返回列表 發帖
突然好多人反登
覺得曲詞ok, 唱得麻麻
新人算係咁啦,
但出3首歌都係同一類型, 唔睇好 ...
lorbat 發表於 2021-10-8 00:53

曲係幾好,唱就勉强入到耳嘅,但真係有好大改進空間
點樣突破自己歌路同唱功真係好重要
其實今年都有更難聽嘅歌
我估突然咁多人起勢反登一黎係覺得MC無金好唔抵 二黎本身唔鍾意鏡

唱歌唱到好似佢咁難聽既叱吒新人金(假設有)仲有邊個?

唱歌唱到好似佢咁難聽既叱吒新人金(假設有)仲有邊個?
Gary 發表於 2021-10-8 12:29

生力軍金獎
2013AGA江海迦
2014SIS樂印姊妹
2015吳業坤
2016鄧小巧
2017顏卓靈
2018洪嘉豪
2019林家謙
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

最近做咗賦二代 所以要反佢
唱又差 詞又尷尬 不了
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

都係食糊作,E先生好聽好多
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

大家對Edan唱歌評價都頗嚴厲,亦理解是愛之心,責之切。今次他三首派台歌都是不錯作品,可惜他沒有好好演譯歌曲,因而白費曲詞編的心血。但始終他是新人,要點時間磨練,希望他唔好為攞新人奬而出歌,應該要虛心受教,始終歌手可以出歌其實不是一件容易的事,更何況可以同咁好的音樂人合作,機會是十分難得。

生力軍金獎
on07111 發表於 2021-10-8 13:05

你列果批生力軍金獎大部份都係唱得難聽/平平

咁兒登合乎資格

For those for laugh at AutoTwins, Edan is no better than that actually....
Chill Club live must autotune his performance, special thanks to the crew.
Life was a willow and it bent right to your wind.

生力軍金獎

除左15同16之外,其他live同兒登好似差唔多
開始明點解MC會輸
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

突然好多人反登
覺得曲詞ok, 唱得麻麻
新人算係咁啦,
但出3首歌都係同一類型, 唔睇好 ...
lorbat 發表於 2021-10-8 00:53

喺瘋狂鏡粉眼中

所有批評者 = haters / 反登

利申: 支持Edan拎新人金,想聽佢唱真Live, 想佢代生生達成夢想

同意Edan嘅唱歌技巧有好大進步空間,
但聽歌真係好主觀,
正如佢自已都講鹹魚白菜各有所好。
今首唔鍾意嘅唔需要勉強,
相信佢亦好清楚自己嘅不足。
畢竟佢仲係新人,
睇到呢度咁多人為咗替MC唔值,
或者因為討厭鏡仔,
而咁快就判佢死刑叫佢唔好再唱歌,
其實係咪真係太過苛刻呢?

歌藝好嘅就一定唱出人人鍾意嘅歌,
歌唱技巧稍遜嘅就唔可以唱出大家喜愛嘅歌?

喺瘋狂鏡粉眼中

所有批評者 = haters / 反登

利申: 支持Edan拎新人金,想聽佢唱真Live, 想佢代生生達 ...
rickychan0809 發表於 2021-10-8 14:40

仲有係TVB PR

除左15同16之外,其他live同兒登好似差唔多
開始明點解MC會輸
sampras625 發表於 2021-10-8 14:34

同意,小巧和坤gor 唱live 都好少失手

Ps: 原來昨天坤gor和羅力威剛合作出live, 仲唱得十分動聽。

好多人係因為盲鏡粉唔鐘意佢
我反而覺得佢地真係個個嘅歌都有唔同特色

edan就好明顯做情歌路
只係要再練下姐

曲係幾好
但edan把聲好似越黎越差咁
把聲仲差過一開始嘅E先生
Carry唔起首歌

唔覺得唱好差,最差係英文發音……歌名「apple pie」讀得好難聽

呅字問題講咗咁耐都冇改到
又走音 高音又唱得勉強
然後鏡粉咁就話Edan唱歌有進步
咁真係對個偶像好咩

建議5fun要改為全程力撐
請記得 留住感覺 過渡在人海
我感激 曇花盛放

睇到呢度咁多人為咗替MC唔值,
或者因為討厭鏡仔,
而咁快就判佢死刑叫佢唔好再唱歌,
其實係咪真係太過苛刻呢?

