返回列表 發帖

My Apple Pie - 呂爵安

單選投票, 共有 253 人參與投票
20.55% (52)
6.72% (17)
3.56% (9)
7.51% (19)
61.66% (156)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 06/10/2021

作曲:Anson Chan
填詞:黃偉文
編曲:Anson Chan@emp / Ariel Lai@emp
監製:Edward Chan / Cousin Fung@emp / Ariel Lai@emp

你笑這裡 人們太刻薄
想當sweet heart 落力讓人類快樂
你笑著 但你 啞忍多少不快樂

我說世界 從來沒有天國
如大家 只給你冷漠
有我在 贈你 氣力如常運作

Always on your side
Always by your side
不管命裡 風吹日曬
我都來陪伴這 可愛派

Always in your life
這守護你 的死硬派
全程力撐 My apple pie

你怕這裡 人們太苦悶
想把辛酸 盡量用糖份兌換
到你悶 問哪一位懂得 解你悶

我會撐你 時時像雪糕般
甜蜜apple pie 有我伴
有個伴 就算 困倦時 仍月滿

不管命裡 風吹日曬
我都來陪伴這 可愛派

這守護你 的死硬派
貧病 危難 沒法分解

上世伴侶 今世遇見
自然就 擁入懷
你是我的 心愛甜品
只管珍惜 不必理解

不管命裡 風吹日曬
我都來陪伴這 可愛派

Always on my mind
Apple in my eyes
這黏著你 親暱狀態
凡人沒法 可拆解

這守護你 的死硬派
全程力撐 My apple pie

正在不停播放,好聽過小諧星,看完MV有點感動,要挑剔是高音部分還可以再唱得好一點。4fun

叫Anson嘅都好叻作曲

支持Anson,全日狂聽1日
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

叫Anson嘅都好叻作曲
losyes 發表於 2021-10-7 23:34

英文名最後一個字母係'n'嘅都作曲好聽
Anson Gin

英文名最後一個字母係'n'嘅都作曲好聽
Anson
梨胃言 發表於 2021-10-7 23:37

On Chan
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

BadGirl佬 用聲好過呢首

編曲同旋律幾好
Edan演繹雖然未到好,但比起小諧星好
感情都豐富咗
尤其個mv真係好好睇

一首不如一首
無唱功 好快露曬底

希望大家用1分支持Edan拍多啲戲

On Chan
on07111 發表於 2021-10-7 23:39

bun bun
BTW 希望 Edan 攞新人金啦!多數攞完都冇乜發展

Edan既歌往往都係第一次聽覺得平平無奇還可以,但越loop越好聽。 相信會成為未來婚禮/成長片段熱門bgm。

全日狂聽!
每人每天都是披著戰士袍打出新版圖。

真情版MV

不得不講Mv真係幫首歌加咗好多分
明明琴日聽首歌都麻麻 有畫面好似好咗
edan做戲進步咗好多 同大叔比
唱歌要加油呀

上面啲分數好極端
係好過小諧星嘅
同埋聽多幾次係順耳咗
不過呢個key真係玩佢... live一定
都同意badgirl佬玩玩下用醒反而仲好...
有冇考慮轉監製 (如果繼續唱歌)

覺得唱得甚至不如今年第一plug,有啲可惜咯,俾多啲時間練歌啦

覺得唱得甚至不如今年第一plug,有啲可惜咯,俾多啲時間練歌啦
lesleyhocy 發表於 2021-10-8 00:37

練歌可以死心 10分鐘前見到佢又接咗新戲

練歌可以死心 10分鐘前見到佢又接咗新戲
nico 發表於 2021-10-8 00:44

12月個show

12月個show
Gummyjai 發表於 2021-10-8 00:49

chur人chur到盡見到呀姜暈都仲係繼續non-stop schedule
edan仲要開兩邊戲
有得訓都偷笑 仲練咩歌

突然好多人反登
覺得曲詞ok, 唱得麻麻
新人算係咁啦,
但出3首歌都係同一類型, 唔睇好

次次出歌都淨係俾啲腐女攞al嚟ff 唔怪得要咁落力扮hehe
唔識欣賞佢唱歌 上次就話好趕唔夠時間 今次證明咗佢唔係多啲時間錄就可以好 咬字 唱腔都好un耳 調教話想向唱歌發展 但係有幾多時間擺過落唱歌 冇時間分到落去不如專心發展其他方面啦 好過樣樣亦太一般

