥 林峯夠係福建佬啦 唔好講唱功 就算佢中英咬字完全係兒登之上 仲要佢香港出世 港大train出黎 賴乜野父母呀 gigi wang咬字仲正過舊薑同兒登 出咁Q多歌仲係唱到成pat屎咁 不如做番諧星算啦
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

肥佬填英文詞係咪玩9 Edan
henhenhen 發表於 2021-10-9 20:56

生生都得
兒登無理由唔得

香港歌手唱廣東歌要正確咬字發音好基本要求啫下話 況且連唱功都唔掂  仲可以係香港樂壇立足真係一大奇葩
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

首歌原來背景咁複雜,Edan唱live會唔會感動/激動到喊而唱唔落去
on07111 發表於 2021-10-9 20:35
條友冇淚腺架, 係用唔到人瑞爆喊大法, 安心等睇佢 live 炒車吧
重有大把上年同今年有關未寫, 要時間慢慢挑選同概括. 希望 Kay 出新歌前寫完啦.
真定假?
electric 發表於 2021-10-9 20:43
See for yourself
https://www.youtube.com/watch?v=k9V-XwpLM14
https://www.youtube.com/watch?v=l2DZZGGwYEQ

佢真係一首比一首退步…寧願佢專心做綜藝 好過而家樣樣亦太一般 唉
利申 鏡粉

加多句 其實好希望佢唔好再用Edward Chan,咁耐以嚟佢根本冇執過佢咬字,亦都冇幫佢explore一啲好啲嘅唱法
加上再睇佢往績就知道佢根本幫唔到Edan…

其實好多街客話好正好好聽喎,點解cm特別反兒登?
我覺得兒登有啲以前千嬅影子,又得到wyman加持,冇理由呢度咁多人反佢?

我個人覺得兒登好值今年新人金!比MC值

我覺得兒登有啲以前千嬅影子,又得到wyman加持,冇理由呢 ...
膠膠 發表於 2021-10-10 00:48

可能因為cm好多高學歷會員
對港大畢業生特別愛之深責之切

我覺得兒登有啲以前千嬅影子,又得到wyman加持,冇理由呢 ...

值係邊度?

值係邊度?
lemontea1069 發表於 2021-10-10 01:36

值係有觀眾緣有綜藝又拍劇又搞笑

總之應該唔關唱歌事

有千嬅嘅影子

可能因為cm好多高學歷會員
對港大畢業生特別愛之深責之切
losyes 發表於 2021-10-10 00:58

Alfred Kay 都中過

值係有觀眾緣有綜藝又拍劇又搞笑

總之應該唔關唱歌事
kayzzz 發表於 2021-10-10 01:48

要有以前千嬋影子,咁原因應該係 Edan 1) 好真性情 2) concept album/singles 3) 唱歌好有感情 4) 走音都好好聽 5) 三線發展多才多藝 6) 喊得好可愛 7) 心口有個勇字 之類,歡迎補充

要有以前千嬋影子,咁原因應該係 Edan 1) 好真性情 2) concept album/singles 3) 唱歌好有感情 4) 走音 ...
bagfgfcde 發表於 2021-10-10 12:03

9) 拎叱咤樂壇生力軍歌手銅奬

支持呢個,將金奬讓返比281度無死角的MC

9) 拎叱咤樂壇生力軍歌手銅奬

支持呢個,將金奬讓返比281度無死角的MC ...
on07111 發表於 2021-10-10 12:45

唔係讓,本身就係MC 值
E先生唱好d 歌再講