歌藝好嘅就一定唱出人人鍾意嘅歌,
歌唱技巧稍遜嘅就唔可以唱出大家喜愛嘅歌?
Mafanny 發表於 8/10/2021 14:42
係唔係咁快判死刑, mm..
呢一年嚟佢哋有咩LIVE 係唱得好?
唔係講緊EDAN 一個, 係 全 隊。

跟住如果一首歌連CD VERSION 都唱得唔好
咁就自然會有人唔鍾意
鍾意得嘅應該本身係FANS 係死忠
如果唔係就應該係聽力有問題

佢同MC我兩個都鐘意 (MC唱歌, Edan做戲做綜藝, 鐘意連環不幸隻歌, 唔係佢唱功), 唔明點解鐘意MC就要反Edan?

其實Edan未完全拋離MC, 903新人金未必一定係佢. 不過係又點? 佢無得爭TVB, Mike無得爭997, MC五台有得爭 (華納同997破左冰), MC分分鐘係今年唯一五台新人獎得主 (如果ViuTV有三甲).

我同意Edan唱歌技巧+基本咬字有好大進步空間, 但係反佢反到話佢同Twins一樣真係over左, 定係耳聾? d人鐘意睇佢做戲做綜藝, ViuTV亦唔會俾時間同資源佢集中做音樂, 佢歌技唔會進步. 次次出歌俾人diu, 我寧願佢唔好再出歌.

Mike同MC唱功好, 係全職歌手集中做音樂, Mike個監製屎, MC第三plug跌左watt, 但係Edan無覺好瞓做綜藝做戲做廣告代言儲/贏人氣, 又有Wyman加持, 吹咩? 我夠鐘意Gin Lee唱功好啦, 佢監製屎, 歌屎, 形像模糊, 人地prefer同公司唱live比佢屎個兩個, so? 雖然我三個都有聽錄音室版歌曲

我夠鐘意Gin Lee唱功好啦, 佢監製屎, 歌屎, 形像模糊, 人地prefer同公司唱live比佢屎個兩個, so? 雖然我三個都有聽錄音室版歌曲
boy4dudes 發表於 2021-10-8 17:46

你要幫兒登都唔好拉Gin落水啦

你係Gin粉定係Gin hater?你批評得一定係Gin hater

就好似批評viu就等於係 viu hater aka tvb fans

我聽開Indie,聽歌是憑整體感覺,我覺得Edan的歌反而是我離棄廣東歌(除了My Little Airport)咁耐覺得幾好聽的廣東歌。如果覺得唔好聽咪唔好去聽囉,善意批評其實是好事,但是很明顯很多人為踩而踩。

曲真係唔錯,好過上一首小諧旦,但咬字真係需要改善

估不到這裡已經變成盲反地方.....唉
佢係唱得差, 但這裡有人說任何人one take都好過佢
MEAN到, 我真不相信原來香港有那麼少五音不全的人...
佢只不過係新人, 不鼓勵都算, 要踩到咁有用嗎?
AYCK 粵語流行榜
第16週冠軍歌
Diff. - 李幸倪

MEAN到, 我真不相信原來香港有那麼少五音不全的人...
佢只不過係新人, 不鼓勵都算, 要踩到咁有用嗎?
ayckwan 發表於 2021-10-8 18:13

你都識話佢唱得差 咁依度d人仲叫"盲"反咩?

kayzzz 發表於 8/10/2021 18:21
盲唔盲唔知
起碼無聾反

你要幫兒登都唔好拉Gin落水啦
你係Gin粉定係Gin hater?你批評得一定係Gin hater
就好似批評v ...
kayzzz 發表於 2021-10-8 17:55
多謝留意, 我係Gin粉Kay粉, whatever lover hater you are, 歡迎我. Positivity + keep me up

除左佢debut album Jeanie "One & Only" 我買唔到, Gin Lee 其他全部 CD+黑膠我都有買, 如果你覺得我係Gin hater, 除便你

講返Edan, 遲d寫下 how My Apple Pie is related to 登神story 先

MEAN到, 我真不相信 ...