突然好多人反登
新人算係咁啦,
但出3首歌都係同一類型, 唔睇好 ...
lorbat 發表於 2021-10-8 00:53

唔係反呀
分析下姐 我都係鏡粉不過係睇唔過眼平時D誇誇群
有意見係要出聲

不得不講Mv真係幫首歌加咗好多分
明明琴日聽首歌都麻麻 有畫面好似好咗
edan做戲進步咗好多 同大叔比
唱歌 ...
nico 發表於 2021-10-8 00:16

大叔係特登咁演 仿效原形嘅氣質
Btw 首歌啲和音重過以前twins啲作品

回復 17# nico
咁就專心做娛樂明星同廣告從業員啦,咪浪費好歌資源plz

lesleyhocy 發表於 2021-10-8 00:37

其實係一首比一首唱得差我諗edan根本無練歌

其實係一首比一首唱得差我諗edan根本無練歌
alison1225 發表於 2021-10-8 02:15

咁年底點算我諗佢點都會有機會上台唱

(花姐)以粗口問候黃偉文,指他寫給他的新歌「唔X掂」,並聲言下次不會找他,要找林夕「包碟」。

「你是我的 心愛甜品」呢句真係7到笑
一個敢交詞 一個敢收貨
再加埋Edan嘅演繹同埋打交一樣嘅編曲
好難得聽到一首好可能會成為big hits嘅作品係可以曲詞編監唱都咁災難
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

食得鹹魚抵得渴,出咁多歌都係想攞奬唱歌啫.

三首都係情情塔塔,
點解唔轉吓topic呢,
又是想以視覺cover vocal 首歌本身,
大國的作風.

對唔住 真係好難聽 1分
錄到咁都可以出街其實好侮辱聽眾對耳
見好多人叫佢返去做戲做綜藝
其實心諗佢做戲都好屎
不如淨係做綜藝…….

1分 唔識/唔想唱歌唔好勉強
唱功差 懶音多 仲要讀歌詞

零感情背書咁
做返綜藝同拍吓劇咪好囉
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

個melody okay嘅
唱真心唔掂 啲高音位露晒底
同埋可唔可以唔好再搵Y填

2分

唱得好刺耳,好難聽

重點係mv條女好似反對無效嗰條女咁,次次睇到都勁想笑

btw 5分
我估錯這個世界得到教訓

Sorry 佢真係冇唱功可言

首歌係咪講緊McDonalds? 佢嘅唱功真係屎到
I talk a lot of BS.

本身對對edan 新歌有期望,但聽完真係好失望
點解監製可以比呢首歌出街?
Edan 咬字、唱功、音準方面真係要落多啲心機

唱得好刺耳,好難聽

重點係mv條女好似反對無效嗰條女咁,次次睇到都勁想笑

btw 5分 ...
mrshadowll 發表於 2021-10-8 06:55

同意高音有點刺耳,但真的不難聽,另外三首歌tone都太相似,有點食老本,好容易會聽厭,而且太刻意想攞獎,會帶出反效果。

聽真啲,首歌好似個hi bye friend同你講always on your side咁

突然好多人反登
新人算係咁啦,

本來都是但
不過佢唱功咁硬要佢過MC頭就大家都戥MC唔抵
講真… 如果真係俾佢都係害咗佢

Edan唱歌真係露晒底

No more wyman and edward chan please

佢得罪咗邊個,一首差過一首
佢咁有觀眾緣,唱成咁浪費咗啲人氣

MV好高質
曲編不錯
詞一般
唱需要加快進步
4分
AYCK 粵語流行榜
第15週冠軍歌
拯救我自己 - 陳慧敏

我想現場每一個人在洗澡時隨便唱個one take歌曲都絕對會比他好聽。

個編曲幾好,可以loop成日
不過詞同唱就普通咗啲
咬字好似又差返,啲英文咬字唔係好得

My Cookie Can > My Apple Pie

再努力啲練番 3 5 7 年先再出道

突然好多人反登
新人算係咁啦,

一講edan就有好多新會員加把口插佢

每況愈下
聽純音樂會正D

比小諧星係好啲
都係個句Edan 唱把聲唔得
再將我相信的如煙火般綻放