唱歌都好講天份,音樂感,聲底。
基本上唱得嘅新人一出就已經唱得,起碼音準唔會有問題,
係用聲,轉音,未夠技術。

唔得嘅練幾多年都唔得,
最多只可以練到話未算災難。

所以新人真係唔係乜原因,
未聽過有人出道唱得差之後變成唱家班。
仲要係錄音,又唔係live,你話live就輸經驗。

佢以組合出道咗三年,
呢三年應該好好prepare自己隨時候命先係,
唔係等運到。

kayzzz 發表於 2021-10-8 18:21

咁有冇上面的人講到咁差?好似佢啞左就最好....
唉...大家理性一點討論吧
AYCK 粵語流行榜
第16週冠軍歌
Diff. - 李幸倪

唔得嘅練幾多年都唔得,
最多只可以練到話未算災難 ...
jasonbloom 發表於 2021-10-8 18:28
AGA

1分 出埋呢首唔好再出啦
Week 16
冠軍歌:COLLAR - Back in the Game

希望出首快歌攞新人金嗰時唱
~言行賣俗 卻太幼^^^稚~~~~*

MEAN到, 我真不相信 ...

呢度好多人唔鐘意AGA唔通又話人盲反咩
唱得唔好就係唱得唔好架啦
唔明有乜好反駁
更何況同一個問題到第三plug都無改善
唔係唱果個有問題,我諗唔到其他問題

未聽過有人出道唱得差之後變成唱家班。
仲要係錄音,又唔係live,你話live就輸經驗。

jasonbloom 發表於 2021-10-8 18:28
以我所知香港女歌手只有一千零一個? Sandy Lam. 第一二隻碟 之後變成唱家班. 還有佢 灰色 唱 live (係好多次) 同佢兩年後唱 live 大改進 (雖然以前 "live" 有時真 live 有時 mic 嘴).

男歌手較少留意唔知有無.

以我所知香港女歌手只有一千零一個? Sandy Lam. 第一二隻碟  之後變成唱家班. 還有佢 灰色 唱 liv ...
boy4dudes 發表於 2021-10-8 19:09

仲有千嬋變左行走的CD

啲1分好癲做多左
琴日明明都仲好似係一半一半

仲有千嬋變左行走的CD
on07111 發表於 2021-10-8 19:29

仲有Kary

啲1分好癲做多左
721AXA 發表於 2021-10-8 19:32

係咪破咗team ak紀錄?
只有team ak 可以超越team ak

生力軍金獎

嘉豪唔算特別差 總好過兒登
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

啲1分好癲做多左
721AXA 發表於 2021-10-8 19:32

已經同天后作品日出時讓街燈安睡,不配,你會愛的人同level

已經同天后作品日出時讓街燈安睡,不配,你會愛的人同level
on07111 發表於 2021-10-8 20:04
女爵安同天后同level
https://www.bilibili.com/video/BV12b4y117Yj/ (恐怖短片, 膽小勿看)

公開邊啲人投1分啦

好感動仲有咁多人係聽覺正常

後面好亂,D編曲亂咁黎,Edan 又咬字差
係咪好趕工? 首曲本身唔差D詞又洗腦
潛水。。。。

1分,唔計啲口音,因為由細講到大好難一時三刻有大改進。
如果係新人第一首歌,會俾4分。
但第二首唱成咁就賴趕時間,咁今次就練好錄好啲啦,唔係,仲衰過上次。
個監製都好大責任

生力軍金獎

顏卓靈d歌既CD version都冇佢咁難聽。

1分,唔計啲口音,因為由細講到大好難一時三刻有大改進。
如果係新人第一首歌,會俾4分。
但第二首唱成咁就 ...
miinlok 發表於 2021-10-8 21:41

都唔明究竟點解要咁趕出

作曲:Anson Chan

叫Anson嘅都好叻作曲
losyes 發表於 2021-10-7 23:34

陳方安生作曲兒登好有面
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

so far 三首來比

E > 星 > pie

最近做咗賦二代 所以要反佢
唱又差 詞又尷尬 不了
JasOh103 發表於 2021-10-8 13:30

兩個都鍾意 點算
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

生力軍金獎

笑死
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。